Blir vin bättre med ålder?

Diskussion i 'Vin' startad av StefanAkiko, 7 juli 2019.

 1. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Har inte stor erfarenhet av att dricka viner äldre än 20 år, men de jag har provat hade troligen kunde drickas tidigare... inget så många där jag känt att de borde lagras vidare... så jag är av den devisen och åldern att de flesta vinerna jag köper kan drickas innan de når 20 år:)
   
  Tomas Lindblom och Mattias Schyberg gillar detta.
 2. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Jag håller med till viss del, men vissa viner är så slutna att det inte öppnar sig efter för tidig öppning/oxidering. Hur vissa personer kan ge betyg på dessa viner är över min kunskap... men vissa av dessa viner blir mycket bra efter många år i källaren. Det är kul med vin, unga viner som är slutna i unga år kan bli riktigt bra... de har lagringpotential enligt min ringa erfarenhet, om frukten finns i bakrunden. Ett bra exempel är 2010 både bdx och rhone... inget som jag tyckte var särskilt bra i unga år... många av dessa kommer blir riktigt bra om 5-10 år.. provat några i närtid och de har slutligen börjat att öppna upp sig
   
  Tomas Lindblom, Skrutt och Pontus gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Håller med. Typ så här brukar jag försöka visualisera saken (diagram från en kåserande artikel som jag har skrivit rörande ämnet):

  FF5F31E3-BDFB-472E-AB82-93E9815D111E.jpeg
  091BC8AB-E949-4004-A9D7-B496741FE11F.jpeg

  Artikeln i sin helhet hittas här.
   
  Wintermute och Tomas Lindblom gillar detta.
 4. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  jo, så är väl fallet för vissa vin som blir bra efter lagring.. men det är svårare att veta detta på ett ungt stadium... i varje fall för mig. Särskilt om de är slutna (vilket enigt min erfarenhet tyder på lång lagring för att blir bra, vilket inte alltid är fallet)
   
 5. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Jag kan hålla med på att i de flesta fall kan man i ett tidigt skede se både kvalitet och lagringpotential i ett vin... men ibland är det svårt och det är väl dessa viner som troligen blir bäst efter många år i källaren. Det är väl så experterna gör :)
   
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Antingen finns det parametrar att bedöma ett vin och dess lagringspotential i sin ungdom eller också kan vilket vin som helst bli lika bra oberoende av sina kvaliteter. Om man tror på det senare är det enda man kan göra att vänta tills man blir pensionär för att ta reda på fakta. Ingen i världen kan se in i framtiden, men vi kan alltid spekulera med hjälp av vedertagna termer. :)

  Många unga viner med mycket struktur och stram frukt är slutna som unga och kommer troligtvis öppna upp sig med lång lagring. Vin med mer generös frukt och mindre tuff struktur kan vara både goda i sin ungdom, men också utvecklas mycket med lagring, men möjligtvis kan den mjukare strukturen innebära att vinet har en kortare livslängd än de stramare ungdomarna.
   
 7. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Håller med, många viner man provar har inte en stor potential att bli ett sort vin... men ju mer man går upp i pris ju större blir sannolikheten.. men de som är slutna i sin ungdom som de flesta på provningar inte gillar .... brukar bli bra med ålder... tror experterna i många fall har bra koll, som vi inte alltid har på forumet... särskilt de som bara dricker viner som är yngre än 10 år
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Varför tror du att experterna vet saker som inte vi eller vetenskapen vet rörande sådant? I de fall de har mer erfarenhet kan det givetvis finnas fog till viss del, men ett vin som är ungt i dag kan ingen ha erfarenhet av som gammalt innan det är där. Om det finns ”objektiva” bedömningskriterier (som inte redan har nämnts) att använda så finns de i vinlitteraturen, om inte är det rena spekulationer baserat på etiketter och tidigare erfarenheter med liknande viner, vilket nog är hur de flesta av oss grundar våra spekulationer. :)
   
 9. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Inom alla områden finns det de som har bättre kunskap än andra... De flesta kända experter har inom just detta område oftast mycket mer kunskap än gemene man och de flesta på detta forum. Att ha provat många viner under lång tid gör att man är bättre lämpad att prognosticera framtida lagringspotential. Men det är inte min poäng, vissa viner är i sin ungdom svåra att bedöma... vilket även borde gälla experterna
   
