Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Elvis

Medlem
Provade en Legras & Haas Cuvée Pi på magnum häromdagen. Det är en multi-vintage bdb från Legras & Haas som innehåller årgångarna 95, 96, 98, 99 och 02. Dosagen är 3,14 gram (därav namnet) och den släpptes bara i 300 magnum för cirka fem år sedan. Jag har druckit den flera gånger förut och det här är den bästa jag provat. Ung, fräsch och med mycket kraft. Bra balans. 90 poäng på CT.

Direkt efter drack jag en Charles Heidsieck Brut Reserve med 2007-bas. En helt fantastisk flaska med sköna kolatoner som får tankarna att gå till Blanc des Millenaires. En påminnelse om hur bra en "vanlig" non-vintage kan vara. 91 poäng på CT.
 

Alpha

Medlem
1996 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill
Visa bifogad bild 13903
Tryck i flaskan.
Härligt levande gul i färgen!

Doften säger: Äpplen. Röda solmogna. Lite laktotoner. Mogna citrusfrukter- grape, citron, lite lime. Men som sagt fullmogna, söta-syrliga-härliga.

Smaken: mogna röda äpplen, lite rök, pizzadeg, vanilj, surdegsbröd, massor av väldigt balanserade men ändå kraftfulla citrustoner. Och då menar jag MASSOR! Mer mogna äpplen. Bra syra, krispigt - synnerligen fräscht och ändå så mycket och så (pass) moget samtidigt. Sååå moget är det nu inte men det finns alla de nyanserna där. Väldigt mycket liv!

Jag tycker att den här är sagolik. Jag borde inte dricka flaskorna i det här tempot (nåja, men tror att det är nummer tre som får sätta korken till i år) för det finns MYCKET kvar att hämta, även om det är riktigt, riktigt bra redan!

Definitivt i sitt drickfönster men inte alls över zenit. Man kan säkert vänta 10-15 år med snittflaskan.

96 har jag sagt tidigare. Det är det nu också. Passande poäng, jag vet.

I måndags så blev det en spontan 2004 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill här på terassen i Barcelona. En god champagne absolut men ändå lite av en besvikelse då den inte riktigt öppnade upp och gav det där extra som man hoppas på. Vet ej om det fortfarande är för tidigt för 04-an eller om den kanske tagit lite stryk av värmen här. Drack nyligen en 2004 Ruinart Champagne Dom Ruinart Blanc de Blancs som i mitt tycke utklassar denna, dock förtärdes den förstnämnda utan mat och den sistnämnda med hummer vilket såklart även det spelar in.

Några fler erfarenheter likt min?
 

Trydebull

Medlem
I måndags så blev det en spontan 2004 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill här på terassen i Barcelona. En god champagne absolut men ändå lite av en besvikelse då den inte riktigt öppnade upp och gav det där extra som man hoppas på. Vet ej om det fortfarande är för tidigt för 04-an eller om den kanske tagit lite stryk av värmen här. Drack nyligen en 2004 Ruinart Champagne Dom Ruinart Blanc de Blancs som i mitt tycke utklassar denna, dock förtärdes den förstnämnda utan mat och den sistnämnda med hummer vilket såklart även det spelar in.

Några fler erfarenheter likt min?

Jag har inte druckit 2004. Men mellan jul och nyår i fjol testade jag en minivertikal som jag tänkte kanske skulle vara i drickfönster. Winston 96. 98. 99, 00 och 02.

96 var överlägsen.
02 var alldeles ofärdig. Kändes verkligen som att skända i efterhand.
Näst bäst var absolut 00 som var riktigt, riktigt bra!
Ja, 98 och 99 var naturligtvis också väldigt bra, men nådde inte upp till 00 (och 96 såklart)

Jag skulle gissa att du är åtta-tio år för tidigt ute med 04 för att få en rättvis, och optimal upplevelse av den. Men det är naturligtvis en tämligen o-empirisk gissning...
 

Jos

Medlem
Tycker WC 02 är fantastisk vilket gjort att två flaskor tyvärr redan fått sätta livet till. Den kommer ju trots allt vara ännu bättre om 10 år... ;)
 

Trydebull

Medlem
Vad tror du om drickfönster på den? Ploppa nu eller vänta? Blir den bättre tror du? Har en ensam flaska hemma som jag börjar fundera på att slurpa i mig snart.

