Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Finewines medlemmar i fokus

Vem är jag?
Far och sambo närmre 40 boende strax söder om Göteborg där jag är född och från och till uppvuxen. Har vart bosatt i ett par olika länder och svenska städer både som barn och vuxen men jag betraktar nog Göteborg som mitt hem.

Har vart matintresserad sedan barnsben, vin har jag druckit så länge jag fått, väldigt intresserad av smakupplevelser… Kanske det enda jag kan säga att jag alltid vart intresserad av och aldrig tröttnat på. Lagar ofta mat, jagar den ibland.

Vad har jag för sysselsättning till vardags?
Jobbar som headhunter inom IT och Engineering för tillfället, bakgrund inom försäljning, framförallt inom teknik. Utbildad till civilekonom. Jag är en extrem generalist vilket jag insett gör en till extrem specialist som headhunter.

Vad har jag för vinpreferenser?
Väldigt bra fråga. Bott flera år i Spanien och har till följd en överdrivet romantisk relation till Rioja men jag dricker det sällan utanför Spanien. Historiskt har jag druckit mycket italienskt men det har minskat till fördel för Frankrike på senare år där jag nästan gillar allt. Nästan mer intresserad av att utforska vinmakare som inte fötts in i yrket, gärna någon som kämpat och lyckats med något helt annat men kastat den karriären åt sidan för att de brinner så hårt för vin. Förmodligen en yrkesskada men jag har fortfarande inte intervjuat någon som gjort en 180-gir ifrån en framgångsrik karriär för att följa upp sin egentliga passion och inte lyckats.
Kul! Du skulle gilla vinmakare i oregon tänker jag. Väldigt få som ärvt sitt yrke. Fullt av mikrobiologer, nyhetsankare, advokater, nba-coacher och annat löst folk. Hursomhelst - varmt välkommen!
 
Jättebra tråd! :) Jag ska fylla i mina ”fakta” så småningom, (visste inte ens att det fanns en sån här tråd), så får ni lite mer kött på benen vem gubben egentligen är … ;)
Ni ser ut, för sjutton, att vara nästan mänskliga, när man börjar känna Er lite bättre.
döm aldrig hunden efter håren. kul med din sprudlande aktivitet - ser fram emot en presentation!
 

Bastardo

Medlem
Tack, mina vänner! Jag är inte så ond, som jag verkar … ;) (Utan mycket värre! Nej då.)
Jag ska samla lite mod och försöka fatta några ord om mig själv så småningom. En sak kan jag dock avslöja redan nu. Jag behöver inte arbeta för att kunna leva … :)
 

Bastardo

Medlem
Here we go …
Vem är jag?
En snubbe i seniorålder som bor i Sundsvall och som har varit vinintresserad flera årtionden. Medlem i Munskänkarna och har 2-betyg, men har inte varit med på ordinarie provningar på flera år. Tycker att det kostar mer än vad det smakar. Men jag brukar vara ofta med i temaprovningarna, som alltså sker utan mat och är bättre prissatta.
Vad har jag för sysselsättning till vardags?
Jag är CEO @ Downshifting, homing & slow life corporation och sen är jag naturligtvis även en fritidsforskare. Jobbar så lite som möjligt, men det händer … Har en lång karriär bakom mig som grafiker/typograf, redigerare, layoutare etc. Var med redan i blytiden, vilket säkert säger nästan ingenting för den yngre generationen.
Vad har jag för vinpreferenser?
Började min vinkarriär med drycker som Liebfraumilch, Diamant och Villafranca. Och innan dess brukade jag tjuvsmaka ibland farsans muscat-vin … Men har lärt mig att uppskatta lite andra viner med tiden. Jag dricker vin nästan uteslutande tillsammans med mat. Men kan ta ett glas eller två ibland som aperitif också. Alltid vitt i så fall, kan inte smutta rödvin bara så där utan mat. Men kanske i sådana fall när vinet är riktigt högklassigt.
Gillar mycket tyska vita viner, främst av druvan riesling. Andra druvsorter som jag gillar är bland andra viognier, sauvignon blanc, pinot gris, chardonnay och semillon. Gillar söta viner tillsammans med goda grönmögelostar – helst Roquefort, men det finns några andra goda mögelostar också.
Av röda gillar jag mycket viner från Toscana. Men också syrah, petit verdot, nebbiolo och pinot noir. Barolo kan slinka ner ibland också, men Brunello har jag lite svårt med. Det känns att det vinet är så oerhört strävt och jag kan inte lagra ett vin tiotals år!
Gillar även olika starkviner, men har inte hunnit smaka alla olika typer som finns. En god torr sherry är oerhört gott, gärna av stilen palo cortado. Man behöver inte tömma hela sparbössan för att köpa en anständig sherry, fast det finns även dyra sorter.
Är med här mest för att få tips om det mesta runt vin. Är ingen aficionado av dyra och fina viner, utan försöker mer leta efter viner som överpresterar så att man slipper ruinera sig för att dricka ett gott vin. Försöker hela tiden att hitta ”doldisar” inom vinets värld. Gärna viner som inte tillverkas i stora mängder, helst av gamla stockar och med liten avkastning samt lågt skördeuttag.
Det känns kul när man upptäcker några nya viner som är gjorda från vinareal mindre än ett par hektar! Då vet jag att just det vinet har inte så många andra individer på hela klotet. Köper även gärna viner som är helt, eller delvis gjorda av vinrankor som är runt 100 gamla. Eller alla fall från 25–35 år och uppåt.
Vad är så exklusivt med ett vin som tillverkas flera miljoner flaskor årligen? Men det är egentligen en gåta hur de lyckas hålla kvaliteten så hög ändå. ;)
Det var några ord om mig, nu skickar jag budkavlet vidare.
 
Hittade denna trevliga tråd precis, kul att få lite mer info om alla fantastisk kunniga som skriver i detta forum. Ger ett bidrag genom att skriva några rader om mig själv.

Vem är jag?
30 år boendes i Malmö. Vinintresset kommer från min pappa, som är lika “nördig” som många på detta forum. I yngre år, innan jag själv fick ta del av denna ädla dryck, fick jag under somrarna ibland följa med på besök hos diverse producenter i Frankrike och Italien. Jag har under många år haft ett ”vilande” intresse för vin, detta intresse har dock fått stå i skymundan av mina andra intressen, det är nog först under det senaste året som intresset blossat upp och blivit mer av en passion. I nuläget spenderas väldigt många timmar varje dag åt att läsa på och utforska för att bygga upp min kunskapsbank. Har hittat mycket bra tips på detta forum så en stor eloge till alla aktiva och moderatorerna.

Dessa andra intressen då? Matlagning är och har varit en stor passion ända sedan jag flyttade hemifrån. Allt från rustika långkok till fine dinning och molekulär gastronomi. Jag har ett väldigt stort sportintresse i allmänhet, hockey och golf i synnerhet. Fiske ligger mig också varmt om hjärtat, såväl flugfiske som traditionellt spinnfiske.

I allmänhet är jag en person som går all in för saker väldigt hårt när jag väl fastnar för något. Något som min plånbok blivit varse under det senaste året med alla vininköp och vinlagringsskåp. :)

Vad har jag för sysselsättning till vardags?
Är utbildad Systemvetare och har också läst lite Matte och Ekonomi i Lund. Karriärer tog dock en helt annan väg, arbetar på ett internationelt MedTech företag som sysslar med hjärtimplantat, min titel är Global Supply Chain and Logistics Manager. Lite kortfattat går mitt arbete ut på att planera flödet och produktionen av allt från råmaterial till färdiga produkter på en internationel marknad. Att arbeta med leverantörer och skriva kontrakt med dessa, göra försäljningsprognoser, försäljningsstatistik, planera vad och när vi ska producera för att hålla rätt lagernivå, etc. Mycket matte och siffror vilket jag har en viss fallenhet för.

Vad har jag för vinpreferenser?
I nuläget har jag tyvärr för litet urval av preferenser från vissa delar av världen. Som sagt är det först under det senaste året jag verkligen försökt nörda ner mig i detta även om ett visst intresse funnits länge. I allmänhet gillar jag att dricka vin från producenter jag besökt, att ha träffat människorna bakom vinet och fått höra dem berätta om vilka historiska betingelser som präglat vinet. Att på något sätt få ett sammanhang och en faktisk upplevelse som man kan länka till vinet man dricker.

Om man går in mer specifikt på regioner vill jag på den röda sidan lyfta fram Piemonte (gärna Barolo & Barbaresco), norra Rhonedalen men även CDP från södra. På den vita sidan torr Riesling från Alsace, även Riesling från Tyskland (Rheingau / Mosel), kanske inte de torra utan mer halvsöta som en Spätlese. Vit Bourgogne (inkl Chablis) tycker jag är väldigt gott. Naturligtvis Champagne också.


Tack för mig och jag hoppas kunna bidra mer på detta forum inom sinom tid när jag kommit ikapp kunskapsmässigt. :)
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Hittade denna trevliga tråd precis, kul att få lite mer info om alla fantastisk kunniga som skriver i detta forum. Ger ett bidrag genom att skriva några rader om mig själv.

Snygg presentation! Välkommen till forumet. Här har vi högt i tak men (nästan) alla är ödmjuka. ;)
Hoppas på att höra mer från dig även om du själv inte tycker att dina kunskaper är bäst.
Vi har som Larseman redan nämnt väldiga variationer på hur mycket man kan. Huvudsaken är att man vågar ha en åsikt och diskutera på ett vettigt sätt.
 
Tänkte med denna tråd se om det finns intresse att dela med oss lite mer av oss själva. Jag är i alla fall nyfiken på Er och vad som får er klocka att ticka.

För att börja med mig själv:

Vem är jag?
Lagom ung kille som nått 40 år från Göteborg som varit vinintresserad i ca 15 år, men mer nördigt de senaste sju åren. Är lite av en typisk estet, dvs jag blandar mitt intresse för vin med musik, foto och andra sinnesrogivande aktiviteter. Gärna saker som smakar och luktar, vilket jag brinner extra mycket för.

Musik är ett intresse som falnat på senare år. Var mycket aktiv under tonåren (fram till 25 år), men tröttnade rejält när jag insåg att jag spelat "Sweet Home Alabama" för tjugonde gången på någon lokal sylta i förorten. Ett annat stort intresse är tv-spel, vilket jag håller på med så fort det finns tid, men avsevärt mindre intensivt i dagsläget.

Mat älskar jag, men varken min fru eller jag är intresserade av att laga den. Vi äter med andra ord ute så ofta vi har råd. Gillar såklart fine dining, men ibland är det gott med pizza också. Hatar för övrigt att priserna på restaurang är smått absurda när det gäller vin. BYO är något jag hoppas kommer att komma så småningom. Absoluta favoritrestauranger i Göteborg: 28+, Barsac Wine Bar (ganska renodlad vinbar med bra rustik mat) och Norda Bar och Grill (enkelt ställe med härlig personal och roliga amerikanska viner).

Vad har jag för sysselsättning till vardags?
Jag jobbar som produktutvecklare av snabbrörliga livsmedelsprodukter bestående av rökfri tobak (rökning av tobak eller andra växtbaserade produkter kan inte rekommenderas till ens värsta fiende) med en huvudsaklig inriktning på "smaksättning", dvs de sensoriska egenskaperna i produkten. Min huvudsakliga arbetssyssla rör alltså sensorik på ett eller annat sätt, men även mer marknadsmässiga delar dyker upp emellanåt.

