Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Larseman

Medlem
André Jacquart graverar alltid in degorgeringsdatum längst ner på flaskan, på kanten av flaskbottnen! Ofta hittar man det även längst ner på baksidesetiketten.
Ja där ser man, jag letade bara på etiketten :)
Jag får texten till B05EXP0710, ska jag tolka det som oktober 2007? Skulle kunna stämma eftersom jag tror att vi fick den när vi gifte oss 2008.
 

MartinE

Medlem
Ja där ser man, jag letade bara på etiketten :)
Jag får texten till B05EXP0710, ska jag tolka det som oktober 2007? Skulle kunna stämma eftersom jag tror att vi fick den när vi gifte oss 2008.
Nej, det där borde snarare tolkas som juli 2010! De brukar skriva enligt mönstret MM/ÅÅ, med just ett "/" mellan siffrorna. Samtidigt har jag sett att det står just "07" framför MM/ÅÅ på flera av mina flaskor, varför jag funderar på om de kanske slarvat vid märkningen av din flaska, så att endast månaden (10) kom med och inte årtalet? Det vore i så fall inte första gången det hände.
 

MartinE

Medlem
Lite för ofta stöter jag på denna unkna doft i FdP för att det ska vara en tillfällighet.
Jag förstår vad du menar. Jag upplever även att det förekommer ovanligt stor flaskvariation när det gäller FdP, men intressant nog inte bland Diebolts övriga viner, som jag tycker håller en hög och jämn nivå. @magnum kan kanske ge oss sin syn på saken?
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Lite för ofta stöter jag på denna unkna doft i FdP för att det ska vara en tillfällighet.
brukar ha en nyans av sparris som börjat mögla i en sockerlag, jag har aldrig riktigt fallit för Fdp, men oandra sidan inte testat någon vidare mogen heller
 

Segol

Medlem
brukar ha en nyans av sparris som börjat mögla i en sockerlag, jag har aldrig riktigt fallit för Fdp, men oandra sidan inte testat någon vidare mogen heller
Hade du sagt grön/örtig ton eller liknande hade jag hållit med men det du beskriver har jag aldrig behövt lukta på :)
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jag förstår vad du menar. Jag upplever även att det förekommer ovanligt stor flaskvariation när det gäller FdP, men intressant nog inte bland Diebolts övriga viner, som jag tycker håller en hög och jämn nivå. @magnum kan kanske ge oss sin syn på saken?
Vet inte om jag upplevt stor flaskvariation däremot kan/behöver ¨äldre¨ årgångar (2002 och tidigare, 2004 kommer förmodligen också snart att tillhöra denna grupp) ordentligt med luftning. @MartinE du kommer säkert ihåg den FdP 1999 som du bjöd på som knappt gick att känna igen som en FdP vid öppnandet men efter en bra stund i öppnad flaska en korrekt FdP.
Jag är nog lite mera positiv till FdP än ovanstående kommentarer och har nog aldrig upplevt någon ¨unken doft¨ men jag skall öppna en 2000 och försöka vara riktigt kritisk. Hur de kommer bli som riktigt gamla är svårt att säga -första ärgång var 1995- men att den tål lång tid i källaren är det ingen tvekan om. För tillfället är 2006 helt fantastisk.
 
Last edited:

MartinE

Medlem
Vet inte om jag upplevt stor flaskvariation däremot kan/behöver ¨äldre¨ årgångar (2002 och tidigare, 2004 kommer förmodligen också snart att tillhöra denna grupp) ordentligt med luftning. @MartinE du kommer säkert ihåg den FdP 1999 som du bjöd på som knappt gick att känna igen som en FdP vid öppnandet men efter en bra stund i öppnad flaska en korrekt FdP.
Jag är nog lite mera positiv till FdP än ovanstående kommentarer och har nog aldrig upplevt någon ¨unken doft¨ men jag skall öppna en 2000 och försöka vara riktigt kritisk. Hur de kommer bli som riktigt gamla är svårt att säga -första ärgång var 1995- men att den tål lång tid i källaren är det ingen tvekan om. För tillfället är 2006 helt fantastisk.
Jodå, jag minns vår 99:a, som betedde sig ännu konstigare än den 2000 jag drack häromveckan! :) Båda dessa viner visade sig dessutom vara fantastiska i slutändan. Men jag har även stött på stor flaskvariation på en så pass ung årgång som 2005 - där ordet "fantastisk" aldrig kommit på tal - och jag vill minnas att flera här på forumet har vittnat om samma sak (bl a @Anders Landström)! Och man undrar ju varför behovet att vädra bort oönskade aromer är så pass stort? Vi pratar ju trots allt inte om 30- eller 40-åriga flaskor som valsat runt bl a ett flertal mellanhänder, utan om relativt unga årgångar som kommer direkt (eller med fåtal mellanhänder) från producenten. Och dessutom om husets prestigevin som, åtminstone i teorin, borde vara den cuvée som får bäst omsorg! Man misstänker ju att det finns något systemfel inblandat. Otur med korkarna? Bristande hygien eller problem med andra rutiner? Ojämn eller för hög temperatur i vissa delar av Diebolts källare?

Jag är också mycket positiv till FdP och till Diebolt som producent. Men det känns inte som det bara är slumpen som gör att så pass många flaskor beter sig konstigt!
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jodå, jag minns vår 99:a, som betedde sig ännu konstigare än den 2000 jag drack häromveckan! :) Båda dessa viner visade sig dessutom vara fantastiska i slutändan. Men jag har även stött på stor flaskvariation på en så pass ung årgång som 2005 - där ordet "fantastisk" aldrig kommit på tal - och jag vill minnas att flera här på forumet har vittnat om samma sak (bl a @Anders Landström)! Och man undrar ju varför behovet att vädra bort oönskade aromer är så pass stort? Vi pratar ju trots allt inte om 30- eller 40-åriga flaskor som valsat runt bl a ett flertal mellanhänder, utan om relativt unga årgångar som kommer direkt (eller med fåtal mellanhänder) från producenten. Och dessutom om husets prestigevin som, åtminstone i teorin, borde vara den cuvée som får bäst omsorg! Man misstänker ju att det finns något systemfel inblandat. Otur med korkarna? Bristande hygien eller problem med andra rutiner? Ojämn eller för hög temperatur i vissa delar av Diebolts källare?

Jag är också mycket positiv till FdP och till Diebolt som producent. Men det känns inte som det bara är slumpen som gör att så pass många flaskor beter sig konstigt!
Hygien och temperatur är nog inget problem. Det som anses vara lite klurigt är att undvika Malolactic fermentaion med ekfat, vilket Diebolt gör. Men personligen har jag inte upplevt de problem du beskriver. Skall till Diebolt imorgon blir intressant och höra vad de själva tycker.
 

Jos

Medlem
Ute och käkade ikväll och en flaska var rätt kul. Inte min kopp te riktigt trots att det imponerade för att vara 2009


