Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Håkan

Medlem
En onsdag måste man ju dricka lite vin så öppnade
1) Le Sol 2007, Craggy Range
2) Jamsheed Shiraz 2011
3) Migilary Syrah 2007, Podere di Manzone
4) Lilian Syrah 2008
5) Royal City Syrah
Förvånande nog blev favoriten nr 1, klockren sval Syrah men ändå med mycket kraft. Rpyal City var intressant men vete katten om den var så fantastisk (rätt många poäng ifrån 99), Lilian tjock och om man gillar stilen bra. Jamsheed var god men en jästton störde, kanske därför som många naturvinskramare gillar det. Migliari det mest anonyma men gifte sig fullkomligt med maten (Lasagne). Intressant och rätt gott, framför allt le Sol och Migilari till matem, Royal City och Lilian kul att ha provat men inte riktigt min grej.
 

Gurto

Medlem
Hugel Riesling Jubilee 2007 (först till halstrade pilgrimsmusslor med dill- och smörslungad gurka sedan till hel confiterad kyckling med varm bönsallad)
Doftar gula äpplen, citron, färsk aprikos, en del petroleum (åt dieselhållet), honung, vitblommigt och med en grönörtig ton som även drar åt mint. Stenig/kalkig mineralitet
I munnen torrt med bra koncentration, frisk syra och pudrigt kalkig mineralitet.

Väldigt gott men mindes det som bättre. Känns lite återhållen. Har förhoppningar om att det är inne i en, relativt sett, tråkigare tonårsfas då jag har två flaskor till. Time will tell. 89p för dagens prestation.

Passade bra till kycklingen och än bättre till musslorna.
 

LeChat

Medlem
image.jpg

När ska man börja dricka sina Bordeaux 2008? Ingen brådska skulle jag säga. 2008 Ormes de Pez är god men inte riktigt i balans än. Nu är jag stor Bordeauxfantast och inte så tanninkänslig vilket gör att jag ändå gillar det! Det är alltid mycket åsikter om Bordeaux och i synnerhet när det gäller kvaliteten i relation till priset men i min värld så äger Bordeaux, eller som man säger..... Bordeaux is da shit!
 

chambertin

Medlem
Visa bifogad bild 3241
När ska man börja dricka sina Bordeaux 2008? Ingen brådska skulle jag säga. 2008 Ormes de Pez är god men inte riktigt i balans än. Nu är jag stor Bordeauxfantast och inte så tanninkänslig vilket gör att jag ändå gillar det! Det är alltid mycket åsikter om Bordeaux och i synnerhet när det gäller kvaliteten i relation till priset men i min värld så äger Bordeaux, eller som man säger..... Bordeaux is da shit!

Drack den förra året vid ett tillfälle och gillade den:
http://www.finewines.se/threads/ida...gar-och-diskussioner.2030/page-125#post-63459
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Efter kvällens umeåbaserade kendoutövande så har gott smuttats försiktigt tillsammans med en god kampsportspolare (just nu sover han i soffan...). Vi avslutade vår humbla afton med några försynta droppar BiB istället för de hårda grabbarna, de där hårdingarna som kan ge en hår på både bröstet, axlarna och ryggen (men tyvärr inte på höwwä): Mr Grappa, hr Wirre och överste Konjak.

Ahum...
2013 Somezin, Oak Ridge Vinery, California. (BiB.) 75p

Det första som slår mig är den vänliga, megaunga fläskiga mörkfruktskaraktären och sedan de månghövdade sirapslimporna som trängs i kön för att få leverera restsötma. Gott som fan! Låg, men superb kvalla, ungefär som en 50-kronorspizza då man bara måååste ha den! Funkar inte alls lika bra till ost och oliver som den riktiga vinflaskan. Verkligen inget jag någonsin vill köpa, men kanske jag kommer att... Poängen känns översnälla, men ändå objektiva. Intensitet med en riktig mineralitet i form av en lerig, fet jord med mycket humus ger detta vin en otvetydig "sense-of-place”, nämnligen Systemets sötade Zin-boxar från USA. Men, precis som alla varmt leende, välkomnande breda Colgate-smiles från Åver-Däär så saknar detta vin personlighet. Men GÖTT-GÖTT-I-GÖTT-GÖTT.
Faktiskt så att jag skulle föredra detta vin före vilken flaska som helat av alla Bjs-viner jag druckit. Även om många av Bjs:arna tekniskt sett varit bättre, så är detta GODARE!
Perfekt Fredagsmys i en låda!

