Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Provar en 08 från en producent jag inte druckit förut. En bra Champagne och förvånansvärt tillgänglig. Röda äpplen, tropiska frukter och en välbalanserad syra. Hade lätt gissat på en äldre årgång om jag fått den blint. Kul att få dricka en 08:a som inte behöver tio år till I källaren.
Tornay 08 är väldigt trevlig
 

Thirsty

Smygnykterist
Spontan BYOB förra helgen med @champagne_per_se + en. Fokus på umgänge, dricka gott och maten som värden Champagne_per_se ordnat med. Därmed svagt med anteckningar men lite spontana mentala reflexioner om flaskorna som dracks blint (förutom egna flaskan).

BYOB 2021-01-15 hos Per.jpg


Georges Remy Les Muits 2017
Första gången jag dricker Remy och för mig en trevlig bekantskap som jag kommer utforskas mer av. Förvånansvärt drickvänlig trots sin unga ålder.

De Sousa Caudalies 2010
Då Mr Odlare gjorde en lurring på en tidigare BYOB i somras genom att blint bjuda på ett storhus (givetvis kändes flaskan då uppenbart som en odlare då vi visste vem som stod för den flaska, mentalt lurad upp på läktaren). Så nu var det dags att överraska med att inte ta med en förväntad flaska från något hus utan en odlare. Utgången blev som förväntat då mentala analysen av person och förväntad typ av flaska fintar bort rationell analys av doft och smak. =)

Har sågat De Sousa tidigare men denna gång var den riktigt bra. Kändes betydligt mer utvecklad än vad som var förväntat av 2010, första 2010:n som jag testat av Caudalies. Påtaglig vanlig, pigg syra men ändå relativt rund och fin. Jaha, och så får den återföras till ”att köpa” listan. Kvällens vinnare.

Roses de Jeanne – Cote de val Vilaine V18
Nja, ger mig inte så mycket och har inte varit imponerad av Roses de Jeanee tidigare heller. Typisk odlare.

Leclerc-Briant - Divine 1990
Uppenbart den klart äldsta i uppställningen. Lite funky i doften och passerat sin peak med ett antal år. Fortfarande drickbar och klassisk mogen stil a la sherry.

Moet - Grand Vintage Rose 2009
Öppnades någon gång efter midnatt. Minns mest att den var lite tunn. Kanske har mer att ge om den får vila än mer för att vinna på mognadstoner i stället?

Clement & Fils - Myosotis (bas 2017)
Inte så imponerad denna gång heller av Clement & Fils. Kanske lite orättvist att bedöma den sent in på natten dock!?


En fantastiskt trevlig afton! Länge sedan jag kom hem vid 05 tiden… :eek: :cool:
 

buteljen

Medlem
Vinets dag firas naturligtvis med en lämplig champagne - 2008 R. & L. Legras Champagne Grand Cru Saint-Vincent
Drack en flaska för drygt tre år sedan och då var det mest citronvatten. Idag bokna äpplen, bröd, mjölkchoklad, krämigt, superbalanserat, massor med energi och lång äpplig finish. Kändes väldigt tillgänglig. En av de 08or som för tillfället levererat bäst hittills tror jag :)

271951218_5110592458953692_8843485109593953368_n.jpg
 

Thirsty

Smygnykterist
Selosse Lieux-dits
Kvällen inleddes med Sushi och George Remy (oklart vilken flaska men en ny årgång) som uppvärmning samtidigt som en pedagogisk Power Point presentation visades med bilder på kartor med de olika vingårdslägena som skulle testas, så skönt nördigt som det bara kan bli.

Sju starka som skulle ge sig på kvällens provning. Tanken var en ren horisontal provning av Selosse Lieux-dits 2016 men sent påkommet noterades att det var fel år på några flaskor samt att en flaska saknades så blev det en mix om än i vart fall en flight med bara 2016.

Flaskorna delades in i två flighter. Först BdB och därefter BdN (inkl. diskussionen och den spretiga informationen om de 20 % Chardonnay i en, i vart fall majoritet av PN i flaskorna i den andra flighten). Halva flaskan tömdes i och resterande sparades för påfyllnad till efter flight 1 och 2 var klara. Totalt ca 5 timmar för att dofta och smutta på glasen, dvs gott om tid för att känna glasutvecklingen.

Selosse vertikal 2022-01-21.jpg


Flight 1 - BdB

Selosse vertikal 2022-01-21 BdB.jpg


Les Chantereines – Avize – Deg 2016-01-18
Maffig på näsan, complex. Påtagliga blommor, vanilj, kolakarameller, nötter, saffran. Lång smak. Påtaglig fräsch syra men ändå en söt ton av mogen citron och smör.
Riktigt bra. Klar favorit av BdB. Lite typiskt att just denna ska vara sjukt svår att få tag på…

Chemin de Chalons – Cremant – Deg 2016-01-16
Dämpad och inte den pigga fräsha syran. Fuktig källare a la halvmögligt. Neanserad ton av vanilj, sten och en vår sommaräng som fortfarande ännu inte blommat ut – gröna stjälkar. En störande unken beska i smaken. Behöver den mer tid? Kommer den bli bättre med tiden?

