Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Sigdarve

Medlem
Min första Bollinger 2008. Föll inte mig i smaken. Kan inte identifiera doften/smaken jag stör mig på, men det är fr.a. något i doften som jag upplever som unket. Vad är det första, ni som druckit skumpan, känner då ni stoppar nosen i glaset? I min näsa känns det inte angenämt.
Visa bifogad bild 17931
Ändrat mig. Jättegod till salamipizzan (äter nästan alltid hämtpizza på kartong). Lagrat den vid cirka 20 sedan aug. -19. Har bara en kvar :(
Skärmavbild 2020-12-12 kl. 20.36.47.png
 
Last edited:
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
96!!?? har du druckit den?
Antar att jag tidigare sagt att jag inte druckit 96 vilket tycks vara fallet. Har inget minne av när jag skulle druckit 96 eller vem som skulle haft 96an när jag tänker efter. Verkar som hjärnan redan registrerat din magnum 96 på drickkontot.:ängel:

Upptäckte dock när jag tänkte efter att jag även druckit 73 och 79. 73an var tyvärr sönderoxiderad men 79an var rätt trevlig när jag drack den på ett 40-årskalas förra året, även om 79an faller in i den generiska kategorin väldigt mogen champagne.
 

FredrikC

Medlem
Ändrat mig. Jättegod till salamipizzan (äter nästan alltid hämtpizza på kartong). Lagrat den vid cirka 20 sedan aug. -19. Har bara en kvar :(
Visa bifogad bild 21595
Varför lagrar du inte dina finare champagne korrekt? Det är ju som att be om att de kommer bli dåliga.
Tunn!?o_O

Menar du sämre eller menar du verkligen tunn? Jag menar att BdM är en champagne i den kraftiga krutiga och rostade skolan som brukar sticka ut. Drack 95an nyligen och den var riktigt bra. Inget ont om DP heller men att kalla Heidsiecks champagner tunna har jag lite svårt att förstå.

Om allt går som det ska kommer jag att prova DP 95 och BdM 95 mot varandra i februari så då får vi facit.:cool:

För övrigt släpps DP mycket tidigare vilket gör att DP lagrats längre efter degorgering vilket gör det lite vanskligt om man jämför nysläppta BdM med motsvarande årgång av DP.
Fan ni är så känsliga på ord här på forumet. Apelsiner å citrus, tunn å sämre osv :D
Jag skrev det som att den skulle upplevas sämre än 95 dompa. Ser fram emot ditt facit sen.
 

Sigdarve

Medlem
Varför lagrar du inte dina finare champagne korrekt? Det är ju som att be om att de kommer bli dåliga.

Blir ju förvirrad när jag läser sånt här
"VIBRATIONSFRITT
Eftersom alla vinkylar och vinlagringsskåp innehåller kompressorer bör inte vinerna lagras längre än 3–5 år.
Skakningarna gör att vinet med tiden blir obalanserat" https://alltommat.se/valj-ratt-vinkyl-vi-guidar-dig-till-basta-kopet/ och på ett annat ställe
How long can Champagne last unrefrigerated?
Three to four years
If you're planning on saving a nice bottle of bubbly for a special occasion, your best bet is to leave it as it is and make sure that you store it in the right way. Unopened champagne will last: Three to four years if it is non-vintage; Five to ten years if it is a vintage.
 
Last edited:

FredrikC

Medlem
Blir ju förvirrad när jag läser sånt här
"VIBRATIONSFRITT
Eftersom alla vinkylar och vinlagringsskåp innehåller kompressorer bör inte vinerna lagras längre än 3–5 år.
Skakningarna gör att vinet med tiden blir obalanserat" https://alltommat.se/valj-ratt-vinkyl-vi-guidar-dig-till-basta-kopet/ och på ett annat ställe
How long can Champagne last unrefrigerated?
Three to four years
If you're planning on saving a nice bottle of bubbly for a special occasion, your best bet is to leave it as it is and make sure that you store it in the right way. Unopened champagne will last: Three to four years if it is non-vintage; Five to ten years if it is a vintage.
Vinlagringsskåpet har mindre vibrationer än en vanlig vinkyl.
Rumstemperatur är extremt varierande. I somras exempelvis var det nog inte så många som höll under 20 grader inne.
 

Sigdarve

Medlem
Vinlagringsskåpet har mindre vibrationer än en vanlig vinkyl.
Rumstemperatur är extremt varierande. I somras exempelvis var det nog inte så många som höll under 20 grader inne.
Men en sommar, då det är 25-30 grader ute, då går ju kompressorn hela tiden misstänker jag.
 
