finewines.se remissvar på Alkoholleveransutredningen

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 1 november 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Lite retweets har jag i alla fall åstadkommit, men jag har såpass få följare på Twitter att det nog inte ger så mycket. Men alla bäckar små...
   
  Anders Landström gillar detta.
 2. Peder

  Peder Medlem

  Delat på Facebook och Twitter och det är det minsta man kan göra! Keep up the good work Finewines.se :)
   
 3. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  Då man enligt EU-domstolen kan be om råd, eller är det för tidigt skede?

  1. Förhandsavgörande
  De nationella domstolarna i varje EU-land ska se till att EU-lagarna tillämpas riktigt i landet. Men det finns alltid en risk att domstolarna i olika länder tolkar EU-lagarna på olika sätt. För att förhindra detta finns ett förfarande för ”begäran om förhandsavgörande”. Om en nationell domstol är osäker på hur en viss lag ska tolkas eller om den är giltig kan den, och i vissa fall måste den, be EU-domstolen om råd. Detta råd kallas ”förhandsavgörande”.
   
 4. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Undrar på vilka grunder urvalet av kommuner som remissinstanser har skett.
  Vi har i Strömstad två av landets till omsättningen största systembutiker.
  Inte intressant att bolaget kränger alkohol för miljarder till norrmän?
  Att man själv bedriver samma verksamhet som man kritiserar?
   
 5. sunqan

  sunqan Vinös

  Systembolaget i Strömstad säljer till utländska kunder som personligen infinner sig i butiken. Debatten har väl aldrig handlat om det???

  Vi har inga begränsningar i hur mycket man får handla i butik. Vi har inte heller några begränsningar i hur mycket alkohol man transportera.
  Vi har inte heller några begränsningar i hur mycket alkohol man får föra ut ur landet.
   
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Namnet på "förhandsavgörande" leder nog tanken lite fel. (Se även Wikipedia-artikeln.) Detta är namnet på domsluten från EU-domstolen när de lämnar besked till nationella domstolar. T.ex. var Rosengren-domen 2007 ett förhandsavgörande från EG-domstolen (som det hette då). Det var Högsta domstolen i Sverige som begärde in detta från EG-domstolen. Sedan var det Högsta domstolen som formellt friade Klas Rosengren & co, efter att de fått klart för sig från domarna i Luxemburg att vissa paragrafer i den svenska alkohollagen stred mot EU-fördragen. Sedan var Sverige tvunget att ändra i alkohollagen så det uttryckligen var tillåtet med privatimport utan att gå via Systembolaget.
  Så ett förhandsavgörande från EU-domstolen är bara aktuellt när det väl finns något mål i en svensk domstol.
   
  Sörplarn gillar detta.
 7. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  Tack för svaret, en annan fråga som man självklart undrar över, hur mycket skattepengar går åt till sådant här, även om det är dömt på förhand att misslyckas då jag antar att EU kommer ställa sig på tvären, har du någon aning om det?
   
 8. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  Inga problem. Det är bara att höja alkoholskatten. ;)
   
 9. Peder

  Peder Medlem

  Om man söker på Google med orden:

  remissvar alkohol

  och begränsar sökningen till 1 vecka så verkar man även finna remissvaret från nätvinhandlarnas om man tittar på den cachade versionen eftersom den inte verkar vara publicerad, men finns i Google-cachen.

  Remissvar.jpg
   
  sunqan gillar detta.
 10. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  Mycket bra av er att hinna få till ett svar och bra svar dessutom!
  Magnus
   
 11. Peder

  Peder Medlem

 12. Peder

  Peder Medlem

  Eftersom jag hade tid över i mitt schema så besökte jag Summit och var med på den lilla presskonferensen som inte hade alltför många deltagare. Det var dock intressant att höra mer ingående nätvinhandlarnas remissvar som har bedömts av skickliga advokater. Det var en ganska stor tro även bland deltagare tillsammans med NVB att Sverige kommer kunna få problem med sina nya alkohollagar om de klubbas igenom. Man kan även konstatera att Advokatsamfundet delar åsikt i många frågor kring den nya alkoholutredningen och att det kommer stötta på problem EU-rättsligt.
   
 13. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  finewines.se pressmeddelande

  Forumet finewines.se Stockholm 2014-11-05
  info@finewines.se

  Diskussionsforum online lämnar remissvar på Alkoholleveransutredningen.

  Viktiga förändringar börjar ofta på gräsrotsnivå. Rosengrendomen var en viktig milstolpe som medfört att privat import av vin idag är tillåtet i Sverige. Nu lämnar Nordens största vinforum: finewines.se, in ett remissvar på Alkoholleveransutredningen.

  De positiva effekterna som privatimporten av vin har haft på den svenska alkoholmarknaden kan inte underskattats. Sedan Rosengrendomen har valfriheten ökat, vinintresset stigit och alkoholkonsumtionen är oförändrad

  Det är någonting som medlemmarna på vinforumet finewines.se, Nordens största forum för diskussioner om och kring kvalitetsviner, vill belysa i den Svenska alkoholpolitiska debatten. Därför har de satt samman och skickat in ett remissvar på det statliga betänkandet (SOU 2014:58).

  – I stort sett alla förändringar som skett historiskt har initierats av privatpersoner via rättsprocesser i EU och deras engagemang har gjort att Sverige idag har större valfrihet och oförändrad alkoholkonsumtion, säger Anders Landström från finewines.se

  Statens betänkande bygger på att aktörer med inriktning på kvalitativa produkter ska hållas borta från handeln med alkoholdrycker, vilket finewines.se inte välkomnar. Flera av utredningsförslagen kommer enligt finewines.se att innebära allvarliga inskränkningar på den fria rörligheten och allvarligt inskränka konsumenters möjligheter att köpa kvalitetsvin från små och oberoende odlare.

