[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Diskussion i 'Vin' startad av Crist(al)ian 77, 20 juli 2015.

  1. Jonas Sand

    Jonas Sand Medlem

    Det är alltid vanskligt att tolka andras beskrivningar av smaker men skulle det du söker kunna vara det som ofta beskrivs som ”bokna äpplen”? Jag har druckit denna champagne och om jag minns rätt hade den en lite oxiderad ton (typ lite äppleskrutt/gamla äppleskal). Min mening är ju såklart inte att argumentera för att du ”borde” skrivit det, utan snarare att om du är intresserad av vidare provning så kan du söka på den smaknoten och se om du håller med...
     
    Funcadelic gillar detta.
  2. Funcadelic

    Funcadelic Medlem

    Tack, uppskattar all hjälp jag kan få med att försöka bygga någon typ av referensram! Har läst en massa noter om just bokna äpplen men inte haft någon koll på vad det innebär i praktiken. Verkar stämma bra med äppelskruttet! Systembolaget skrev även att aromen har oxiderad karaktär men det blev jag inte omedelbart klokare av.

    Är detta vanligt i champagne med mycket PN?
     
  3. Trydebull

    Trydebull Medlem

    2000 R&L Legras Cuvée Saint Vincent

    40959988-EC4E-4F58-83F5-1B1553101F80.jpeg
    Gröngul i färgen

    Doften direkt rågbröd av det gamla stuket
    Sen, efter en-två timmar, frisk och fräsch med mer äppeltoner av fullmogna gula äpplen

    Smaken söt grape och någon boken äppelton bakom det, rågkärnor,
    Sen, efter samma en-två timmar, hög syra, lätt beska från mer grapetoner.
    Efter sex timmar med luft är den här väldigt, väldigt god! Lite mindre elegant än det allra bästa men för mig en 2000-kronors prestige för en 500:ring... (jag har inte stenkoll på vad de kostar idag ska tilläggas). Balanserad men lätta mognadstoner men synnerligen fräsch och överraskande fin syra för årgången - även om den inte på något sätt tar överhand.

    Har flera prestige som jag tycker presterar ypperligt 2000 och/men den här kan verkligen sälla sig till skaran!

    Tor inte det blir så hemskt mycket bättre så drickbuop inom fem-åtta år - för så länge håller de absolut!

    92-93
     
    Carinasomm, matage, chambertin och 12 andra gillar detta.
  4. LarsW

    LarsW Medlem

    Bonnaire Ver Sacrum BdB.
    Blandning 2009/2010.
    Dosage 2,5g
    8 år på jäst under kork, deggad januari 2019.

    Trots att denna har legat 8 år på jästen så är den fortfarande väldigt frisk. Känns som den deggades igår. Lite mjukare dag två.
    Citrus, blommor och lite färsk svamp i doften. Nygräddat bröd.
    I munnen är det en markant syra. Trevliga frukter, aprikos och jordgubbar. Grädde och vanilj. Frisk citronsaft. Medel lång eftersmak.
    God är den, kräver dock mat idag. Kommer vänta 3-5 år med nästa flaska för denna behöver tid tror jag.
    88+p, kommer säkert till 90 med lite tid.

    Får sägas vara ett fynd för modesta 30 europapengar.

    thumbnail_20200119_135741.jpg thumbnail_20200119_135908.jpg
     
  5. Esko

    Esko Medlem

    Ikväll blev de Gisele devavry tresor de cave 98 och egly ouriet nv basår 11 @MartinE
    Gisele är härligt mogen, som att stoppa näsan i en låda äpplen, honung och bivax. Pigg syra och bra mousse!
     
    Borjes_bubblor, MartinE, magnum och 2 andra gillar detta.
  6. Daniel Stam

    Daniel Stam Medlem

    Gillar verkligen ver sacrum. Visst är det först nu Bonnaire börjat skriva ut basårgång på flaskorna? Inte sett det förrän på de senast inköpta och inte kunnat härleda från korken heller.
     
