Förslutning: kork vs. Skruvkapsyl

Diskussion i 'Vin' startad av StefanAkiko, 1 februari 2014.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Ibland framstår det i dialogen som om att:
    Vad som än händer under kork = könsnorm.
    Vad som än händer under all annan förslutning = vinförstörande.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  2. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    En detalj som verkar missats i dialogen hitintills ang när syre tillförs vin, så tillförs stora mängder syre inte bara vid produktionen av vin, utan också vid (minst) tre andra tillfällen innan konsumtion:
    1. Vid dekantering/luftning som gravt förändrar ett lagrat vins redox-potential.
    2. Vid omkorkning.
    3. Den dagen korken börjar läcka - det är ju faktiskt bara en tidsfråga.

    Dekantering/luftning vänder sig tex Jancis Robinson mot som rent påhitt och kvacksalveri (!?!) trots att det går att tydligt mäta vinets kemiska förändring. Har själv vid blindprovning utsatts för olikförberedda viner ur samma batch och haft svårt att se likheterna. (Ibland också efter avtäckning.)

    Omkorkning torde ju ha STOR inverkan på ett vin. Och redan det faktum att det behövs är ju ett underkännande av korken per se. Även om omkorkning ur alla aspekter borde innebära ett rejält tillskott av syre till vinet, så hittar jag inget hållbart skrivet/tänkt om detta. Kanske för att det är en sådan sällsynt företeelse?

    Läckande kork... Här har jag personligen bara invektiv att bidra med till dialogen, så jag låter bli.
     
    Last edited: 12 maj 2015
    Mattias Schyberg gillar detta.
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Kvällens viner förberedda. Barolo. Två st 2007or och en 2006:a för att få liten bredd i utbudet.

    Korkanalys:
    FullSizeRender.jpg
    (Bilden visar sämsta vyn av respektive kork ur läckagesynvinkel.)

    Två långdyringar till korkar där Pajana fortfarande verkar vara ok medan storebrorsan Ciabot Mentin redan (!) läckt till halva, tom stapeln på "B". Den billigare, kortare barkbiten från Corino Giovanni är ett år äldre, men uppvisar inget begynnande läckage öht. Inget av vinerna uppvisar dock (tack och lov, Gud ske pris!) något uppenbart fel.

    Pajana och CM kan man sannolikt anta har korkar från samma leverantör iom att vinerna är från samma producent och från samma årgång. Även om barkkvaliteten på papperet måhända är densamma, så blir ju det empiriska utfallet väldigt olika. Torde inte ha något att göra med vinetes sammansättning eller olika lagringsförhållanden då vinerna köpts vid släpp från samma leverantör och dessutom sedan beställningen varit sambos i samma låda.

    Kunde jag välja, så skulle jag köpa alla mina viner med skruvkork. Om inte annat bara för att slippa läckage, TCA och andra korkrelaterade bekymmer.
     
    Last edited: 12 maj 2015
    kayaker och Mattias Schyberg gillar detta.
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Har du möjligtvis en källa till detta påstående? Är klart intresserad av att läsa hennes tankar. :)
     
  5. sunqan

    sunqan Vinös

    magnum, Göran, StefanAkiko och 1 annan gillar detta.
  6. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Hörsägen från CT. Denna artikel motsäger mitt tidigare uttalande och stämmer överens med vad som borde vara allmänt vedertaget.

    Har fö bara noterat ett tuppjuck från henne, och det rörde 2003 Pavie.
     
    Last edited: 12 maj 2015
  7. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Jag tillhör det utdöende släktet läsare av fysiskt papper. Tog några bilder men upplösningen i bifogade filer i forumposter är inte tillräckligt hög. Försökte sedan skicka dig bilderna via forumkonversation men där kan man inte bifoga filer...

    Artikeln finns i aprilnumret 2015, sidan 69.
     
  8. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Den mest seriösa ansatsen jag sett i dekanteringsfrågan är artikelserien i Revue du Vin de France där man testar följande:

    1. Flaska öppnas 2 minuter innan servering
    2. 2 timmar i karaff innan servering
    3. 2 dygn med öppnad flaska (ej dekanterad)

    4. Flaska öppnas 4 minuter innan servering
    5. 4 timmar i karaff
    6. 4 dygn öppnad flaska

    Man testar olika (franska) regioner, tidsaspekten blind. Dvs man vet vinet, men inte hur länge respektive prov varit öppet/dekanterat.

    Resultaten visar att det finns betydande skillnader som beror på kontakt med syre, men, tråkigt nog, att det ger olika resultat beroende på ursprung/druva. Dvs vissa är bättre att dricka direkt ur flaska, andra ur karaff, andra efter lång luftning i flaska... Ingen universalregel alltså....:(
     
  9. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    StefanAkiko gillar detta.
  10. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Ser ju ut som Pajana korken ev har en märkning från korkfabrikanten, gäller inte detta CM korken? Men du har väl skrotat dom, korkarna alltså...
     
    StefanAkiko gillar detta.
  11. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Med andra ord så är det nog bäst att vara försiktig med dekantering och istället låta vinet utvecklas i glaset under kvällen och med tanke på andra trådar - aningen svalt där även värmen långsamt stiger. :)
     
    Vino fino gillar detta.
  12. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Ja, det är nog så. Jag håller för en gångs skull faktiskt med den store Råååbert när han säger att det är roligt att följa ett vins utveckling under kvällens gång om man inte dekanterar utan kör från flaskan och märker vilken förändring det blir med några timmars ordentlig oxidering.
     
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Korkarna blev kvar på restaurangen. Vinerna var helt underbara och tog slut. Maten också.
     
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  15. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Har du readly?
     
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Nej. Men jag har Feedly.
     
  17. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Du får skaffa Readly,där finns Decanter!:)
     
  18. Larseman

    Larseman Medlem

    Så här står det i Munskänkarnas utbildningsmaterial för Druvbetyget:

    Korkens konsistens gör den till ett närmast perfekt hjälpmedel för att tillsluta vinflaskor. Den är elastisk och tät, inte genomsläpplig för luft. Vid normal lagring är det först efter 20-25 år som korken genomgått sådana förändringar att den börjar medge avdunstning och luftinsläpp. Den är beständig och tål nästan alla temperaturer och är härdig mot både eld och syror.

    Om det är på det sättet så borde det vara precis lika bra med en helt tät skruvkork. Jag har svårt att tro att det faktiskt är så, tror snarare att den som har skrivit kompendiet har sina egna starka uppfattningar.
     
    StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
  19. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Munskänkarna i en ask på gott och ont. ;)
     
    Larseman gillar detta.
  20. Vino fino

    Vino fino Medlem

    ??? är detta officiellt utbildningsmaterial för Munskänkarna? Där ser man.
     
    Larseman gillar detta.

Dela sidan