Les Carelles – Mesnil-Sur-Oger – Deg 2016-02-20
Initialt en viss odör som påminner om allmänna toaletter som dock vädras bort efter en stund. Något dämpad. Toner från ek, blommor, hö, äpplen, citrus, honung och bittermandel. Återkommande lack ton i doften som även återfinns i de andra BdB. Växer med tiden. Helt ok men når inte samma höjder som Les Chantereines.

Röstning Flight 1
Bäst respektive sämst:
1) 6-0
2) 0-5
3) 1-2

Flight 2- BdN

Selosse vertikal 2022-01-21 BdN.jpg


Souse le Mont - Mareuil-sue-Ay – Deg 2019-01-17
Ekade smörpopcorn. Florala inslag och trevlig fräschör. Mint – after eight. Röda äpplen, rostat bröd, smörkola. I munnen är syran tydlig men balanserad. Bättre på näsan än i munnen. För ung? Men god.

La Cote Faron – Ay – Deg 2015-02
Klart mer gyllengul än de andra. Något som är lite funky på näsan. Honung, blommor, lack. Mycket power i doften om än inte helt optimal doft. I munnen känns honung och surt, tappat mellanregistret. Flaskan torde inte vara i sin bästa form men inte uppenbart korkad.

Le Bout du Clos – Ambonnay – Deg 2014-02-20
Initial en doft av pool som vädras bort. Gula blommor, röda äpplen, lack, vanilj, smörkola. När bubblorna har försvunnit (vilket de gör ganska snabbt) så blir det mycket vit Bourgone över den. I munnen är den balanserad, frisk, fyllig, elegant och en lätt trevlig bitterhet. Växer mer och mer med tiden. Riktigt gott.

Röstning Flight 2
Bäst respektive sämst:
1) 3-0
2) 0-7
3) 4-0

Personliga favoriter var Les Chantereines och Le Bout du Clos. Även Souse le Mont var grym.
Skulle varit svårt att pricka vilka som vad BdB respektive BdN blint.. Men det var väldigt tydligt med facit!
Är de bättre än Substance och Rosé? Hm, nja. Likartat och annorlunda iaf.

Selosse Rosé – Deg 2018-10-29
Till tilltugget serverades rosén som i sedvanlig ordning presterade fantastisk. För mig vann den inte över alla andra på näsan men kanske var kvällens vinnaren i munnen. Fantastiskt vin.

Cuvée Lieux-dits
Bonus då det fanns lite kvar så blandades en Cuvée Lieux-dits på de 6 sorterna som fördelades till deltagarna. Galet vilket tryck det var på näsan, helt fantastisk. Inga bubblor kvar att tala om tyvärr. Skulle varit en av kvällen bättre viner. Rekommenderas att prova!

Eftersläckare
Drycken var slut och en vinbar i närheten så var beslutet enkelt att traska vidare dit (med alla lådor med glas etc.). Tämligen snopna över att det redan hade stängt klockan 23. Sjukt dåligt att de inte hade öppet. Strapatsen fortsatte ned till Stureplan där det noterades att allt var stängt. Samtliga hade totalt missat gällande öppettider… Lösningsorienterat förslag kommer upp om access till en lokal i närheten där skumpa finns. Lätt beslut. Efter en öl för att balansera all syra från skumpan så blev det dags att testa kvällens sista flaska i form av Orpale 2008. Kanske taskigt mot flaskan att ställa den mot kvällens tidigare flaskor och sent efter midnatt för den hade inte mycket att ge. Enkelspårig, hög syra och gröna äpplen. Tämligen menlös. Blir att spara flaskorna i källaren länge och hoppas på att den utvecklas till något mer positivt med mognad.

Orpale 2008.jpg


Stort tack för en fantastisk afton!
@Fixfred
@Bubbelgubben
@Ejdern
@Oscaro
@champagne_per_se
+ 1
 

buteljen

Medlem
Selosse Lieux-dits
Kvällen inleddes med Sushi och George Remy (oklart vilken flaska men en ny årgång) som uppvärmning samtidigt som en pedagogisk Power Point presentation visades med bilder på kartor med de olika vingårdslägena som skulle testas, så skönt nördigt som det bara kan bli.

Sju starka som skulle ge sig på kvällens provning. Tanken var en ren horisontal provning av Selosse Lieux-dits 2016 men sent påkommet noterades att det var fel år på några flaskor samt att en flaska saknades så blev det en mix om än i vart fall en flight med bara 2016.

