Viol

Diskussion i 'Vin' startad av Josefin Gerholm, 3 februari 2020.

  1. Daniel A

    Daniel A Medlem

    Som av en slump (?) fanns det en kort notis om violtoner i senaste numret av Decanter. Ursäkta skum formatering på texten nedan.

    "Violet is generally picked up as an aroma in
    wine, but it can be a flavour too — as anyone
    with a penchant for the British-made Parma
    Violet sweets will know. Violet commonly
    displays a musky sweetness on the nose, but
    tastes a touch more bitter and austere. In this
    way, it can be aligned with other bittersweet
    and perfumed floral notes such as bergamot,
    rose, geranium and lavender. Just like
    perfume, it's a matter of preference whether
    you find violet flavours and aromas off-
    putting or appealing in wines.
    The distinctive scent and flavour comes
    from two chemical compounds, a-ionone
    and B-ionone, which are also used in the
    confectionery and in perfumery products derived from violets.
    It crops up in a broad range of full-bodied tannic red wine
    styles with high acidity, usually made from thick-skinned grapes,
    such as Italian wines. Barolo and Barbaresco made from the
    Nebbiolo variety, in which violet can typically be found alongside
    notes of fennel, liquorice and tar.
    It's also commom in Bordeaux blends, and is cited in the notes
    for two high-scoring South African wines in this Issue: Reyneke's
    & Syrah 2017 from Stellenbosch (see Weekday Wines, p88), and
    top-scoring New World Pinot Nolr, Crystallum, Cuvée Cinema
    2018 from Hemel-en-Aarde Valley (Panel Tasting, p93)."
    - Decanter, feb 2020
     
    Bastardo, Skrutt, Trydebull och 5 andra gillar detta.
  2. Jos

    Jos Medlem

    Det här är lite intressant för jag misstänker att det som jag alltid tänkt viol om i Syrah, speciellt Nord Rhone och Crozes Hermitage, och som är det absolut mest utmärkande draget i doften egentligen är något annat. Just för att så många säger Barolo/Nebbiolo och andra viner där jag inte alls känner det jag får från Nord Rhone. Jobbigt med en doft som man inte kan sätta ord på :( ;)
     
    Bastardo, Skrutt och vintomas gillar detta.
  3. Christer J

    Christer J Medlem

    Det blev galet någonting :)
     
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Inget slår ren analys om vi nu inte ska gå efter den subjektiva, sensoriska upplevelsen utan på innehåll av alpha- och beta-ionone. Med det i åtanke verkar pinot noir från Bourgogne toppa av de viner som analyserats. Känner man viol, oavsett rödvin, så är det mycket troligt komponenter där som kan ge den upplevelsen. ;)

    Abstract
    Quantitative analysis of beta-ionone has been developed, using a stable isotope dilution assay. This was applied to red wines from different cultivars and regions. The Burgundy Pinot noir wines exhibited the highest levels of beta-ionone. The variation in the levels of beta-ionone in grape samples and in their corresponding wines, of Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet franc from Bordeaux regions was monitored at four different stages towards the end of maturation: the levels of beta-ionone were almost similar, exhibiting only a slight decrease during maturation. beta-Ionone occurred in all the grapes and wines samples analysed at levels higher than, or close to its odour threshold which was determined in a model wine solution and was found to be of 90 ng l-1. In a previously supplemented model wine solution with beta-ionone (250 ng l-1), the odour threshold was found to be of 980 ng l-1 (total levels).

    http://europepmc.org/article/MED/10427760
     
    Trydebull, JonasBo, Gladekocken och 4 andra gillar detta.
  5. Poussard

    Poussard Medlem

    Man kan ju tänka sig att bara för att det finns mest i Pinot Noir betyder det inte att det är de vinerna där doften är som mest framträdande. Exempelvis så kanske viol ingår i ”forest floor/sous bois” och göms lite i jord och löv. Men i ett annat vin med en annan smak- och doftkomposition kanske den är tydligare.
     
  6. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Så är det givetvis. Just därför gjorde jag skillnad på kemisk analys och subjektiv upplevelse i inlägget ovan. Brukar själv sällan uppleva viol i pinot noir, men även hallonkaraktären som vanligtvis upplevs i druvan brukar innefatta beta-ionone (ofta i kombination med beta damasceone och hundratals andra aromatiska molekyler).
     
    Trydebull, Poussard och Omar Khayyam gillar detta.
  7. jrick

    jrick Medlem

    Kollade igenom gamla noter och jag hittar definitivt ofta viol i lågsvavlade Beaujolais, så jag uppmuntrar trådstartaren att prova lite Foillard och Lapierre t.ex.
     
    Fredrik L och Poussard gillar detta.
  8. Det ska jag absolut göra! Tack för tipset!

