Vinrum i villa 4 kvm

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Johan Blom, 28 maj 2018.

Etiketter:
 1. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Som tur är så kommer aggregatet att stå i tvättstugan och glaset kommer ju vara isolerat. 43 decibel är bland de tystare aggregaten jag hittat på marknaden. :/
   
  Uncle_Bob gillar detta.
 2. sunqan

  sunqan Vinös

  Det som är bra med byggahus är att de har väldigt många medlemmar just nu är det 5500 personer inne och tittar i forumet. Det är en salig blandning av konsumenter och näringsidkare, har man en fråga får man svar. Och ibland blir det som här - det far iväg, men sbar får man. Och det bästa är att det blir en diskussion. En sökning på ordet vinkällare ger drygt 1300 träffar.
   
  chambertin gillar detta.
 3. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Perfekt, då får du lite extra torkeffekt i tvättstugan också!
   
 4. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Kommer bli galet bra det där! Hur gör du med öppningen, glasparti eller något mer diskret?
   
 5. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Jag ska kila in och kika med dem. Dock så fick jag lite olika svar nu i dagarna som gör mig mer säker att lagringsmöjligheterna är optimala till kring 5-10 år.
  Glasparti all the way :D, Ne skämt å sido. Försöker hitta en bra och prisvärd lösning, men i nuläget så funderar jag på glasparti med fingeravtrycksdörr.
   
  Anders Bjurestig, Uncle_Bob och sunqan gillar detta.
 6. Detta ser ut som ett riktigt grymt projekt och lär bli hur coolt som helst när du blir klar.
  Tänkte jag skulle komma med några inspel när det gäller just vinaggregatet. Innan jag börjar vill jag dock påpeka att jag själv jobbar för Temptech och att vi i tillägg till våra egna vinkylar även har agentur på Wine Guardian aggregat, så jag är nog inte 100% neutral i frågan. (Kommer dock inte köra någon reklam för vårat märke här, utan mer ge dig några ting att tänka på)

  När det gäller kapaciteten på aggregatet så tänk på att antal kubikmeter den är avsedd för är vi optimala förhållanden med bra isolasjon. Stora glaspartier etc vill höja behovet. Wineguardian har en kalkylator där du kan räkna ut kylbehovet. (Eftersom det är deras sida kommer dom självklart föreslå deras egna modeller, men du kan använda kalkylatorn som en indikation på vad du behöver för styrka oavsett vilket märke du använder) https://wineguardian.com/wine-cellar-cooling-units/wine-cellar-cooling-calculator/

  Om du skall ha en "genom väggen" enhet är det viktigt att tänka på att det blåses ut en del varmluft på baksidan, så rummet där den "varma sidan" står bör vara minst dubbelt så stort som vinrummet (i kubik) och väl ventilerat. Det finns även aggregat där man kan koppla på en utloppsslang och leda varmluften ut via yttervägg i stället. Sen finns det ju split-system (typ som en värmepump) med en utomhusdel som låter och en inomhusdel som är jättetyst. Går att dra slang från utomhusdelen till inomhusdelen ett gäng meter, men allt beror ju på hur ditt hus ser ut.

  Jag är absolut bättre på vinkylar än vad jag är på aggregat, men har du frågor eller funderingar så hojta gärna så ska jag göra mitt bästa för att svara :)
   
 7. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Härligt inlägg, välkommen till forumet! Jag tycker du håller en rak och tydlig linje i ditt inlägg, jag uppskattar ärligheten och ser det inte alls som reklam.
   
 8. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  ¨Det finns även aggregat där man kan koppla på en utloppsslang och leda varmluften ut via yttervägg i stället.¨ Vilket aggregat är detta?
   
 9. Dom jag känner till är Wine Guardians WG15 och WG25. Det är ett "genom väggen"-aggregat och man kan montera på en bakplatta som man då kopplar ett rör till.
  upload_2018-8-17_15-18-55.png
   
  matage, Tomas Lindblom och magnum gillar detta.
 10. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Tack!
   
  Armand Gustavson gillar detta.
 11. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Vinrummet har tagit lite halt tyvärr pga ekonomiska problem och försenad inflytt... Men jag skall följa upp med bilder tills det är klart. 100% lovar det!
  Och Umeåbor här forumet kanske blir inbjudna till en BYOB :D
   
  glenn_peter, MB2014 och Mats gillar detta.
 12. matage

  matage Medlem

  Nu börjar jag genast fundera på om man kan koppla det utblåset till ett utsug på frånluftsvärmepumpen... känns ju dumt att låta värmen gå till spillo ;)
   
 13. MB2014

  MB2014 Medlem

  Det låter ju riktigt trevligt, både med bilderna och förhoppning om BYOB!
   
  Johan Blom gillar detta.
 14. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Jag håller er uppdaterade :D
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 15. Hej Johan!

  Hur går det för dig med vinrummet, vi håller nämligen på att bygga nu.
  Tittat på Coolmaster CU-350?

  Mvh Nils
   
 16. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Hej Nils!

  Jag önskar jag kunde säga att jag installerat vinaggregatet men när man planerar ett vinrum i ett hus så skall man ha i åtanke en sak.. Ljudnivå... Efter närmare överläggande så insåg vi att ett sådant aggregat aldrig skulle gå att installera i huset som för övrigt är knäpptyst.
  Vinskåpet som är installerat i vinrummet låter så otroligt mycket när vi ska sova, och då är det ett "tyst" vinskåp.

  Får helt enkelt leva med att det är ca 18-19 året runt.

  Hur stort blir ert och vart i huset är det placerat? :D
   
 17. Ludvig

  Ludvig Medlem

  Hur är det med uppvärmningen i huset, finns det ingen kyla du kan ta därifrån? Själv har jag förmånen att kunna använda kylan från bergvärmepumpen och när jag läser de tekniska specifikationerna är ljudnivån för konvektorn endast 27db.
   
 18. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Tyvärr så rekommenderade husbyggarna oss att välja fjärrvärme :(
   
 19. Ludvig

  Ludvig Medlem

  :(
   
 20. Sebban

  Sebban Medlem

  Hur går det? Har hyllor och glasväggarna kommit på plats? :)
   

Dela sidan