Last edited:

Daniel A

Administratör
Menar du sämre eller menar du verkligen tunn? Jag menar att BdM är en champagne i den kraftiga krutiga och rostade skolan som brukar sticka ut. Drack 95an nyligen och den var riktigt bra. Inget ont om DP heller men att kalla Heidsiecks champagner tunna har jag lite svårt att förstå.

Om allt går som det ska kommer jag att prova DP 95 och BdM 95 mot varandra i februari så då får vi facit.:cool:

För övrigt släpps DP mycket tidigare vilket gör att DP lagrats längre efter degorgering vilket gör det lite vanskligt om man jämför nysläppta BdM med motsvarande årgång av DP.
Fan ni är så känsliga på ord här på forumet. Apelsiner å citrus, tunn å sämre osv :D
Jag skrev det som att den skulle upplevas sämre än 95 dompa. Ser fram emot ditt facit sen.

Förra året dök 1995 BdM och 1995 Dompa Oenotheque (samt 95 Paillard NPC!) upp på en BYOB. Skrev lite noter. BdM måste ha varit väldigt sent degogerad, för av alla (5 st) jag druckit är de en av de jag upplevt som yngst.
 

Daniel A

Administratör
Varför skulle den som är deggad senast upplevas som yngst?
Det är min generella uppfattning kring tidigt deg. vs. sen deg: att det mognar snabbare med kortare tid på jästen (men att sendeggade flaskor också har legat i sannolikt perfekta förhållanden hos produceten påverkar säkert). Har inte överdrivet många referenspunkter, men blandade utgåvor av Jacquessons nummer-serie visar upp det här mönstret (original vs. DT). Tycker det är rätt tydligt i olika oenotheque-utgåvor överlag.

Har du andra erfarenheter?
 

magnum

Epernay, Frankrike
Det är min generella uppfattning kring tidigt deg. vs. sen deg: att det mognar snabbare med kortare tid på jästen (men att sendeggade flaskor också har legat i sannolikt perfekta förhållanden hos produceten påverkar säkert). Har inte överdrivet många referenspunkter, men blandade utgåvor av Jacquessons nummer-serie visar upp det här mönstret (original vs. DT). Tycker det är rätt tydligt i olika oenotheque-utgåvor överlag.

Har du andra erfarenheter?
Nja har nog inte erfarenheten att det till 100% skulle vara som du skriver. Får fundera lite mer!:)
 

Daniel A

Administratör
Nja har nog inte erfarenheten att det till 100% skulle vara som du skriver. Får fundera lite mer!:)

Mycket nyfiken på dina (och andras!) erfarenheter kring det här! Det här med tid på jästen och degogeringsdatum är för mig ett stort mysterium i champagne; hur påverkar det egentligen vinet? Påverkar de olika druvor på olika sätt? Osv, osv.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Förra året dök 1995 BdM och 1995 Dompa Oenotheque (samt 95 Paillard NPC!) upp på en BYOB. Skrev lite noter. BdM måste ha varit väldigt sent degogerad, för av alla (5 st) jag druckit är de en av de jag upplevt som yngst.

Det är min generella uppfattning kring tidigt deg. vs. sen deg: att det mognar snabbare med kortare tid på jästen (men att sendeggade flaskor också har legat i sannolikt perfekta förhållanden hos produceten påverkar säkert). Har inte överdrivet många referenspunkter, men blandade utgåvor av Jacquessons nummer-serie visar upp det här mönstret (original vs. DT). Tycker det är rätt tydligt i olika oenotheque-utgåvor överlag.

Har du andra erfarenheter?

Mycket nyfiken på dina (och andras!) erfarenheter kring det här! Det här med tid på jästen och degogeringsdatum är för mig ett stort mysterium i champagne; hur påverkar det egentligen vinet? Påverkar de olika druvor på olika sätt? Osv, osv.
Högintressant fråga!

Har fram tills nyligen alltid tänkt att längre tid på jästen är en fördel för utvecklade aromer och mognad, samt att drickfönstret infinner sig snabbare och är smalare. Allt enligt Julles förenkling.

Har druckit GA 96 mot RD 96 oblint två gånger där senaste gången var i år. Har båda gångerna tyckt RD varit den ungdomligare som har framtiden för sig. Upplever också oftast sendeggade flaskor som yngre än tidigt deggade när båda vinerna är från samma år. Var det inte du som hade en Diebolt 76 som var deggad 2000? Har för mig att samtliga gissade 85-96 på den. En gissning som stämmer betydligt bättre med degdatumet än årgången för druvorna. Är helt övertygad om att vi tyckt vinet varit betydligt äldre om det var deggat på 80-talet.

Efter att @Ekdahl uppmärksammat mig på att tiden på korken efter degorgering är en viktig (viktigaste?) faktor för mognaden så har jag ändrat uppfattning i frågan. Om vi tar två viner med allt annat lika kommer vinet som legat 3 år på jästen och 7 år på kork efter degorgering vara mer moget än "samma" vin som legat 9 år på jästen och 1 år på kork.