    Fantastiskt med all kunskap i forumet, gör mig än mer glad över mitt nya intresse.
     
    jrick och Mattias Schyberg gillar detta.
  9. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Efter att ha läst den här tråden hittar jag viol lite överallt.:)

    Senast i "Atlas över världens viner" där det nämns att cab från Stags Leap doftar viol. Ska genast undersöka saken närmare! Någon (@Omar Khayyam) som har tips på bra cab från Stags Leap som inte ruinerar en och kan tänkas ha violtoner.
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  10. Jos

    Jos Medlem

    Vet att jag har någon enstaka -08 liggandes någonstans, - vi kan poppa den vid tillfälle :)
    Edit: Det är en Artemis så tror det är hälften egen frukt och hälften köpt
     
    Last edited: 10 februari 2020
    Crist(al)ian 77 gillar detta.
  11. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Mark Twain: Forgiveness is the fragrance shed by a violet.
    Kan inte så mycket om Stag's Leap. Gissar att violer i detta fall är en doft som också beskriver mer rena cabernet sauvignon där jordmånen och lutningen på Stag's Leap leder till CS-viner med litet mer syra och elegans jämfört med många Valley Floor Napa.
    Jag har varit på besök på Robert Sinskey, deras cabbar med Stag's Leap frukt är bra, till ett lägre pris än Cliff Lede, Shafer, Phelps, SLW m fl. Köp dock inte den Pinot Noir (Carneros?) som finns i BS - den brukar vara alldeles för fruit forward - men deras cabernet sauvignon från Stag's Leap var nice. Men Napa och prisvärt går inte riktigt ihop... Pine Ridge är en annan producent men de gör fläskiga stereotypa cabbar och jag är osäker på om det är Stag's Leap frukt i den Napa Valley CS som finns på SB för 669 kr. Samma för Clos du Vals Napa Cab för 399 kr.
     
    Last edited: 10 februari 2020
    Crist(al)ian 77 gillar detta.
  12. Bearman

    Bearman a´lea iacta est iterum

    Ett vin som jag druckit ganska många årgångar av som jag tycker har viol i smaken är:

    92938 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos 2017 249 kr


    Den släpps igen i "Tillfälligt sortiment" 14 februari 2020. Någon annan som provat och känt viol i smak/doft i detta vin? Eller är det inte viol jag känner? Patrik hade tex inte med det i sina noter för vinet i hans som vanligt excellenta beskrivningar av viner han provar för vår skull.
     
    Bastardo, Henrik_L, Skrutt och 3 andra gillar detta.
  13. Fredrik L

    Fredrik L Medlem

    Det är tydlig viol i den årgång jag drack för något år sedan. Kommer dock inte ihåg vilken det var.
     
    Bearman gillar detta.
  14. gece

    gece Man vänjer sig.

    Jag brukar hitta viol i (hör och häpna) Zinfandel av den inte alltför påfläskade sorten som fått lite ålder (säg 3-5 år?). Ridge East Bench och Ravenswoods single vineyard-viner har jag hittat rikligt med viol i.
     
    Fredrik L och Mattias Schyberg gillar detta.
  15. JonasBo

    JonasBo Medlem

    thunberg gillar detta.
  16. Carinasomm

    Carinasomm Medlem

    Jag hittar ofta mycket svala och snygga violtoner i grenachedominerade viner från Priorat och Montsant i Spanien. Testa Clos Mogador från Priorat eller Altaroses från Montsant.
     
    Last edited: 3 mars 2020
  17. Michael_M0!

    Michael_M0! Medlem

    Jag måste också säga - pröva viner av druvan Nebbiolo. Där kommer du att hitta viol-toner förr eller senare :)
     
  18. chambertin

    chambertin Medlem

    Är det bara undertecknad som tycker att violparfymen är tydligast i en ung Vintage Port (bästa exemplet är Fonsecas VP tycker jag ) ?
     
  19. Vingubben

    Vingubben Medlem

    Testa månadens pava, mars.
     
  20. Bastardo

    Bastardo Medlem

    Jag är själv en riktig violnörd av ’rang’ – (fråga mina vinvänner så får ni höra). ;) Försöker hela tiden hitta nya viner som har mycket framträdande violdoft. Enligt mig är det mest vanligt i viner från Norra Rhône och kanske mest tydligt just i Côte-Rôtie av bra årgång.
    Och jag gillar inte särskilt mycket viner som är väldigt tanninstinna och sträva, utan det måste finnas även ganska mycket fruktighet och att vinet är ganska lätt att klunka i sig. :) Så jag kommer att följa den här träden extranoga!
    När man söker på SB, så hittar jag ordet viol mest i franska och italienska viner. Ni är väl medvetna att ni kan söka på ordet ’viol’ på bolis hemsida. Filtrera bara bort alla kartongviner och kranviner, så kommer ni att hitta massvis av förslag. :) Mest viner som har den här doften hittar ni i gruppen fruktigt & smakrikt och kryddigt & mustigt, inte så mycket i viner under benämning stramt & nyanserat.
     
    Last edited: 10 mars 2020
    Skrutt, sunqan och Omar Khayyam gillar detta.

Dela sidan