De senaste vininköpen, diskussioner och tips

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 23 januari 2013.

 1. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Dom har nog knasigt mycket att göra en dag som denna dock. Mitt intryck av personalen på Nordstan är bara väldigt gott, och det är sällan problem uppstår på grund av just dem. Sen skall väl det också hända ibland :)
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Absolut, jag gillar personalen där, men just denna typ av problem borde ju vara busenkelt att ha koll på. Kritiken är med andra ord väldigt befogad i detta fall. Irriterande var det, jag ville gärna ha en flaska och jag väntade bra länge för att få den. Ett bättre system för lagersaldo och hantering av årgångar är ändå något som är busenkelt att sköta. Där kan vi inte blunda och låta dem komma undan. Det är ju dessutom under flera dagar som felet har funnits då jag fick veta att dessa 12 flaskor flög redan i måndags.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 3. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Njaaoooääää… alltså, visst stämmer det att distributörer får handla sinsemellan som @sunqan påpekat ovan och som jag uppgivit fel.

  Men detta med lager och Systembolaget. Enligt uppgift--- Monopolet är inte särskilt tydliga på den punkten, antagligen p.g.a. deras allmänna kissnödighet inför EU-domstolen--- så finns två varudepåer där vin lagerhålls (tillfälligt), nämligen Örebro och Sundsvall. Men dessa är depåer för det fasta sortimentet. Jag hävdar att Bdx en primeur är att betrakta som BS, eftersom inga butiker har dem i sitt ordinarie sortiment och det enbart går att beställa. Och BS skall lagerhållas av importörerna. De är inte hyllvärmare--- de står inte på några hyllor.

  På den gamla goda/onda tiden bestod Monopolet av ett vertikalt monopol i samtliga tre led: produktion, distribution, och handel (PoS). I.o.m. EU-inträdet tvingades Svedala avskaffa två av tre led (det sista behölls med hänvisning till folkhälsan). När del ett och två avvecklades försvann möjligheten att lagerhålla viner (och att producera sprit, härtappa vin, osv) eftersom detaljhandeln är bara en säljkanal, inget annat mervärde får skapas. Distributionsmonopolet var inte enbart till restauranger--- det var V&S som distribuerade, lagerhöll, och i vissa fall (t.ex. Absolut Vodka) producerade. IKEA och ICA har till skillnad från SB efter EU-inträdet rätt att göra vad som faller dem in, i alla tre leden.

  Det skulle vara intressant att höra någon representant från Monopolet förklara exakt hur det kommer sig att d'Yquem 2007 har tappat 50% av sitt pris på 4 år. Sannolikhetskalkylen för att det skulle vara "hyllvärmare" faller, i mina ögon, kraftigt på att det t.ex. enligt den senaste tillgängliga officiella informationen från Monopolet beställdes totalt 84 st flaskor av Suduirat 2011 en primeur. Hur många d'Yquem 2007 beställdes då till lanseringstillfället 2010? 48 st? 36 st ? Jag har mycket svårt att tro att prissänkningarna på d'Yquem 2007 de senaste åren beror på att det funnits ett gigantiskt lager av d'Yquem som inte blev sålt. Och jag tror heller inte ett ögonblick på att Monopolet satt och höll på det lagret. Men men--- det kan mycket väl vara så, även om det inte är sannolikt. Utan transparens i inköpsprocessen och sortimentet är det svårt att vara säker. Man kan bara logiskt försöka resonera sig fram till förklaringen, bakvägen.
   
 4. Mats

  Mats Gone todash....

  Angående representanter för SB och hyllvärmare undrar jag hur lagras viner hos bolaget? Rumstemp och stående år efter år :nagelbitare: eller max 16 och liggande? Inne i affärerslagren är det ju RT men om de är +1 år osålda får de bara vara kvar där då? Läskig tanke när man hittar "fynd" som det är några år sedan lanseringen som man råkar hitta. Speciellt när det bara finns något fåtal kvar. Eller d'Yquem som funnits ett tag och nu fått bra pris, är de bra köp eller risk att de är förstörda pga lagringen i några år? Iofs är väl d'Yquem liggandes i trälådor vilket gör korkarna fuktiga men tempen oroar, och hur är det med andra viner som trots kvalitet kommer i stående kartong?

  Någon bolagsanställd som vet?
   
  StefanAkiko och Vino fino gillar detta.
 5. Vino fino

  Vino fino Medlem

  +1. Exactamente
   
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Hur i hela fridens namn kan du hävda att de "är att betrakta som BS" när de faktiskt inte ligger i beställningssortimentet????????????????????????????????
  BS är ju sådant som SB INTE HAR KÖPT IN. De köper ju in en primeur-viner, och som det har visat sig, väl mycket av vissa.
   
  perpro och kayaker gillar detta.
 7. Mats

  Mats Gone todash....

  Hey, tänk på vad du skriver! Med ord som "stallig som satan" och "brett" var jag tvungen att beställa 2 stycken och jag har faktiskt om inte köpstopp så "köpbegränsning"!
   
  MartinE och Mattias Schyberg gillar detta.
 8. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Vad är de då? Standardsortiment? Små tillfälliga partier?

