Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Siripim

Medlem
2004 Paul Bara Bouzy Rouge. Jag vill ha mer nu. direkt. Flaskan är inte slut. Doft som är jordgubbar, hallon, körsbärskärna men också jord, löv, höst.
Smak mer ren lätt frukt av ovanstående men lägg till tranbär, peppar, timjan. Edit: Glömde kalk/mineral.
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
2004 Paul Bara Bouzy Rouge. Jag vill ha mer nu. direkt. Flaskan är inte slut. Doft som är jordgubbar, hallon, körsbärskärna men också jord, löv, höst.
Smak mer ren lätt frukt av ovanstående men lägg till tranbär, peppar, timjan. Edit: Glömde kalk/mineral.
Håller med! drack den för något år sedan. några tecken på mognad?
 

Siripim

Medlem
Enda jag har druckit men de jordiga tonerna skulle väl vara ett tecken på det. Känns som att grunden är mer ren friskt lätt frukt med vissa blommiga inslag och sten/mineral.
 
Hur var Brewer-Clifton?
Inte speciellt trevlig faktiskt. Om jag minns rätt så var den ganska platt, hade någon konstig bismak och var heller inte lika "fruktig" som de andra Pinot Noirer jag har druckit. Det är möjligt att den funkar bättre med mat, men jag skulle inte säga att den är prisvärd(om jag hade köpt den själv).

Om jag ska jämföra med andra Pinot Noirer jag druckit ganska nyligen så tyckte jag t.ex. att 2010 Buena Vista Carneros Pinot Noir var bättre. Och 2012 Felton Road Bannockburn i ungefär samma prisklass var betydligt bättre.

Men smaken och baken kan ju alltid spela in :)
 
Trådskapare
A
Ett antal viner i går, 2008 Louis Roederer Rosé, fantastiskt vin som jag tyvärr inte har i min källare och som visar vilket stort år 2008 är, 1998 Billecart Salmon BdB vilken var korkad, 2002 Magnum Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons, mogen doft, sluten smak, blandade åsikter om denna (@Jimmy Forsman ! ) , tycker personligen att det är ett mycket bra vin som just nu är inne i en konstig fas, för magnum behövs definitivt ett antal år till i källaren

Drack också en 2006 Giuseppe Cortese Rabaja, Barbaresco, odlare som jag besökte och försökte få till Sverige. Nu har de blivit upplockade och finns på ett antal restauranger. Drack deras Barbera på Tweed förra veckan och nu barbaresco. Väl högt pris på restaurangen men ett mycket kompetent odlare som också har en hel del äldre på lager (de sålde från 80-talet och framåt då jag var där). Kul att se dem i Sverige.

Höjdpunkten för kvällen var en flaska 1997 Billecart Salmon NF, första gången jag provade vinet. En återhållsam doft men med tydliga toner av röda söta äpplen, mycket elegant som husstilen stipulerar, fräscht vin, syra som balanserar upp och en krämig mousse. Lång eftersmak. Ett vin i balans som har ett antal år framför sig. Drack 96an för ett par veckor sedan och 97an framstår som det bättre vinet. 96an lider av det många 96or börjar uppvisa, en obalans mellan en förhållandevis snabb utveckling av frukten men en stenhård syra som inte gör vinet rättvisa. Tiden får utvisa men 97or kommer bli en årgång som jag tror blir lite av en joker i källaren.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Tycker det är väldig stor flaskvariation på Dompa. Men ryktet säger ju att de gör 5 miljoner flaskor så det är mycket olika degdatum på dessa
Herr Geoffroy brukar säga att de inte producerar riktigt så mycket som folk hävdar, men vägrar att säga hur stor produktionen faktiskt är. :)
Lustigt nog har jag någonstans läst om en DP-årgång (tror det var i Wine Advocate) att alla flaskor från den årgången var degorgerade under en period av några veckor en viss månad. Låter tufft, men om man under denna period enbart kör Dompa genom LVMH:s alla degorgeringslinor så går det väl.
 
Trådskapare
A
Lustigt nog har jag någonstans läst om en DP-årgång (tror det var i Wine Advocate) att alla flaskor från den årgången var degorgerade under en period av några veckor en viss månad. Låter tufft, men om man under denna period enbart kör Dompa genom LVMH:s alla degorgeringslinor så går det väl.
När du skriver det, har också läst det någonstans. Å andra sidan, de säljer under en lång period så förstår inte riktigt värdet. Visst förändras vinet på jäst men med den stora mängden flaskor de har borde det vara en stor spridning.

För att det ska vara någon idé bakom att degga alla vinerna på en gång så bör de logiskt sätt också varit buteljerade under väldigt kort tid.
 

magnum

Epernay, Frankrike
När du skriver det, har också läst det någonstans. Å andra sidan, de säljer under en lång period så förstår inte riktigt värdet. Visst förändras vinet på jäst men med den stora mängden flaskor de har borde det vara en stor spridning.

