Vin lagrat på whiskyfat

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 23 juni 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hittade den här artikeln och måste medge att jag tycker det låter spännande. Varför inte liksom? Man använder ju ekfat med olika rostningsmetoder, tillsätter socker, tannin och syra här och där som det passar, varför då inte testa med "whiskykontaminerade" ekfat för att ge vinet en annorlunda edge?

  Visst, jag förstår mycket väl att detta främst kommer att användas på plonk, dessutom strider det ganska rejält mot 'a sense of place', men om det blir gott så är jag i alla fall beredd att testa, gärna då med lite seriösare vin. Mest troligt så bidrar det inte med särskilt mycket positivt, men ektoner tillför, kanske funkar även detta?

  Vad tycker ni, är det ett helgerån, eller tycker ni det hade varit intressant att testa?
   
  Last edited: 23 juni 2014
  StefanAkiko gillar detta.
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Jag lever efter att man kan prova allt en gång :) (och champagne flera)
   
  Per Stade gillar detta.
 3. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Att testa det med ett random vin känns bara som en gimmick, typ som bryggerierna som försöker göra så stark öl det bara går med hjälp av diverse metoder. Om det däremot finns en bra plan så är jag absolut för att man provar lite nya tag! Det kan ju faktiskt bli bra vid något tillfälle. ;)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Exakt, det skall vara ett seriöst vin annars kan det såklart kvitta, men prova kommer jag säkerligen göra även om det är plonk som dyker upp.
   
 5. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Min första tanke är att de whiskys som legat på andra fat än gamla sherryfat (typ CdP, Sauternes m.m.) har alla varit mediokra. Jag var på en sådan whiskyprovning för några år sedan och det gemensamma intrycket var att att det verkade bättre att hålla sig till de gamla hederliga sherryfaten. Det kan givetvis vara så att åt andra hållet fungerar det mycket bättre, måste givetvis prova när chansen kommer.
   
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Sex provar jag gärna mer än en gång också. På något vis så verkar jag inte tröttna. o_O
   
 7. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Nää champagne är det enda man behöver... :cigarr:
   
 8. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Varför känns det som att någon livsmedelsutvecklare vädrat guldgruva och hoppas upptäcka den "nya ripassometoden" för att storma in och ta över hela box och plonksegmentet på SB.
  "Whiskymetoden" blir det nya svart i skräpvinssvängen och plötsligt vill varenda grillälskande husvagnssvensson med självaktning enbart köpa vin som är "delvis lagrat på whiskyfat".
  Aftonbladets vinskribenter hyllar förstås omedelbart koncepetet i hopp om att sälja sommarbilagor och allt gjort på detta vis får +++++ Prisvärt! även fast det smakar kontrastvätska och död orm.

  Jag vet, det är en mörk och dystopisk bild jag målar upp men sanna mina ord, undergången är nära så fräls dig själv medans du kan och poppa dina bästa flaskor redan ikväll!
   
  StefanAkiko, Patrik Sellin, gece och 3 andra gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du har säkert rätt, en gimmick blir det mest sannolikt. Jag tycker dock det är trevligt med utveckling och nytänk. Sen att nya grepp sällan leder till förbättringar är en annan sak, men nya saker måste i alla fall testas, hela evolutionen bygger på samma princip. Dåliga koncept självdör, bra bidrar med utveckling. För att veta vad som är vad så måste det utvärderas.
   
 10. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Fler bra kommande(?) affärsidéer.
  "Vin lagrat i gamla mjölkpaket, det miljövänliga alternativet".
  "Vinkoncentrat, tillsätt bara vatten".
  "Färdigluftat"
  "Fläckfritt rödvin, alla färgämnen borttagna (drick ur svarta glas)"
   
  StefanAkiko gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Eller bäst av allt: Vin som är färdiglagrat och moget redan vid köp. :eek:
   
  thunberg gillar detta.
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Rioja Grand Cru?
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jo, Rioja har ju fattat grejen med att sälja moget vin, men någon Grand Cru har jag aldrig hittat från regionen. ;)
   
  kayaker gillar detta.
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Som av en händelse dracks detta i afton på Milestone Bar, efter 8 vita plonkiga "naturviner", en ok Champagne och två nästan ok röda på ital Restaurang Biodynamico i Shibuya (Tokyo):

  image.jpg
  Den fick sin finish på fat från Yquem. Liknade ingen whiskey, var mer en mullig, sexig, megayppig dam av sällsam typ... Efter den var vi tvungna rensa våra gommar med först en GT på Pimlico och sedan varsin shot Crown Jewel gin:

  image.jpg
  Kan väl tycka att shotta gin inte är ngn höjdare. Men denna var mild, rundad i hörnen, integrerad... Pimlico gav en GT med tydliga drag av MIKAN (jap clementin) som gav en extra dimension.

  Sedan:

  ...följde fler wirrar, varav ssk en single cask 1994 Ben Riach förtjänar att skriva hem om. Ssk som att vi under en tidigt aborterad BR-kväll i slutet av förra året faktiskt dissade Ben Riach, redan efter ca sex glas av olika single casks. Lång historia kort: Det är så att jag FICK en flaska av denna gudabenådade single cask med mig hem. En whiskey som är fylligt rik med mega-lager av mognade aromer från fat...med caramel, vanilj, längd, rymd, kropp, yvighet, vissa mummiga vegetala inslag, djupt mörka kryddor. ... ... men inte en flaska till mig :-(

  image.jpg

  Nej, inte till insignifikanta jag. Nej. Men: För att ge till en svensk hemmamakare extraordinaire av whiskey extraordinaire. (Vars whiskey jag smugglat ut ur Nordkore...Swärje till Yapan. Som en uppmuntran till att denne AS skall ta sig i kragen och de facto lägga ned sina övriga projekt för att ge sig hän åt att göra världens bästa whiskey. För mänsklighetens fromma! Karlen har allt som krävs! Stöd från flera i Japan, talang, tålamod, hantverksskicklighet, extremkompetens, historiskt kunnande, nytänkande och kvalitetskompromisslöshet. På ett sätt som egentligen inte existerar i Swärje.

  Enormt många mil från skämtet Mackmüra som behövde ett stödköp (av sin mediokra wirre) från SB för att ens överleva som glassigt företag... Nej, AS är, och kommer alltid vara en gediget äkta artisanal whiskey maker som aldrig säljer ut, aldrig kompromissar, aldrig tar genvägar.

  En sådan som man bugar mot, även om man inte är varken japan eller tränar kampsport.

  Kanske inte alla begriper vad jag skriver, men till dem som begriper:
  Visst är det värt uppmuntra?
  Visst vore det en synd att inte uppmuntra?
   
  Last edited: 24 juni 2014
  Mattias Schyberg gillar detta.
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Kanske du hittar dem i vulkaniserade regioner i Italien? :tystad:
  Hittade fö en makalös Priorat från 1998 idag. Den releasades tidigare i år. Inte många flaskor gjorda. Snittbetyg på CT över 94p. Kön till kassan var dock för lång för att jag skulle kunna köpa ett gäng flaskor... :vägg:
  ...tänk om jag hade tagit ett tidigare tåg in till Shibuya :bäver:

  700 spänn flaskan.
  Ngn som är intresserad av att samköpa?
   
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag skyndar in på torsdag!
  Borde kunna finnas kvar!
   
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag tycker allt det låter intressant, eller är du ironisk? Mycket pengar, men är det ett speciellt vin så kan det ju vara rätt antar jag.
   
 18. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jo, den är nog lite dyr. Men det rycker i köpstoppets spärrvakt... Älskar ju de där Carignena-vinerna...
  Men, jag besinnar mig.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag är dock på om vi kan få till något. o_O
   
 20. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  En provning vi hade med Anlach 2011 var just vinfatslagrad whisky. Det mesta var rent ut sagt skit, då speciellt de som lagrats på Sauternesfat (GlenDronach och Bruichladdich). Den jag själv trodde mest på var Edradour då den legat på gamla CdP fat men det visade sig inte heller vara så lyckat. Bäst av de sämsta var faktiskt BenRiach som fått sista tiden på Portfat.
  whisky_winebarrels.jpg
   

Dela sidan