Vad har jag för vinpreferenser?
Är absolut en blandmissbrukare som gillar i princip alla stilar. Ett höjdarvin är ett vin med personlighet. Har dock en viss förkärlek för viner gjorda på druvorna syrah, pinot noir och cabernet franc. Brukar ofta tycka att det är roligare (inte nödvändigtvis bättre/godare) med vin från mer udda områden än de mest klassiska, typ Bordeaux, Bourgogne och Champagne. Har även lite förkärlek för den sydafrikanska och rökiga stilen, som ofta får mycket negativ press helt oförtjänt. Denna typicitet är ju lite av Sydafrikas signum, oavsett om man gillar den eller inte!

Så, det var allt jag hade att säga. Nu vill jag veta mer om er? :)
 
Hej, en kort presentation av en 37 åring boende i Stockholm som blivit indragen i "fördärvet" av kollegan https://www.finewines.se/members/1539/ :)
Har sedan några år påbörjat uppbyggnad av vinkällare som mest i dagsläget består av Bourdaeux och bunkrar en del primörer i dagsläget.
I övrigt är goda drycker och mat en stor del av livet där efenfångad mat är bäst.
Ska bli kul att haka på BYOB och få börja en resa att bredda smaklökarna.
Vi ses!
Glada hälsningar Fredrik
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Hej, en kort presentation av en 37 åring boende i Stockholm som blivit indragen i "fördärvet" av kollegan https://www.finewines.se/members/1539/ :)
Har sedan några år påbörjat uppbyggnad av vinkällare som mest i dagsläget består av Bourdaeux och bunkrar en del primörer i dagsläget.
I övrigt är goda drycker och mat en stor del av livet där efenfångad mat är bäst.
Ska bli kul att haka på BYOB och få börja en resa att bredda smaklökarna.
Vi ses!
Glada hälsningar Fredrik
Välkommen!
 

OscarW

Medlem
Hej,

har under en längre tid läst och fått många fina tips och kunskap från detta forum men ännu inte postat något. Så varför inte börja med en presentation för att bryta isen.

Jag är en 43-årig familjefar som delar vinintresset med min fru. Jag är medlem i Munskänkarnas Helsingborgs-sektion och hittills har jag tagit mig igenom 1-betyg, druvbetyg och 2-betyg och är nu med i en studiecirkel med fokus på 3-betyg. Fördelen med att gå kurser tycker jag är att man får lite struktur och kontinuitet i sin provning och inlärning.

Vinpreferenser
När det gäller vita viner tycker jag bäst om riesling, gärna från Mosel eller Rheingau, och fatad chardonnay, gärna från Bourgogne.
För röda gillar jag pinot noir och bordeaux-blends från olika regioner samt viner från Rioja och Ribera del Duero. Mousserande och Champagne är ett område jag bara börjat nosa på.

Med tiden kommer man ju även fram till vad man inte gillar och jag har tyvärr tröttnat lite på Barolo och har rätt svårt för italienska viner över lag, undantaget Dolcetto. Mogna viner är inte heller min favorit och när det kommer fram toner av grön paprika i cabernet franc och cabernet sauvignon avstår jag gärna.

Jag har en vinkyl som jag försöker hålla fylld med bra bruksviner i olika stilar för att passa till den mat som lagas samt några flaskor som är tänkta att lagras lite längre (lite dumt eftersom jag som nämnts ovan inte är ett jättefan av mognadstoner, men man kanske hinner ändra smak igen).

Det var nog det hela!

/Oscar
 

Adamanko

Medlem
När jag var liten så brukade vi sno farsans hemgjorda portvin och dunka ner det på under en minut. Sen mådde man lite dåligt i en kvart men sen... vilken underbar fantastisk fylla som varade hela natten utan att den någonsin gick överstyr. Ända sen dess så har jag älskat berusningen. Hur berusningen uppnås beror på den aktuella ekonomiska situationen.

Men dock har jag alltid när jag varit ute och luffat i världen levt sparsamt sex dagar i veckan för att den sjunde bränna pengar på gott käk och vin. Kanske inte den fine dining som många här är vana vid men om man levt sex dagar på nudlar så verkar även ett Sizzlers i Melbourne som jävligt fine dining. Har förresten inte käkat nudlar sen den resan.

Det var efter samma Aussieresa som jag började greppa lagring och vad det kan göra med vin. Vi hade gjort en sats hemgjort vin men hann inte dricka upp det innan vi åkte. Döm om vår förvåning när vinet smakade fantastiskt när vi kom hem. Det där försökte vi senare återskapa men det gick sådär.... Vinet hann av någon anledning aldrig bli gammalt nog.

Det var samma flickväns farsa, som jag gjorde Aussieresan med, som korkade upp en flaska whiskey en gång. Inget för mig då jag aldrig gillat whiskey men jäklar vad fel jag hade. Det hann hade korkat upp var en Bowmore 12:a och jäklar vad jag tyckte det var gott. Dyr vana 1 etablerad.

Vin hade jag alltid gillat men om jag ska vara ärlig så föredrog jag öl. Kanske det berodde på att jag sällan kom förbi boxarna. Nu förväntas jag dock undvika öl och då har jag börjat dricka mer vin. När jag så småningom förra året bad min sommelier på bolis att rekommendera några vinare för under en hundring så valde hon bra och jag tyckte, till min förvåning, att det var klart prisvärt. Det var alltså så mycket godare att pröjsa en hundring för en flaska än 170 för 4!!! :O

Sen fortsatte det. Vi gick långsamt upp i pris men det stora misstaget var att be min sommelier sätta ihop en låda med 12 vinare från viner som inte såldes på mitt bolag. Och när jag drack en substance så fick jag ännu en aha-upplevelse. Tänka sig att ett vin för 170 spänn också kunde vara prisvärt! Det hade jag ingen aning om. Nu föll jag djupt och dyrt och har väl köpt ungefär 200(?) vinare sen september. Dyrare och dyrare. Just nu har jag 200 spänn och 120 vinare som gräns men även den börjar jag rucka på. Svindyr vana 2 etablerad.

Med tanke på mitt missbruksbeteende och att vi har alkoholism i släkten så får jag passa mig. Men fan vad gott det är. Har nu startat upp en vinklubb där vi träffas en gång i månaden och lagar käk tillsammans och där vi har varsin vinare med oss som vi smakar och diskuterar. Sista vinklubben slutade med att vi blandade en bourgogne med ett Rhonevin. Just där och då smakade det fantastiskt.

Vem är jag?
Knegare, musiker, har en tröja med två stjärnor (kudos om du fattar referensen), tvåbarnsfar, Malmöbo som fortfarande försöker lista ut vad jag ska bli.

Vad har jag för sysselsättning till vardags?
Knegar inom hemtjänsten samtidigt som jag försöker försörja mig på annat. Med dåligt resultat. Kan bero på bristande talang eller oförstående omvärld. Jag är öppen för båda tolkningarna.

Vad har jag för vinpreferenser?
Rött. Och är inte så intresserad att gå in vare sig på vitt eller skumpa i dagsläget. Det finns tillräckligt med rödtjut att köpa för att såra min ekonomi tillräckligt mycket. Exakt vilka röviner jag tycker bäst om är det jag håller på att undersöka nu. Men börjar, på ett väldigt litet statistiskt underlag, misstänka att jag verkligen gillar Cabernet Franc. Men det kan vara slumpen.

Vad jag inte vill göra är att göra vindrickning till en materialsport. Så min dekanter köpte jag för 25 spänn på en second hand. På den står det husets vin. Det fyndet firade jag genom att gå och beställa två Il Frappato. Hej på er.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
När jag var liten så brukade vi sno farsans hemgjorda portvin och dunka ner det på under en minut. Sen mådde man lite dåligt i en kvart men sen... vilken underbar fantastisk fylla som varade hela natten utan att den någonsin gick överstyr. Ända sen dess så har jag älskat berusningen. Hur berusningen uppnås beror på den aktuella ekonomiska situationen.

Men dock har jag alltid när jag varit ute och luffat i världen levt sparsamt sex dagar i veckan för att den sjunde bränna pengar på gott käk och vin. Kanske inte den fine dining som många här är vana vid men om man levt sex dagar på nudlar så verkar även ett Sizzlers i Melbourne som jävligt fine dining. Har förresten inte käkat nudlar sen den resan.

Det var efter samma Aussieresa som jag började greppa lagring och vad det kan göra med vin. Vi hade gjort en sats hemgjort vin men hann inte dricka upp det innan vi åkte. Döm om vår förvåning när vinet smakade fantastiskt när vi kom hem. Det där försökte vi senare återskapa men det gick sådär.... Vinet hann av någon anledning aldrig bli gammalt nog.

Det var samma flickväns farsa, som jag gjorde Aussieresan med, som korkade upp en flaska whiskey en gång. Inget för mig då jag aldrig gillat whiskey men jäklar vad fel jag hade. Det hann hade korkat upp var en Bowmore 12:a och jäklar vad jag tyckte det var gott. Dyr vana 1 etablerad.

Vin hade jag alltid gillat men om jag ska vara ärlig så föredrog jag öl. Kanske det berodde på att jag sällan kom förbi boxarna. Nu förväntas jag dock undvika öl och då har jag börjat dricka mer vin. När jag så småningom förra året bad min sommelier på bolis att rekommendera några vinare för under en hundring så valde hon bra och jag tyckte, till min förvåning, att det var klart prisvärt. Det var alltså så mycket godare att pröjsa en hundring för en flaska än 170 för 4!!! :O

Sen fortsatte det. Vi gick långsamt upp i pris men det stora misstaget var att be min sommelier sätta ihop en låda med 12 vinare från viner som inte såldes på mitt bolag. Och när jag drack en substance så fick jag ännu en aha-upplevelse. Tänka sig att ett vin för 170 spänn också kunde vara prisvärt! Det hade jag ingen aning om. Nu föll jag djupt och dyrt och har väl köpt ungefär 200(?) vinare sen september. Dyrare och dyrare. Just nu har jag 200 spänn och 120 vinare som gräns men även den börjar jag rucka på. Svindyr vana 2 etablerad.

Med tanke på mitt missbruksbeteende och att vi har alkoholism i släkten så får jag passa mig. Men fan vad gott det är. Har nu startat upp en vinklubb där vi träffas en gång i månaden och lagar käk tillsammans och där vi har varsin vinare med oss som vi smakar och diskuterar. Sista vinklubben slutade med att vi blandade en bourgogne med ett Rhonevin. Just där och då smakade det fantastiskt.

Vem är jag?
Knegare, musiker, har en tröja med två stjärnor (kudos om du fattar referensen), tvåbarnsfar, Malmöbo som fortfarande försöker lista ut vad jag ska bli.

Vad har jag för sysselsättning till vardags?
Knegar inom hemtjänsten samtidigt som jag försöker försörja mig på annat. Med dåligt resultat. Kan bero på bristande talang eller oförstående omvärld. Jag är öppen för båda tolkningarna.

Vad har jag för vinpreferenser?
Rött. Och är inte så intresserad att gå in vare sig på vitt eller skumpa i dagsläget. Det finns tillräckligt med rödtjut att köpa för att såra min ekonomi tillräckligt mycket. Exakt vilka röviner jag tycker bäst om är det jag håller på att undersöka nu. Men börjar, på ett väldigt litet statistiskt underlag, misstänka att jag verkligen gillar Cabernet Franc. Men det kan vara slumpen.

Vad jag inte vill göra är att göra vindrickning till en materialsport. Så min dekanter köpte jag för 25 spänn på en second hand. På den står det husets vin. Det fyndet firade jag genom att gå och beställa två Il Frappato. Hej på er.
Garvade gott under hela stycket! :D
 
Toppen