Vinets Dag den 22 januari 2015 (planering, idéer och aktiviteter)

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 10 januari 2015.

 1. Larseman

  Larseman Medlem

  Ouch, F-ordet ;)
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är dags att ta tillbaka detta underbara ord! Vem gillar inte FYND?!
   
  Larseman och Emanuel gillar detta.
 3. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Bra där, nu börjar vi hitta formen tycker jag.
  Angående priset så tycker jag väl att vi borde ha viner under 200 i varje kategori för att inte skrämma bort gemene boxdrickare men inte begränsa oss helt till det, kan väl få slinka med några viner uppåt 300 också för få med lite mer intressanta viner. Kan ju även vara bra för den personliga vinutvecklingen att prova två viner i samma kategori med olika prisklass för att jämföra. Vissa viner kan ju vara svårt att få representerade på listan om vi inte får dra iväg uppåt lite.
  Vinintresse är ju ett snabbt sluttande plan och innan man vet ordet av är man och smuttar på de dyrare vinerna i listan :)
   
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag tror absolut att man kan ta med lite dyrare viner på FYND-listan, med den motivering du skriver. Det finns ju en del rejält överpresterande viner runt 300:- som levererar så in i helsike hög QPR, vilket krävs för att en nybörjare skall förstå vad de extra kronorna går till!
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Förslag på FYNDviner (inser dock att det är en del nya årgångar som jag inte har testat):
  • 2012 Seghesio Sonoma Zinfandel (22562)
  • 2001 Faustino I Gran Reserva (2678)
  • 2011 Pascual Toso (6523)
  • 2011 Crozes-Hermitage Guigal (2802)
  • 2012 La Bastide Blanche (2262)
  • 2009 Graham Beck BdB Brut (6505)
  • 2011 Xavier Grenache Vielles Vignes (2151)
   
 6. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Inser att jag nästan aldrig köper något ur ordinarie sortiment och har ganska ont om fyndtips, blir ju mest köp från smålanseringarna och en del från BS då...

  Kan 2012 Paolo Scavino (nr 99223) 159:- vara något för Nebbiolokategorin?

  Vidare skulle jag gärna ge 2012 Sta Rita Hills Lompoc Pinot Noir (72722) 292:- en plats i kategorin PN

  -Hur många viner ska vi försöka lägga i varje kategori? typ fem? Behöver ju inte vara någon övre gräns, listan kan ju få utvecklas över tid...
   
 7. kayaker

  kayaker Cyklist

  Ska bara Amarone få kosta över 200kr? Vad gäller Amarone eller skitvin på lokal verkar det inte finnas sådana prisgränser.

  F.ö. så är det värt att påpeka att ganska många viner kostar 201kr nu pga. den senaste skattehöjningen. Priserna på dessa kommer nog i de flesta fall att justeras ner till 199:- när importörerna får ändra priserna.
   
 8. Michael_M

  Michael_M Medlem

  Ja bara amarone får kosta över 200kr. Visste du inte att den lagen klubbades igenom i riksdagen precis innan julledigheten.
  Det jag menade med inlägget var att jag tror att man når fram till en större mängd människor om man inte bara rekommenderar viner vars priser är lite högre. Om fler personer upptäcker världen utanför boxar o billig ripasso kan de ju upptäcka det begränsade sortiment som vi idag har i Sverige.
  För övrigt tycker jag att viner som kostar 201 kr ABSOLUT INTE får vara med på en sådan här lista. Eller var det så att siffran 200 var en liten ungefärlig siffra från min sida.
   
  Vino fino och Magnus L gillar detta.
 9. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  • Bourgogne 150-200 kr (finns det något som är värt att dricka?)
  Finns ju en hel del i Beaujolais som är kul under 200kr. Sen är det kanske inte riktigt det du menar... :)

  Jean-Paul Brun Terres Dorées L'Ancien 2013 (nr 75464)
   
 10. Michael_M

  Michael_M Medlem

  Bra att ni har med instegsviner (under 201:) o sedan följer upp med andra godingar
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag saknar början av tråden när den handlade mer om hur vi ska fira Vinets Dag 2015...:(
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu har jag tänkt till en aning rörande denna aktivitet. Listor tar tid och dessutom är det alltid svårt att samsas, dvs varje enskild får nästan göra sin egen om det skall bli något av det.

