Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Johan_L, 19 januari 2018.

  1. Johan_L

    Johan_L Medlem

    Tänkte att det vore trevligt att samla frågor kring matchning av mat och vin (eller annan dryck) i en och samma tråd.
    Inleder med en fråga om vinval till en maträtt. Är bjudna på middag och har lovat att stå för drycken. Maten är en gryta med högrev, gul lök, vitlök, morot, palsternacka, rotselleri, nån kryddblandning som heter vegeta, paprikapulver, kalvfond, lagerblad, äppelcidervinäger. Potatis som tillbehör. Vad hade ni valt för vin till den grytan?
     
    J.Lidman och Omar Khayyam gillar detta.
  2. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Jag tänker Ribera del Duero, kanske Protos, men kan inte riktigt argumentera för det.
     
    Johan_L gillar detta.
  3. Vingubben

    Vingubben Medlem

    Känns franskt. Rhone absolut.
     
    Johan_L och Omar Khayyam gillar detta.
  4. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Låter som det jag ska laga till imorgon. Lite beroende på hur mycket palsternacka och morötter det är i + fonden (de sötar upp det hela en hel del) men något franskt från södra delen (Rhône eller Languedoc) bör fungera bra. Grenachedominerat borde funka i alla läger.
     
    Johan_L och Pontus gillar detta.
  5. gece

    gece Man vänjer sig.

    Vet du vad, jag tänkte precis samma sak, Ribera eller modern-Rioja (eller liknande Tempranillo-dekokt). Tycker det brukar funka ypperligt till rätter åt det här hållet, båda tenderar att ha många smaker.
     
    Johan_L gillar detta.
  6. Swedish

    Swedish Medlem

    För en gång skull håller jag på @thunberg i den här franko/spanjakiska-drabbning...:D
    Occitanien über alles!
     
    gece, thunberg, Johan_L och 1 annan gillar detta.
  7. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ett kraftigt rött med hyfsat bra struktur. Välj din favorit. Maten låter som en vinvän av rang som borde passa till det mesta. Att välja ett vin du är sugen på är bättre än att detaljmatcha teoretiskt när du ändå inte har möjlighet att veta exakt hur syran och sötman har balanserats i maten. :)
     
    Sonderlese, Omar Khayyam och Johan_L gillar detta.
  8. Johan_L

    Johan_L Medlem

    Tack för era svar! Har en hel del från Rhône i kylen så får nog bli det, en från norra och en från södra kanske. Alltid roligt att testa lite olika varianter.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  9. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Plötsligt händer det... Köper en Trisslott idag
     
    vintomas, Omar Khayyam och gece gillar detta.
  10. Johan_L

    Johan_L Medlem

    Det blev en 2012 Domaine Santa Duc Gigondas Grand Grenache. Funkade kanonbra till maten och så var det riktigt gott!
     
    Bearman, petterkalle, thunberg och 3 andra gillar detta.
  11. J.Lidman

    J.Lidman Medlem

    Blir bjuden på middag imorgon och ska hålla vin. Det som förbryllar mig och som jag behöver hjälp med är varmrätt/mellanrätt, Spaghetti alla puttanesca. Spontant tänker jag på Austri san fereolo 2008(finns i min källare), barbera i synnerhet, är jag rätt ute?
     
  12. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Medelfylligt till fylligt torrt rött vin med bra syra låter rimligt. Kanske även ett lite kralligare vitt med bra syra skulle funka.
     
    Mattias Schyberg och J.Lidman gillar detta.
  13. J.Lidman

    J.Lidman Medlem

    Ge mig gärna ett exempel, vita viner som inte är "champanerade" är inte mitt starka område :)
     
  14. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Kände inte till rätten innan men en snabb googling visade att det är tomater, olivolja, vitlök, oliver, kapris och sardeller i såsen. Min första tanke var en sangiovese (Chianti eller Brunello) fast blev sedan tveksam. Kanske ska vara vitt och då blir mitt val en lätt ekad chardonnay.
     
    J.Lidman gillar detta.
  15. KA Import

    KA Import Vinimportör Leverantör

    Hej. Behöver lite snabb input från er.. Jag ska sätta vin till en rätt och mina vanliga bollplank är inte tillgängliga för tillfället. Det är tips på matchande stil/druva jag önskar tips på. Har ett eget förslag, men önskar fler infallsvinklar:)
    "Citronsaftspenslade helstekta kalvracks – matig sallad med betor, Haloumi, romansallad & röd Quinoa – Tzatziki – puré av rostad blomkål med inslag av bacon & dragon."
    Vad hade ni valt? Och vi håller oss till röda vin-förlag tack;)
     
  16. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Tzatziki är lite klurigt men det brukar fungera med en fruktig jänkarcab eller malbec (om man nu är vän av den druvan).
     
    KA Import gillar detta.
  17. Pontus

    Pontus Medlem

    Vinvänlig mat, mycket passar. Spontant tänker jag vitt, och mer precist Condrieu.
     
    KA Import gillar detta.
  18. KA Import

    KA Import Vinimportör Leverantör

    Ja det känns som att det finns valmöjligheter. Själv tänkte jag först på en lite fylligare Barbera som stött på ekfat. Riktlinjen är rött vin så jag får nog hålla mig där:)
     
    Pontus gillar detta.
  19. Carlsson

    Carlsson Medlem

    Hej alla!
    Jag skulle behöva vintips till 2 rätter. Den första är kalvytterfile, potatiskaka med parmesan och krämig rosepepparsås och den andra är carpaccio på bakad rödbeta, västerbottensostcreme, hasselnötter och ruccola.

    En kraftigare Champagne kanske kan gå till kalven? Rosepepparsåsen är mild och gräddig kanske jag ska tillägga.
    Men vad dricker man till carpaccio? Betan är ju rätt söt, cremen har en lätt sälta från osten, och sen har vi ju nötterna till. Sötman från betorna är väl minimal så den inte krokar med vinets syra? En lite fetare Chardonnay?

    Tacksam för tips. Skål!
     
    gece gillar detta.
  20. gece

    gece Man vänjer sig.

    Tror att en sherry skulle kunna funka till betorna? Tillbehören (lagrad hårdost och nötter) är ju hemmaplan för sherry, och den lite speciella, jordiga smaken på betorna kan nog må bra av något lite mer smakrikt. Vete fasen riktigt vilken sort dock. Amontillado?
     
    Carlsson och Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan