Coravin

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Martinez1986, 10 februari 2014.

 1. Martinez1986

  Martinez1986 Medlem

  Känner att det här kan vara rätt ställe. Någon som provat eller rent av äger en sån här?
  https://www.coravin.com/
   
 2. Läst en del om den. Som jag förstår den trycks en ädelgas ner och ersätter vinet som pumpas ut. Så teoretiskt borde det fungera.

  Har dock inte talat med någon som faktiskt använt den.
   
 3. Martinez1986

  Martinez1986 Medlem

  är väl det som ja kommit fram till också. följer fireandfloodor på instagram och dom höjer den till skyarna
   
 4. Arvid

  Arvid Medlem

  Funkar bra, fast jag har bara testat med flaskor "öppna" i ett par veckor. Ingen märkbar skillnad.

  Dyrt att köpa nya gasbehållare dock.
   
 5. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  Arvid,

  Om du tar provglas på 5 cl, ungefär hur många får du ut på en gaspatron?
   
 6. Intressant @Arvid. Förutom @Martin Berggren fråga, hur mycket kostar en gaspatron?
   
 7. Martinez1986

  Martinez1986 Medlem

  Och vad är dyrt?
   
 8. Helen

  Helen Medlem

  Jag har provat Coravin och jag gillar tanken med den. Ett bra sätt att dricka ett glas vin utav bättre sort mitt i veckan utan att flaskan blir förstörd. Det kan säkert bli en populär pryl bland finewine drickare och i hushåll där bara den ena parten dricker vin. En Patron ska räcka till ca 15 glas och kostar ca 10 dollar. Jag tror dock att det kommer blir dyrare i Europa.Just nu går det bara att handla direkt ifrån Coravin i USA men jag hoppas på att de snart blir klara med en lansering i Europa.
   
 9. 1,5 dollar per glas då. Små kostnader för en flaska. För en restaurang blir det kanske svårare men med tanke på minskat svinn kanske en bra idé
   
 10. Mats

  Mats Gone todash....

  Snarare knappt 70 cent/glas ($10/15 glas), dvs ännu billigare. Men sen kostar ju apparaten $300 också så i slutändan kostar det en del ändå.
   
 11. Cricri

  Cricri Medlem

  Humm, har blivit erbjuden en i födelsedagspresent. Men jag blev lite osäker på om det verkligen inte sabbar korken när man tar ut nålen. Någon som har koll på hur det påverkar fortsatt lagring? Kan man fortsätta att lagra en påbörjad flaska ett par år till eller är det snarare veckor?
   
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det är inga problem med natur och plastkorkar, kan bli allvarliga problem med skruvkorkar.
  Glasproppar är svåra att penetrera.
   
 13. Cricri

  Cricri Medlem

  Haha, skall ha detta i åtanke om det nu blir en coravin :)
  Har annars hört att det bara skulle funka på naturkork, dvs att även plastkorkar delar skruvkorkens oförmåga att återsluta sig.
   
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Så länge korken är mjuk och har ett övertryck från sidorna, så kommer nålens hål att klämmas ihop.
  Mycket glädje!
   
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Känns som en klockren pryl för restaurangvärlden. Kanske kan vi äntligen få dricka lite intressantare viner på krogen om denna pryl slår världen med häpnad. Det hade varit sanslöst trevligt tycker jag.
   
 16. @Arvid jobbar ju inte bara i restaurangvärlden, utan på en restaurang med vinambitioner. Vore kul att höra om de planerar/tittar på att köra Coravin
   
  Martinez1986 gillar detta.
 17. Arvid

  Arvid Medlem

  Sorry, jag är för dålig på att kolla sidan... Lite tankar om Coravin från restaurang-perspektivet.

  Kostnad:
  Har precis fått hem en laddning patroner mer. 24 patroner går för ~1760 kr inkl frakt från USA. Jag åkte inte på någon tullavgift, vilket gör mig lite fundersam. När jag fick maskinen fick jag ge ~1500 DKK för att få hämta ut paketet. Kanske bara tur, kanske inte.

  De säger 15 pours / patron. Jag har ingen tillförlitlig data, men magkänslan säger att det tyvärr är mindre. Alltså är det en inte helt oansenlig konstnad som ska läggas på priset av ett glas, och alltså får vinerna inte vara för billiga.

  Mål:
  Vi testar Coravin på tre restauranger nu (Le Sommelier, MASH i Köpenhamn och MASH i London). Argumenten för att prova är:
  1) Rensa upp i lagren. På restuaranger med stora vinkort blir där ibland rester, detta är ett bra sätt att kolla av mogenheten på viner och sätta fokus vid optimal potential. Vi har provat flera viner som vi trodde skulle vara på gränsen eller döda som är helt makalöst bra (ex 1989 Torres Mas La Plana eller 2001 Kistler McCrea Vineyard Chardonnay).

  2) Ännu ett sätt att marknadsföra sig. Att fånga "vinnördarna" är A & O för verksamheter som vår.

  3) Låta sommeliererna lära sina viner. Det är inte allt man har provat, och man poppar inte magnumar 1992 Vogüé Bonnes Mares (som vi nu sålt två av med Coravin) för att prova, och man vågar heller inte rekommendera vinet.

  Erfarenheter:
  Vinerna verkar inte ta någon som helst påverkan, i alla fall inte på ett par veckor.

  Det är på sin höjd en break-even affär, om man inkluderar sommelier-provglas etc. ;)

  Intresset är svalare än jag trodde. Det funkar nog bättre på en vinbar där man kan rikta försäljningen till ett fåtal produkter. 300 kr för ett glas känns dyrt, medan 2000 för samma flaska kan vara billigt.

  Jag tror kanske mer det är en bra grej för vinbarer eller samlare än stora restauranger. Men det är ju kul att ha möjligheten!
   
  Stenberg, Michael.S, Helen och 4 andra gillar detta.
 18. Martinez1986

  Martinez1986 Medlem

  Får hoppas att du kan komma tillbaka med fler svar Arvid, vore riktigt nice att veta om en flaska håller sig länge, alltså månader och år efter att man använt Coravin. Känns ju hursomhelst som ett måste köp enligt min mening
   
 19. Tack @Arvid för ett utförligt svar. Ska bli kul att följa ert prov. Tror absolut det här kan vara något för en vinbar men kostnaden måste hållas ner. Vet att vinbarer som Eriks provade med argongas förut men effekten blev inte så bra. Om det här är mer effektivt och man kan servera en flaska över säg två veckor kan det öppna möjlighet att ha roligare viner på glas.
   
 20. Arvid

  Arvid Medlem

  Personligen hoppas jag ju inte att flaskorna ska stå så länge. ;)

  Jag talade med en väldigt seriös dansk vinexpert och samlare som har använt den hemma i ett par månader på ett 20-tal viner åt gången att det mesta verkar hålla fantastiskt bra, men att ett fåtal viner kollapsar. Han teoriserade att det hade att göra med riktigt torra korkar som inte återslöt ordentligt. Igen, n=1 experiment gäller inte för så mycket, men tål att tänkas på. Hade jag haft en ordentlig källare hade jag inte tvekat. Tänk att ha 20 olika glas att välja på när man står och lagar mat (ja, jag är inte så bra på mat och vin i kombination, mer vin och matlagning...).
   
  Cricri och Anders Landström gillar detta.

Dela sidan