  När det gäller tema så har vi haft vin från Sverige uppe som ett alternativ, vilket är kul på alla sätt och vis, men hur mer jag tänker på det så undrar jag om det inte är en hyllning till de vin vi tycker om som borde hamna i fokus när den stora vindagen stundar?

  Jag tänker så här:

  Var och en som vill vara delaktig ser till att dricka ett vin som representerar den region/vin som en gång i tiden fick er att bli förälskade i denna ädla dryck. Som jag ser det blir det dessutom en grymt intressant lista för nyblivna vinnördar att ta del av, då dessa viner var precis det som fick oss själva in i träsket.

  Om ni gillar idén så tänkte jag starta upp en ny tråd där temat tydligt kommuniceras och där vi med fördel rapporterar in lite noter på det vin vi dricker den 22/1 och gärna med lite kuriosa om hur det hela startade för just oss. På detta vis så blir aktiviteten en nostalgitripp för oss och en bra introduktion till den som vill lära sig lite mer om vin och vad man borde prova på.
   
  Rexel och Magnus L gillar detta.
 13. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  En tanke.... Kanske se till att starkaste köprekommendationerna är på vin(er) som måste köpas via annan kanal än monopolet?
   
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jo, det har vi redan lyft bland de första inläggen (bra tanke), och det är ett dubbeleggat svärd...

  Senaste inspelet är dock att vi själva väljer ett vin att rapportera som betydde mycket för oss själva när vi började intressera oss för vin...stor risk att det kommer från SB ursprungligen således, men det kan ju även vara årgångar de inte har eller liknande vintyp plockat från annat håll...

   
 15. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Aha.. missade det när jag slarvläste.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  Personligen skulle jag vilja slå ett slag för druvsortsdiversifiering (krångligt ord och min egen påhittade översättning från "vinodiversity")
  genom att köpa och dricka ett vin gjort på ngn druvsort långt utanför mainstream-fåran.
  Idag görs 80% av världens vin på bara 20 olika druvsorter men det finns drygt 1300 kända.

  Exempel på ett projekt där man skriver och promotar utrotningshotade druvsorter runt medelhavet finns här på www.winemosaic.org.
  Visst skulle vinvärlden bli bra tråkig om vi snart bara har Cabernet, Chardonnay, Sangiovese och några till att välja på ?
   
  Elvis, kayaker, Sörplarn och 3 andra gillar detta.
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter kanoners, en mycket trevlig idé!

  En lista på vilka druvor som är "godkända" behövs i så fall tycker jag :)

  ...eller, lättare är nog vilka som INTE får vara med ;)
   
 18. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Det lutar åt The Wine Century Club. Jag gillar idén men har ännu så länge kommit upp i drygt 80 olika druvor så fler "utrotningshotade" druvor skulle bara göra gott.
   
  Sörplarn, Mattias Schyberg och Magnus L gillar detta.
 19. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  Tja, lite intressant faktiskt, istället för 10 till exempel kan man ju gå på priset, ett alternativ som blir en utmaning, snitta fram ett pris på en papp-kartong ta det priset och få fram minst 4 viner (till ex, ett vitt, ett rött, ett rosé och någon form av bubbel) till samma pris, så blir det ett riktigt altenativ och box-köpare betalar varken mer eller mindre och får en bättre upplevelse gratis?

  Tar man 4 så så blir det även samma volym som papp-kartongen, alltså ingen förlorad slant per liter.

  Men utmaningen är ju att hitta dessa 4 "FYND" som man säger och för samma pris totalt stycke pris kan både vara högt eller lågt, men målet är att det skall leverera bättre upplevelse en boxen.

  Kanske en utmaning?
   
 20. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Kul sida! Fick ihop 123st som jag med säkerhet kan säga att jag smakat, sen har det säkert slunkit ner en och annan odeklarerad sort :)
   

Dela sidan