  – Om betänkandet oförändrat går vidare så kommer det att påverka medborgarnas syn på det statliga monopolet på ett väldigt negativt sätt; då den idag rådande situationen med alternativa handelsvägar är det som, paradoxalt nog, håller acceptansen för Systembolagets monopol uppe, säger Anders Landström från finewines.se

  Att ett ideellt vinforum lämnar ett remissvar på en statlig utredning är något unik i Sverige. Det visar på problematiken i ett land där debatten drivs av välfinansierade nykterhetsorganisationers starka lobbyister tillsammans med statliga bolag; och där det är de, inte de folkvalda politikerna, som dikterar den svenska alkoholpolitiken.

  – Bristen på en levande, öppen och tydlig debatt om den svenska alkoholpolitiken är inget annat än ett hot mot demokratin. Vi har inget mot Systembolaget, det är snarare tvärt om; men diskussionen måste lyftas. Media, politiker och medborgare kan inte uteslutande matas med information från Systembolaget dess dotterbolag och samarbetsorganisationer, avslutar Jimmy Forsman, från finewines.se.

  Alkoholleveransutredningen, som 9 juli presenterade sina förslag, hade i uppdrag att granska e-handel och hemleverans av alkohol.

  Länk till finewines.se remissvar

  För mer information, kontakta:
  Jimmy Forsman
  Anders Landström
  Följ och delta direkt i diskussionen om alkoholhandelsutredningen på finewines.se:

  Presentation av forumet finewines.se

  Forumet finewines.se är Sveriges största och enda verkligt aktiva diskussionsforum för vinintresserade. Forumet grundades 2007 och har idag 1050 registrerade användare, 6000 läsare per månad samt ytterligare 1500 intressenter vilka följer forumet via Twitter. finewines.se är ett helt oberoende forum som drivs på ideell grund av vinintresserade privatpersoner, utan annonser eller någon koppling till producenter eller importörer. finewines.se är mötesplats på internet för personer som är aktiva i olika vinprovarföreningar runtom i landet, och personer som provar vin på egen hand samt används också för dra ihop intresserade till ideellt arrangerade möten. Men det som verkligen profilerar finewines.se är diskussioner om allmän dryckeskultur, att dricka mindre men bättre, viner och vinutbud, bästa köpen i Sverige och utomlands, intressanta nya leverantörer, trender i vinvärlden, resor och mycket annat.
   
  Vino fino, Rexel, Håkan och 11 andra gillar detta.
 14. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Peder och Anders Landström gillar detta.
 15. Peder

  Peder Medlem

  Last edited: 6 november 2014
  chambertin gillar detta.
 16. ChristianB

  ChristianB Medlem

  "Om inte distanshandeln med alkohol kan stoppas, så kommer den växa och ökad tillgång leder till ökad konsumtion, varnar han (Sven Andréasson)." - http://drugnews.nu/2014/11/05/kritiska-remissvar-om-e-handel/

  Är inte det här fel rakt av? Vad jag förstått så har tillgången på alkohol ökat men konsumtionen har legat fast eller rentav minskat? Ett exempel var ju problematiken med BiB, där det förutspåddes att konsumtionen skulle skjuta i höjden kring 2004 och framåt. Tvärtom har ju konsumtionen minskat... Det känns som att man på rent politisk populism försöker ropa varg hela tiden. :p
   
  Håkan och Peder gillar detta.
 17. Peder

  Peder Medlem

  kayaker och ChristianB gillar detta.
 18. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Var jag för otydlig? ;) Jag menade att det vrålas högt om hur illa svenskarna ligger till om man skulle släppa alkoholhandeln fri, men efter vad jag läst och sett så är det väl tvärtom så att tillgången har ökat men konsumtionen har minskat. Därav "ropa varg" från IOGT-NTO och deras vänner! Men om de inte gjorde det så skulle ju deras existensberättigande försvinna så de måste fortsätta...
   
  Per Stade och Peder gillar detta.
 19. Peder

  Peder Medlem

  Mumbo Jumbo var mest ett kännetecken över vad som brukar komma ur Sven Andreassons mun. Det stämmer vad du skriver att konsumtionen har minskat ju mer liberala vi blivit. Något som jag tror bland annat Mattias Svensson på NEO uppmärksammat mycket.

  http://timbro.se/rapporter/alkoholen-en-lyckad-svensk-liberalisering
   
  kayaker och ChristianB gillar detta.
 20. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Konsumtionen minskade mellan 2004 och 2012. Mätningen sköttes då av SoRAD (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) som fick kritik för att de underskattade den oregistrerade försäljningen, dvs ej skattad internethandel, hembränning och smuggling. Efter flytt av det sk Monitorprojektet till CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) , så gick konsumtionen under 2013 tillbaka till 2007 års nivå då tydligen smuggling , internethandel och hembränning ökade dramatiskt (35%) under ett enda år.

  All data finns att ladda ner här

  Är man konspiratoriskt lagd så kanske man ska ta siffrorna med en nypa salt. Till nykterhetsrörelsen och Systembolagets förtret så ökar dock inte internethandeln tillräckligt fort i undersökningen men kanske 2014 års siffror kommer visa på en kraftig ökning även där :)
   
  ChristianB gillar detta.

Dela sidan