Deals

Diskussion i 'Vin' startad av Jos, 3 april 2014.

 1. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Tack för tipset, vi använder också mycket vin när vi lagar mat.
  Ibland händer det att vi har lite i maten också.
   
 2. Gladekocken

  Gladekocken Medlem

  Vill bara så ett slag för att Primör bordeaux 2019 börjar komma ut.

  Pontet canet får du i år för 805 kr ex moms och alkoholskatt på winefinder
  Får hoppas att prissättningen ligger generellt så kan det bli ett bra bordeaux köpår
   
  Last edited: 28 maj 2020
  Sonderlese gillar detta.
 3. matage

  matage The drinker formerly known as Padawan

  Läste nåt om ca 10% ned från 2018 vilket kan tyckas snålt med tanke på att man köper mer blint än vanligt..
   
 4. Oscaro

  Oscaro Medlem

  Finns betydligt billigare ställen än winefinder,men ja lägre priser än vanligt! Sett Pontet Canet för 61£/fl vilket känns bra, ska komma några recensioner de kommande dagarna också!
   
  Gladekocken gillar detta.
 5. Gladekocken

  Gladekocken Medlem

  Så är det absolut gav mest ett tips på en sida som börjat med primörerna och som många är bekanta med.
  Kommer nog gå att hitta för ca 750 om man letar runt lite som sagt.
  Inte sett så mycket mer än JS som gav den 99 men kommer nog fler som sagt
   
 6. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Även som drickvin är det inget fel på det vinet. Syran är skyhög (trots druvblandningen) och frukten är helt ok. Köpte också två lådor.
   
  Omar Khayyam, Bastardo, Sonderlese och 2 andra gillar detta.
 7. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Suckling gav det 98-99 poäng, publicerades idag. Nu får man väl ta hans poäng med en nypa salt men det är något poäng bättre än han ger för ’15, ’17 och ’18 och samma som för ’16. En primeur priset är 45% lägre än förra året och det lägsta sedan 2008 så får nog betraktas som ett riktigt attraktivt köp.
   
  M.Grape, Gladekocken och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 8. Stefan B

  Stefan B Medlem

  Köpte en låda Pontet Canet 2019 primör in bond igår för 358.50 GBP / 6 flaskor. Vilket blev runt 710kr / flaska. Där jag handlar hade de ca 200 cases igår och är runt 90 kvar nu på morgonen. Funderar på att köpa mer innan de tar slut...

  Priset de erbjöd var följande:
  "For Pontet Canet, the price including delivery to the UK is £366. However, you can choose to keep in Bordeaux instead which will take off the transfer fee (so will be £358.60)."

  Vår kontakt där vi handlar in bond pushade rätt hårt för Pontet igår. Skickade flera mail under morgonen bl.a. följande
  "I also thought you might like to know also that since the Pontet Canet release this morning, Jane Anson from Decanter and James Suckling have both published their reviews confirming the quality of the 2019 and highlight the excellent value available here.

  Decanter:

  2019 - 96 points
  2018 - 96 points
  2017 - 95 points
  2016 - 98 points
  2015 - 97 points
  2010 - 96 points
  2009 - 95 points

  Jane Anson has awarded the same score as the 2018 vintage, but the 2019 is offered at a 29% discount. She scores the 2019 higher than the 2009 vintage which is more than double the price.

  James Sucking has awarded a near perfect 98-99 saying, “A very tight, compact red that shows wonderful precision and definition with lots of blackberries, blueberries, stones and black tea. The sorting and de-stemming was all done by hand. Love the sensibility to this. Superb length and finesse. Subtle and sophisticated. No pumping over and gentle pushing down. Handmade. Very exciting and thought-provoking. Very long. 35% in amphora and the rest in 50% new oak and 15% one-year oak. 65% cabernet sauvignon and 30% merlot, the rest cabernet franc and petit verdot. Biodynamic grapes.”
  Great stuff!"

  som följdes upp av ännu ett mail för att säkerställa att jag verkligen skulle köpa:nagelbitare:
  "Pontet Canet, I’ve bought a few cases myself for drinking in the future. I really think they are a good buy. Pontet Canet released 70% of their production today (which is a lot) but when those are gone, they are gone. Luckily we have a very good relationship with the chateau so hopefully won’t run out of stock but judging by yesterday’s Latour sell out, anything could happen."
   
  M.Grape, Skrutt, Gladekocken och 3 andra gillar detta.
 9. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Inte för att jag vill vara besvärlig, men jag vill påpeka att Storbritannien har "brexiterat" för några månader sedan med ett interimsavtal som löper till slutet av 2020 (det mesta löper på som om UK fortfarande var med i EU) och förhandlingar om "post-brexit" som inte går särskilt bra. Sannolikheten är därför rätt stor att det från 1 januari 2021 inte längre än lagligt för privatpersoner att importera vin från Storbritannien till Sverige. (Eller från en lite senare datum, om förhandlingarna förlängs trots att den brittiska regeringen säger att detta inte är aktuellt.)

  Lägg märke till att det bara är lagligt med privatimport till Sverige för att EU-domstolen har tvingat Sverige till det, om man köper från EU- och EES-länder. Det är t.ex. inte lagligt idag att köpa från USA. Jag skulle därför inte köpa en primeur i Storbritannien om jag hade tänkt mig att få flaskorna till Sverige hösten 2021 eller under 2022! Om man köper "in bond" för att ha flaskorna kvar i UK för investeringsändamål är det förstås en annan sak.

  Visst kan man chansa ändå 2021 eller 2022 och hoppas att leveransen kommer fram. (Jag har hört rykten om folk som lyckats få enstaka flaskor levererade från USA, trots att det inte är lagligt.) Frågan är dock vad som händer om leveransen skickas i retur från Sverige? Du har köpt den kanske två år tidigare, så det är inte aktuellt att få pengar tillbaka. Ett antal brittiska aktörer erbjuder lagring "in bond" (i skatteupplag) mot betalning, men när lådan väl skickats iväg har den plockats ut och kan rimligen inte stoppas tillbaka av skattetekniska skäl. Du behöver då rimligen en helt annan lagringstjänst ("brittiska Grappe"), som handlaren kanske inte erbjuder. Är det en riktigt schysst handlare kanske de erbjuder att köpa tillbaka flaskorna eller sälja dem vidare till en annan kund, mot en avgift/avdrag.

  En annan risk är att din handlare i UK när det är dags för leverans insisterar på att sköta saker lagligt. Då kan du kanske bli ombedd att ordna med en mottagare med "import license", d.v.s. partihandelstillstånd. Till dem kan din brittiska handlare skicka lagligt och tycker då att de har uppfyllt sitt åtagande mot dig som kund. Problemet är bara att denna svenska importör inte kan sälja eller leverera varorna vidare direkt till dig, utan måste gå via Systembolaget. Förutsatt att det alls går att hitta en importör som är beredd att hantera detta, kommer du att behöva betala importörens hanteringskostnad, Systembolagets påslag, svensk alkoholskatt och svensk moms, ovanpå det brittiska priset + fraktkostnaden. (Å andra sidan slipper du kanske brittisk alkoholskatt och moms.)

  I värsta fall måste du själv resa till UK och ta med flaskorna som reseinförsel, och hoppas att du inte stoppas i tullen (för det kommer inte längre att gälla EU-kvoter från UK).

  Köp en primeur från något annat land i stället! Min slutsats är att det knappast vara värt den stora osäkerheten att köpa i Storbritannien om det handlar om t.ex. 10-20% lägre pris.
  Däremot är det inga problem att köpa direkt från lager i Storbritannien resten av 2020.
   
  Last edited: 29 maj 2020
  MartinE, MagnusH70, Omar Khayyam och 18 andra gillar detta.
 10. sunqan

  sunqan Vinös

  Värt att notera är följande passus i stefans inlägg - "However, you can choose to keep in Bordeaux instead which will take off the transfer fee"... En möjlig tolkning av det är att leveransen då kommer att ske från Frankrike, och just nu finns det väl inget som tyder på varken frexit eller swexit
   
  Omar Khayyam, Stefan B, thunberg och 1 annan gillar detta.
 11. Stefan B

  Stefan B Medlem

  Jag köpte en till låda igår och ja jag har jag valt det franska warehouset för maximal flexibilitet. Men det är klart att folk är oroliga rent generellt för vad som ska hända med avtalen mellan EU och Storbritannien. Men jag tänker att i värsta fall för en massa annat vin som jag har liggandes i UK så kan företaget jag köper vinet av skicka mellan sina egna warehouse UK->France och sen tar jag hem allt ifrån Frankrike. Det går iaf idag göra internal transfers mellan warehouses mot en kostnad. De har även warehouses i HongKong och Singapore men det är nog inte aktuellt om man ska ta hem det till Sverige.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Håller med, sker leverans från Frankrike gäller av allt att döma samma regler 2022 som idag. Att företaget som levererar är brittisk-ägt och betalningen skett i pund spelar då ingen roll.
  Menar du att de erbjuder fortsatt lagring i skatteupplag (bonded warehouse) i Frankrike, av viner som privatpersoner köpt av dem sedan tidigare? Jag har aldrig sett lagring "in bond"-tjänsten erbjudas i Frankrike, enbart i Storbritannien. Själva konstruktionen med skatteupplag (= lagringsplats med uppskov för punktskattebetalning) finns i alla EU-länder, även Sverige, men enbart för importörer/partihandlare, med syftet att de ska slippa betala punktskatt innan de fått en försäljningsintäkt för den sålda varan. Om handlaren som äger upplaget ska sälja flaskorna vidare måste de normalt tas ut ur skatteupplaget.

  Däremot låter det fullt möjligt, även efter Brexit, för en brittisk handlare att ordna leverans till sitt franska dotterbolag för vidare utleverans inom EU därifrån. Då skulle man slippa att behöva involvera en svensk importör och därmed även Systembolaget. Skillnaden mot idag kan vara lite tillkommande alkoholskatt, för EU har väl en skattesats på importerat vin i sin externa tulltariff? Det kan finnas vissa subtiliteter inblandade som att du formellt måste sälja tillbaka vinerna till UK-bolaget och sedan köpa dem igen av det franska bolaget, men det kanske de kan sköta utan att du märker det.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 13. sunqan

  sunqan Vinös

  Nu kan jag vara ute och cykla, men eftersom alkohol faller under eus punktskattedirektiv, och dessa punktskatter är en explicit nationell angelägenhet, bör inte "eu" ha någon skattesats.
  Sedan undrar jag - innehåller tulltarifferna skatter, det är väl enbart tullavgifter?
   
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Tull = "common external tariff", gemensam för all import till EU från icke-EU-länder. Eftersom EU är en tullunion är tullsatserna desamma för import till alla EU-länder. Annars kunde inte EU ingå gemensamma frihandelsavtal med andra länder! Tillämpas på de flesta typer av varor från länder som EU inte har ett frihandelsavtal med, helt oberoende av punktskatter. Jag hittade uppgiften att den är 0,13-0,32 euro per liter för vin, så trots allt bara växelpengar.
  Punktskattesatserna är för övrigt inte helt nationella inom EU. Regelverket är gemensamt (inklusive vilka produkter det är tillåtet att ta punktskatt på) och det finns en överenskommen lägsta skattenivå. Det är bara det att för vin är den lägsta nivån noll.
   
  Last edited: 31 maj 2020 kl 11:45
 15. sunqan

  sunqan Vinös

  Det jag invände mot var "Skillnadenmot idag kan vara lite tillkommande alkoholskatt, för EU har väl en skattesats på importerat vin i sin externa tulltariff?"

  Och det besvarade du själv...
   
 16. buteljen

  buteljen Medlem

 17. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  sunqan gillar detta.
 18. Keen

  Keen slan

  På tal om Brexit och vin i UK, kanske det vore på sin plats att samköra leverans hem för de av oss som har viner In Bond? Jag har lite på FRW, och tänker väl ta hem i höst.
   
  fluff gillar detta.
 19. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  27.- per flaska billigare på Gassås Wine!
   
 20. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Jo då. Jag hann inte med det igår bara. Kommer en lista ikväll!
   
  sunqan och Ejdern gillar detta.

Dela sidan