Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  2. vintomas

    vintomas Bloggare

    Då var 6 flaskor uppenbarligen för få...:D
     
  3. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Med facit i hand........ja
    Tur man har bra vänner som är bättre på att spara ;)
     
  4. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    La Rochelle i Akasaka. Igen. Uttråkad? Nej, det är inte ens möjligt :)
    Men, något fetare... Skall strax ut och löpa en runda.

    2005 Chateau Clos de Sarpe (F)
    It was a plummy, deep noted wine upon decanting. At the restaurant it had developed a veil of "dirty old wine". Not corked, cooked or oxidized, just OLD. Think: biological experiment...
    However, behind its fault, is a young, fullbodied wine with snappy acids and high grade tannins. The concentration alone vouches for this wine having a grand and splendid future...
    5 btls to go, next one around 2020, still expecting a very young wine, hoping to have a more thorough experience than tonight though.

    2011 Mas de Daumas Gassac (94p)
    Tonight we had our first 2011 Mas de Daumas Gassac for evaluation purpouses. Impression is: WOW! Insanely youthful but pure berried and elegant with high concentration and already in superb balance.
    Interesting enough to look forward to and to enjoy multiple btls over the years, and since this is a wine with outstanding keeping abilities, we need to calculate the number of btls needed... Displays a healthy dose of Brett and sumi ink.
    Some say this is their best effort since the earliest days. I haven't had all of them, but this is definitely one for our cellar AND for the longer haul. If you like the pure fruit of the South mixed with fine-tuned Brett than maybe you'd conscider this one as a companion for many years to come.
    We will get at least two cases...

    Vi nibblade också lite, här några exempel på vad kocken klämde ur sig ikväll:
    2014-07-08 18.21.28.jpg
    Amusée
    2014-07-08 18.27.46.jpg
    Hummer i gelé och vackra blommor. Spegel av persikosås.

    2014-07-08 18.38.57.jpg
    Sparrisgratin med räkor.

    2014-07-08 19.05.41.jpg
    Wagyu med fois gras. Åts med slutna ögon. Tillbehörstallrik med två såser och svartpeppar.

    2014-07-08 19.36.32.jpg
    Ost.

    2014-07-08 19.37.02.jpg
    Dessert: Brillat-Savarin på två sätt. Ostkaka het och glassversion kall. Makalös kompott.
     
    KockJohan, Daniel B, Magnus L och 1 annan gillar detta.
  5. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Avis moi? Nej då! Ser skitgott ut. MdDG -11 drack jag nyligen, men inte gillar jag det lika mycket som du gör, men riktigt bra är det. :)

     
  6. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Michelinfolket har aldrig ens varit dit...
    MDG '11 tycker jag är ett fantastiskt gott vin. Hustrun fnyser och säger "urvattnat och trist som en Bourgogne". Mig påminner det inte om varken Bourgogne eller Loirisk CF, snarare om en Prioratisk Carignena vad gäller uppbyggnad och fruktens penetrerande kvaliteter. Men, det är ju smaksaker. Gott som fan och kommer bara bli bättre med åren.
    Behöver, enl säkra källor, 10 år i källaren...

    ...gav mig fö ut på löpartur efter hemkomst...
     
  7. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Studerar druvtypiska viner denna underbara sommarkväll ❤️ image.jpg
     
    Håkan, StefanAkiko, Magnus L och 2 andra gillar detta.
  8. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Men...liiite noter kan du väl bjucka på? :confused: Om inte så får du gärna berätta hemligheten med hjärtat åtminstone. o_O
     
  9. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Har precis corvinat upp!!! :) Noter kommer ✏️
     
  10. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ah, du är en sån där 'cock teaser' :D
     
  11. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    image.jpg

    1. Egly-Ouriet VV BdN 91 pts
    2. RL Legras Presidence -02 90 pts
    3. Palmer & CO 2008 84 pts
     
    Michael.S, Daniel B och Mattias S gillar detta.
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Hjärtan och poäng, vad mer kan vi begära. ;)
     
    Skumpagne gillar detta.
  13. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Hade på känn att du skulle gilla det ;)
     
  14. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Sommar, sol och mogen Ch-du-Pape...

    Det blev grillat ute idag, timjan och honungsmarinerad kyckling med grillade majskolvar och bulgur. Tja, kanske inte det bästa att kombinera med en Barbe Rac från 1997, men livet är ju fullt av kompromisser och så även idag. Våran benägenhet beror delvis på styling av lägenhet där våra mer lättfotade viner ligger i ett förråd en bilresa bort. Fick mao leta efter något i vinkylarna istället. Visst är det synd om oss?

    image.jpg

    Vinet serverades något svalt, skulle gissa på mellan runt 17-18 grader. Hade det i en kylbag för är det något jag inte gillar så är det för varma viner. Det lär ju snabbt bli varmt i glaset ändå...

    Vinet då?

    image.jpg

    Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac 1997.

    Här doftar det moget som sig bör. Tobak, läder, kaffe, nypon, russin och aningen torkade fikon och lakrits.

    Smaken är fyllig och komplex. Än mer torkad frukt och nypon än i aromen. Rejält med munkänsla i form av kryddighet, eldighet och (inte minst) syra. Eftersmaken är sötaktig med russin och läder.

    Skiiiitgott!!!

    (eller, livet är inte slut vid 47...)
     
    Last edited: 9 juli 2014
    Skrutt, StefanAkiko, Larseman och 1 annan gillar detta.
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    I brist på hjärtan i din bild som sammanfattar din känsla så:
    image.jpg
     
    vininfo.nu och thunberg gillar detta.
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det låter som en höjdarafton! Både du och vinet ifråga lär saknas imorgon när det blir åka av för några av oss göteborgare. :)
     
    vininfo.nu gillar detta.
  17. vintomas

    vintomas Bloggare

    Hur gammal Egly? Degorgeringstidpunkt och antal månader på flaska står ju på baksidesetiketten.
     
  18. Mattias S

    Mattias S Administratör

    image.jpg
    Snygg!

    2012 Ovum Riesling Memorista Lone Star Vineyard (87p)

    Småtrevlig riesling från Oregon med krispig syra och fina inslag av lime, guava, gröna äpplen och lite grapefrukt i svansen. Fint och läskande med bra intensitet och längd.

    - Komplext?
    - Nej :(
    - Gott?
    - Ja :)

    Ingen besvikelse, men tysk riesling är så prisvärd och god att det är svårt att bli imponerad av detta. Petroleumkaraktär saknas helt. Hade jag druckit det blint så hade jag nog trott att det var en återhållen Sauvignon Blanc av något bättre slag.
     
    Daniel B gillar detta.
  19. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    50 månader och deg september 2006 missade och skriva det :)
     
  20. vintomas

    vintomas Bloggare

    Aha, en flaska som legat ett tag. På flaska juli 2002, d.v.s. basår 2001. Men det är väl rätt mycket basvin (från solera om jag minns rätt?) i just BdN:en.
     

Dela sidan