Min flaska var riktigt bra! Däremot håller den helt säkert tio år till. Minst! Men jag är inte säker på att just 00 kommer att bli bättre.

Jag har inte fler 00 tyvärr men om jag haft några stycken hade jag absolut druckit! Men sparat en fem-åtta år av nyfikenhet.
 

Trydebull

Medlem
2008 Louis Roederer brut rosé
20180810_205039.jpg

Väldigt många små fina bubblor i en väldigt angenäm ljus rosaton.

På näsan: Brända mandlar, kolasnören, smultron, däck en riktigt varm sommardag, jordgubbe, lite vingummi, kanske de röda.

I munnen: blodgrape, kolasnören, hallonsnören, sötsur blandning av godis, vit fudge, smultron, obehandlad citron, gula och gröna äpplen, friskt, fräscht - bra syra, men bra balans.

Riktigt bra, slank ner alltför fort, men potential för mer än så här ändå. Det här kommer att bli riktigt, riktigt bra. Och då är det ändå redan magnifikt.

Jag drar på 93++.
 

Elvis

Medlem
Roederer Rosé 2008 levererar verkligen varje gång! Ser på CT att jag druckit den 13 gånger... Men jag har kvar en hel del, både på flaska och magnum. :D

Winston Churchill 2002, däremot, tycker jag är det är väldigt variation på. Alltid bra men de fyra flaskor jag provat har varit rätt olika. Har satt mellan 92 och 95 poäng på CT och jag håller med @Jos att det är svårt att låta bli dem.
 

LarsW

Medlem
Guy Charlemagne Champagne Grand Cru Mesnillésime Vieilles Vignes 2004.

Drack 2002an för några veckor sedan och denna är nästan lika bra.

Lätt gyllengul färg med fina små bubblor.
I doften är det nybakat bröd och skumbanan med en trevlig citrusdoft, kalkig mineral och distinkt hint av vanilj.
I munnen finner jag en bra syra, smörstekta kantareller med en kalkighet, citron och gröna äpplen med nybakat surdegsbröd och lite bränd karamell. Väldigt klunkvänlig och garanterat på topp nu, håller nog 5+ år till men ingen mening att vänta med sina flaskor.
Helt enkelt mumsigt just nu!
91-92p

thumbnail_20180811_192432.jpg
 

Thomas

Medlem
DSC_0488.JPG

Egly-Ouriet Millésime 2002 samt Henriot Millésime 1996 konsumerades till kräftor, räkor och hummer igår. Första gången jag drack Egly-Ouriet. Kanske var min förväntansbild lite väl hög då jag inte blev så imponerad. En bra champagne absolut men den nådde inte riktigt ända fram. Mycket citron i smaken och även framträdande drag av päronkonjak. Honung och nötter i doften. Lite kort och platt blev omdömet. Håller på resten i något år och provar igen. Henriot däremot var verkligen imponerande. Har druckit den vid tre tidigare tillfällen senaste året, aldrig har den varit så bra som igår. Verkligen packad med frukt i doft och smak. En bra syra fanns det även kvar, något som har saknats tidigare. Rostade toner kom fram efter lite luftning samt även nötter och aprikos. Bra längd på smaken och ett djup som inte många kan matcha. Klart en av de bättre Champagnerna för året.
 

gece

Man vänjer sig.
Visa bifogad bild 13984

Nummer 66 i mitt champagne äventyr !!

Visa bifogad bild 13983

Och efter som premiären gick bra !

Visa bifogad bild 13982 Visa bifogad bild 13981

Kör vi
Även champagne 67 denna söndag !


Båda riktigt bra ! Deutz mer mogen lagrad och Lanson mer frisk och full av omogna äpplen och citrus !

Båda smaken och en hitt !
Det är trevligt att skriva i text vad man dricker, så går det att hitta relevanta inlägg via sökfunktionen i framtiden också :)
 

Elvis

Medlem
Flög med Qatar från Stockholm till Sydney i helgen. På flygningen mellan Doha och Sydney åt jag middag och drack en 2016 Villa Maria Sauvignon Blanc Cellar Selection (Nya Zeeland). Champagnealternativen Pommery Brut Royal och Drappier Brut Rose de Saignee lockade inte. Men på Qatars Airbus A380 finns en bar för business class-passagerare och dit gick jag efter middagen. Jag vet att champagnen som serveras i First Class ibland serveras i baren och frågade rakt på sak om jag kunde få ett glas Krug. "Tyvärr, den är bara för First Class-passagerare", svarade bartendern men jag gav mig inte. "Jag vet att den ibland finns här i baren", sa jag och då sa han "OK, jag ska ringa ett samtal".

Efter en stund kom en flygvärdinna från First Class med ett generöst påfyllt glas Krug 2004 (!) till mig. När jag hade druckit upp det frågade bartendern om jag ville ha ett glas till och då kom de med hela flaskan till baren. Jag nöjde mig efter tre glas men vilken champagne! Den bästa unga årgångs-Krug jag druckit. Klassisk Krug. Satte 95 poäng på CT men det var kanske lite snålt.
 

Daniel A

Administratör
DSC_0427.JPG

En ministudie i Hervé Dubois!

2005
Smörigt, olika typer av äpplen, äppelpaj, lite rostade toner, och om lite mer poetiska noter ska in så doftar det även höst. I munnen är det mer äpplen och lite småbränd äppelpaj. Bra syra, bra längd och överlag väldigt trevligt, med begynnande mognadstoner. 88p.

2010
Lite anonym doft, luktar skalbeska? Citrus, med tid i glaset finns även här en del äpplen och lite smör (dock ingen äppelpaj!). På tungan är det en del citron och mer äpplen. Lite vass syra, lite kort längd. Känns lite anonym och enkelspårig. Släktskapet är dock ganska tydligt, det här är bara för ungt. 86p.

Dessa dracks av en del personer som inte är så insatta i vin (ett glas av "husets" är liksom standard). De föredrog 2010an eftersom den upplevdes som friskare och fräschare. Bra påminnelse om att det här med skillnaderna i folks preferenser!
 

Alpha

Medlem
Kände för lite skumpa idag på dagen medan jag satt i min ensamhet och väntade på lite (förhoppningsvis) spännande besked. Dock var jag ju medveten om att det egentligen bara var en dålig ursäkt för att få dricka champagne i smyg och kompromissade därför och tog fram den flaska som jag var minst sugen på, Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Rich NV. Flaskan hade jag fått av en vän för ett tag sedan, då tackade jag uppskattande och såg framför mig sockerbomb utan dess like och "glömde bort" den i garderoben.

Flaskan hade troligtvis känt av mina skeptiska emotioner och bestämt sig för att hämnas för så fort som jag började petade på metalltråden för att komma åt korken så flög den upp i världens fart. Missade ögat med, utan att överdriva, ett par millimeter och gick rakt genom ögonbrynet samtidigt som flaskan gick rakt ner i backen. Efter obligatoriskt vrål så tog jag mig snabbt samman och kastade mig ner på golvet för fånga flaskan som i snabb takt rann ut över köksgolvet. När flaskan var räddad så var det dags för prio nummer två, ögat, och det klarade sig oskatt som tur var då korken som sagt tog i huvudet istället.

Har aldrig varit med om en liknande explosion från en flaska förut och förutom att hela taket nu droppade skumpa så var det även champagne över hela vardagsrummet ända bort till terassdörren, helt osannolikt.

Hur som, jag hann rädda ganska exakt ett glas av flaskan och glad över att inte blivit halvt blind pga ett nybörjarmisstag så satte jag mig på terassen för att njuta av min belöning. Njutningen blev kortvarig. Kan lätt säga att detta är den sämsta champagne jag någonsin druckit, smakade sockerdricka mer än champagne och plötsligt kändes flaskans självmordsattack snarare som en välsignelse än en förlust. Det är möjligt att den funkar till desserter men på egen hand så skulle jag starkt avråda. :confused:

Däremot uppstod nu snabbt ett tomrum i kroppen och jag kände nu istället att vinförrådet behövde kompensera mig för det psykiskt lidande som jag fått genomgå. Sagt och gjort, en Bollinger Champagne Grande Année Rosé 2007 plockades fram för kylning, en timme senare hade den perfekt temperatur och samtalet jag väntat på kom samtidigt som jag tog fram flaskan, endast för att få veta att det dröjer tills på onsdag. :D

Jag bestämde mig för att det inte riktigt är min dag, lade tillbaka flaskan i kylen och beställde en kebab istället.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kände för lite skumpa idag på dagen medan jag satt i min ensamhet och väntade på lite (förhoppningsvis) spännande besked. Dock var jag ju medveten om att det egentligen bara var en dålig ursäkt för att få dricka champagne i smyg och kompromissade därför och tog fram den flaska som jag var minst sugen på, Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Rich NV. Flaskan hade jag fått av en vän för ett tag sedan, då tackade jag uppskattande och såg framför mig sockerbomb utan dess like och "glömde bort" den i garderoben.