Sedan gör tiden på jästen att vinet får en annan komplexitet eller åtminstone karaktär. Teoretisk föredrar jag därför att dricka ett vin som legat 9 år på jästen och 1 år på kork före ett vin som legat 3 år på jästen och 1 år på kork.

Är det mognadstoner men vill ha fram så kanske inte sendeggade flaskor är det man ska köpa i första hand. Jag är i alla fall inte särskilt intresserad av att betala dubbelt så mycket för sendeggade flaskor längre med min nya insikt.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Högintressant fråga!

Har fram tills nyligen alltid tänkt att längre tid på jästen är en fördel för utvecklade aromer och mognad, samt att drickfönstret infinner sig snabbare och är smalare. Allt enligt Julles förenkling.

Har druckit GA 96 mot RD 96 oblint två gånger där senaste gången var i år. Har båda gångerna tyckt RD varit den ungdomligare som har framtiden för sig. Upplever också oftast sendeggade flaskor som yngre än tidigt deggade när båda vinerna är från samma år. Var det inte du som hade en Diebolt 76 som var deggad 2000? Har för mig att samtliga gissade 85-96 på den. En gissning som stämmer betydligt bättre med degdatumet än årgången för druvorna. Är helt övertygad om att vi tyckt vinet varit betydligt äldre om det var deggat på 80-talet.

Efter att @Ekdahl uppmärksammat mig på att tiden på korken efter degorgering är en viktig (viktigaste?) faktor för mognaden så har jag ändrat uppfattning i frågan. Om vi tar två viner med allt annat lika kommer vinet som legat 3 år på jästen och 7 år på kork efter degorgering vara mer moget än "samma" vin som legat 9 år på jästen och 1 år på kork.

Sedan gör tiden på jästen att vinet får en annan komplexitet eller åtminstone karaktär. Teoretisk föredrar jag därför att dricka ett vin som legat 9 år på jästen och 1 år på kork före ett vin som legat 3 år på jästen och 1 år på kork.

Är det mognadstoner men vill ha fram så kanske inte sendeggade flaskor är det man ska köpa i första hand. Jag är i alla fall inte särskilt intresserad av att betala dubbelt så mycket för sendeggade flaskor längre med min nya insikt.
Verkar som detta behöver redas ut grundligt! :)
 

Thomas

Medlem
Högintressant fråga!

Har fram tills nyligen alltid tänkt att längre tid på jästen är en fördel för utvecklade aromer och mognad, samt att drickfönstret infinner sig snabbare och är smalare. Allt enligt Julles förenkling.

Har druckit GA 96 mot RD 96 oblint två gånger där senaste gången var i år. Har båda gångerna tyckt RD varit den ungdomligare som har framtiden för sig. Upplever också oftast sendeggade flaskor som yngre än tidigt deggade när båda vinerna är från samma år. Var det inte du som hade en Diebolt 76 som var deggad 2000? Har för mig att samtliga gissade 85-96 på den. En gissning som stämmer betydligt bättre med degdatumet än årgången för druvorna. Är helt övertygad om att vi tyckt vinet varit betydligt äldre om det var deggat på 80-talet.

Efter att @Ekdahl uppmärksammat mig på att tiden på korken efter degorgering är en viktig (viktigaste?) faktor för mognaden så har jag ändrat uppfattning i frågan. Om vi tar två viner med allt annat lika kommer vinet som legat 3 år på jästen och 7 år på kork efter degorgering vara mer moget än "samma" vin som legat 9 år på jästen och 1 år på kork.

Sedan gör tiden på jästen att vinet får en annan komplexitet eller åtminstone karaktär. Teoretisk föredrar jag därför att dricka ett vin som legat 9 år på jästen och 1 år på kork före ett vin som legat 3 år på jästen och 1 år på kork.

Är det mognadstoner men vill ha fram så kanske inte sendeggade flaskor är det man ska köpa i första hand. Jag är i alla fall inte särskilt intresserad av att betala dubbelt så mycket för sendeggade flaskor längre med min nya insikt.
Är det inte så att jästen absorberar syre vilket gör att champagnen utvecklas/mognar långsammare? Lite som att den ligger i en tidskapsel. Drack en Cuvée des Enchanteleurs 1964 som var deggad 2014, ingen hade någonsin gissat att den var så gammal om den serverades blint. Mina erfarenheter är att ju längre tid på jästen den ligger, desto längre tid på korken behövs för att uppnå de mognadstoner eller den typ av champagne jag föredrar. Komplex fråga och även här så är det tycke och smak som avgör.
https://thefinestbubble.com/news-and-reviews/disgorgement-what-is-it-and-why-is-the-date-important/
 
Toppen