2009 Chateau Montus.

"Like expensive brands, just not expensive."

Rulade och regerade. Djäklar anåda i min kemilåda... Detta sistnämnda men förstdruckna är ett RIKTIGT vin. Finns inget "mysigt" med det, med sitt stramt varma sätt av ståendes i givakt. Ett riktigt bra, RIKTIGT vin. Sud-Ouest is the place to be! Vi har bara några enstaka flaskor kvar av denna högpotenta Montus, trots att jag vandrade hem med en trälåda från SB i samband med att de släpptes för några år sedan. Fasen vad bra det vinet kommer bli, bara vi lyckas undvika öppna dem stup i kvarten...
Borde ha köpt 5 lådor.

TV denna tiden på dygnet (55p)
Att sådant ens producerats ger mig svindel... Sämre än det mesta som heter dåligt vin...
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Och en liten rackarns YTTERLIGARE BiB tittade ut då jag städade undan i köket.
Nämen!?!
Hur dricker man i detta hushåll?
Eller har jag olyckligen hittat åt såsbasförrådet?

NV Ecologica Shiraz-Malbec Reserve (Famatina Valley), Argentina. (70p)
Färg: purplig med mognadstoner.
Doft: parfymerat fruktig och bara 'något' kwäljande (vi har haft värre).
Smak: parfymerad, äcklig, söt... Tanninerna är: M+ men av stjälkar snarare än skal, grovt och obehagligt. "Shiraz-Malbec" och "Reserve" på etiketten. Faen, #Etikettsdrickande kan säkerligen göra dig blind!

Tror inte detta ens är ett såsvin. Snarare ett vin de serverar då gäster BÖR gå hem, annars riskeras begravas under det nya källargolvets cement.

...ähum, värden somnade för några timmar sedan... TV är på upphällningen. Kanske jag borde gå hem medan jag fortfarande är Charlie.

Inte "hebdo", utan Chaplin:
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Riktigt hög kvalitet blir istället (kanske) på lördag!
Om Bubbelgudarna är goda...
Typ: kanske.
Om: Korkarna inte har fel bakterier eller har läckt, vinerna har förvarats väl osv...
Ya-ya: Inte en enda skruvis serveras på lördag. Tyvärr.

...eller biodynamiskt:
Att korkarna inte skruvats in motsols... För det skulle ju vara katastrof! <typ>

*Suck*
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Idag så blev det en flaska http://www.systembolaget.se/4200.
Serverades till kalvschnitzel, potatisklyftor och en ljummen babyspenatsallad.

Vinet var ok, inte mer än så. Väldigt kort och obalanserat i gommen. Blev bättre till syran som fanns i maträtten men inget att hurra för. Kommer inte att köpa igen.
Det var en rejält udda mat och vinkombination (rent mentalt för mig). Skönt att se att du vågar prova utanför mallen, det lär man sig mycket på. Själv hade jag nog valt ett rött medelfylligt vin till den rätten. Tror jag...:)
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Det var en rejält udda mat och vinkombination (rent mentalt för mig). Skönt att se att du vågar prova utanför mallen, det lär man sig mycket på. Själv hade jag nog valt ett rött medelfylligt vin till den rätten. Tror jag...:)

Först tänkte jag pröva ett rött vin, lite lättare men ändå med hög syra.
Sen läste jag ett recept av Jens Dolk där han sa att man skulle köpa ett chardonnay som hade tydlig fatkaraktär från nya-världen.
Sedan googlade jag viner som passade till, och fick bara till svar att det var öl som gällde.
Sedan efter att ha googlat lite mer, så dök Leth upp som tips. Då kände jag bara, äh, vafan! Vi provar :)

Middagen blev bra iaf!
 