Flaskan hade troligtvis känt av mina skeptiska emotioner och bestämt sig för att hämnas för så fort som jag började petade på metalltråden för att komma åt korken så flög den upp i världens fart. Missade ögat med, utan att överdriva, ett par millimeter och gick rakt genom ögonbrynet samtidigt som flaskan gick rakt ner i backen. Efter obligatoriskt vrål så tog jag mig snabbt samman och kastade mig ner på golvet för fånga flaskan som i snabb takt rann ut över köksgolvet. När flaskan var räddad så var det dags för prio nummer två, ögat, och det klarade sig oskatt som tur var då korken som sagt tog i huvudet istället.

Har aldrig varit med om en liknande explosion från en flaska förut och förutom att hela taket nu droppade skumpa så var det även champagne över hela vardagsrummet ända bort till terassdörren, helt osannolikt.

Hur som, jag hann rädda ganska exakt ett glas av flaskan och glad över att inte blivit halvt blind pga ett nybörjarmisstag så satte jag mig på terassen för att njuta av min belöning. Njutningen blev kortvarig. Kan lätt säga att detta är den sämsta champagne jag någonsin druckit, smakade sockerdricka mer än champagne och plötsligt kändes flaskans självmordsattack snarare som en välsignelse än en förlust. Det är möjligt att den funkar till desserter men på egen hand så skulle jag starkt avråda. :confused:

Däremot uppstod nu snabbt ett tomrum i kroppen och jag kände nu istället att vinförrådet behövde kompensera mig för det psykiskt lidande som jag fått genomgå. Sagt och gjort, en Bollinger Champagne Grande Année Rosé 2007 plockades fram för kylning, en timme senare hade den perfekt temperatur och samtalet jag väntat på kom samtidigt som jag tog fram flaskan, endast för att få veta att det dröjer tills på onsdag. :D

Jag bestämde mig för att det inte riktigt är min dag, lade tillbaka flaskan i kylen och beställde en kebab istället.
Oj, vad jag hade velat se en bild på händelsen, eller ännu hellre en film! :D
 

LarsW

Medlem
Kände för lite skumpa idag på dagen medan jag satt i min ensamhet och väntade på lite (förhoppningsvis) spännande besked. Dock var jag ju medveten om att det egentligen bara var en dålig ursäkt för att få dricka champagne i smyg och kompromissade därför och tog fram den flaska som jag var minst sugen på, Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Rich NV. Flaskan hade jag fått av en vän för ett tag sedan, då tackade jag uppskattande och såg framför mig sockerbomb utan dess like och "glömde bort" den i garderoben.

Flaskan hade troligtvis känt av mina skeptiska emotioner och bestämt sig för att hämnas för så fort som jag började petade på metalltråden för att komma åt korken så flög den upp i världens fart. Missade ögat med, utan att överdriva, ett par millimeter och gick rakt genom ögonbrynet samtidigt som flaskan gick rakt ner i backen. Efter obligatoriskt vrål så tog jag mig snabbt samman och kastade mig ner på golvet för fånga flaskan som i snabb takt rann ut över köksgolvet. När flaskan var räddad så var det dags för prio nummer två, ögat, och det klarade sig oskatt som tur var då korken som sagt tog i huvudet istället.

Har aldrig varit med om en liknande explosion från en flaska förut och förutom att hela taket nu droppade skumpa så var det även champagne över hela vardagsrummet ända bort till terassdörren, helt osannolikt.

