Terroir - en myt...

Diskussion i 'Övrigt' startad av vininfo.nu, 31 juli 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 2. Pessoa

  Pessoa Medlem

 3. Pessoa

  Pessoa Medlem

  Kollade med Enjoy. Går att beställa Wurzelwerk via privatimport. 9 x 500 ml. Kommer att kosta drygt 3000 kr.
   
  kayaker gillar detta.
 4. Christer J

  Christer J Medlem

  Har inte läst allt i denna tråd men jag adderar en intressant artikel om "terroir", publicerad i Journal of wine research. Om någon är intresserad av ämnet.
  Om det finns intresse att läsa någon av referenserna så kan ni höra av er.
   

  Bifogade filer:

  ChristianB och Mattias Schyberg gillar detta.
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Intressant läsning för oss som är skeptiska till ”terroir” i den bemärkelsen att det handlar om att jordmånen letar sig in i vinet som en krydda. Enligt texten har alla platser på jorden unik terroir. Viktigaste parametern är att inte dölja det som gör platsen unik genom att ängsligt försöka efterlikna andras viner och ”terroirer” eller att överdriva sminket.

  Bästa beviset på att någon form av ”terroir” existerar är att vi relativt ofta kan lista ut rätt övergripande ursprung blint. I alla fall då vinet är gjort i en stil som området är känt för och/eller om det handlar om en producent med unikt uttryck (Musar, Selosse mm). Det är dock ovanligt att vår träffsäkerhet innefattar specifika jordplättar utan ”plockar man en röd bourgogne” eller ”Selosse” är det vanligtvis bra nog. Resten är mer av en gissningslek där vi tenderar att få rätt ungefär lika ofta som slumpen. Enda undantaget är om vi kan metagissa med hjälp av en erhållen uppfattning kring vilka viner som skulle kunna vara med vid tillfället med tanke på deltagare och nivån på provningen. Innan jag blir påhoppad: Vissa regioner, som exempelvis Bourgogne, har dock fler detekterbara stilar än ”rött vin från Bourgogne”. Med god kunskap kan vi ofta ringa in om det handlar om ett område där vinerna ofta är lite ljusare och lättare eller om det handlar om delar i regionen med mer muskler.

  Terroir är inte magi utan ett komplext och självklart samband mellan jordmån, vinfilosofi, klimat, bakterieflora, jäst, druvsammansättning och vinmakning. :)
   
  PIC, Omar Khayyam, Christer J och 4 andra gillar detta.
 6. Pontus

  Pontus Medlem

  Du har nog rätt i det mesta. Men varför smakar mina jordgubbar annorlunda om jag odlar dem på annan plats? Och varför smakar jordgubbar odlade i näringslösning nästan ingenting? Jag säger inte emot dig, jag undrar bara varför.
   
  Daniel B gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  För att de vuxit i olika terroir med olika förutsättningar. Är tyvärr ingen agronom, men de godaste jordgubbarna brukar väl anses vara de sötaste och fruktigaste snarare än de syrligaste och mest lågmälda? ;)
   
 8. Pontus

  Pontus Medlem

  Det intressanta är att det som skiljer sig är just jordmånen, kan jag tillägga. I övrigt är skillnaderna, eller borde vara iallafall, försumbara. Spontant känns det som det är svårt att tro att det inte alls skulle påverka. Men det är ju en högst amatörmässig gissning, jag låter mig gärna överbevisas.

  Edit: Det jag särskilt tänker är att möjligen om plantan får precis allt den behöver vid varje tillfälle, så påverkas inte smaken. Men är det verkligen alltid så?
   
  Last edited: 28 april 2019
  Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Mouton

  Mouton Proffs drickare (volym mässigt då)

  Terrior, nu tycker säkert fler av er att jag är ute på en vinglig cykel tur i vanlig ordning.
  Men för mig handlar det mer om område än jordmån. En Bdx, oavsett kommun är utmärkande, precis som ett vin från Piemonte, eller från Toscana.
   
  Wintermute och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag har ingen erfarenhet av det exempel du tar upp med jordgubbar, men om samma planta fått samma näringsämnen, solexponering, vatten och haft lika lång växtsäsong borde frukten rimligtvis smaka ganska lika rent logiskt kan jag tycka. :)
   
  Pontus gillar detta.
 11. Pontus

  Pontus Medlem

  Det håller jag med om, men händer det i praktiken? Jag är medveten om att smakämnen i sig inte kan (såvitt man vet i alla fall), ta sig direkt från jordmån till druva. Däremot tror (gissar) jag att ej perfekt jordmån har ganska stor betydelse.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Om vi inkluderar omgivande bakteriflora, jästsvampar och eventuella föroreningar från närområdet till begreppet jordmån är jag nog beredd att hålla med. Även ”ej perfekta” förutsättningar kan ju påverka slutresultatet och ge skillnader.