Larseman

Medlem
Äntligen Nebbiolo!
WP_20150123_002.jpg


2008 Roagna Langhe Rosso (91p)
Och jämrans va bra! Stor, öppen, mogen doft med nypon, rosor, skogshallon, eneträ, oregano, lite mynta, en del stall och lite, lite mossa, åtminstone i inledningen. Fyllig men med en slank känsla (motsägelse?), stram med fina och lite torra tanniner, slånbär och lingon, möjligen lite kort men då är det väl bara att ta en klunk till :rolleyes:
 

Mattias Schyberg

Administratör
Fick lite blindvin av hustrun idag. Lustigt nog så lyckades vi köpa samma vin båda två, vilket är ett glasklart exempel på att vi har vuxit ur SB:s sortiment.

image.jpg

Om ni tittar riktigt noga bakom den vänstra flaskan så kan ni ana den ökända men numera bortglömda tomten. Den finns alltså kvar...

2012 Maycas del Limari San Julian (92319)
Ganska uppenbar PN-näsa men ändå med lite udda drag. Ung och svalt fruktig med drag av malört, rabarber, blodapelsin och hallon, men även mynta och svarta vinbär gör sig till känna. Så typiskt Chile med just svarta vinbär (svarta vingummin) och gröna drag, detta oavsett druva! Hittar även ganska tydliga fattoner åt det försiktigt rostade slaget med lite kaffe och choklad samt lite ceder och svart stenmineralitet som jag brukar kunna hitta i norra Rhône.

Bra koncentration i munnen med frisk syra och lite angenäm skalbitterhet som påminner om grapefrukt. Aningen eldigt.

Ja, här var det fullt pott på min gissning (hade tysk pinne som alternativ). Uppenbar PN och ganska typisk för Chile. Frågan är om jag hade varit lika klipsk om jag inte själv hade köpt exakt samma vin? Nåväl, det är ett riktigt gott vin av hög kvalitet, men ingen ny favorit. 89p
 

Larseman

Medlem
Först tänkte jag pröva ett rött vin, lite lättare men ändå med hög syra.
Sen läste jag ett recept av Jens Dolk där han sa att man skulle köpa ett chardonnay som hade tydlig fatkaraktär från nya-världen.
Sedan googlade jag viner som passade till, och fick bara till svar att det var öl som gällde.
Sedan efter att ha googlat lite mer, så dök Leth upp som tips. Då kände jag bara, äh, vafan! Vi provar :)

Middagen blev bra iaf!
Jag kan tala om att Nebbiolo också går bra till schnitzel, i mitt fall av gris :p
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Fick lite blindvin av hustrun idag. Lustigt nog så lyckades vi köpa samma vin båda två, vilket är glasklart exempel på att vi har vuxit ur SB:s sortiment.

Visa bifogad bild 3247
Om ni tittar riktigt noga bakom den vänstra flaskan så kan ni ana den ökända men numera bortglömda tomten. Den finns alltså kvar...

2012 Maycas del Limari San Julian (92319)
Ganska uppenbar PN-näsa men ändå med lite udda drag. Ung och svalt fruktig med drag av malört, rabarber, blodapelsin och hallon, men även mynta och svarta vinbär gör sig till känna. Så typiskt Chile med just svarta vinbär (svarta vingummin) och gröna drag, detta oavsett druva! Hittar även ganska tydliga fattoner åt det försiktigt rostade slaget med lite kaffe och choklad samt lite ceder och svart stenmineralitet som jag brukar kunna hitta i norra Rhône.

Bra koncentration i munnen med frisk syra och lite angenäm skalbitterhet som påminner om grapefrukt. Aningen eldigt.

Ja, här var det fullt pott på min gissning (hade tysk pinne som alternativ). Uppenbar PN och ganska typisk för Chile. Frågan är om jag hade varit lika klipsk om jag inte själv hade köpt exakt samma vin? Nåväl, det är ett riktigt gott vin av hög kvalitet, men ingen ny favorit. 89p
Får vi inte en tasting note per flaska... latmask...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Får vi inte en tasting note per flaska... latmask...
Som tur var så fick jag vinet först innan jag öppnat min flaska. Den flaskan som blev över får jag nog ta med på någon BYOB i framtiden. ;) Jag kan nästan slå vad om att du kommer plocka den som en Chliensk PN med tanke på vingummitonen!
 
Toppen