Vinrumsprojekt, tacksam för input!

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Uncle_Bob, 1 april 2017.

 1. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Jätteroligt att du delar med dig! :)
  Ser bra ut och låter som du blir stark i armarna av alla lyft ;)
   
  Uncle_Bob och Helen gillar detta.
 2. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Ok, efter som jag ändå skyfflat lådorna fram och tillbaka ett par ggr i vinkällaren så kunde jag lika väl göra det ett par ggr till så jag bestämde mig att lägga golvplattor på det slitna betonggolvet. Fick oväntat tips av min kompis "betongmicke" som jag bett om hjälp med att skära ut en dörr in till huset då det visade sig att han hade mer erfarenhet av vinkällarbygge än jag gissat. Tydligen har han hjälpt till att bygga vinkällare åt kocklandslaget och då lastade de in en massa finkornig akvariesand på golvet som enligt utsago skulle kunna rädda tappade flaskor. Jag valde golvplattor ifrån Jula.
  IMG_6429.JPG
  Sen fick jag flytta tillbaka allt igen och börja montera vinställen:
  IMG_4998.JPG
  Labbade med lite olika sätt att montera hörnen men kom fram till detta, kommer att tappa en vertikal stapel per sida men jag tyckte det blir snyggast med flaskorna såhär. Tappar en vertikal rad på det högra stället och likadant i hörnet på andra sidan rummet men det blir totalt 40 platser jag går miste om och jag tycket som sagt det här var snyggare än att lämna ett mellanrum i hörnet.
  IMG_5031.JPG
  Montera, markera, dubbelkolla, borra, plugga, montera, skruva och om igen:
  IMG_2735.JPG
  Första nivån klar!
  Hade först tänkta ta RTA-ställ men jag tittade en minut på monteringsvideon och insåg att det inte var något för mitt tålamod. Hittade dessa i en annan tråd på forumet ifrån en lustig webshop som hette "Röka Kröka Göka", efter lite efterforskning visade det sig vara vad jag gissar är ett millenials-anpassat skin på PGW Produkters hemsida, så jag beställde därifrån:
  https://www.pgw.se/vinstall-metall-50-flaskor.html

  Mycket lätta att montera, lite pill när man har betongvägg och behöver borra och plugga men i övrigt lätta att arbeta med och går att bygga på höjden, blir väldigt stabila när man ankrar dem.

  Enda negativa är att de är paketerade i krympplast och någon har vart väldigt frikostig med värmepistolen så det är sjukt frustrerande jobb att få ut dem ;-)
   
  Crist(al)ian 77, vinosofi, Ludvig och 15 andra gillar detta.
 3. MagnusH70

  MagnusH70 Medlem

  Michael.S, Patrik Sellin, J.Lidman och 5 andra gillar detta.
 4. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Sådär, ställen ankrade, vinet hyfsat sorterat och inventerat:
  IMG_9413.JPG
  Skall beställa 4-6 ställ till och ta bort eljacket på vänstersidan och bygga vidare där. Trodde typ dubbla utrymmet mot bestånd skulle räcka men det behövs mer för att få den ordning och tillväxtutrymme jag vill ha. Plus att svärfar shanghai'ade lite mer plats än han blivit lovad ;-)
  IMG_5563.JPG
  Men grymt nöjd med ställen, som många reviews säger är de rangliga innan man ankrar dem men när skruvarna sitter är de väldigt stabila.
  Skall sannolikt kapa till ett hyllplan att lägga ovanpå.
   
 5. Pontus

  Pontus Medlem

  WOW!
   
  grappa och Uncle_Bob gillar detta.
 6. Silex

  Silex Medlem

  Oj, så bra det blev. Nu blir jag lite avundsjuk...även om jag tycker mig ana en visst brist på champagne i källaren ;)
   
  Crist(al)ian 77, grappa, Uncle_Bob och 1 annan gillar detta.
 7. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Tack! Jag är benägen att hålla med, framförallt skulle jag kunna ha mer årgångsskumpa som kan/skall ligga länge, vad gäller NV så ligger jag rätt bra i fas med drickfönster/konsumtionstakt.
   
 8. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Snyggt, jag har använt vinhyllorna till IKEAs Ivar, men de här verkar både snyggare och billigare - blir att skaffa ett gäng
   
 9. Daniel Stam

  Daniel Stam Medlem

  Snyggt! Vinställen påminner mycket om Quercia. http://www.quercia.se/Vin-produkter.htm
   
 10. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Riktigt snyggt! Kul att följa hela vägen. Bra jobbat!
   
 11. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Hail to the vinrum!
  -Hålle med föregående talare, det enda som saknas är en vägg med skumpa :)
   
 12. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Haha, galet osunt sällskap man håller här som anser att ens åtskilliga dussin champangeflaskor är för magert bestånd ;-)
   
 13. Pontus

  Pontus Medlem

  När jag började läsa här hade jag typ 20 Champagneflaskor. Nu har jag över 200. Och då anser jag ändå att jag är svår att påverka. Det finns alltså med största sannolikhet de som har det värre än jag :).
   
  Silex, MagnusH70, Helen och 2 andra gillar detta.
 14. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Var det du som beställde de sista eller? Jag skulle gå in och beställa några till så var de plötsligt slut i lager ;-)
   
 15. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Jo, väldigt lika, jag tittade på quercia också men jag föll för de jag köpte istället då de även hade en "knäck" för halsen i främre pinnen/hyllan.
   
  Daniel Stam gillar detta.
 16. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Nej, tyvärr
   
  Uncle_Bob gillar detta.
 17. v_skogh

  v_skogh Medlem

  Det ser riktigt bra ut. Vad är det för golv?
  Vad skulle du anse om golvet i en mer möblerad vinkällare. Alltså tillsammans med bord och stolar. Skulle det fungera att ha, säg pinnstolar på golven eller duger det endast att gå/stå på?
  Jag har själv idag ett rätt fult klinkersgolv där min vinkällare ska etableras och jag har egentligen ingen lust att riva upp det.
   
 18. Ludvig

  Ludvig Medlem

  Jag är nyfiken på vad du exakt köpte för temp/luftighetsmätare. Jag har varit inne och letat men hittar ingen med ”svensk” 220-sockel. Jag är själv i startgroparna med mitt vinrum men får lite prestationsångest när jag ser vad du gjort. Jag får se om jag vågar publicera lite bilder när jag kommer igång. Jag har dock turen att rören till bergvärmen går igenom rummet så jag har satsat på frikyla, som installeras i november
  1778F85D-6551-4E2F-A7C0-27FD51A49C2F.jpeg
   
 19. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Golvplattor ifrån Jula (https://www.jula.se/catalog/tradgar.../golvplattor/golvplattor-av-akaciatra-374021/)
  De kör dem på rea med jämna mellanrum, fick idén efter att jag lagt det på balkongen. Bör fungera med pinnstolar, mellanrummen mellan stavarna är under centimetern och det finns även i en variant med fler och mindre stavar som jag tror sitter tätare. Sen blir det ju givetvis inte lika stabilt som parkett.
   
  v_skogh gillar detta.
 20. Uncle_Bob

  Uncle_Bob Medlem

  Köpte Xiaomi Mijia gateway + givare, gateway'n har kinesisk sockel men man får med adapter (dock lite plastig/rackig så jag köpte en ce-märkt på kjell & co för en hundring), givaren går på batteri. Fungerar väldigt bra dock verkar de köra en egen variant av zigbee så det går inte att koppla ihop med andra sådana grejer som går på öppen standard.
   
  Ludvig gillar detta.

Dela sidan