Stora gristråden!

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 14 maj 2009.

  1. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Känns tryggt att du är här ;)

    Ok, har dock inte tagit bort ben på någon utav dom. Den som kokar i vin har svålen kvar. Den som kokar i andra skar jag bort all svål på utom en liten bit som höll ihop bitarna. Måste ju testa... :)

    Så jag kör in den som den är(vinvarianten) med svål och allt utom benet som jag tar bort? Funderar på om man skulle glacera den andra som inte har svål... Hmmm
     
  2. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Låt benet vara kvar, det ger stadga! Kan du ta bort sen när du plockar den.
     
  3. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Too late, ena åkte in med ben och andra utan ;)

    Nu återstår bara att klura ut vad jag ska göra med några liter kok/fond...


    Ber om ursäkt om jag låter handikappad här men jag är lite nybörjare på detta..
     
  4. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Den spar du och har som bas till vilken mat som helst. Om du vill kan du koka ihop den lite och koncentrera smakerna. Ett smart sätt att spara den på är att frysa in den i istärningspåsar, sen är det bara att ta fram när det behövs. Bättre buljontärningar finns inte.

    Du kan också använda den till att koka en god tomatsås.

    En skivad gul lök, tre grovhackade vitlöksklyftor, en klutt olivolja och låg temperatur i en panna. Låt löken och vitlöken svettas utan att ta färg, kan ligga ganska länge. fem, tio minuter på låg temperatur. Släng i ett lagerblad också och lite socker, en kvarts näve ungefär. Sen häller du av två burkar av muttis körsbärstomater, du vill inte ha såsen. I med dem i pannan, på med tre deciliter vitt vin, två deciliter buljong, en deciliter bra olivolja och på med lock. Låt gå på trean eller fyran tills vätskan är bortdunstad (i princip) och tomaterna ligger och confiteras i olivoljan. Mixa slätt med en stavmixer, smaka av med salt och peppar och sila genom en finmaskig sil.

    Done and fucking done my friend. Bästa tomatguckan till ditt plockade svin! Perfekt i mackor. :)
     
  5. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Ska nog ta och torrmarinera en grisbit så jag kan köra den på fredag....
     
  6. Keen

    Keen slan

    SV: Stora gristråden!


    Som sagt, när kommer din och Å's kokbok??

    Fan ta mitt kök och min avsaknad av ugn :'(

    ...undrar om man skulle få plats med en sån ugn Jos har istället för mikron :-\
     
  7. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Å skickar ju ut kokböcker i tid och otid! Jag, oklart!
     
  8. Keen

    Keen slan

    SV: Stora gristråden!

    Mycket muffins och choklad som jag sett, sämre med gris!
     
  9. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    True.
     
  10. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Sweet, den ska givetvis prövas!

    Mmm... Mitt svin knäpper fint från ugnen :) Nu ska göras macka!
     
  11. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Klart! Jag har ju sålt min flat så jag kan kolla med köparna om de verkligen vill ha ugnen ;)

    Fan om vi inte ska varva vinfernon med grisinfernon...
     
  12. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Ditt svin... Nu blir jag hungrig.
     
  13. Keen

    Keen slan

    SV: Stora gristråden!

    Har du måtten på den nånstans? Eller minns du modellnamnet?

    Svin- och vininferno låter ganska bra :p
     
  14. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Helvete, de svarta knapriga bitarna som sitter på en ände kött är ju mördande bra!

    Svinigt gott!
     
  15. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Första gången man smakar bra svål så brukar man vara fast! :)
     
  16. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Har ett måttband i köket :)
    B600XH540 Den sticker ut 45 cm från väggen
     
  17. Keen

    Keen slan

    SV: Stora gristråden!

    Tack!
     
  18. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Svinigt gott som sagt.
    Lät en bit inkl. svål ligga ännu längre i ugnen än övriga och gick loss på den efter en dryg timme i ugn och insåg att den blev helt klart bäst. Fan om inte svålen påminner om ankleverterrine, - låter kanske konstigt men så är det...
     
  19. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Stora gristråden!

    fan... måste köpa gris till helgen tror jag. Länge sen jag gjorde pulled pork nu.
     
  20. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Tror nog att jag kör färskt lägg nästa gång istället för rimmat. Men hur ser man till att man ändå får till sältan?
     

Dela sidan