Flaskorna delades in i två flighter. Först BdB och därefter BdN (inkl. diskussionen och den spretiga informationen om de 20 % Chardonnay i en, i vart fall majoritet av PN i flaskorna i den andra flighten). Halva flaskan tömdes i och resterande sparades för påfyllnad till efter flight 1 och 2 var klara. Totalt ca 5 timmar för att dofta och smutta på glasen, dvs gott om tid för att känna glasutvecklingen.

Visa bifogad bild 25316

Flight 1 - BdB

Visa bifogad bild 25317

Les Chantereines – Avize – Deg 2016-01-18
Maffig på näsan, complex. Påtagliga blommor, vanilj, kolakarameller, nötter, saffran. Lång smak. Påtaglig fräsch syra men ändå en söt ton av mogen citron och smör.
Riktigt bra. Klar favorit av BdB. Lite typiskt att just denna ska vara sjukt svår att få tag på…

Chemin de Chalons – Cremant – Deg 2016-01-16
Dämpad och inte den pigga fräsha syran. Fuktig källare a la halvmögligt. Neanserad ton av vanilj, sten och en vår sommaräng som fortfarande ännu inte blommat ut – gröna stjälkar. En störande unken beska i smaken. Behöver den mer tid? Kommer den bli bättre med tiden?

Les Carelles – Mesnil-Sur-Oger – Deg 2016-02-20
Initialt en viss odör som påminner om allmänna toaletter som dock vädras bort efter en stund. Något dämpad. Toner från ek, blommor, hö, äpplen, citrus, honung och bittermandel. Återkommande lack ton i doften som även återfinns i de andra BdB. Växer med tiden. Helt ok men når inte samma höjder som Les Chantereines.

Röstning Flight 1
Bäst respektive sämst:
1) 6-0
2) 0-5
3) 1-2

Flight 2- BdN

Visa bifogad bild 25318

Souse le Mont - Mareuil-sue-Ay – Deg 2019-01-17
Ekade smörpopcorn. Florala inslag och trevlig fräschör. Mint – after eight. Röda äpplen, rostat bröd, smörkola. I munnen är syran tydlig men balanserad. Bättre på näsan än i munnen. För ung? Men god.

La Cote Faron – Ay – Deg 2015-02
Klart mer gyllengul än de andra. Något som är lite funky på näsan. Honung, blommor, lack. Mycket power i doften om än inte helt optimal doft. I munnen känns honung och surt, tappat mellanregistret. Flaskan torde inte vara i sin bästa form men inte uppenbart korkad.

Le Bout du Clos – Ambonnay – Deg 2014-02-20
Initial en doft av pool som vädras bort. Gula blommor, röda äpplen, lack, vanilj, smörkola. När bubblorna har försvunnit (vilket de gör ganska snabbt) så blir det mycket vit Bourgone över den. I munnen är den balanserad, frisk, fyllig, elegant och en lätt trevlig bitterhet. Växer mer och mer med tiden. Riktigt gott.

Röstning Flight 2
Bäst respektive sämst:
1) 3-0
2) 0-7
3) 4-0

Personliga favoriter var Les Chantereines och Le Bout du Clos. Även Souse le Mont var grym.
Skulle varit svårt att pricka vilka som vad BdB respektive BdN blint.. Men det var väldigt tydligt med facit!
Är de bättre än Substance och Rosé? Hm, nja. Likartat och annorlunda iaf.

Selosse Rosé – Deg 2018-10-29
Till tilltugget serverades rosén som i sedvanlig ordning presterade fantastisk. För mig vann den inte över alla andra på näsan men kanske var kvällens vinnaren i munnen. Fantastiskt vin.

Cuvée Lieux-dits
Bonus då det fanns lite kvar så blandades en Cuvée Lieux-dits på de 6 sorterna som fördelades till deltagarna. Galet vilket tryck det var på näsan, helt fantastisk. Inga bubblor kvar att tala om tyvärr. Skulle varit en av kvällen bättre viner. Rekommenderas att prova!

Eftersläckare
Drycken var slut och en vinbar i närheten så var beslutet enkelt att traska vidare dit (med alla lådor med glas etc.). Tämligen snopna över att det redan hade stängt klockan 23. Sjukt dåligt att de inte hade öppet. Strapatsen fortsatte ned till Stureplan där det noterades att allt var stängt. Samtliga hade totalt missat gällande öppettider… Lösningsorienterat förslag kommer upp om access till en lokal i närheten där skumpa finns. Lätt beslut. Efter en öl för att balansera all syra från skumpan så blev det dags att testa kvällens sista flaska i form av Orpale 2008. Kanske taskigt mot flaskan att ställa den mot kvällens tidigare flaskor och sent efter midnatt för den hade inte mycket att ge. Enkelspårig, hög syra och gröna äpplen. Tämligen menlös. Blir att spara flaskorna i källaren länge och hoppas på att den utvecklas till något mer positivt med mognad.