  PS. Bolaget köper inte in något. De lägger beställningar till leverantörer. DS
   
 9. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Jag försökte knipa sista flaskan (enligt systemets databas) Ridge Monte Bello Magnum 1999. Men fick till svar efter ett tag att det var fel "i datan". Den fanns inte kvar. De har fortfarande inte korrigerat :confused:. Urdåligt :mad:! Nåväl jag fick en bra anledning att testa privatimport istället :). Det funkade fint och några flaskor ligger nu i vinkällaren!!!
  Ridge Monte Bello Cabernet (nr 96074)
  Lager i butik
  Lidingö
  Friggavägen 24
  Visa saldo i andra butiker
  • Magnum (1 500 ml)
   2198,00 kr
   
  Mattias Schyberg och Vino fino gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag hoppas således att även den nya årgången levererar en hel del stall, annars får du köra stetoskåpet du har runt halsen långt upp...i örat på mig. :oops:
   
  Mats gillar detta.
 11. Swedish

  Swedish Medlem

  Säker på att det var en 99? Artikelnumret refererar till en 2010. 99or släpps till hösten som weblanseringar.
  F.ö. när det gäller Tablas så var inte artikelnumret aktiverat, flaskorna försvann inte från saldot vid köp...
   
 12. Rexel

  Rexel Medlem

  Snart semester (2 v), bilar ner till Italien. Först 5 dgr i brunello land och sen 5-6 dgr i barolo land, därefter hem och troligtvis 100 fl+ i bagaget:). Ska börja boka upp lite vingårdsbesök, lovar att jag ska vara aktiv i denna tråden;)
   
  chambertin gillar detta.
 13. kayaker

  kayaker Cyklist

  Tillfälliga partier. Samtliga flaskor i webbsaldot - t.ex. drygt 200st Château d'Yquem 2007 på halvflaska för en dryg vecka sedan - ligger ju på någon SB-depå.
  Inköpta, men ej inlevererade, flaskor som ligger kvar i importörens syns förstås inte i saldot.
  SB brukar tvinga importörerna hålla kvar en del av flaskorna vid tillfälliga lanseringar.
   
  perpro och Vino fino gillar detta.
 14. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Du har rätt! Fel av mig! Det var en 2010! Men det blev 99orna jag privatimporterade :)
  Är det magnum 99a som släpps i höst? När då?
   
 15. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Idag dricker vi (igår drack vi)… Chateau du Retout 2010, Haut-Medoc.

  Redan på färgen lyser den höga Cab-halten (84%, resten M) igenom, det drar åt svart snarare än viol. Pepprig, varmårgångstonad bouquet med en massa järnfilspån, het jord och ceder. Någonstans långt under peppardimman kan man ana en parfymerad svartvinbärston.
  I gomen är det väldigt mycket primärtoner, ganska rigitt och tätt packat, rejäla men inte hårda tanniner, fin hög syra. Den har den här lite salta tonen som Cab kan ha i sin ungdom. Det som får det att börja pirra i brallorna är vinets utveckling under kvällen och den fantastiska läskande syran som gör att det faktiskt går att dricka detta nu med stor behållning. Men jag tror att tio år under jord behövs för att den här damen ska börja sjunga med öppna spjäll.
  Av någon anledning påminner det här mig om ett antal dyra pjäser från Margaux 96 som jag provade när de var nyförlösta. På kartan ser man att det trots allt är en tre-fyra kilometer dit, men smakprofilen känns mer Margaux än St Julien. Kanske därför som jag osökt tänker på vinet som en "hon".

  Vinet kostade 140 kr med dagens eurokurs och det blir till att beställa en låda. Årgångarna 08-13 finns tillgängliga och jag är väldigt nyfiken på 08:an måste jag säga. Tolv 10:eek:r, en 11:a, två 09:eek:r och tre 08:eek:r känns som en bra kombo om man ska få in 18 flaskor i paketet. 09:an har en ganska hög halt av Petit Verdot (19% mot 53 CS och 28 M) vilket kan vara bra eller dåligt beroende på vad man har för preferenser...

  retout.JPG
   
 16. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Nu blev jag verkligen sugen på att beställa, lite jobbig att det inte verkar finnas något sätt att få den tyska droiden att prata engelska?

  Vad är det som gäller, är det fast pris för 18 flaskor till Sverige eller? -Några andra begränsningar?
   
 17. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Jorå, de pratar engelska. All vår kommunikation har varit på engelska.

  De kör med någon EU-standardförpackning för 18 pavor som kostar 25 euro för leverans med DHL ända in i farstun.

  När vi diskuterade lade de fram ett antal argument för att inte använda sig av ledsagardokument, bl.a. kostnad. Och sen har vi ju det här med att anmäla till Skatteverket som vi alla SJÄLVKLART gör.

  Den första beställningen du gör måste betalas i förväg via vanlig SEPA-överföring (kostnadsfri). Fr.o.m. beställning nummer 2 kan du betala i efterskott.
   
  Emanuel gillar detta.
 18. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Vilken firma är det vi pratar om? :)
   
 19. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Lobenbergs. www.gute-weine.de
   
 20. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  @Vino fino Om du känner att du har lust någon gång får du gärna skriva lite info om dem i "köpa vin av andra källor än systembolaget"-tråden som ligger fastnålad under vin.
  Det som läggs i denna tråden tenderar att drunkna i alla inlägg och bli svårt att hitta igen senare och den posten kan vara kul att hitta tillbaka till när man plötsligt får lust att köpa lite vin från Tyskland :)
   

Dela sidan