ChristianB
DipWSET
Spännande! Vem kan stå bakom ett sådant mail, kan man undra? 
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Flertalet mejl jag får idag kommer från för mig obekanta personer. Aldrig "kändisar"...Eftersom jag träffar @Hans Artberg en gång i månaden skulle jag ha kunnat fråga "in person"![]()
Jag tror att importörerna funderar mycket mer på alla stängda restauranger.Flertalet mejl jag får idag kommer från för mig obekanta personer. Aldrig "kändisar"...
(Vad som händer med Systemprovningarna framöver tycks ovisst. Blir intressant att se hur importörerna reagerar...)
Missade det här inlägget (som alltså ställde min farhåga om inställda skribentprovningar mot farhågan om stängda restauranger). Håller helt med.Jag tror att importörerna funderar mycket mer på alla stängda restauranger.
PrecisVälkommen. Och som ovis, oerfaren och osmaksäker forumit så hoppas jag alltid på att någon kan göra mig sällskap i kategorierna!![]()
Tror jag gav Haut Garrigue 93 så det var inte en jättestor diss tyckte jag...Precis! Och jag fattar fortfarande inte att du kunde dissa Haut Garrique till förmån för Clos Derriere
https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-810#post-153527
Tror ändå att du mixade glasenTror jag gav Haut Garrigue 93 så det var inte en jättestor diss tyckte jag...![]()
Välkommen hit, är själv en gammal Nykvarnare på 33 somrar, bosatt i Norrköping.Väcker den här tråden till liv då jag inser att jag inte har skrivit något.
Vem är jag då?
Pojke på 32 vårar. Uppvuxen i Järna (nej, jag är inte antroposof) men numera bosatt i Enskede med en liten pojke, fru och två katter.
Hittade finewines.se när jag googlade kring vinlagringsskåp någonstans 2018 och registrerade mig efter en tids hängande runt hörnet med kikare.
Växte upp med en ansträngd relation till alkohol där ämnet var mer eller mindre tabu hemma. Minns exempelvis hur min syster köpte en flaska cava till mig när jag fyllde 18 varpå mamma beslagtog flaskan och anklagade systern för att ägna sig åt langning... När jag väl flyttat hemifrån ägnade jag istället gott om tid till att lära känna öl. Blev alltmer intresserad och gillade särskilt att komponera en kväll allt från den blaskiga lagern som inledning, dubbelipan till något flottigt hemköpt, quadrupeln till godiset och så vidare. Hade länge tyckt det skulle vara kul att lära mig förstå vin utan att riktigt veta hur. Googlade tips på viner och testade diverse skräp för 79 kr utan att förstå grejen. Lärde mig däremot att en liter california white på tetra som tillbringat en ansenlig tid i frysen funkade till sötlakritsTill sist började det klicka i samband med att ett projekt där jag ville jämföra cava med champagne för att försöka förstå varför den senare var så dyr. Planen var att konstatera att det bara var marknadsföring men jag fick kasta in handduken efter den första jämförelsen och kärlek hade uppstått. Skrev ner kortare beskrivningar av fredagschampagnen i ett worddokument som sedan mellanlandade i vivino innan jag till sist hittade cellartracker.
Vad har jag för sysselsättning till vardags?
I grunden socionomexamen och jobbar som kurator inom psykiatrin (mer specifikt med bipolär sjukdom typ 1).
Vad har jag för vinpreferenser?
Champagne, syrah från norra Rhône, Etna rosso, tysk riesling (en skvätt från Alsace också) är det jag främst dricker daglig dags. Viss diskrepans från det jag har köpt på mig till källaren den senaste tiden där det även bl.a. finns mycket nebbiolo från Piemonte, Brunello och andra klassiker. Har dessvärre hamnat i fällan att jag lägger påtagligt mycket mer pengar på det som ska lagras än det jag faktiskt dricker vilket jag behöver råda bot på. Bourgogne är naturligtvis jäkligt gott men någonstans måste man prioritera med sina coronas. Dricker även gärna diverse sötviner när tillfälle ges där port naturligtvis är favoriten. Sherry är ett ständigt pågående projekt som jag tyvärr aldrig verkar lära mig gilla. I övrigt fortsatt stort ölintresse där Belgien totalt dominerar. Antingen i klassisk klosterstil där more is more ofta gäller. Även en kärlek till spontanjäst lambic, gärna i form av kriek, framboise eller på annat sätt smaksatt av bär eller liknande.
