Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Den stora tråden om Bourgogne

Martin F

Medlem
Det känns som att då PYCM fortsätter att nämnas är det väl bara att skramla ihop till större budget och börja leta efter var och när man kan tänkas köpa någon butelj 🤷‍♂️ Coche-Dury vore absolut kul men det känns som att det tåget gått...
 

Vingubben

Medlem
Min bild är att reduktiviteten uppstår i hög grad pga lång tid på jästfällningen, naturligtvis i kombination med begränsad kontakt med syre, men ekbehandling med gamla ekfat (som tex LLM) där man fyller upp fatet och inte öppnar och rör om går alldeles utmärkt att få reduktiva viner från. Men det kan också leda till att tråden spårar ut åt ett håll du inte hade planerat för 😂. I min värld är LLM BB reduktiv på nosen även om det är kraftigt ekfatat och behöver lång landningsbana. Men förstod att du inte uppskattade den stilen. Kanske lite slankare viner som @Jos föreslår då. Eller så kan ju champagne vara svaret när man inte vet vad man söker ☺️. Billecart-Salmon håller sig långt borta från syre och ek tex 🤷‍♂️
Har en forumvän som tycker att Billecart är det bästa som har hänt sen rostat bröd så jag dricker Bille blint rätt ofta. Är det något som sticker ut i deras viner så skulle jag nog säga tydliga ektoner.
 

jrick

Medlem
Budgeten kan och behövs nog tänjas.

Jag försöker bli klok på vilken slags vit Bourgogne jag egentligen gillar då det varit rätt mycket hit and miss och få wow-upplevelser från min begränsade erfarenhet. Rött känns på något sätt lättare. Vad gäller Lamy hade de väl dessvärre precis ett webbsläpp som jag missade tyvärr :(
Priserna på Hubert Lamy har gått upp så mycket på kort tid att de inte säljer slut omedelbart, tex på Caves Carriere finns det och där är priserna inte högre än på webbsläppet. Sen vet jag inte om jag riktigt kan gå i god för att det är en perfekt kandidat för att representera den reduktiva stilen. En idé kan ju vara att maila och fråga såna större webb-butiker, grandsbourgognes är en annan. De kan säkert svara på vilka viner i din prisklass som är tydligt reduktiva.
 

Martin F

Medlem
Priserna på Hubert Lamy har gått upp så mycket på kort tid att de inte säljer slut omedelbart, tex på Caves Carriere finns det och där är priserna inte högre än på webbsläppet. Sen vet jag inte om jag riktigt kan gå i god för att det är en perfekt kandidat för att representera den reduktiva stilen. En idé kan ju vara att maila och fråga såna större webb-butiker, grandsbourgognes är en annan. De kan säkert svara på vilka viner i din prisklass som är tydligt reduktiva.
Tack, jag ska fortsätta och kika runt lite.

Det ska sägas att det naturligtvis inte finns något egenvärde i om vinet är vad vi nu väljer att kalla reduktivt eller inte. Det är mest ett grovt sätt att dela upp stilar i ett försök att identifiera vilken slags vit bourgogne jag gillar. Då priserna är vad de är funkar det ju inte att göra som man kanske kunde gjort i något annat område och köpt allt möjligt på bred front och utforskat den vägen.
 

jrick

Medlem
Tack, jag ska fortsätta och kika runt lite.

Det ska sägas att det naturligtvis inte finns något egenvärde i om vinet är vad vi nu väljer att kalla reduktivt eller inte. Det är mest ett grovt sätt att dela upp stilar i ett försök att identifiera vilken slags vit bourgogne jag gillar. Då priserna är vad de är funkar det ju inte att göra som man kanske kunde gjort i något annat område och köpt allt möjligt på bred front och utforskat den vägen.
Alltså jag är verkligen inte någon expert på vit bourgogne, men jag tycker att det är väldigt gott även om jag nog i grunden har gjort så att jag köpt och provat lite och fastnat för saker, sedan köpt annat som jag sett att andra som gillar samma som mig också gillar. Det brukar räcka rätt långt! Men ja det var ju lättare att köpa Lamy på chans för 35 euro än samma vin nu för 85 euro. Men i en grov uppdelning är ju fler saker än inte reduktiva i stilen. Lamy är åt det hållet, Pierre-Vincent Girardin är det också. PYCM har redan nämnts massa gånger. Jag gillar dem allihop.

I en kanske lite mer floral stil, mer öppet men inte ”fett”, gillar jag Chantereves och Bernard Moreau.
 

Jos

Medlem
Efterfrågar lite tips på tydligt reduktiva vita viner från bourgogne i stort. Tänk typ 400-1000 kr. Gärna via bolaget.
Öppna denna nu som är helt klart reduktiv, - härligt tändstickssvavel, flinta och krut.


IMG_1339.jpeg
 

Foley

Medlem
IMG_4260.jpeg
Drack en Louis Jadot Beaune premier Cru Les Avaux 2016 igår. Inköpt på Systembolaget nu i december 2023. Hade hyfsat höga förväntningar, som jag tycker infriades. Ganska mörkröd i färgen. Doft av röd frukt och lite jord. Väldigt fin och elegant i smaken. En hel del jordgubb och lite ek. Mkt snyggt helt enkelt och väl värd sin prislapp. Glad att jag har en flaska till, men ledsen att jag inte har två eller fler längre. Blir sällan eller aldrig besviken på Louis Jadot.
 

Sonderlese

Medlem
Visa bifogad bild 31942Drack en Louis Jadot Beaune premier Cru Les Avaux 2016 igår. Inköpt på Systembolaget nu i december 2023. Hade hyfsat höga förväntningar, som jag tycker infriades. Ganska mörkröd i färgen. Doft av röd frukt och lite jord. Väldigt fin och elegant i smaken. En hel del jordgubb och lite ek. Mkt snyggt helt enkelt och väl värd sin prislapp. Glad att jag har en flaska till, men ledsen att jag inte har två eller fler längre. Blir sällan eller aldrig besviken på Louis Jadot.
Tack för den avstämningen! Jag köpte tre flaskor med avsikt att inte röra på många år än; LJ behöver mycken tid på sig att komma till sin rätta jag.
 

Foodcoma

Medlem
Tack för den avstämningen! Jag köpte tre flaskor med avsikt att inte röra på många år än; LJ behöver mycken tid på sig att komma till sin rätta jag.
Drack en för någon vecka sedan och konstaterade att den, enligt min smak, behöver mycket tid till typ 7-10 år. Tyckte den var sluten, så verkar som vi har samma preferens i detta fall :)
 

Sebran

Medlem
Visa bifogad bild 31942Drack en Louis Jadot Beaune premier Cru Les Avaux 2016 igår. Inköpt på Systembolaget nu i december 2023. Hade hyfsat höga förväntningar, som jag tycker infriades. Ganska mörkröd i färgen. Doft av röd frukt och lite jord. Väldigt fin och elegant i smaken. En hel del jordgubb och lite ek. Mkt snyggt helt enkelt och väl värd sin prislapp. Glad att jag har en flaska till, men ledsen att jag inte har två eller fler längre. Blir sällan eller aldrig besviken på Louis Jadot.

Kul, jag höll en liten blindprovning för kollegor på kontoret i december med denna Jadot samt Kershaw Elgin pinot och Marimar La Masia pinot. Eftersom det var mestadels mugglare så vann så klart Marimar och Jadot kom sist, men bland de som var vinintresserade och för mig personligen var Jadot överlägsen. Tyckte att den befann sig i ett fint drickfönster redan nu, men ingen brådska.
 

Foley

Medlem
Tack för den avstämningen! Jag köpte tre flaskor med avsikt att inte röra på många år än; LJ behöver mycken tid på sig att komma till sin rätta jag.
Håller med om att den sannolikt håller i många år till! Har inte druckit Louis Jadot med ålder men tycker som Sebran att den dracks fint redan nu. Kändes inte för ung, enligt mina preferenser. Men nästa flaska håller jag nog på bortom 2026.
 

Michael_M0!

Medlem
Många förmodligen. Kasta ut frågorna bara.

Tack. Lite off-topic kanske.

Men varför står det att auktionen är 13-15:e Maj när den redan har börjat?
Brukar folk vänta med att bjuda till sista sekund? Har tidigare varit med om, på annan onämnd auktion, att folk tydligen har kommit och lagt ett bud sista minuten innan auktionen stängs och blivit ombjuden.
 
Tack. Lite off-topic kanske.

Men varför står det att auktionen är 13-15:e Maj när den redan har börjat?
Brukar folk vänta med att bjuda till sista sekund? Har tidigare varit med om, på annan onämnd auktion, att folk tydligen har kommit och lagt ett bud sista minuten innan auktionen stängs och blivit ombjuden.
Skriv frågan i den här tråden istället. Den är relaterad till auktioner. Då håller vi diskussionen på rätt plats, du får svar och vi håller den här tråden ren från surr om att du är i fel tråd😊
 

Foley

Medlem
Vincent Dancer Bourgogne Rouge 2022. Buteljerad december 2023, ofiltrerad. Väldigt ljus röd färg, nästan lite grumlig. lite lätt spritsig. Mkt röda bär i smaken såklart, lite syrlig till en början. Sannolikt ingen ek. Hög kvalitet och kul att ha testat. Funkade mkt bra till vilt med rotfrukter. Hade gärna druckit den igen med lite mer ålder. Gillade dock Theo Dancers Roc Breia mer när jag drack den för ett par månader sedan.
IMG_4428.jpeg
 

Gradin

Medlem
Vincent Dancer Bourgogne Rouge 2022. Buteljerad december 2023, ofiltrerad. Väldigt ljus röd färg, nästan lite grumlig. lite lätt spritsig. Mkt röda bär i smaken såklart, lite syrlig till en början. Sannolikt ingen ek. Hög kvalitet och kul att ha testat. Funkade mkt bra till vilt med rotfrukter. Hade gärna druckit den igen med lite mer ålder. Gillade dock Theo Dancers Roc Breia mer när jag drack den för ett par månader sedan. Visa bifogad bild 32150
Håller helt med om Roc Breia, drack 2021 förra helgen och det händer mycket.
Otroligt rent uttryck.
Men blir spännande att följa de båda.
 
Toppen