  Sen finns det ju även en aspekt med vin och terroir som närmar sig religion och tro, vilket säkert kan påverka folks uppfattning i någon mån.
   
  Segol och Pontus gillar detta.
 13. Poussard

  Poussard Medlem

  Vad man skulle vilja göra att prova typ 9 st 100% Merlot, 3 från Bdx, 3 från Toscana och 3 från Piemonte (!) som legat på stål/cement från en och samma årgång, som hade ungefär samma väder det året i de olika regionerna. De 3 olika vinerna från en och samma region ska komma från 3 olika jordmåner, som är samma över de tre olika regionerna. Vore intressant!
   
  Pontus, Mouton och Mattias Schyberg gillar detta.
 14. Daniel B

  Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig


  Det här är ungefär min reflektion också. Jag har odlat hydroponiska tomater sida vid sida med samma tomatplantor fast i jord. Den ena har fått hydroponisk näring och den andra har fått vanlig hönsgödsel i pelletsform. Båda har givit stora skördar men tomaterna som odlats i hydroponisk lösning har smakat betydligt sämre, eller snarare mindre. De är ofta ljusare i köttet och har en mindre rik smak. Det här är självklart inte någon perfekt jämförelse eller studie, men den lösning de fått har iaf. följt de riktlinjer för näring som tomater "optimalt" ska få, medan hönsgödslet mer använts för att "det har alltid funkat bra"-principen går att tillämpa där.

  Jag tror på terroir som att jorden absolut sätter sitt spår i smak.
   
  Ekdahl, Segol, Mattias Schyberg och 4 andra gillar detta.
 15. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Själv håller jag på med akvaponisk odling i liten skala och det jag märkt är att kryddor jag stoppat ner i odlingen får en intensivare smak och doft. Hur kan jag jämföra det tänker ni? Det är så enkelt att jag köpt kryddor i matbutiken, sådana i kruka, tagit det jag behövt för stunden och sedan tryckt ner hela krukan i odlingsbädden. Efter några veckor har kryddorna överlag utvecklat grönare och kraftigare blad samt har en mer intensiv doft och smak. Då kan man invända mot det hela och säga att kryddan bara mått bra av att få växa till sig lite. Visst kan det vara så men jag har tidigare sparat kryddor och hållit dem levande genom "traditionellt sätt" (sätta krukan i ett ljus läge, fylla på med vatten) och visst växer plantan bra då med. Men skillnaden i smak och doft är otvivelaktig.

  Så i min värld och utifrån min lilla odling vill jag med säkerhet påstå att hur växterna (i detta fall i huvudsak kryddor, främst basilika) är planterade och vilken sorts näring som tillförs definitivt påverkar slutresultatet. I mitt fall blir det terroir Thunberg ;)

  * Vad är akvaponisk odling?
  Det är ett slutet kretslopp med fiskar som näringskälla. Från en tank med fiskar pumpas vatten genom odlingsbäddar där näringsämnena från fiskarna tas upp av växterna. Vattnet renas på detta sätt och pumpas sedan tillbaka till fisktanken. Det finns många olika sätt att bygga upp odlingen på men principen är den samma. Bilden nedan påminner om min odling.
  [​IMG]
   
 16. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Ett kul test som jag gärna skulle vilja göra är att testa Baudrys Chinoner från samma årgång mot varandra.
  baudry_terroirs_web_cr.jpg
  Jorden är väldigt olika, men de flesta andra parametrar bör vara ganska lika, väder, vinmakning, etc. Geologisk vinprovning.
  (Bilden från https://bernardbaudry.com/en/the-wines/)
   
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ditt exempel är dock ett tydligt exempel på att platsen inte är viktigast utan snarare komponenterna som plantan har tillgång till. Den där andra varianten verkar ju inte ha givit tomaterna det som behövs med tanke på att de blir smaklösa och ”livlösa”. :)
   
 18. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Väldigt spännande!
  Hur många basilikaplantor per fisk? Betyder "slutet kretslopp" att du inte matar fiskarna?
   
 19. buteljen

  buteljen Medlem

  Intressant podcast i ämnet https://soundcloud.com/leviopenswine/brennaquigley :)
  "Brenna Quigley is a geologist who does wine related consulting as a terroir specialist at brennaquigley.com
  Brenna describes her unusual family connection to geology, and her entry into the wine world. She goes on to define key concepts in geology, such as what soil is, how it is formed, and the different types of rocks that are found in the world. Brenna describes the key rock formations of France, their history, and how they correspond to wine regions. She then discusses what the implications of different rock types are for vines, and takes a close look at specific wine areas, explaining what their distinguishing features are. Wine fans who would like to deepen their knowledge of wine and geology will find a lot to love about this episode."
   
  ChristianB och Christer J gillar detta.
 20. Poussard

  Poussard Medlem

  Låter kul även om jag tror att La Croix får de nyaste faten (som inte är first fill öht), sen går de vidare till Le Clos osv. Och instegsvinerna kanske inte har fat alls.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan