Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Liten undran till er båda: Varför tror ni den vita Bourgognen var "sluten"? Borde det inte vara mer logiskt att det helt enkelt inte imponerade denna kväll? Hur vet man annars huruvida man har ett "undermåligt" vin i glaset om man inte kan lita på sitt blinda intryck utan att skydda vinet genom att bedöma det som "slutet"?

  Kanske var det slutet, vad vet jag, men hur bedömer ni detta i så fall?
   
  Last edited: 27 maj 2014
 2. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Jag ska inte säga att det var säkert slutet, men jag har druckit vinet förut och jag är ganska säker på att det var samma årgång... Visst kan det finnas något slags flaskvariation. Men främst fick jag känslan av att vinet var just slutet, som om det höll på doft och smak. I och med att det var en blindprovning så ingick det ju förstås att gissa lite på vad det var i glaset och det var helt omöjligt att föreställa sig en vit Bggne! En lätt hint av ek, mineral som inte var mer än en antydan till sten och nästan obefintlig frukt. Mitt minne från förra gången jag drack vinet är att det imponerade stort trots att det stod bredvid en Grand Cru, men det är ju i och för sig ett par år sedan snart. Kanske har flaskan blivit lite gammal (våra föräldrars källare är väl inte optimal kanske?) men intrycket var snarare att det var ett slutet vin, eller möjligen i den där berömda "tunneln". ;)

  Huruvida det är praktiskt möjligt för vita viner att befinna sig där vet jag inte säkert, i jämförelse med röda viner...
   
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tack för dina tankar, svårt det där med tunnlar och slutenhet tycker jag. :)
  Själv så undviker jag att resonera kring begreppet således, men kanske mest av okunskap.

  Vad gissade du på vinet förresten, tycker nämligen din beskrivning låter som en ganska typisk vit Bourgogne av enklare slag?
   
  Last edited: 27 maj 2014
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Kanske rent av som en ganska usel Bggne?
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, om du frågar mig så hade jag nog resonerat precis som så. Enklare Bourgogne brukar sällan imponera på mig. Smakar ofta så här: "En lätt hint av ek, mineral som inte var mer än en antydan till sten och nästan obefintlig frukt".
   
  Last edited: 27 maj 2014
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Vita viner kan absolut vara både slutna och befinna sig i tunnlar!

  Condrieu är väl ett av de mer kända exemplaren med extrem tunnel. Egentligen även de andra vita Rhonevinerna. Jag tycker också torr vit Bdx har tydliga tunnlar.

  Slutet vin, för mig, är ett stumt vin som accentuerar tannin och/eller syra och där frukten är koncentrerad men oljig. Man kan känna potentialen, inte sällan efter lång dekantering, men delarna sitter inte ihop och vinet har inte blommat ut. Ungt portvin och stor Bdx år 5 - 15 tycker jag är praktexempel på slutna viner och tunnelfaser. Eller varför inte en 6 år gammal Condrieu.

  Ett klent vin med dålig koncentration är något annat….
   
 7. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Halvtorr Riesling kan absolut tunnla vid ca 4-8 års ålder, efter primärfrukten dämpas men innan mognadstonerna (petroleum m.m.) utvecklats. Det händer dock inte alla viner och fenomenet verkar vara mer ovanligt för torr Riesling, varför vet jag inte.
  Det gäller definitivt vita Rhône-viner på bl.a. Marsanne och Roussanne, inte minst vit Hermitage, och där är det ofta lite svårt att förutsäga när de kommer ut ur tunneln.
  Om Viognier-baserade viner är lämpliga att lagra och om Condrieu verkligen har ett liv bortanför tunneln finns det däremot delade meningar om. ;) Om Condrieu har det sagts "det dyraste vita vin som enbart är avsett att drickas ungt" eller något liknande. Château Grillet, som är en egen appellation mitt i Condrieu, har dock alltid haft en profil som ett långlagringsvin, så detta kan i och för sig vara en fråga om vinmakningsstil eller tycke och smak.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 8. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Detta påstående gäller väl även vit Bourgogne numera...
   
  StefanAkiko och MD gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Som okunnig i ämnet så skulle jag vilja säga att potentialen bör kännas, precis som du uttrycker. Ett vin av god kvalitet skall utmärka sig oavsett om det är knutet eller ej (hur skall man annars veta vad som är vad?). Det skall finnas någon form av "umpf", där man tydligt kan utbrista: "tänk vad bra detta kommer att bli om ett gäng år, när frukten blommat ut, komplexiteten stigit och syrorna kommit i balans!"

  Ett vin som bara känns tunt, blaskigt och menlöst skulle inte jag våga hoppas på i längden. Jag tror just detta är problemet: Det är alldeles för lätt att försvara ett vin som inte levererar genom att anta att det befinner sig i "tunneln". Men den som är väldigt erfaren och har passerat ett antal vins livstider har säkert hunnit lära sig att känna skillnaden. Själv kan jag ju bara gissa utifrån vad jag tror och då faller tyvärr underpresterande viner bort, speciellt om det saknas koncentration och "umph".
   
  Last edited: 27 maj 2014
  StefanAkiko gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  För att använda BLIC (balans, längd, intensitet och komplexitet), vad tror ni om följande exempel, båda visar tydliga tecken på kvalitet, men komplexiteten och balansen saknas i "tunnelvinet", men dyker upp vid viss mognad (efter tunneln)?

  Typexempel ungt vin (i tunneln), skala 1-10
  B - 2
  L - 7
  I - 9
  C - 3

  Typexempel moget vin (passerat tunneln), skala 1-10
  B - 9
  L - 6
  I - 7
  C - 9
   
  StefanAkiko, Magnus L och Daniel B gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nu skall jag inte slå in öppna dörrar, men...
  Om man fokuserar det man har i glaset och hur det presterar just här och just nu, så får man en perspektivlös syn på det-man-har-i-glaset. Om man fokuserar vad det skall bli (eller vad det varit) så får man ju en tämligen mager carpe-diem-effekt. Och om man aldrig brydde sig om varken etiketter eller förväntningar, så bleve ju allt detta med att se fram mot (och nostaligska tillbakablickar) förlorade skepp på tillvarons seglats.
  Denna FW-grupp syns tydligt hur vi alla drar lite olika på dessa växlar, att vi alla har lite olika smak... Och dynamik uppstår!
  Visst är det väl ändå underbart :D

  ...och vinet ovan, det dissar jag, även utan att ha provat det. Lifwet är för kort!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hänger inte med i alla svängar och filisofiska uttryck men jag tror jag tolkar din text på rätt sätt och ger därför en stor tumme upp. :)
   
 13. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Min mening är helt odelad. :) Drack en Cuilleron Condrieu Les Chaillets 96'a för ett par år sedan och den var i toppform. Condrieu kvalar i min bok definitivt in som ett av Frankrikes stora vita viner. Men det skall vara vällagrat...

  (Hade varit kul att blindtesta mot dyr Bourgogne men det fanns inte möjlighet)
   
  StefanAkiko gillar detta.
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Man kunde nästan tro att du har något emot att spela rysk roulette?
   
  kayaker och StefanAkiko gillar detta.
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Om jag skriver om det hela:
  Stirrar man sig blind på hur vinet presterar NU så förlorar man i perspektiv (4e dimensionen: tiden).
  Stirrar man sig blind på potentialen så förlorar man i upplevelsen av vinet NU.
  Om man helt obryr sig om etiketter/förväntningar så kan man ju heller inte längta eller hänge sig åt nostalgitrippar.
  Det är trevligt att vi tycker olika.
  Vit Bourgogne som inte levererar är bajs.
   
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det var ungefär som jag tolkade dig med andra ord. :)
   
 17. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Meh! :eek:
  Och jag som trodde jag var så där mulligt kryptisk och egensinnigt svår... Lite mystisk rent av...
   
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kanske lyckades du, "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta", men jag är å andra sidan en jäkel på att läsa mellan raderna - till och med så bra att jag hittar dolda budskap i de enklaste hälsningsfraser. :nagelbitare:
   
 19. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  2007 Robert Craig Cabernet Sauvignon Affinity (92p)
  CABERNET SAUVIGNON
  • > Napa Valley
  This is a rather big CS, without being clumsy. With it's medium intensity it can be enjoyed with lighter dishes. (For a Napa Cab.)
  Opened the evening before, decanted for sediment before going to the restaurant.
  Dark red.
  Voluminous nose of hard core CS, sumi ink and some kind of mineral character we could not define. In the Twilight Zone: no young fruit but still no real maturity. Dark fruit and coffee notes.

  In the mouth it suffers a little from a slightly hollow mid-palate. The end-palate has a suberbly intense and pure CS prescense. Striking! Good length. Acids M, tannin M++.
  (Still?) has not come together. Has enough umpa-umpa to promise great evolution. We really look forward to our next btl (of two) around 2020.
  Wife: 91p.
  At magnificent La Rochelle "Sanno" (Tokyo).
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 20. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Mina tankar är ofta höljda i det ogenomtänkta dunklet...
  Vad skall vi sätta för diagnos på dig idag då? Paranormiker?
   

Dela sidan