Värdering av gamla viner

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av buteljen, 21 november 2021.

 1. buteljen

  buteljen Medlem

  Jag har fått en möjlighet att köpa ett antal gamla Bordeauxer via en vän. Det är mest vänstra stranden och klassade slott från 70-80 talet (en del Mouton Rothschild). Vinerna är köpta på släpp eller på väl ansedd auktionsfirma för 20-30 år sedan. Hur värderar man dessa på bästa sätt?

  Ett förslag är att utgå från vad jag som köpare skulle ha fått betala på de senaste Bukowskiauktionerna (inklusive provision) och sedan typ dela på provisionsavgiften. Alternativt titta på Winesearcher vad det som köpare skulle ha kostat att köpa vinet. Men man kan ju också utgå från vad säljaren skulle kunna få i handen för flaskan. Det blir ju ett helt annat pris än om man utgår från vad köparen får betala. Säljaren skulle väl heller aldrig få utpriset på Winesearcher från en handlare (som väl lägger till ett vinstpåslag).

  Hur tänker man bäst för att det skall bli rimligt för båda parter? :)
   
 2. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Administratör

  Vill ingen av er ge ett prisförslag skulle jag be Bukowskis värdera vinerna (bordeaux har väl ändå rimliga priser internationellt sett jämfört med champagne).

  Jag skulle utgå från utropspriset utan kommissionsavgifter det vinner båda parter på.

  Är ni bra vänner och säljaren primärt inte säljer för pengarna kan man dra av säljarprovision och fotoavgift med.:)

  Korrekt. Man får aldrig butikspriset om man säljer till handlare. 90 % av medelpriset ex moms på Wine-Searcher är min tumregel.
   
  buteljen gillar detta.
 3. buteljen

  buteljen Medlem

  Tack för input :).
  Om man utgår från utropspriset så blir det väl en bättre deal för köparen än för säljaren ?? Eller tänker jag fel?
  Ta 1975 M Rothsch senaste auktionen - utropspris 3000. Klubbat pris 3700. Köparen får betala 4490 med avgifter. Säljaren får 3145 efter avgifter.
  Skulle det vara en fair deal att säljaren endast får 3000? Eller låt säga att hen skulle få 3145 dvs lika mycket som hen skulle fått av Bukowskis. Då är det ju enbart köparen som gör en jäkligt bra deal (1345 kr bättre pris än Bukowskis)? Låter mer logiskt om man skulle dela på avgiftsbiten så det blev 3817 kr köparen betalar ???

  Kom på att Cellartracker väl också har auktionspriser på vinerna?
   
 4. Sarco

  Sarco Medlem

  Utifrån det exemplet, dvs att klubbat pris är rejält över utgångspris, så förlorar köparen. Men man får ju också räkna med utfallet att värderingen är korrekt och varan säljs för utropspris. Vad tjänar köparen då? Oavsett - värdering får ju ske först. Sedan är det säljarens beslut. Då spelar för de flesta av oss en hel del andra saker in än ren vinstmaximering.
   
 5. buteljen

  buteljen Medlem

  Jag är nog lite trög idag ....
  "Utifrån det exemplet, dvs att klubbat pris är rejält över utgångspris, så förlorar köparen" - menar du att 3817 i exemplet jmfrt med 3000 i utropspris är att köparen förlorar? Jag utgick från vad köparen totalt får betala för att få flaskan från Bukowskis och då är det väl ingen dålig affär?
  "Men man får ju också räkna med utfallet att värderingen är korrekt och varan säljs för utropspris." - räknar man alltid med det? Hur ofta säljs varorna för värderingspriset? Trodde de oftast gick dyrare???
  "Oavsett - värdering får ju ske först. Sedan är det säljarens beslut. " - det här är en ganska informell grej där vi skall komma överens om någonting som är rimligt för oss båda.
  "Då spelar för de flesta av oss en hel del andra saker in än ren vinstmaximering." - ???
   
 6. Sarco

  Sarco Medlem

  Förlåt! Felskrivning av mig!