Visa bifogad bild 25319

Stort tack för en fantastisk afton!
@Fixfred
@Bubbelgubben
@Ejdern
@Oscaro
@champagne_per_se
+ 1
Wow vilken provning!

Var det någon skillnad i munnen/palate på BdB o BdN vad gäller struktur, koncentration, energi och finish? Tycker själv det är svårt att känna skillnad mellan olika typer av Selosse.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Selosse Lieux-dits
Kvällen inleddes med Sushi och George Remy (oklart vilken flaska men en ny årgång) som uppvärmning samtidigt som en pedagogisk Power Point presentation visades med bilder på kartor med de olika vingårdslägena som skulle testas, så skönt nördigt som det bara kan bli.

Sju starka som skulle ge sig på kvällens provning. Tanken var en ren horisontal provning av Selosse Lieux-dits 2016 men sent påkommet noterades att det var fel år på några flaskor samt att en flaska saknades så blev det en mix om än i vart fall en flight med bara 2016.

Flaskorna delades in i två flighter. Först BdB och därefter BdN (inkl. diskussionen och den spretiga informationen om de 20 % Chardonnay i en, i vart fall majoritet av PN i flaskorna i den andra flighten). Halva flaskan tömdes i och resterande sparades för påfyllnad till efter flight 1 och 2 var klara. Totalt ca 5 timmar för att dofta och smutta på glasen, dvs gott om tid för att känna glasutvecklingen.

Visa bifogad bild 25316

Flight 1 - BdB

Visa bifogad bild 25317

Les Chantereines – Avize – Deg 2016-01-18
Maffig på näsan, complex. Påtagliga blommor, vanilj, kolakarameller, nötter, saffran. Lång smak. Påtaglig fräsch syra men ändå en söt ton av mogen citron och smör.
Riktigt bra. Klar favorit av BdB. Lite typiskt att just denna ska vara sjukt svår att få tag på…

Chemin de Chalons – Cremant – Deg 2016-01-16
Dämpad och inte den pigga fräsha syran. Fuktig källare a la halvmögligt. Neanserad ton av vanilj, sten och en vår sommaräng som fortfarande ännu inte blommat ut – gröna stjälkar. En störande unken beska i smaken. Behöver den mer tid? Kommer den bli bättre med tiden?

Les Carelles – Mesnil-Sur-Oger – Deg 2016-02-20
Initialt en viss odör som påminner om allmänna toaletter som dock vädras bort efter en stund. Något dämpad. Toner från ek, blommor, hö, äpplen, citrus, honung och bittermandel. Återkommande lack ton i doften som även återfinns i de andra BdB. Växer med tiden. Helt ok men når inte samma höjder som Les Chantereines.

Röstning Flight 1
Bäst respektive sämst:
1) 6-0
2) 0-5
3) 1-2

Flight 2- BdN

Visa bifogad bild 25318

Souse le Mont - Mareuil-sue-Ay – Deg 2019-01-17
Ekade smörpopcorn. Florala inslag och trevlig fräschör. Mint – after eight. Röda äpplen, rostat bröd, smörkola. I munnen är syran tydlig men balanserad. Bättre på näsan än i munnen. För ung? Men god.

La Cote Faron – Ay – Deg 2015-02
Klart mer gyllengul än de andra. Något som är lite funky på näsan. Honung, blommor, lack. Mycket power i doften om än inte helt optimal doft. I munnen känns honung och surt, tappat mellanregistret. Flaskan torde inte vara i sin bästa form men inte uppenbart korkad.

Le Bout du Clos – Ambonnay – Deg 2014-02-20
Initial en doft av pool som vädras bort. Gula blommor, röda äpplen, lack, vanilj, smörkola. När bubblorna har försvunnit (vilket de gör ganska snabbt) så blir det mycket vit Bourgone över den. I munnen är den balanserad, frisk, fyllig, elegant och en lätt trevlig bitterhet. Växer mer och mer med tiden. Riktigt gott.

Röstning Flight 2
Bäst respektive sämst:
1) 3-0
2) 0-7
3) 4-0

Personliga favoriter var Les Chantereines och Le Bout du Clos. Även Souse le Mont var grym.
Skulle varit svårt att pricka vilka som vad BdB respektive BdN blint.. Men det var väldigt tydligt med facit!
Är de bättre än Substance och Rosé? Hm, nja. Likartat och annorlunda iaf.

Selosse Rosé – Deg 2018-10-29
Till tilltugget serverades rosén som i sedvanlig ordning presterade fantastisk. För mig vann den inte över alla andra på näsan men kanske var kvällens vinnaren i munnen. Fantastiskt vin.

Cuvée Lieux-dits
Bonus då det fanns lite kvar så blandades en Cuvée Lieux-dits på de 6 sorterna som fördelades till deltagarna. Galet vilket tryck det var på näsan, helt fantastisk. Inga bubblor kvar att tala om tyvärr. Skulle varit en av kvällen bättre viner. Rekommenderas att prova!

Eftersläckare
Drycken var slut och en vinbar i närheten så var beslutet enkelt att traska vidare dit (med alla lådor med glas etc.). Tämligen snopna över att det redan hade stängt klockan 23. Sjukt dåligt att de inte hade öppet. Strapatsen fortsatte ned till Stureplan där det noterades att allt var stängt. Samtliga hade totalt missat gällande öppettider… Lösningsorienterat förslag kommer upp om access till en lokal i närheten där skumpa finns. Lätt beslut. Efter en öl för att balansera all syra från skumpan så blev det dags att testa kvällens sista flaska i form av Orpale 2008. Kanske taskigt mot flaskan att ställa den mot kvällens tidigare flaskor och sent efter midnatt för den hade inte mycket att ge. Enkelspårig, hög syra och gröna äpplen. Tämligen menlös. Blir att spara flaskorna i källaren länge och hoppas på att den utvecklas till något mer positivt med mognad.

Visa bifogad bild 25319

Stort tack för en fantastisk afton!
@Fixfred
@Bubbelgubben
@Ejdern
@Oscaro
@champagne_per_se
+ 1
Kul provning och noter!

Så Sous Le Mont är lite längre en halvrosé? Det ser ju ut att vara samma färg på alla tre BdN (eller >=80% BdN) lieux dits? För några år sedan rodnade Sous Le Mont betydligt mer. När jag frågade om färgen på en Netterberg-provning förklarade Anselme det med att han kommit på att det ju var mangan i jorden i den vingården i Mareuil-sur-Aÿ och då var ju mer skalkontakt den enda raka! Det var bara att nicka och hålla med... ;)
 

Thirsty

Smygnykterist
Wow vilken provning!

Var det någon skillnad i munnen/palate på BdB o BdN vad gäller struktur, koncentration, energi och finish? Tycker själv det är svårt att känna skillnad mellan olika typer av Selosse.
Det går helt klart ett gemensamt DNA genom flaskorna och BdB vs BdN. När alla glasen är bredvid varandra blir skillnaden såklart mer tydlig men ändå rätt lika varandra. Kan inte säga att jag upplever en generell skillnad i struktur, koncentration etc. mellan just BdB mot BdN utan mer mellan olika flaskor.

Kul provning och noter!

Så Sous Le Mont är lite längre en halvrosé? Det ser ju ut att vara samma färg på alla tre BdN (eller >=80% BdN) lieux dits? För några år sedan rodnade Sous Le Mont betydligt mer. När jag frågade om färgen på en Netterberg-provning förklarade Anselme det med att han kommit på att det ju var mangan i jorden i den vingården i Mareuil-sur-Aÿ och då var ju mer skalkontakt den enda raka! Det var bara att nicka och hålla med... ;)
Information om Selosse känns, även när den kommer ut hästens mun, som lika faktasäkert som nyhetesuppdateringar från Bagdad-Bob. :D
 

Jos

Medlem
Spontan BYOB förra helgen med @champagne_per_se + en. Fokus på umgänge, dricka gott och maten som värden Champagne_per_se ordnat med. Därmed svagt med anteckningar men lite spontana mentala reflexioner om flaskorna som dracks blint (förutom egna flaskan).

Visa bifogad bild 25313

Georges Remy Les Muits 2017
Första gången jag dricker Remy och för mig en trevlig bekantskap som jag kommer utforskas mer av. Förvånansvärt drickvänlig trots sin unga ålder.

De Sousa Caudalies 2010
Då Mr Odlare gjorde en lurring på en tidigare BYOB i somras genom att blint bjuda på ett storhus (givetvis kändes flaskan då uppenbart som en odlare då vi visste vem som stod för den flaska, mentalt lurad upp på läktaren). Så nu var det dags att överraska med att inte ta med en förväntad flaska från något hus utan en odlare. Utgången blev som förväntat då mentala analysen av person och förväntad typ av flaska fintar bort rationell analys av doft och smak. =)

Har sågat De Sousa tidigare men denna gång var den riktigt bra. Kändes betydligt mer utvecklad än vad som var förväntat av 2010, första 2010:n som jag testat av Caudalies. Påtaglig vanlig, pigg syra men ändå relativt rund och fin. Jaha, och så får den återföras till ”att köpa” listan. Kvällens vinnare.

Roses de Jeanne – Cote de val Vilaine V18
Nja, ger mig inte så mycket och har inte varit imponerad av Roses de Jeanee tidigare heller. Typisk odlare.

Leclerc-Briant - Divine 1990
Uppenbart den klart äldsta i uppställningen. Lite funky i doften och passerat sin peak med ett antal år. Fortfarande drickbar och klassisk mogen stil a la sherry.

Moet - Grand Vintage Rose 2009
Öppnades någon gång efter midnatt. Minns mest att den var lite tunn. Kanske har mer att ge om den får vila än mer för att vinna på mognadstoner i stället?

Clement & Fils - Myosotis (bas 2017)
Inte så imponerad denna gång heller av Clement & Fils. Kanske lite orättvist att bedöma den sent in på natten dock!?


En fantastiskt trevlig afton! Länge sedan jag kom hem vid 05 tiden… :eek: :cool:
Snyggt!

Ps. De Sousa är faktiskt ett hus sen knappt 10 år(pga av skatteskäl) så du hade kunnat fintat ännu mer ;)
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 25312

Liten BYOB i går för att vaka in St Vincent. Först ut lite bubbel.

Deutz BdB, 2010, deg 2016

Upplevdes väldigt ung och rätt tunn. Citrus, gula äpplen och en lite störande bäska. Behöver några år till, men kommer nog aldrig att nå några större höjder. Med tanke på att det går att få tag på Amouren till rätt hyggligt pris så är det absolut värt att ta steget upp. Klart sist i flighten.

Bereche, Le Cran, 2012, deg juli 2019

Kraftig ekad pjäs i lätt oxiderad stil. Väldigt mycket odlare med nyklippt gräs, röda äpplen, lime och någon form av mynta i avslutet. Riktigt bra vin och en tredjeplats i min bok. Kommer definitivt att köpas igen.

Laurent-Perrier, Grand Siecle, deg Q4 2016

Oklart vilken iteration detta är. Någon som vet? Lätt volatil men sköna noter av mandelmassa och rosenvatten. Dock lite för klen för att hävda sig i sälskapet. Har druckit betydligt bättre flaskor/iterationer av denna. Näst sist.

Bollinger GA 1995

Stack ut i flighten med sin ålder, men det gissades ändå på senare årgångar. Lite metallisk i smaken och tydliga ektoner. Mängder med rostat bröd och hasselnötter. Ordentligt med kraft. Kvällens bästa bubbel.

Henri Giraud, Fût de Chêne, MV12

Tydliga frukttoner och väldigt blommig. En hint av damparfym som förde tankarna till Krug men samtidigt skogsdofter som gjorde det svårt att placera. Stack helt kart ut bland övriga, tvåa strax bakom Bolly. Tredje gången jag dricker Henri Giraud. Måste bli mer.

Sällskapet var allt för uppslupet för att genomföra en omröstning så rangordningen kan vara helt annorlunda bland övriga deltagare. Överlag goda viner var vi nog överens om.
Håller med om det mesta och har nästan samma ranking. Tyckte GA:n hade lite väl mycket oxidation som fick mig att tro att den jäst med kork. Klart mognare doft än smak och med bra syra fick mig att vara rätt säker på att det var en 96a. Hade även en svag källarton som störde lite. Mycket bra vin ändå men hade min egen Giraud som etta för att den var lite "renare".

Bereche kvällens överraskning och Grand Siecle kvällens besvikelse. Tyckte Grand Sieclen var klart reduktiv och förvånansvärt söt. Jag gissade Comtes 06 på den.


Vinets dag firas naturligtvis med en lämplig champagne - 2008 R. & L. Legras Champagne Grand Cru Saint-Vincent
Drack en flaska för drygt tre år sedan och då var det mest citronvatten. Idag bokna äpplen, bröd, mjölkchoklad, krämigt, superbalanserat, massor med energi och lång äpplig finish. Kändes väldigt tillgänglig. En av de 08or som för tillfället levererat bäst hittills tror jag :)

Visa bifogad bild 25315
Kul!

Hade samma fundering. St Vincent är en av mina favoritviner som går att köpa för arbetade pengar. Hoppas på ny årgång snart. @magnum hur gick det med 2012 som du hade hört rykten om och som i så fall skulle vara första gången som den släpps parallellt med Presidence?
Selosse Lieux-dits
Kvällen inleddes med Sushi och George Remy (oklart vilken flaska men en ny årgång) som uppvärmning samtidigt som en pedagogisk Power Point presentation visades med bilder på kartor med de olika vingårdslägena som skulle testas, så skönt nördigt som det bara kan bli.

Sju starka som skulle ge sig på kvällens provning. Tanken var en ren horisontal provning av Selosse Lieux-dits 2016 men sent påkommet noterades att det var fel år på några flaskor samt att en flaska saknades så blev det en mix om än i vart fall en flight med bara 2016.