  Pontus gillar detta.
 10. Pontus

  Pontus Medlem

  Är det inte mer så att det krävs enorm erfarenhet för att kunna bedöma lagringspotentialen hos en del viner som inte alls är tänkta att konsumeras som unga? Och parametrarna varierar kraftigt beroende på vin/vintyp?
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Självklart finns det alltid någon som vet bäst inom ett område och det som brukar utmärka de mest kunniga är att de kan förklara hur de resonerar. Ingen ”vet” något utan att ha lärt sig det. När man väl kan något kan man också lära ut metodiken.
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Men ingen har ju erfarenhet av ett vin som är ungt idag. Om man ska använda sig av kunskap från andra viners utveckling så måste det finnas sensoriska parametrar som kan bedömas även i ett glas som serveras blint, vilket jag förutsätter att det finns.

  På vilket vis ska man använda sin ”enorma” erfarenhet om inte genom att bedöma vinets egenskaper och motivera vilka kvalitetsparametrar det har som gör att vinet har lagringspotential? Enbart att det är ”slutet” är ingen kvalitetsparameter, men troligtvis är det ett vanligt fenomen i alldeles för unga, strama och lagringsdugliga viner som utöver bristande komplexitet har andra kvaliteter som utmärker sig och en smakprofil som av erfarenhet kan bedömas bli mer angenäm rent spekulativt med lagring.
   
 13. Pontus

  Pontus Medlem

  Du menar att man inte kan ha erfarenheter av liknande viner?

  Edit: Självklart finns parametrarna. Jag menar bara att de varierar kraftigt beroende på vin/vintyp.
   
  Last edited: 18 juli 2019
 14. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Tror du behöver lagra dina viner lite lägre för att skapa dig kunskap hur viner kan förändras mycket, över inte speciellt mycket tid:D
   
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag ifrågasätter inte att viner förändras med lagring, tvärtom. Jag köper dock inga argument som inte kan beskrivas och förklaras logiskt, speciellt inte om modellen ska överföras på andra (unika) viner där empirisk kunskap ännu saknas. I det fallet spelar det ingen roll hur erfaren den så kallade experten är. Finns det erfarenhet om sensoriska attribut som bidrar med extra bra lagringspotential är det bara att förklara dem så kommer vi förstå om det är logiskt eller om det går att hitta samband i många andra liknande viner.
   
  gece gillar detta.
 16. Pontus

  Pontus Medlem

  Jag tror för min del att du har enorm erfarenhet, samt ett väldigt utvecklat smaksinne. Det är nog bara det att vi har olika uppfattning i frågan. Vad jag egentligen menar är att jag druckit ett antal viner som unga som jag aldrig i h-e kunde tro skulle kunna utvecklas till något storartat. Det har fått mig att inse att ett vins potential ibland är svårbedömt. Dock är jag övertygad om att det går att sannolikt bedöma potentialen om man har tillräckligt med erfarenhet, särskilt på "vintypsnivå". Även blint.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 17. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Då är vi överens, jag har aldrig sagt att det går att förutse ett vins framtida betyg (min poäng är att vissa vin är svåra), min enda poäng var att vissa viner inte är lätta att veta om de blir bra eller inte.. oavsett expertisen eller vad det smakar när man provar det ungt... alla prognoser av ett ungt vin kan bli fel avsett hur erfaren man är ... men felen blir färre ju mer erfarenhet man har av ett specifikt område/vin
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jo, speciellt om erfarenheten har med vinets sensoriska attribut att göra, i övrigt är det nog inte mycket värt.
   
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Visst är det svårbedömt och komplext. Bara en sån sak som jag-variationen mellan tillfället när man provade vinet ungt, och dömde ut det, och sedan tio år senare bedömde det igen med en lyrisk slutsats, bör vara ett gigantiskt brus i jämförelsen. Kanske är den skillnaden till och med större än den upplevda skillnaden i kvalitet i vissa fall.
   
  Pontus gillar detta.
 20. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Håller till viss del med men det beror nog på person... jag tror att det går att avgöra hur ett vin utvecklas trots jag variation och tid... tror flaskvariationen har större betydelse.. men det brukar de personer klara som köper många och dricker vinet från ungt tills det är övermoget... Har följt vissa viner över tid och förundrats hur bra det blivit trots ljumt betyg som ungt
   
  Pontus och Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan