Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. BallyJ

  BallyJ Medlem

  2014 Peter Lauer Fass 17 Neuenberg
  N: Lime, päron, rörsocker
  M: Honungsmelon, persika, röda äpplen
  Härligt gyllengul färg och en väldigt lätt diskret sötma som passar väldigt bra till den lite runda avslutningen.
  Det här gillar jag riktigt mycket, 94p! C8FB0AF6-E127-47E8-9819-8F013B2512CB.jpeg
   
  Omar Khayyam, M.Grape, Adamanko och 2 andra gillar detta.
 2. Jesper L

  Jesper L Medlem

  Tyler Chardonnay 2018

  Wow! Här har vi ek för hela slanten. Till en början lite brynta toner av smör som komponerades ihop med friterad brysselkål, krabbkakor och fisk- och skaldjursgryta. Satan så fint! Vinet är smörigt och fylligt med en lång eftersmak där eken är dominant. Toner av vanilj kommer fram när vinets temperatur höjs. Härlig bekantskap :cool:

  upload_2020-2-7_20-38-48.jpeg

  upload_2020-2-7_20-38-35.jpeg
   
  Omar Khayyam, Bror, MagnusH70 och 9 andra gillar detta.
 3. The Wall

  The Wall Medlem

  Ett glas Crémant de Bourgogne när sabreringen inte gick helt enligt plan. Trots intensiva studier och rätt handlag sprängdes 2/3 av flaskan. Familjen var inte helt imponerad. EE8B94EC-37E7-4C04-A94A-81C81CE5DA98.jpeg
   
  Omar Khayyam, vinosofi, Poussard och 2 andra gillar detta.
 4. Sigdarve

  Sigdarve Medlem

  Vad är grejen med att sabrera egentligen?
   
 5. The Wall

  The Wall Medlem

  Att imponera på familjen. Och på sikt gäster när enklare bubbel ska öppnas.
   
  Poussard, FredrikC och Gradin gillar detta.
 6. Sigdarve

  Sigdarve Medlem

  Skärmavbild 2020-02-07 kl. 22.43.44.png
  Så du sabrerar enklare bubbel också? Man skulle kanske testa att sabrera en Pommac.
   
  Last edited: 7 februari 2020
  M.Grape, IsKr och The Wall gillar detta.
 7. The Wall

  The Wall Medlem

  Bara enklare bubbel än så länge. Kanske därför flaskan havererade. Eller så var det för mörkt. Lovade hustrun att öva på minst en flaska/vecka, vilket hon tyckte var bra eftersom plan B i form av en osabrerad flaska Champagne (enkel-plonk) halades fram ur kylen som kompensation.
   
 8. Sebran

  Sebran Medlem

  Georg Breuer Berg Schlossberg 2008

  En intressant detalj med detta vin är att varje årgång har en egen designad etikett, likt Mouton Rothschild. Det här är egentligen ett Grosses Gewächs, men Breuer valde att gå ur VDP när hans andra vingård Nonnenberg inte fick betecknas som GG då den låg för långt ifrån floden.

  Schlossberg är en av Rheingaus mest kända vinlägen och 2008 anses generellt vara kanske den bästa årgången därifrån sedan millenieskiftet. Det tog ungefär en halvtimma av luft innan vinet började öppna upp sig, inledningsvis med en mycket frisk doft av havsbris, petroleum, röda äpplen, mineral och en viss sötma.

  I smaken har frukten och syran högaktningsfullt klivit några steg tillbaka för att ge plats åt en komplex men samtidigt finstämd och nyanserad mångfald av olika smaknyanser som havssalt, sten, lätt petroleum och mogna höstäpplen.

  Befinner sig i ett skede med mycket fin balans och behöver inte lagras längre än så här. Flaskan fick följa med hem som påskdekoration

  65BA88C6-9061-4C96-B34F-AD6E96157C28.jpeg
   
  MartinE, Fredrik L, MagnusH70 och 10 andra gillar detta.
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Tranan har bra priser på många viner. Drack denna för något år sedan. Inte annat än ett fynd
   
  MartinE, M.Grape och Sebran gillar detta.
 10. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Cramant har väl lägre tryck=tunnare glas. Dum idé att sabrera en sådan flaska. Akta händerna.
   
  The Wall och FredrikC gillar detta.
 11. The Wall

  The Wall Medlem

  Hur är det med Cava och Prosecco glastjockleksmässigt?
   
 12. john b

  john b Medlem

  Amatör här men har sabrerat lite och läst på.

  Jag tror det måste vara högt tryck i flaskan, flr att skjuta bort glasfragment och kokrk. Tillräckligt högt tryck ger champagnemetoden. Men inte proseccometoden och mystisk tysk-sektmetoden.
  Cremant har jag sabrerat lyckosamt, är ju gjorda på champagnemetoden.Vet dock att de kan ha lägre tryck i sig. Står tyvärr inte på innehållsförteckningen. Tänker mig att dyrCremant försöker vara så likt champagne som möjlogt. Cava vet jag inte vilket tryck de har inne i flaskan.
  Har inte kunnat sabrera öl med kork tyvärr.
   
  FredrikC och Hardolph gillar detta.
 13. john b

  john b Medlem

  Dubbelpost
   
 14. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  -Fungerar även fint att sabrera ballerinakex och ostpopcorn, helt utan tryck i förpackningen.
  Direkt från hästens mun här:
  https://www.finewines.se/threads/hu...i-baten-stora-batvinkaellartraden.3669/page-2
   
  MartinE, M.Grape, The Wall och 3 andra gillar detta.
 15. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Har sabrerat mycket och med många olika saker. Blir lite av en sport. Så allt från mobiler, häcksaxar, brevpressar, kreditkort till riktiga sablar samt olika storlekar på flaskorna. En flaska som sprack men högre upp än exemplet ovan. Aldrig lyckats sabrera med vinglas men sett det göras.

  Kvaliteten på flaskan är viktigt, Vet att. en del bourgogne ,annan Cremant samt saker som Cava, Prosecco etc kan ha lägre tryck. Inte alltid på grund av annan metod men pga lägre halt av socker och jäst i liqueur de tirage. Ger ett lite krämigare vin och i vissa fall, möjlighet att ha tunnare glas i flaskan.

  Försiktighet anmodas vid sabrering. Om flaskan sprängs när du håller i den är kroppens naturliga reaktion att greppa tag. Dålig idé om du håller i krossat glas och kan gå mycket illa för senor och nerver i handen.
   
  MartinE, The Wall, FredrikC och 2 andra gillar detta.
 16. Niclas

  Niclas Medlem

  Har sabrerat ett antal cavor och det har funkat kanon. Senast använde jag en vanlig Hultafors vinkelhake med (30cm m plasthandtag) som gjorde jobbet utan någon speciell kraft bakom. Jag har dock alltid fokus på vart sömmen är på flaskhalsen.
   
 17. The Wall

  The Wall Medlem

  Sabreringsbeslut ska helt klart inte tas i nyktert tillstånd. Vi skulle öppnat Cremant på vanligt sätt och därefter sabrerat Champagnen. Nåja, det finns ju bara ett sätt att lära sig; prova och öva.
   
 18. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Det är två saker som är viktiga för en smärtfri sabrering. Nr1: Låt kniven, svärdet, glaset eller vad ni nu använder er av glida längs sömmen på flaskan. Nr2: Flaskan måste vara väld kyld. Detta är det absolut viktigast. Lägg gärna flaskan i frysen en halvtimma innan.
   
  The Wall och Skrutt gillar detta.
 19. Adamanko

  Adamanko Medlem

  Idag kör vi en Santa Duc Gigondasprövning. Les Hautes Garrigues-16 mot Clos Derriere-16. Halvblint.
  Vin 1 viar en fantastisk komplexitet från första början. Där är hallon och lakrtis följt av lingon. Körsbär och trolldeg. Underbart komplext redan från början
  Vin 2 är mer slutet. Stall och fat är det första. Men det börjar öppna upp under kvällen. Först är körsbär. Sen kommer den någon saltighet som min son kallar sardeller. Jag finner svarta vinbär. Och även trolldeg. Absolut på slutet så öppnar det upp ytterligare och jag känner rökta oliver/asfalt.

  VIn 1 leder hela kvällen men vin 2 kommer närmre och närmre. Vin 1 får 95 och vin 2 får 93. En fantastisk kväll

  Vin 1 är Clos Derriere
  Vin 2 är Les Hautes Garrigues.

  Kanske bäste vinkvällen någonsin. Min son ger 1 poäng mindre på båda.
   
  MagnusH70, LeChat, The Wall och 6 andra gillar detta.
 20. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  upload_2020-2-9_11-28-43.jpeg

  Denna helg gavs ett fint tillfälle att jämföra två olika Chenin Blanc från en av mina favoritproducenter i Sydafrika, Alheit Vineyards, nyligen släppta på beställningssortimentet. Tidigare hade vi prövat en mix med bl a Roussanne, Chenin, Muscat, Verdelho som heter Hemelrand Vine Garden från samma producent, den kostar 249 kr och var fin den också men rätt stor och fet och ännu mer tropisk än de två rena Chenin Blanc-vinerna nedan. Satte 90 p på Vine Garden.

  Alheit Vineyards Nautical Dawn 2017 Chenin Blanc
  (325 kr)
  Alheit Vineyards Fire by Night 2017 Chenin Blanc (389 kr)

  Dessa två viner från samma år med 100 % Chenin blanc, av samma producent, var verkligen olika uttryck. Nautical Dawn är från de svalare (södra) delarna av Stellenbosch. Fire by Night är från Paardeberg i Swartland.

  Nautical Dawn har en mer klassisk sydafrikansk Chenin blanc känsla med aprikos på näsan, apelsinkrokant och rätt kryddig i munnen, men med en fantastiskt fint avslut med hög syra och rätt mycket sälta. Ett stort vin som kanske kräver mat, typ smakrik grillad fisk eller friterad kyckling. 91 p

  Fire by Night känns verkligen som den har en del släktskap med Sadie Family och Mullineux, dvs ännu mer elegant och precis än Nautical Dawn och Cartology; med en mineralstinn och salivutsöndrande finish, absolut med bra frukt den här också, citroncrème, gula äpplen och litet marsipan, men framför allt lång och finstämd. Nästan litet skaldjursumami i avslutet. 93 p och kan verkligen rekommendera denna.
   
  thunberg, Trydebull, LarsW och 9 andra gillar detta.

Dela sidan