Flaskorna delades in i två flighter. Först BdB och därefter BdN (inkl. diskussionen och den spretiga informationen om de 20 % Chardonnay i en, i vart fall majoritet av PN i flaskorna i den andra flighten). Halva flaskan tömdes i och resterande sparades för påfyllnad till efter flight 1 och 2 var klara. Totalt ca 5 timmar för att dofta och smutta på glasen, dvs gott om tid för att känna glasutvecklingen.

Visa bifogad bild 25316

Flight 1 - BdB

Visa bifogad bild 25317

Les Chantereines – Avize – Deg 2016-01-18
Maffig på näsan, complex. Påtagliga blommor, vanilj, kolakarameller, nötter, saffran. Lång smak. Påtaglig fräsch syra men ändå en söt ton av mogen citron och smör.
Riktigt bra. Klar favorit av BdB. Lite typiskt att just denna ska vara sjukt svår att få tag på…

Chemin de Chalons – Cremant – Deg 2016-01-16
Dämpad och inte den pigga fräsha syran. Fuktig källare a la halvmögligt. Neanserad ton av vanilj, sten och en vår sommaräng som fortfarande ännu inte blommat ut – gröna stjälkar. En störande unken beska i smaken. Behöver den mer tid? Kommer den bli bättre med tiden?

Les Carelles – Mesnil-Sur-Oger – Deg 2016-02-20
Initialt en viss odör som påminner om allmänna toaletter som dock vädras bort efter en stund. Något dämpad. Toner från ek, blommor, hö, äpplen, citrus, honung och bittermandel. Återkommande lack ton i doften som även återfinns i de andra BdB. Växer med tiden. Helt ok men når inte samma höjder som Les Chantereines.

Röstning Flight 1
Bäst respektive sämst:
1) 6-0
2) 0-5
3) 1-2

Flight 2- BdN

Visa bifogad bild 25318

Souse le Mont - Mareuil-sue-Ay – Deg 2019-01-17
Ekade smörpopcorn. Florala inslag och trevlig fräschör. Mint – after eight. Röda äpplen, rostat bröd, smörkola. I munnen är syran tydlig men balanserad. Bättre på näsan än i munnen. För ung? Men god.

La Cote Faron – Ay – Deg 2015-02
Klart mer gyllengul än de andra. Något som är lite funky på näsan. Honung, blommor, lack. Mycket power i doften om än inte helt optimal doft. I munnen känns honung och surt, tappat mellanregistret. Flaskan torde inte vara i sin bästa form men inte uppenbart korkad.

Le Bout du Clos – Ambonnay – Deg 2014-02-20
Initial en doft av pool som vädras bort. Gula blommor, röda äpplen, lack, vanilj, smörkola. När bubblorna har försvunnit (vilket de gör ganska snabbt) så blir det mycket vit Bourgone över den. I munnen är den balanserad, frisk, fyllig, elegant och en lätt trevlig bitterhet. Växer mer och mer med tiden. Riktigt gott.

Röstning Flight 2
Bäst respektive sämst:
1) 3-0
2) 0-7
3) 4-0

Personliga favoriter var Les Chantereines och Le Bout du Clos. Även Souse le Mont var grym.
Skulle varit svårt att pricka vilka som vad BdB respektive BdN blint.. Men det var väldigt tydligt med facit!
Är de bättre än Substance och Rosé? Hm, nja. Likartat och annorlunda iaf.

Selosse Rosé – Deg 2018-10-29
Till tilltugget serverades rosén som i sedvanlig ordning presterade fantastisk. För mig vann den inte över alla andra på näsan men kanske var kvällens vinnaren i munnen. Fantastiskt vin.

Cuvée Lieux-dits
Bonus då det fanns lite kvar så blandades en Cuvée Lieux-dits på de 6 sorterna som fördelades till deltagarna. Galet vilket tryck det var på näsan, helt fantastisk. Inga bubblor kvar att tala om tyvärr. Skulle varit en av kvällen bättre viner. Rekommenderas att prova!

Eftersläckare
Drycken var slut och en vinbar i närheten så var beslutet enkelt att traska vidare dit (med alla lådor med glas etc.). Tämligen snopna över att det redan hade stängt klockan 23. Sjukt dåligt att de inte hade öppet. Strapatsen fortsatte ned till Stureplan där det noterades att allt var stängt. Samtliga hade totalt missat gällande öppettider… Lösningsorienterat förslag kommer upp om access till en lokal i närheten där skumpa finns. Lätt beslut. Efter en öl för att balansera all syra från skumpan så blev det dags att testa kvällens sista flaska i form av Orpale 2008. Kanske taskigt mot flaskan att ställa den mot kvällens tidigare flaskor och sent efter midnatt för den hade inte mycket att ge. Enkelspårig, hög syra och gröna äpplen. Tämligen menlös. Blir att spara flaskorna i källaren länge och hoppas på att den utvecklas till något mer positivt med mognad.