Har ett fullt vinlagringsskåp och diverse blandade vinlådor här hemma men har börjat överföra viner till min pappas källare som tagit över sina föräldrars gamla bondgård i Småland. Perfekt att ha vinerna 5 timmar bort med bil så man inte går och nallar i förtid.
Mycket bra initiativ att väcka liv i denna eminenta tråd! Helt enkelt skitkul att få lite mer inblick kring våra medlemmar.Väcker den här tråden till liv då jag inser att jag inte har skrivit något.
Vem är jag då?
Pojke på 32 vårar. Uppvuxen i Järna (nej, jag är inte antroposof) men numera bosatt i Enskede med en liten pojke, fru och två katter.
Hittade finewines.se när jag googlade kring vinlagringsskåp någonstans 2018 och registrerade mig efter en tids hängande runt hörnet med kikare.
Växte upp med en ansträngd relation till alkohol där ämnet var mer eller mindre tabu hemma. Minns exempelvis hur min syster köpte en flaska cava till mig när jag fyllde 18 varpå mamma beslagtog flaskan och anklagade systern för att ägna sig åt langning... När jag väl flyttat hemifrån ägnade jag istället gott om tid till att lära känna öl. Blev alltmer intresserad och gillade särskilt att komponera en kväll allt från den blaskiga lagern som inledning, dubbelipan till något flottigt hemköpt, quadrupeln till godiset och så vidare. Hade länge tyckt det skulle vara kul att lära mig förstå vin utan att riktigt veta hur. Googlade tips på viner och testade diverse skräp för 79 kr utan att förstå grejen. Lärde mig däremot att en liter california white på tetra som tillbringat en ansenlig tid i frysen funkade till sötlakritsTill sist började det klicka i samband med att ett projekt där jag ville jämföra cava med champagne för att försöka förstå varför den senare var så dyr. Planen var att konstatera att det bara var marknadsföring men jag fick kasta in handduken efter den första jämförelsen och kärlek hade uppstått. Skrev ner kortare beskrivningar av fredagschampagnen i ett worddokument som sedan mellanlandade i vivino innan jag till sist hittade cellartracker.
Vad har jag för sysselsättning till vardags?
I grunden socionomexamen och jobbar som kurator inom psykiatrin (mer specifikt med bipolär sjukdom typ 1).
Vad har jag för vinpreferenser?
Champagne, syrah från norra Rhône, Etna rosso, tysk riesling (en skvätt från Alsace också) är det jag främst dricker daglig dags. Viss diskrepans från det jag har köpt på mig till källaren den senaste tiden där det även bl.a. finns mycket nebbiolo från Piemonte, Brunello och andra klassiker. Har dessvärre hamnat i fällan att jag lägger påtagligt mycket mer pengar på det som ska lagras än det jag faktiskt dricker vilket jag behöver råda bot på. Bourgogne är naturligtvis jäkligt gott men någonstans måste man prioritera med sina coronas. Dricker även gärna diverse sötviner när tillfälle ges där port naturligtvis är favoriten. Sherry är ett ständigt pågående projekt som jag tyvärr aldrig verkar lära mig gilla. I övrigt fortsatt stort ölintresse där Belgien totalt dominerar. Antingen i klassisk klosterstil där more is more ofta gäller. Även en kärlek till spontanjäst lambic, gärna i form av kriek, framboise eller på annat sätt smaksatt av bär eller liknande.
Har ett fullt vinlagringsskåp och diverse blandade vinlådor här hemma men har börjat överföra viner till min pappas källare som tagit över sina föräldrars gamla bondgård i Småland. Perfekt att ha vinerna 5 timmar bort med bil så man inte går och nallar i förtid.
