Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Rexel

  Rexel Medlem

  Fonterutoli 2011(89p)
  Vardags chianti som alltid finns hemma, tyckte bättre om det förr, men absolut gott
  Färg, mörkröd
  Doft, ganska bärigt och ektoner
  Smak, bär, ek, med mjuka tanniner
  Barolo marcanesco 2009 (91p)
  En god barolo, men lite för mycket körsbär i smaken, 2008 är bra mkt bättre
  Färg, djup rubinröd
  Doft, mint, choklad, salvia, ek, körsbär
  Smak, körsbär, mint, ganska hög syra med mjuka tanniner

  image.jpg
   
  Skrutt, BarisMattsson, Vino fino och 1 annan gillar detta.
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag köper iaf inte bara prestigeviner. Verkligen inte!
  Finns så mycket spännande och BRA av nya och gamla ambitiösa/passionerade odlare runt hela jorden.
  Bara det att i min värld bär det emot att handla det som inte lyfter sig över tröskeln. Jag köper verkligen inte varken Lafite eller Haut-Brion. Och jag köper aldrig deras andraviner. Jag köper gärna Montrose, men aldrig deras andravin.

  Med dagens prisbild i B-områdena och så oändligt många odruckna megaspännande viner från hela världen som ännu inte kommit upp i B-klass, så nyttjar jag mina pengar mer och mer till annat än prestigeviner.

  ...dock: köpsuget reser sig starkt av créme de la créme och skrumpnar omedelbart av allt "sekunda".

  Ya ya.

  Min värld, min plånbok, mitt val :)
   
 3. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  2012 Yellow Tail Pinot Noir (88p.)
  South Eastern
  A high score for this FANTASTIC wine!
  There is this enormous difference between this wine opened and enjoyed immediately AND this wine opened and aerated for a lengthy time.
  This wine is good enough for a lengthy assessment... Ganbare!

  2012 Marques de Toledo La Mancha Blanco (84p.)
  Verdejo
  Not at all a great wine, but delicious and works well as a summer wine. We don't drink enough Spanish whites outside of La Rioja... And in all honesty: not enough of the white Riojas either...
  This is just like a better Petit Chablis with slightly low acid and a price tag that would make Chablis growers bitter and sour...
  Light yellow.
  Nose is young and fruity with distinct TuttiFrutti (Swe candy) and something towards passion fruit.
  Pure grape aromas come first on the palate. Acids are M, the body is M-, fruit is young and the finish better than 'good'. This is light with a glitchy mid-palate, but with a quite ok intensity nevertheless. The structure allows for a mineral component that is of warm, wet earth.
  The aromas I collect besides the overwhelming Tutti Frutti are: green apples, passion fruit, jasmine tea and white flowers.
  Not for keeping. Super cheap wine. Great for what it is even if I'm sure it would sparr well with many more expensive bottlings.
  A summer glass of wine on the balcony. Yay!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Naturligtvis resonerar många som att the lime light inte är för dem, och att en gnutta av stjärneglans är nästan lika bra som stor stjärneglans. För mig så har andravinet "subtraherats" från modervinet så att modervinet skall kunna hålla en hög och god kvalitet. Nyckeln till min tolkning ligger i att det är bortsorterat. Det blir lite som att köpa en Rolex på marknad i Turkiet för 50kr. (Även om jag aldrig skulle köpa en Rolex på findyrbutiken heller.)

  Jag har själv inga behov av att sola mig i stjärneglans eller bevisa att min lilla dingelidång minsann är GIGANTISK. Jag är heller inte så skicklig att jag klarar av att hitta ursprung i viner, mer än vissa druvor och områden... ibland. Jag skulle aldrig kunna smaka på en "nästan-Lafite" och kunna dra några slutsatser om Modervinets natur. Jag är en enkel insekt som bara är intresserad av att äta, dricka gott, få jobba hårt (och länge), röra på fläsket och använda dingelidången på traditionella vis.