Visa bifogad bild 25319

Stort tack för en fantastisk afton!
@Fixfred
@Bubbelgubben
@Ejdern
@Oscaro
@champagne_per_se
+ 1

Underbart! Den uppställningen har länga varit högt upp på min lista! Har fortfarande aldrig varit i närheten av Avizen och Cramanten. Min favorit skiftar ständigt och efter att ha druckit en underbar Bout de Clos med @Jos ligger den nu etta efter att tidigare ha varit sist.

Har funderat på att ha en provning med alla Selosse i svarta glas för att testa hypotesen att man ska köpa Initial och släppa resten.:ängel:
 

Thirsty

Smygnykterist
Håller med om det mesta och har nästan samma ranking. Tyckte GA:n hade lite väl mycket oxidation som fick mig att tro att den jäst med kork. Klart mognare doft än smak och med bra syra fick mig att vara rätt säker på att det var en 96a. Hade även en svag källarton som störde lite. Mycket bra vin ändå men hade min egen Giraud som etta för att den var lite "renare".

Bereche kvällens överraskning och Grand Siecle kvällens besvikelse. Tyckte Grand Sieclen var klart reduktiv och förvånansvärt söt. Jag gissade Comtes 06 på den.



Kul!

Hade samma fundering. St Vincent är en av mina favoritviner som går att köpa för arbetade pengar. Hoppas på ny årgång snart. @magnum hur gick det med 2012 som du hade hört rykten om och som i så fall skulle vara första gången som den släpps parallellt med Presidence?


Underbart! Den uppställningen har länga varit högt upp på min lista! Har fortfarande aldrig varit i närheten av Avizen och Cramanten. Min favorit skiftar ständigt och efter att ha druckit en underbar Bout de Clos med @Jos ligger den nu etta efter att tidigare ha varit sist.

Har funderat på att ha en provning med alla Selosse i svarta glas för att testa hypotesen att man ska köpa Initial och släppa resten.:ängel:
Vet inte om jag tycker att Lieux-dits är bättre än substance och rosé, men de är bra. Har inte ställt mogen Intial, VO och Substance mot varandra samtidigt vilket torde vara det första steget. Kan tänka mig att en mogen Initial ger bra bang for the buck. Rosén är även svårt att komma bort från..
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Har inte ställt mogen Intial, VO och Substance mot varandra samtidigt vilket torde vara det första steget. Kan tänka mig att en mogen Initial ger bra bang for the buck.
Man kunde ju tro att Substance alltid borde "stå ut" tydligt stil- och kvalitetsmässigt, men jag tycker att åtminstone dessa tre Selosser är svårare att skilja åt med ålder än vad de är som unga. Så Initial + lagom många år är ingen dum idé. Sedan är det väl lite mer stilskillnad mellan de olika Inital-releaserna än mellan olika Substance tack vare den "djupa" soleran.
 
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Man kunde ju tro att Substance alltid borde "stå ut" tydligt stil- och kvalitetsmässigt, men jag tycker att åtminstone dessa tre Selosser är svårare att skilja åt med ålder än vad de är som unga. Så Initial + lagom många år är ingen dum idé. Sedan är det väl lite mer stilskillnad mellan de olika Inital-releaserna än mellan olika Substance tack vare den "djupa" soleran.
Således behövs en empirisk provning av flera årgångar. Ser det som något positivt! :D
När är en Selosse ”mogen”? Vilken ålder menar du att dom skall vara? :)
Typ +10 år? Vad säger @vintomas om när intital är på topp mognadsmässigt?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Således behövs en empirisk provning av flera årgångar. Ser det som något positivt! :D

Typ +10 år? Vad säger @vintomas om när intital är på topp mognadsmässigt?
Jag har nog aldrig provat någon som varit för gammal. ;) Med de syranivåerna har de nog närmast evigt liv.
De jag tänker på som haft mer mognadstoner har nog haft 5-10+ år efter lansering/degorgeringsåret. Man ska nog inte förvänta sig underverk av 2-3 år i källaren för Initial. Dock tycker jag att ett par år i källaren är mer obligatoriskt för V.O. än Initial, eftersom den brukar vara lite "hårdare" än Initial vid släpp. Fast numera får man väl vara glad om man alls hittar några nysläppta Selosse; min källare har åtminstone inte fyllts på med en enda flaska på flera år. (OK, jag såg några flaskor ombord hos Viking Line i somras och lät bli att köpa, så jag får väl skylla mig själv.)

Skulle gärna vara med på en vertikalprovning av Initial med olika deg-år, för det har nog aldrig blivit mer än två åt gången!
 
Toppen