Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Jag sa ju det, där häringa forumet har totalt sabbat alla normer jag hade innan :), och ja gärna, jag hittar nog något bubbel så vi får ett fint par.
     
  2. Lambo

    Lambo Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Julvaka med Diebolt-Vallois 1976, över all förväntan. Stor doft och smak. Känns förvånade pigg för att vara en gammal gubbe. Måste haft lite tur med flaskan
     
  3. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Skoj, jag stod nyss och fingradepå mina 76:eek:r men bestämde mig för den 97:a jag hittade i gömmorna - det är ju trots allt bara en vanlig onsdag, eller?
     
  4. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Clos des Papes -01, -05, -06

    Alla riktigt bra, -06 bättre än sist. Och trevligt att vi slapp korkskada :)
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Kanon, hade en 76a själv nyligen. Den var också väldigt väl bibehållen. Vi pratar ju andå om en 33-åring och då de är så gamla kan de vara lite trötta
    och en rättelse, champagne är aldrig en "gubbe". ;D
     
  6. Lambo

    Lambo Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Tycker absolut du ska knäcka 76:an inom snar framtid. Den blir garanterat inte bättre än den e nu. Kanske nått för julafton el nyåret?
     
  7. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jo, jag vet. Jag ska knapra i mig dem vartefter (gillar 33-åringar, men 34-åringar går nog inte av för haggor de heller!). Men först blir det troligen 73:an samt 83:an (som eg är en 82:a). Tänkte ta en provning dem emellan.

    Nyåret är jag dessvärre hindrad ifrån att få dricka (och för den delen äta) det jag själv önskar. Har dock fått uppgiften att rekommendera vad värdparet skall servera för champagne. Men måste då bli ngt som finns på bolaget här och nu. Lutar åt Palmer 1996 mg.
     
  8. Andreas

    Andreas Medlem

    SV: Idag dricker vi

    korkad Henriot 96:a till risotto och salsiccia. Hade hunnit hälla i ett drygt glas i risotton innan jag smakade själv... som tur var kokade korken bort.

    fick bli en Bolly R.D. 96 istället. Grymt ung men jäkligt komplex. Massor av blommor, rosor, liljor dominant. Ekig bakom blomprakten. TORR och MYCKET syra.
    Väldigt, väldigt god och faktiskt ett skönt avbrott till GA 96 som jag druckit mycket av senaste tiden.
     
  9. Lambo

    Lambo Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Låter som en kul provning. Har tidigare druckit 82 samt 79. 82 var ruggigt bra men 79an var inte alls lika vass. Knappt så vi fick i oss 79an då både smaken och doften var enormt överjävligt kryddig.

    Palmer 96 mg är aldrig fel, jag kommer faktiskt att köra den välkomstskumpa på nyår
     
  10. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Har nog tyckt 79:an är bra, kanske behöver lite luft precis som 76:an. Kryddor är gott!!
     
  11. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Delas Les Launes -01, Mont Redon -00 och Masia Monistrol -99 (hade ingen aning om vad det var men en helt ok Bordeauxkopia om än för mycket ek)
     
  12. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Idag dricker vi

    Wtf!?
    Har du Henriot -96 i risotton!?!
     
  13. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    En hel del men bäst var nog Mon Aieul -01. Duval Leroy -96 var sämre än jag kom ihåg.
     
  14. Andreas

    Andreas Medlem

    SV: Idag dricker vi

    inte alltid, jag tager vad jag haver. Ibland blir det nån Krug vintage eller liknande. Tycker att Pinot Noir är ett måste dock. BdB blir lite väl flyktigt.
     
  15. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Idag dricker vi

    Diebolt-Vallois Prestige igår. Den är verkligen kalasgod och perfekt som "Husets".
     
  16. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Hmm, jag borde kanske ha följt ditt förslag :-[ Jag öppnade en 76:a idag på Juldagen, fel dag - iaf så är den inget vidare *suck*

    Kanske tar den sig om den får stå till sig lite i glaset. Dessvärre saknar den mousse totalt, snudd på som ett stilla vin. Den har allt för mkt sur-syra *dubbelsuck* Ska testa den strax till anklevermousse på roastad brödbit samt till löjrom och skagenröra, det kanske kanske pigga upp denna trötta 33-åring.


    (Nåja, den värmer iaf lite i gom och svalg efter min 45 min prommis i regn och blåst - vart tog den vackra vintern vägen??)
     
  17. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Firar jul med min frus släkt i år och det har inneburit skumpa varje dag. Svärfar har många standard-NV som fått ligga till sig några år som vi druckit: Bolly, Taittinger, Lanson. Dessutom en väldigt trevlig Pierre Peters Cuvee Speciale 2000 på magnum som jag hade med mig. Passade utmärkt till hemkokt hummer igår! Det har blivit en del Legras & Haas 2002 också.

    Bra släkt jag gift in mig i - om vi hade firat med min familj hade jag fått stå för all champagne själv.
     
  18. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Citerar mig själv. Efter ca 2 timmar i glaset växte det fram en tydlig champinjondoft, den ettriga syran la sig och ordningen kändes återställd 8)
     
  19. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Bra start på kvällen...men jag tror vi bara sett början.

    Bollinger SC...gone, nu smuttar vi lite på en Salon 1996 inför förrätten.
    Jag får återkomma i ämnet, lite för kall just nu. Men vi hittar grapefrukt/blodgrape, äpple och massor av härlig fin syra, börjar verkligen uppskatta det mer och mer.
    Tror den kommer hålla länge i flaskan, kvällen är ung.

    Rödvinet verkar perfekt. Sen till efterrätten en Moulin Touchais 1971. Öppnade flaskan och tog mig ett litet smakprov, har aldrig tidigare testat MT
    och jag blev lite förvånad då jag förväntat mig ett sötare vin. Är lite orolig hur det kommer passa till hemmagjord jordgubbsglass, men det löser sig nog på ett eller annat sätt.
     
  20. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Idag dricker vi

    Salon 1996, syran är som en laserstråle på tungan. Oerhört rent vin, känns som att det inte går att hitta några som helst fel med det.
    Å andra sidan är smaken väldigt smal, jag tycker inte alls den når upp till exempelvis Krugs otroliga bredd.
    Så det känns som att renheten är dess styrka, men också dess fall. Höll sig bra hela kvällen. Citrus, blodgrape.

    RJ talar om att en mogen Salon har ett "gigantiskt brett aromatiskt spektrum med en bourgognelik vinositet".
    Av det finner jag inget och frågan jag ställer mig är hur länge man måste vänta för att få uppleva detta med en 96:a? ???
    Ni som druckit äldre Salon, är det något ni känner igen?

    Till huvudrätten, oxfilé Wellington, drack vi Barbaresco Sori Paitin 2004. Mycket tanniner och bra frukt.

    Framåt småtimmarna blev det en Pierre Peters, BdB, Brut. Jag tycker den stod sig väl mot Salon.

    Michel Touchais 1971. Den här skulle passa perfekt till gåslever! Aprikoser, fruktskal, honung.
    Finns i beställningssortimentet vill jag påminna om :)
     

Dela sidan