För att det ska vara någon idé bakom att degga alla vinerna på en gång så bör de logiskt sätt också varit buteljerade under väldigt kort tid.
Buteljering lär väl ske "samtidigt", eller?
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Ett antal viner i går, 2008 Louis Roederer Rosé, fantastiskt vin som jag tyvärr inte har i min källare och som visar vilket stort år 2008 är, 1998 Billecart Salmon BdB vilken var korkad, 2002 Magnum Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons, mogen doft, sluten smak, blandade åsikter om denna (@Jimmy Forsman ! ) , tycker personligen att det är ett mycket bra vin som just nu är inne i en konstig fas, för magnum behövs definitivt ett antal år till i källaren

Ja, verkligen. Den var verkligen le Mesnil och jag kände igen den. Men för mig var den mer Guy Charlemagne Millésime, förvisso från en hygglig årgång med smörigheten, citrusen, och till och med kokostoner, men fan - den där grapen var inte min kopp med té.

Kändes lite saftig. :)

//J
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Själv hade jag det stora nöjet att ta ut fröken Lotta från Grappe på lite kinesiskt i fredags. Vi började på sagda vinbar med några glas amerikansk Pinot (@Anders Landström minns säkert vilken det var som de hade på menyn) och sen blev det tsing tao till maten på Formosa. Efter att Lotta förklarat sin avsky och sitt stora hat mot naturviner så var jag tvungen att bjuda henne på en halvflarra Vin de Volie på 19 glas. Fortfarande ett grymt vin. Som en Riktigt skön sherry med underbar syra och stort djup. Lite valnötter till det.

Sen upp till Gondolen igen för lite okynnesbubbel med landström innan hemgång som en duktig pojke.
 

jocke

Medlem
Diebollt-Billiot.jpg
Blev ett par flaskor i lördags. Tog först fram en Mise en Cave 1983 från Diebolt Vallios. Återigen blev frun missnöjd, för mkt katrineplommon. Visst, det fanns en del katrineplommon, sött fruktighet och väldigt lite bubblor som snabbt försvann och färgen var guldaktig. Flaskan i sig var det inget fel på utan den var nog på sin top för ett tag sen men påväg utför i snabb fart. Flaskan var trevlig så det gjorde inte mig något att jag fick den för mig själv :). Då plockade jag fram en H. Billiot 2008. Billiot är nog en champagne som inte vem som helst tycker om. Billiot gör tuffa champagner. Jag skulle absolut inte ge Billiot till ngn som knappt har druckit champagne (eller det kanske man ska :)?). 2008 är full av citrus (lite för mkt just nu för mig) mineral, frisk, stor syra. En bra champagne men den behöver en hel del år innan den lugnar ner sig och blir riktigt trevlig
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Håller med. Det är säkert både degdatum och druvmaterial som varierar.
...och *ähum* kvalitet? :vägg:

...ursäkta, kunde inte låta bli. Ni Champisgrabbar är ju bara så . . . monomana att man bara måste retas med er :cigarr:
Blanda några droppar Guinness i Dompan så skall ni se att den skuttar flera poäng uppåt.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vi lever på Pinot noir-tema, sedan fleara dagar tillbaka, men har fortfarande inte riktigt öppnat någon. Tidigare har det blivit 4 Bdx som ... undanmanöver för att ta tjuren vid hornen. I afton var vi nära, men beslutade oss att istället ta oss an en flaska Muscat Bailey A från den japanska kejsarens palatsproduktion. Fick den som present av livgardet, och precis som deras kampsportsutövande är imponerande starkt på världsskalan så är detta vin utomordentligt klent på världsskalan, typ Beaujolais Nouveau.

...så vi öppnade en annan, bra mycket bättre variant av denna druva.

2006 Misono Muscat Bailey A Red, 65 points
Cork = super short and on top are seen three leakage points.
Colour is light red.
Nose is light of strawberries and raspberries.
Palate is a watery and light composition of strawberries and raspberries and ... that boyhood aroma of a rainy day when you have your hands full of slimy worms, preparing for fishing on a sunny day...

Not a faulty wine, but still quite awful. Maybe something for Beuaujolais lovers?

2011 Château Mercian Muscat Bailey A Kuninaka Chi Iki, 88 points
Opened instead of the other btl of Muscat Bailey A this is a real wine: incredibly intense and powerful.
Light red.
Attractive nose with attractive aromas of intense and rather appealing fruit with a teasing hint of oak.
In the mouth we find a medium body w almost no tannins and M++ acids. I agree with myself that this is both elegant and powerful. Simply: a delicious wine with even a small personality. But the style is far from our liking.
Home dinner, celbrating the last day of an era.
1 btl to go, should do well for another 5 years, but delicious as it is and expecting no miracles, I suspect the last btl will go pretty soon :)
 
Last edited:

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Blanda några droppar Guinness i Dompan så skall ni se att den skuttar flera poäng uppåt.
Är högst tveksam till just Guinness, men på (gammel)farfars tid kunde det faktiskt finnas lite konjak i skumpan, eftersom det förekom att liqueur d'expédition bestod av socker löst i konjak. Eftersom man på denna tid doserade skumporna med en rejäl mängd socker så borde det kunna ha varit en rätt hyggligt skvätt konjak i flaskan. Möjligen var det "konjak" - lokalt producerad eau de vie eller rentav marc - snarare än just druvsprit från Cognac. Idag finns det en del hus som använder liqueur d'expédition som lagrats länge på små ekfat, vilket nog kan vara en rest från denna tradition att använda fatlagrad sprit till detta ändamål.
Så en cocktail på några droppar fatlagrad sprit och resten champagne kanske inte behöver vara helt fel? :)
 
Toppen