Hur som, jag hann rädda ganska exakt ett glas av flaskan och glad över att inte blivit halvt blind pga ett nybörjarmisstag så satte jag mig på terassen för att njuta av min belöning. Njutningen blev kortvarig. Kan lätt säga att detta är den sämsta champagne jag någonsin druckit, smakade sockerdricka mer än champagne och plötsligt kändes flaskans självmordsattack snarare som en välsignelse än en förlust. Det är möjligt att den funkar till desserter men på egen hand så skulle jag starkt avråda. :confused:

Däremot uppstod nu snabbt ett tomrum i kroppen och jag kände nu istället att vinförrådet behövde kompensera mig för det psykiskt lidande som jag fått genomgå. Sagt och gjort, en Bollinger Champagne Grande Année Rosé 2007 plockades fram för kylning, en timme senare hade den perfekt temperatur och samtalet jag väntat på kom samtidigt som jag tog fram flaskan, endast för att få veta att det dröjer tills på onsdag. :D

Jag bestämde mig för att det inte riktigt är min dag, lade tillbaka flaskan i kylen och beställde en kebab istället.
Känns inte snällt att skratta åt andras olycka men var svårt att låta bli när man läste sig genom ditt inlägg... :D

Hemsk känsla när flaskan hoppar ur händerna och börjar studsa mot golvet samtidigt som den sprutar ut vätska för 100+ kr i sekunden...:nagelbitare: hänt mig en gång då korken likt för dig bara exploderade ur flaskan utan förvarning, klarade mig utan kroppsskada då...
 
Kände för lite skumpa idag på dagen medan jag satt i min ensamhet och väntade på lite (förhoppningsvis) spännande besked. Dock var jag ju medveten om att det egentligen bara var en dålig ursäkt för att få dricka champagne i smyg och kompromissade därför och tog fram den flaska som jag var minst sugen på, Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Rich NV. Flaskan hade jag fått av en vän för ett tag sedan, då tackade jag uppskattande och såg framför mig sockerbomb utan dess like och "glömde bort" den i garderoben.

Flaskan hade troligtvis känt av mina skeptiska emotioner och bestämt sig för att hämnas för så fort som jag började petade på metalltråden för att komma åt korken så flög den upp i världens fart. Missade ögat med, utan att överdriva, ett par millimeter och gick rakt genom ögonbrynet samtidigt som flaskan gick rakt ner i backen. Efter obligatoriskt vrål så tog jag mig snabbt samman och kastade mig ner på golvet för fånga flaskan som i snabb takt rann ut över köksgolvet. När flaskan var räddad så var det dags för prio nummer två, ögat, och det klarade sig oskatt som tur var då korken som sagt tog i huvudet istället.

Har aldrig varit med om en liknande explosion från en flaska förut och förutom att hela taket nu droppade skumpa så var det även champagne över hela vardagsrummet ända bort till terassdörren, helt osannolikt.

Hur som, jag hann rädda ganska exakt ett glas av flaskan och glad över att inte blivit halvt blind pga ett nybörjarmisstag så satte jag mig på terassen för att njuta av min belöning. Njutningen blev kortvarig. Kan lätt säga att detta är den sämsta champagne jag någonsin druckit, smakade sockerdricka mer än champagne och plötsligt kändes flaskans självmordsattack snarare som en välsignelse än en förlust. Det är möjligt att den funkar till desserter men på egen hand så skulle jag starkt avråda. :confused:

Däremot uppstod nu snabbt ett tomrum i kroppen och jag kände nu istället att vinförrådet behövde kompensera mig för det psykiskt lidande som jag fått genomgå. Sagt och gjort, en Bollinger Champagne Grande Année Rosé 2007 plockades fram för kylning, en timme senare hade den perfekt temperatur och samtalet jag väntat på kom samtidigt som jag tog fram flaskan, endast för att få veta att det dröjer tills på onsdag. :D

Jag bestämde mig för att det inte riktigt är min dag, lade tillbaka flaskan i kylen och beställde en kebab istället.
dessa dagar... mycket underhållande (och skönt att inte tog i ögat!)
 

Alpha

Medlem
Oj, vad jag hade velat se en bild på händelsen, eller ännu hellre en film! :D

Föreställ dig Mr Bean som ska öppna en flaska för första gången så har du en bra början på hur det såg ut...

Känns inte snällt att skratta åt andras olycka men var svårt att låta bli när man läste sig genom ditt inlägg... :D

Hemsk känsla när flaskan hoppar ur händerna och börjar studsa mot golvet samtidigt som den sprutar ut vätska för 100+ kr i sekunden...:nagelbitare: hänt mig en gång då korken likt för dig bara exploderade ur flaskan utan förvarning, klarade mig utan kroppsskada då...

Det bjuder jag gärna på, något gott bör ju komma ur det. :)

dessa dagar... mycket underhållande (och skönt att inte tog i ögat!)

Tack för omtanken, gladast är nog min flickvän som slipper vara tillsammans med en pirat.
 
Toppen