  Sedan har jag fått Giscour's andravin serverat blint, trodde det var en PHET Pauillac... Och, tja... Ännu ett lärorikt faceplant. Men hamnade ändå inte på min inköpslista.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 5. Silex

  Silex Medlem

  Drack Plan Pegau 2011 igår och kan bara hålla med. Inte så imponerad. Mycket mörka bär, men lite kort och inte särskilt komplext. Tycker också det har en störande eldighet (i likhet med många andra syd-Rhonare enligt mig). Flygplansvin tycker jag var en ganska träffande beskrivning.

  Idag öppnade jag istället en Domaine Labet Cuvée Fleurs 2012 från Jura. Perfekt till en gräddig fisksoppa. Här finns gröna äpplen och mineral, men också tropisk frukt i doften. Bra syra som delvis döljs av en ganska fyllig munkänsla. Gröna äpplen, mineral, lite rök och jag anar lite fat. Det här var gott!
   
 6. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Provence rules...

  Kvällens vinnare i melodifestivalen blev Domaine Hauvette 2000 från Les Baux. Biodynamisk producent och apellationens stjärna om man inte räknar uteslutna Trevallon. Dominique Hauvette (ja just det, en kvinna!) är "mannen" bakom detta vin som är gjort på Grenache, Cabernet och Syrah...

  image.jpg

  Moget med nypon, plommon, örter, lakrits och stall i en härlig mix. Påtagligt strävt, fylligt, kryddigt och eldigt i munnen med ett långt köttigt och stalligt slut..

  SKITGOTT!!!
   
  StefanAkiko och karl.1480 gillar detta.
 7. Mmm

  Mmm Medlem

  Jag vet inte om jag håller med om att andraviner någonsin varit ett bra köp. Jag har i alla fall aldrig druckit ett andravin som jag ens tyckte var bra (oavsett prisbild). Inte ens Forts de Latour har känts värt mer än möjligtvis ett par hundra.

  Det som gör mej lite perplex är att andravinerna oftast skiljer sej åt väldigt mycket i stil och karaktär från förstavinet. Man hoppas ju på lite grand av samma smakprofil men med mindre koncentration och intensitet. Ofta tycker jag att andravinerna är svåra att ens placera i Bordeaux? Jag kommer iaf aldrig med att köpa ett andravin mer, hellre lite Poujeaux och Coufran (t.ex)
   
 8. Mmm

  Mmm Medlem

  Man kan inte enbart dricka Krug och JL Chave... Idag hittade jag en flaska i källaren som jag inte vet mycket om. Tror jag köpt den för att jämna ut en beställning till en hel låda någon gång. Kostar runt 70 DKK
  Réméjanne Côtes-du-Rhone 2009, ekologiskt vin.

  Antitesen till Guigals version. Lätt vin, nästan som en Fleurie. Riktigt fin och typisk Syrahkaraktär. Osar av fin och ren frukt. Blir till att leta mer från denna producent.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 9. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  ????? Var placerar man t.ex. Bahans Haut-Brion och Clos du Marquis (när det fortfarande var ett andravin) annars?
  Men det är sant att druvsammansättningen kan bero på vad de valt till förstavinet och det är ofta är mer Merlot i en del andraviner.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Till mellon så måste det ju öppnas vin, som lovat blev det den mogna varianten av Taurasin jag drack igår.

  1998 Radici Taurasi Riserva (91p)
  Ställde den mot 07:an från gårdagen. Klart mjukare och snällare med lite extra komplexitet av tjära, kakao och strandplanka. Utöver detta så var frukten mer torkad med inslag av te och nypon.

  Gillar 07:an aningen mer då intensiteten och syran var bättre och frukten renare och mer vital. Båda är dock köpvärda.
   
  Vino fino gillar detta.
 11. Mmm

  Mmm Medlem

  Drev det lite långt eftersom jag bara provat en handfull andraviner (och varken Bahans Haut-Brion och Clos du Marquis). Men trenden är 100%-ig, för mej är det dåligt "bang for the buck".

  Tror också att det är mer Merlot och betydligt kortare tid på fat som gör stor skillnad. Och yngre/sämre stockar såklart. Förr hade jag nog en tro på att det var fat från huvudvinet som dömdes bort och blev andravin, men det är knappast så någonstans.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 12. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Strandplanka… ännu ett imponerande smakord från @Matlen. Me like. :)

  Menar du typ drivved som doftar både trä och salt hav eller har jag missuppfattat?
   
  StefanAkiko, Mattias Schyberg och Mats gillar detta.
 13. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Har du provat Pavillon Rouge från senare år? I sådana fall, vad tyckte du?
   
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag menar nog mest lite vattenskadat trä, men varför inte lite hav på toppen också. Mums!
   
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Låter som Japanskt cuisine där väldigt mckt har drag av hav.
  Har du förresten hittat din väg gnm ngt annat japanskt?
   
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det är alltid bra att testa sina idéer fullt ut. Man lär sig mycket på det sättet. Ibland håller det. Ibland blir det fäjsplant, ibland håller det hela vägen. Oftast blir det ngt i gråzonen. Ungefär som blindprovning. Alltid bra att utmana!

  Har hittat åt Gin här i loungen på Narita Airport och skålar för dina undersökningar av idéer. Skål!
   
 17. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Intressant!

  Innebär ju - då bra producenters 2:a vin kan vara bättre än andras 1:a vin - att du/ni faktiskt medvetet väljer att köpa något som du/ni vet är "sämre". Och hur resonerar du/ni när en producent i stället gör ett huvudvin men kompletterat med bättre cuveer. Man kan ju då se det som att "standardcuveen" inte går att köpa. Den är ju liksom sekunda då dom kan göra bättre... Gäller ju i så fall mängder med producenter och vin...

  Dessutom så kan ju huvudsyftet med ett 2:a vin vara dels att man gör det på druvor man inte får använda pga laggstiftning eller vill använda då man valt bort druvorna (basvinerna) av andra skäl. Kanske att de förändrar stilen på huvudvinet på något sätt... Inget av skälen betyder ju att vinerna för den delen blir dåliga, eller att dom ens blir sämre än andra egendomars sk. första vin...
   
 18. mad dog mikey

  mad dog mikey Medlem

  Däremot har jag testat ett par andra viner i snarlik prisnivå som lyckligtvis funkat bra. Vina Pedrosa (för 30kr mer än Pegau - dvs 159kr) är inte dumt, likaså Tenuta Etna Rosson' för 143kr. Min fru gillade dock 'flypplansvinet' - så det får väl funka som pizzavin.
   
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Än så länge är det mest umeboshi som har slunkit ner samt allt lättsmält med choklad. Resten jobbar jag på. :)
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu är jag inte @StefanAkiko men om jag pratar för mig själv så köper jag hellre en producents hjärtebarn än de vin som görs medvetet för att säljas billigare (druvmaterial som inte duger till förstavinet när så är fallet). Detsamma gäller andra livsmedel där jag aldrig köper lågprisvaror inom en varukategori om jag kan välja dess premiumserie. Detta även om den billigare produkten inte behöver vara så mycket sämre.

  Inget är dock svart eller vitt, men jag väljer hellre att köpa vin från en mindre vinmakare där man har råd med husets flaggskeppsvin än att nöja mig med en hypad producents "billigare" vin som ett substitut.

  Men vissa producenter kan ju göra flera viner inom premiumkategorin. Det kan handla om olika lägen, cuveér och varianter, vilket är ett stort undantag i resonemanget. Många producenter kan ju ha en hel range av vin gjorda på olika druvor till exempel, där alla håller en likvärdig kvalitet på pappret.

  Oavsett vad som är rätt: det är roligare att köpa flaggskeppsprodukter. I detta läge VET man att man får det bästa just den producenten gjort aktuell årgång. Gillar man inte detta så är det bara att ignorera producenten i framtiden om det nu inte är årgångens fel.

  Men är en producents "förstavin" alltid bättre än en annans "andravin"? Nej, det tror jag inte man kan säga. Det handlar mer om ett förhållningssätt. Jag köper trots allt andravin ganska ofta, då jag gärna testar producenter som är stora och erkända också.
   
  magnum gillar detta.

Dela sidan