Viol

Diskussion i 'Vin' startad av Josefin Gerholm, 3 februari 2020.

  1. Helt ny på detta forum och helt ny i vinvärlden men har ambitionen och viljan att lära mig mycket och snabbt!

    Kanske passar sig den här sortens frågor inte detta forum, säg gärna det i sådana fall så vet jag.

    Är hur som helst intresserad av viner med violtoner i arom och palett. Upptäckte det i en Cannonau och blev lite förälskad i just violen. Har därefter läst på och förstått att Petit Verdot ska ge just violarom men när jag köper viner med Petit Verdot (i blandningar, inte rena PV) så upplever jag ingen viol.

    Har någon tips på viner med tydlig violton? Får kosta men helst inte allt för mycket :).

    Är det för övrigt någon mer än jag som upplever viol i vin som något alldeles särskilt? Tycker viol har en så perfekt märklig arom som är både tilltalande, funky, naturlig och syntetisk. Körsbär är lite åt samma håll men viol känns överlägset.
     
    Bastardo, Skrutt, Mattias Schyberg och 1 annan gillar detta.
  2. Christer J

    Christer J Medlem

    Detta fann jag om viol på Decanter:

    Violet
    As a tasting note, violet is generally picked up as an aroma in wine, but it can be a flavour too — as anyone with a penchant for Parma Violet sweets will know. Violet commonly displays a musky sweetness on the nose, but tastes a touch more bitter and austere on the palate. In this way, it can be aligned with other bittersweet and perfumed floral notes such as bergamot, rose, geranium and lavender. Just like perfume, it’s a matter of preference whether you find violet flavours and aromas off-putting or appealing in wines.

    The distinctive scent and flavour comes from two chemical compounds: α-ionone and β-ionone, which are also used in the confectionary and perfumery products derived from violets.

    It’s crops up in a broad range of full-bodied tannic red wine styles with high acidity, usually made from thick-skinned grapes. Such as Italian wines like Barolo and Barbaresco made from the Nebbiolo varietal, where violet can be found alongside notes of fennel, liquorice and tar.

    It’s also abundant in Bordeaux blends, and it’s commonly referred to in the latest Decanter’s en primeur tastings. Most notably, in Pomerol’s high scorers Château La Conseillante 2016 and Château La Fleur-Pétrus 2016, where violet is coupled with dark fruit notes like black cherry, blackberry and bilberry.

    https://www.decanter.com/learn/advice/understand-tasting-notes-decoded-344920/
     
  3. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Viner baserade på druvan carignan brukar innehålla viol, så även grenachedominerade viner från Rhône (cannonau är ett lokalt namn för grenache).
     
  4. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Välkommen in i forumvärmen!
     
    Josefin Gerholm och Omar Khayyam gillar detta.
  5. buteljen

    buteljen Medlem

  6. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Viol är förföriskt och uppskattat om det inte blir för syntetiskt och dominerande. Tänker främst på en Chateau Magnus.:rolleyes: Viol förknippar jag annars mest med Conseillante (merlot) som redan nämnts. Flaskan har t.o.m. violfärgat folie... En av mina favoritbourdeauxer men inte gratis direkt.

    Kan också skriva under på att det kan finnas i nebbiolo. Senast var en Spinetta Barbaresco 2010.
     
    Magnus L, HAO, Mattias Schyberg och 3 andra gillar detta.
  7. Jos

    Jos Medlem

    Ha! Jag som alltid trott viol är det jag plockar Nordrhone och ofta annan Syrah blint på... Tänker ”lila” när jag sniffar Syrah men det är väl något annat än viol då :oops:
     
    Bastardo, Mattias Schyberg, Ekdahl och 1 annan gillar detta.
  8. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    jag kan tycka att det finns violtoner då och då i vissa Syrah-viner.
     
    Bastardo, Mattias Schyberg, Ekdahl och 1 annan gillar detta.
  9. Ekdahl

    Ekdahl Screwed up

    Precis vad jag också tänkte, och även vad de lär ut hos Munskänkarna. Är för mig en (av flera) trigger på att ta Syrah som oftast funkar. Vad säger du @Mattias Schyberg ?
     
    Mattias Schyberg, Jos och Omar Khayyam gillar detta.
  10. Vingubben

    Vingubben Medlem

    Prova en bra Dolcetto.
     
  11. Stort tack för alla svar! Nu har jag lite att läsa in mig på och en del viner jag måste prova :rolleyes:.
     
    HAO, Mattias Schyberg och Omar Khayyam gillar detta.
  12. Fredrik L

    Fredrik L Medlem

    Seriös Beaujolais Cru tycker jag kan få violtoner.
     
    jrick och Mattias Schyberg gillar detta.
  13. Låter intressant, har du tips på någon bra Dolcetto som finns på Systembolaget eller i beställningssortimentet?
     
  14. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jo, lite viol brukar vara ganska typiskt för ung, pepprig syrah även för mig. Hittar det även i malbec, nebbiolo och i viss cabernet franc. Gamay är inte helt ovanligt heller. Viol dyker helt enkelt upp lite här och där.

    sen har vi ju det där med vinets färg. Rött vin med lila toner är nog bra på att framhäva just beta ionone (huvudkomponent i viol som också är viktig för exempelvis hallon, björnbär och andra frukter och bär).
     
    Bastardo, Jos, Fredrik L och 3 andra gillar detta.
  15. Vingubben

    Vingubben Medlem

  16. Jerobaum

    Jerobaum Medlem

    Viol verkar vara ett ämne som engagerar :)
     
    Bastardo, Omar Khayyam, Poussard och 1 annan gillar detta.
  17. Tack :) Lite farligt med det nyvunna vinintresset men ack så roligt!
    Perfekt, tack! Schyssta priser på bra årgångar ser det ut som också. Beställer nog så jag kan prova nästa helg!
     
    Last edited: 4 februari 2020
  18. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

  19. JonasBo

    JonasBo Medlem

    Inte att förglömma Barolo Bricco delle Viole från Marengo, eller GD Vajra. Violkullen; kanske heter den så för att det växer violer där; vilket verkligen känns på doften. Magisk!
     
    M.Grape och MagnusH70 gillar detta.
  20. Ah! Härligt tips. Den hamnar direkt i önskelistan.
     
    JonasBo gillar detta.

Dela sidan