Välkommen in i värmen!Hej!
Efter en tids lurkande så kände jag att det var dags att ta språnget och bli medlem i detta eminenta forum. Jag heter Jonas, uppväxt i Täby och även bosatt där numera tillsammans med fru och dotter. Har på senare tid fått upp intresset för vin. Jag har alltid egentligen varit intresserad men det är först nu jag fått lusten att gå in för det lite mer.
Relationen till vin och alkohol under min uppväxt var inte speciellt komplicerad som kanske andra upplevt. Det var helt enkelt något man drack på helgen för att det var gott och för att, som jag upptäckte när jag blev äldre, att man blir rätt rolig efter några glas. Jag fick dock tidigt ett intresse för whisky, det var nog "manligheten" i drycken som väckte mitt intresse i en ålder där man skulle vara just det. Vin kom in lite senare och då handlade det mest om att hitta vilken sort man gillade. Fruktiga vita viner och italienska röda blev min forte och är på sätt och vis fortfarande det. Nu försöker jag däremot utforska fler olika druvor och områden och försöker hitta varianter på samma druva så att säga. Att dyrare viner är godare är tyvärr någonting jag också upptäckt till min plånboks stora förtret.
Jag skulle säga att i dagsläget uppskattar jag mest riesling eller sauvignon blanc medan italienska röda fortfarande slinker ner lätt. Ett visst uppvaknande skedde när en kompis bjöd på en bättre nebbiolo och känslan "är det såhär vin ska smaka" infann sig. Kort sammanfattat är jag helt enkelt bara en glad amatör som fortsätter bilda mig och vill lära mig mer och mer. Detta forum ger en sannerligen blodad tand för ens intresse, fantastiska tips och diskussioner och därför tänkte jag att det kanske var dags att börja delta lite.
Till vardags arbetar jag som gymnasielärare som mitt namn antyder!
Vilket trevligt inlägg! Låter som en resa man kan känna igen... vad gäller lagring har jag blivit mindre orolig för att garderobslagra grejer som är prissatta på medelnivå och ska konsumeras inom inte allt för många år. Det finns ju också externa lagringsmöjligheter som inte kostar skjortan om man kan tänka sig t ex Pelican Storage etc.Hej!
Efter att ha läst Munskänkarnas recensioner av viner i Systembolagets tillfälliga sortiment i något år, kom jag in på Finewines och Patriks recensioner för ca ett år sedan. Jag har verkligen gillat Patriks recensioner, även om de påverkat min likviditet (och lever) under det senaste året. Förutom att jag köpt hem 6-10 flaskor för provning varje fredag har jag samtidigt lyckats fylla två vinlagringsskåp från MQuvee som jag skaffade 2022. Jag har fått in 360 flaskor totalt men nu är det proppfullt. Ska jag hålla mig till min plan så kan jag börja plocka ut flaskor med start 2028 (kraftigare italienska viner från 2018 och lättare vita viner som inte ska lagras så länge), så nu är mitt dilemma följande: Antingen får jag skaffa fler skåp, eller byta ut det lilla skåpet mot ett större, eller så kan jag inte köpa något som ska lagras förrän om tre år. Det sista alternativet känns mycket olustigt.
Vem är jag:
Jag är en finlandssvensk gubbe på 57 år som efter en kortare sejour i Uppsala landat i Malmö där jag bott i snart 20 år. Jag har fru och två nästan vuxna döttrar.
Jag har ett allmänt teknikintresse och efter att tidigare i mitt liv lagrat Bordeaux-vin i klädskåpet slog jag till på ett vinlagringsskåp på Blocket för ett par år sedan. Det visade sig att fläkten var kass så nu har jag köpt två begagnade skåp och efter två fläktbyten har skåpen fungerat utmärkt. Jag köpte även ett tredje skåp, men det gick i retur till Vinkylen eftersom kylsystemet läckte. Jag ville egentligen ha två stora skåp, men nu har jag ett stort och ett litet.