    LarsW gillar detta.
  7. Oscaro

    Oscaro Medlem

    Min första, men definitivt inte sista Selosse dracks i helgen, Fin syra, mycket ek och mineraler, rostade mandlar och brioche, lång eftersmak med honung och stenfrukter. Otroligt bra
    7BD12038-4536-4A50-BE34-A0EB87F51380.jpeg
     
    Kevinator, Thomas, Silex och 9 andra gillar detta.
  8. LarsW

    LarsW Medlem

    Inte säker på denna men är nog som du skriver. Men det var länge sedan (5+år) jag köpte Ver Sacrum. Denna flaska köpte jag på Premier Grad Crus för 1-2 månader sedan.

    Mina Variance har ingen info om bas osv. Vi kan ju hoppas Bonnaire börjar skriva mer på sina etiketter.

    Edit: Står inget på mina Cuvee Prestige heller.
     
    Last edited: 20 januari 2020
    Daniel Stam gillar detta.
  9. LarsW

    LarsW Medlem

    Dag 3.
    Lite svag mousse men nu har vinet blommat ut på allvar, det är som tidigare men mer av allt. Eller snarare att syran lugnat ner sig och låter de andra smakerna komma fram.
    Riktigt gott nu.
    89+p
     
    Daniel Stam och Sonderlese gillar detta.
  10. Daniel Stam

    Daniel Stam Medlem

    Fyllde på med Bonnaire efter ditt tips om black friday priser på premier Grand crus (tack!). Ver sacrum kom både med och utan uppgift om basårgång så sannolikt har de precis börjat med det.
     
    LarsW gillar detta.
  11. LarsW

    LarsW Medlem

    Låter lovande!
    Är ju ingen deal-breaker men trevligt när en av ens favoritproducenter visar gott föredöme!
     
    Daniel Stam och Gladekocken gillar detta.
  12. Alex5

    Alex5 Medlem

    Fick hem några såna här för ett tag sedan. Köpte mest för att de lät spännande och att jag knappt hittade något om dom på internet fast det är från ett välkänt hus. Undrar om någon här vet något mer om dom?
    515FDDF6-36F2-46E2-9573-DC873D3AFE03.jpeg D787CAC8-D05B-49D0-BE1A-785426A05956.jpeg
     
    MagnusH70 och chambertin gillar detta.
  13. Vingubben

    Vingubben Medlem

    DBF9FD3D-06C7-41B7-83E2-4CA287D1B453.jpeg

    2008, Thienot cuvé Garance

    BdN från Montagne de Reims. Mogna äpplen och mängder med rostat bröd i doften. Ordentligt med syra, krut och granny smith i smaken. Även ett uns med vanilj och en lättare sälta. Lång och underbar eftersmak. Helt OK att dricka nu men har många år kvar i källaren. 91p
     
    MartinE, thunberg, LeChat och 8 andra gillar detta.
  14. john b

    john b Medlem

    20200125_104859.jpg

    Gonet TER bdb NV basår 2012

    Köpt på tillbud på atomwine för cirka två år sedan.

    Lovande doft, lätt krämig och söt med citron. Smaken ganska outvecklad. Mest surt okomplex. Citronskal och vatten. Kan nog bättre om ett par år. Hoppas iaf. Två kvar som får gömmas och glömmas. 2022 tar vi nästa.
     
    Jimmy A, Gladekocken och Sonderlese gillar detta.
  15. IsKr

    IsKr Medlem

    Kalkig, äpplig och citrus på näsan. Vass syra och fina bubblor. Finns en fruktighet som jag har svårt att beskriva. Den finns där iaf. Väldigt gott till löjromscanapéer. Skål och trevlig helg
     

    Bifogade filer:

  16. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Gosset. Rätt tråkig.

    gosset.jpg
     
    Last edited: 25 januari 2020
  17. Borjes_bubblor

    Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

    Håller med. Har lagt mina på lagring. Hoppas på att dem mognar till sig rejält.
     
  18. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  19. Leboeuf

    Leboeuf Medlem

    Jag provade den för första gången ikväll och upplevde samma sak. Hade relativt höga förväntningar självklart i förhållande till pris men jag trodde ändå att den skulle leverera bättre än vad den gjorde. Någon mer än jag som uppfattade en viss sötma som störde mot slutet?
     
  20. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Alltid kul med André Jacquart. Mesnil är vass ung. Finns även som osockrad och då är den ännu skarpare...

    Själv har jag alltid föredragit den billigare Vertus Experience som är rundare och fylligare.
     
    feskhandlarn och IsKr gillar detta.

Dela sidan