wp_ss_20151021_0001.png
 

chambertin

Medlem
Jag förstår vad du menar. Jag upplever även att det förekommer ovanligt stor flaskvariation när det gäller FdP, men intressant nog inte bland Diebolts övriga viner, som jag tycker håller en hög och jämn nivå. @magnum kan kanske ge oss sin syn på saken?
Har ju bara druckit FdP -02, -04 och -05 men inte stött på ngn unken ton i dessa.
Senast jag drack -02 så tyckte jag dock att den var märkligt sluten och den öppnade sig inte i doften alls den kvällen.
Favoriten annars för mig har varit Diebolts Préstige med 3-4 år flasklagring.
Senaste Préstigen på vår BYOB för några veckor sedan var dock märkbart svag och intetsägande.
Lite tufft motstånd den kvällen i och för sig (Cristal -06, Vilmart Rosé -08, M-N Ledru BdN Cuvée du Goulté -09)
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Har ju bara druckit FdP -02, -04 och -05 men inte stött på ngn unken ton i dessa.
Senast jag drack -02 så tyckte jag dock att den var märkligt sluten och den öppnade sig inte i doften alls den kvällen.
Favoriten annars för mig har varit Diebolts Préstige med 3-4 år flasklagring.
Senaste Préstigen på vår BYOB för några veckor sedan var dock märkbart svag och intetsägande.
Lite tufft motstånd den kvällen i och för sig (Cristal -06, Vilmart Rosé -08, M-N Ledru BdN Cuvée du Goulté -09)
*host*
-Om man nu får vara sådär finewinespetig som forumtraditionen bjuder så var det Vilmart Rose -09.
Och ja, håller helt med dig att DV helt kom bort mot de andra Champagnerna och jag gissade den som en av @Mattias insmugen slamkrypare. Lite ironiskt då det för en gångs skull faktiskt var en Champagne :)
Men rejset var ju stenhårt, jag satte Cristal -06 som hårfin etta mot Ledru men fan vet om inte både Cristal, Vilmart och Ledru var nästan lika bra enligt mig. (om man gillar boka äpplen, annars gick Ledru helt bort)
Vilmarten var ju allt för kall tack vare min hemsnickrade overkill-kyltransport och min erfarenhet av den sedan tidigare är att den vinner oerhört på några timmars luftning och värme.
Hade varit intressant att gå över den upställningen efter ett par timmar och se hur de hade utvecklats.
 

Mattias Schyberg

Administratör
*host*
-Om man nu får vara sådär finewinespetig som forumtraditionen bjuder så var det Vilmart Rose -09.
Och ja, håller helt med dig att DV helt kom bort mot de andra Champagnerna och jag gissade den som en av @Mattias insmugen slamkrypare. Lite ironiskt då det för en gångs skull faktiskt var en Champagne :)
Men rejset var ju stenhårt, jag satte Cristal -06 som hårfin etta mot Ledru men fan vet om inte både Cristal, Vilmart och Ledru var nästan lika bra enligt mig. (om man gillar boka äpplen, annars gick Ledru helt bort)
Vilmarten var ju allt för kall tack vare min hemsnickrade overkill-kyltransport och min erfarenhet av den sedan tidigare är att den vinner oerhört på några timmars luftning och värme.
Hade varit intressant att gå över den upställningen efter ett par timmar och se hur de hade utvecklats.
Kommer enbart att smyga in Champagne hädanefter, bara så ni vet. ;) Vill ju inte bli förutsägbar, och när ni minst anar det så dräper jag till med någon ny slamkrypare som tar er med storm!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Kommer enbart att smyga in Champagne hädanefter, bara så ni vet. ;) Vill ju inte bli förutsägbar, och när ni minst anar det så dräper jag till med någon ny slamkrypare som tar er med storm!
-Var faktiskt lite synd att vi inte fick med det där tyska bubblet (Raumland grande cuvee?) i flighten, var ju riktigt jäkla bra, förvisso till priset av en prestigechampagne men ändå... Lite oväntat.
 

Mattias Schyberg

Administratör
-Var faktiskt lite synd att vi inte fick med det där tyska bubblet (Raumland grande cuvee?) i flighten, var ju riktigt jäkla bra, förvisso till priset av en prestigechampagne men ändå... Lite oväntat.
Nu är jag inte med dig alls. Var det ett bonusvin denna kväll? Jag var ju inte med hela kvällen. :( Tyskar brukar dock leverera!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Ah, ja, vafasen, du stack ju...
Jo, 2008 Triumvirat Grand Cuvée Brut Raumland levererades lite sent så det kom ju inte med i bubbelflighten utan fick bli bonusvin istället. Synd, den hade nog stått sig bra, minns dock inte inköpspriset men har för mig att det låg i 500+ området.
EDIT: var det @Göran som tog med det? Har du koll på priset?
 
Toppen