Terroir - en myt...

Diskussion i 'Övrigt' startad av vininfo.nu, 31 juli 2014.

  1. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    En väldigt bra artikel och en alltid lika bra sida. Men f*n va irriterande hans bakgrundsbild är!
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  2. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Sant, den är inte kul.
     
  3. Gurto

    Gurto Medlem

    Jäkligt intressant. Skulle önskat en fortsättning bara. Finns ju en del trådar att följa upp i artikeln så att säga.
     
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jo, ämnet är långtifrån utrett. Mycket teorier och åsikter, men jag tror JG är något på spåren. Just bakteriefloran i jordmånen är intressant. Kanske de där löjeväckande kohornen och liknande som biodynamikerna håller på med, har betydelse ändå, fast på helt annat vis än de tror. ;)

    Gillar också att skilja på mineralsensation via grundsmak och aromförnimmelser som påminner om mineral men som själva verket är svavelföreningar, eller som i hans exempel, hög syra. Det är även intressant med hans teorier kring den mänskliga faktorn.

    Intressant är det. Mycket har jag dock läst innan i olika sammanhang, men denna artikel känns heltäckande.

    Sen är jag fascinerad av att man knappt använde "mineral" som ett beskrivande ord innan 80-talet, hur resonerade man då kring alla dessa sensationer som utan tvekan kan hittas i vin?
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    Jodå det går ju alldeles utmärkt och är i mitt tycke klart bättre än mineral-inflationen de senaste 10 åren.
    Salinitet ( för smak) och kalkgrus/granit/flinta m.m ger ju mkt mer info än bara " mineral " upprepat flera ggr i en anteckning utan ngt mer.

    M- ordet ofta tyvärr använt i en salig gröt av både doft och smak mixat huller om buller och inte sällan (som JG skriver) i stället för att beskriva syrastinna vita viner.

    Väldigt bra artikel annars.

    /Gnälliga gubben som lärde sig gilla vin på 80-talet innan mineral var uppfunnet.
     
    Magnus L och Mattias Schyberg gillar detta.
  6. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

  7. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

  9. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    chambertin och Magnus L gillar detta.
  10. chambertin

    chambertin Medlem

    och inte minst detta angående användandet av "mineral/mineralitet" när viner beskrivs:
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  11. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Känns enklare och säga mineral!!
     
  12. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Nej, det är jättedumt att säga "mineral" då vi ofta menar helt olika saker. Det är bättre och "enklare" att beskriva det man faktiskt känner. Men vem vet, det kanske har med detta att göra? :p

    Men visst, man kan tycka att det är "enklare" att inte särskilja vin heller, det räcker väl att dela in dem i kategorierna rött, vitt, sött och mousserande, resten är väl bara av akademiskt intresse, lite som årgångar på bolaget. ;)
     
    sunqan gillar detta.
  13. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Rather, a variety of volatile chemical compounds derived from the metabolism of the vine, the fermentation of yeast and bacteria, as well as from techniques applied in the winemaking and ageing processes, were found to be responsible for the perception of minerality. Jag skall hålla utkik efter dessa formuleringar i dina smaknoter!;)
     
  14. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Det där är ju orsaken, inte arom- och smakförnimmelsen. Skall vi beskriva den kemiska processen i våra smaknoter nu också!!? :D
     
  15. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Det som ¨vi¨ beskriver som mineral hur skall det beskrivas?
     
  16. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Som det upplevs är en bra början. Järn, kalk, ostronskal, skit, jord, flinta, rök, svavel, sälta osv. ;)
     
    Pontus, kayaker och chambertin gillar detta.
  17. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    OK är lite trött...men varför skulle man inte kunna säga mineral?
     
    kayaker gillar detta.
  18. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Varför skulle man inte kunna säga "rött vin" och nöja sig med den beskrivningen? ;)

    Det går såklart bra, men det säger inte så mycket mer än just att vinet är rött. ;)
     
  19. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Men det kan man väl! Men du menar att mineral är felaktigt eller inte helt korrekt?
     
  20. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Man får säga vad man vill, men det blir lätt otydligt vad man menar om ordet "mineral" används för sig självt, tycker jag. :)
     

Dela sidan