Mitt mål är att köpa unga viner som jag gillar idag men som sedan kan bli ännu bättre efter lagring i 5 eller 10 eller 20 år. Jag upplever en viss konflikt eftersom jag gillar gott vin nu och jag vet naturligtvis inte hur livet ser ut efter t.ex. 20 år.
När det gäller vinpreferenser så märker jag att det är lätt att hitta rött lagringsbart vin. Det är betydligt svårare att hitta vitt. Jag gillar det mesta men har dock lite svårt för röda Beaujolais-viner och även lätta unga franska Cabernet Franc-viner. Tyska Spätburgunder har jag också haft svårt för även om jag gillar Pinot Noir från nya världen. I övrigt gillar jag det mesta, med viss förkärlek för Bordeaux, Rhône och italienskt Chianti, Barolo m.m. Min fru är speciellt förtjust i lagrad Rioja.
Under hösten upptäckte jag sydafrikanskt Chenin Blanc och tror att det kommer att bli ännu bättre efter några år i källaren. Jag köpte också hem både Henriot och en uppsättning Damien Hugot innan skåpen blev fulla. Det har varit ett nöje att följa med Deals-tråden och klicka hem äldre Cabernet Franc och annat spännande, såsom skumporna jag nämnde ovan.
Jag vill inte bli långrandig, men som kuriosa kan jag nämna att det kändes som ett stort lyft när jag bytte diskmaskin härom året. Jag har nu en Miele med utmärkta glashållare som funkar för mina Orrefors Difference-glas. Jag har Primeur, Mature och Crisp. Glasen är relativt sköra och lätta att söndra vid handdiskning. Även med diskmaskin händer det att jag bryter av foten när jag fördiskar mynningen eller torkar foten eller mynningen efter diskning. Jag har inte provat sköljmedel, men det kanske skulle minska behovet av torkning med handduk för att undvika fläckar och ränder.
Just nu ser jag fram emot sex nya viner i det tillfälliga sortimentet imorgon, bland annat Alfa Crux 2014 från Mendoza.
Tack för tips! Jag kanske får komplettera med garderobslagring igen, om jag inte hittar ett större skåp till en rimlig peng. Pelican Storage verkar bara finnas i Stockholmstrakten. Jag har än så länge inte hittat någon Grüner Veltliner jag gillat, men nästa fredag kommer det en som Patrik rekommenderade. Den ska jag testa. Alsace Grand Cru låter dyrt. Vita Rhône- och Bordeaux-viner har jag dålig koll på. Jag får fortsätta botanisera.Vilket trevligt inlägg! Låter som en resa man kan känna igen... vad gäller lagring har jag blivit mindre orolig för att garderobslagra grejer som är prissatta på medelnivå och ska konsumeras inom inte allt för många år. Det finns ju också externa lagringsmöjligheter som inte kostar skjortan om man kan tänka sig t ex Pelican Storage etc.
Lagringsbara vita viner - jag älskar tysk riesling både torr och med restsötma, österrikisk Grüner Veltliner, Alsace-viner grand cru av olika sorter, Chenin blanc från sydafrika och Loire, Vita Rhôneviner, Vit Bordeaux, årgångschampagne för att nämna några favoriter.
Alsace är bland de mest rimligt prissatta kvalitetsvinerna i världen! Om man undviker de allra mest namnkunniga producenterna. Den här kan du garderobslagra i ett par år och sen dricka med litet surkål, fläsklägg och potatis. Men Alsace är en djungel så botanisera är rätt metafor i det här sammanhanget. En riktigt bra guide att luta sig mot är Per Warfvinge med en fin hemsida och även en bok om man så vill.Tack för tips! Jag kanske får komplettera med garderobslagring igen, om jag inte hittar ett större skåp till en rimlig peng. Pelican Storage verkar bara finnas i Stockholmstrakten. Jag har än så länge inte hittat någon Grüner Veltliner jag gillat, men nästa fredag kommer det en som Patrik rekommenderade. Den ska jag testa. Alsace Grand Cru låter dyrt. Vita Rhône- och Bordeaux-viner har jag dålig koll på. Jag får fortsätta botanisera.