  Ja, jag menade säljaren. Dvs att du har rätt i ditt exempel, men att en auktion inte behöver sluta med att priset stiger så mycket. Förlåt :)

  Hur ofta det sker, vet jag absolut inte.

  Ja, precis. Det är en informell grej, jag förstår det. Och det betyder enligt min erfarenhet av affärer och vänskap att säljaren får veta vad något är värt på den öppna marknaden. Sen är det långsiktigt bäst för båda parter att säljaren fattar sitt beslut om vad man vill sälja för och till vem, för annars står man med risken för att ha uppfattats som att man försökt påverka som köpare. Men det ska jag inte lägga mig i med oombedda råd :)

  Med meningen som du sätter frågetecken på sist menar jag just att många av oss kanske hellre säljer lite billigare till någon vi tycker om och som vi vet kommer att uppskatta det vi säljer hellre än till en okänd högsta budgivare. Beklagar min otydlighet.
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.
 7. buteljen

  buteljen Medlem

  Jamen då är jag med!! Toppen och tusen tack för input!!!:)
   
 8. Jos

  Jos Medlem

  Nja, kan bli rätt skevt. Skulle säga att det bör vara 90% av billigaste priset på Wine-Searcher. Givetvis det billigaste "riktiga" priset från en handlare som har flaskan i lager och kan sälja den till dig direkt.
   
  buteljen gillar detta.
 9. buteljen

  buteljen Medlem

  Läste detta igen och insåg att det ju faktisk bara är att skicka in en lista på vinerna till Systembolaget för värdering, vilket är precis vad du föreslog i första meningen :D. Skickade in en lista igår. Blir kul att se vilka priser de sätter.
   
  Jos och zippan gillar detta.
 10. Magikern

  Magikern Medlem

  Håll gärna oss uppdaterade om vilka priser de sätter. ;)
   
  Jos gillar detta.
 11. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag håller snarare med @Jos. Wine-Searcher-priserna är ibland väldigt höga jämfört med typiska auktionspriser, kan särskilt gälla gamla och ovanliga viner. 90% av Wine-Searcher kan vara ett rejält överpris för en rimlig privat transaktion, där varken köpare eller säljare är desperat att få till affären. Å andra sidan kan de lägsta Wine-Searcher-priserna på halvgamla viner vara för låga, för de är "spökposter" från handlare som inte uppdaterat listan och har kvar "originalpriser" från sedan länge utsålda poster, eller har fel årgång angiven. Så tyvärr finns det ingen generell tumregel som omvandlar Wine-Searcher-priser till marknadspriser. Den privatperson som förväntar sig att kunna sälja till Wine-Searcher-priser utan avdrag lär dock i de flesta fall bli besviken.

  Jag håller för övrigt med om rådet att be om värdering av Bukowskis, och sedan varken tillämpa plus eller minus på det priset.
   
  Jos och buteljen gillar detta.
 12. Magikern

  Magikern Medlem

  Rätta mig om jag har fel men visst sjutton undervärderar Bukowskis viner som funnits på monopolet de gångna 10 åren. Det krävs väl ofta DRC nivå om de skall sätta ett pris som kan jämföras med det högsta priserna man kan få internationellt.
   
 13. buteljen

  buteljen Medlem

  De var snabba med värdering, inte ens ett dygn :).
  De ligger mellan 2500 - 5000 kr (diverse Mouton Rtchld årgång 74-98)
   
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Är det inte så att det ibland förekommit en del helt snurriga slagpriser på auktionerna, särskilt på unga champagner?
  Vilken utländsk auktionsfirma rekommenderar du istället för en "gratisvärdering"?
   
 15. Poussard

  Poussard Medlem

 16. Arvid

  Arvid Medlem

  Beroende på hur mycket vin det är, och vad det nu är värt, kan ett medlemskap till winemarketjournal.com vara ett bra verktyg. Bra auktionsdata från världen runt och du kan välja att se priserna antingen som köpare, eller som säljarens "net".
   
  IsKr, buteljen och Sonderlese gillar detta.

Dela sidan