Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  YTPN är ett förvånansvärt bra vin. Roligt att även riktiga rödnäsor uppskattar den.

  Ett annat exempel: speedklättringstävling. Damklass. Brittiska kommentatorer. Eurosport.
  - The girl on the right, with the very tight ... ahum ... tights is known to be the favorite among the male audience.
  - Well, I can't see why. She's also lagging behind her opponent.
   
  Vino fino gillar detta.
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Ge aldrig upp billiga viner, det finns fantastiska pärlor. Tex appellerar Madiranviner ofta till min smak. Billiga portugiser med fläskig karaktär kan också vara bra osv...
  Men, ofta blir det nitlott...
  Det är ju inte alltid man vinner.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 3. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Helt sant såklart, men i denna prisrange så behöver man välja med stor omsorg. Men visst tusan finns guldkornen, vi har ju en tråd "riktigt billiga viner som smakar ok" där vi lyckats samla ett gäng vid det här laget.

  I will never give up cheap wines, men relativt ofta så händer det ganska mycket när man lägger på en femtiolapp eller hundralapp över hundringen. Samtidigt så blir man ju också mer kräsen för varje vin man dricker.
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  En bild säger mer än tusen ord normalt, men här famlar jag i mörker. Var de bra?
   
  Vino fino gillar detta.
 6. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Blev lite besviken på dom, men så var förväntningarna också väldigt höga. Riktigt goda viner, men höll inte riktigt hela vägen. Jobbar på TNs på CT, men min hjärna är lite mosig.
   
 7. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Min gode far, som vet att jag är svag för Beaujolais, lämnade över en låda Domain Pardon Fleurie 2012 för ett tag sedan efter en tur nere i Europa med bilen. Igår, efter att ha flyttat hela kontoret under dagen, korkades en av flaskorna upp.

  Första glaset var knutet och återhållsam i doften med aningar av röda bär. Jag lät det stå i glaset ca 20 minuter och nu hade massvis med lingon, frusna hallon och nyklippt gräs kommit fram. Smaken hade (givetvis) hög syra, låga men ändå befintliga tanniner och klart gröna toner med goji-bär och lingon. Inte så lång eftersmak men väldigt uppfriskande och helt klart gott.

  Så långt från översöta, 100 RP poäng, Amarone och tanninexpoderade kraftpaket man kan komma i rödvinsvärlden, och jag gillar det!
   
  sunqan, Vino fino, StefanAkiko och 2 andra gillar detta.
 8. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Onödig liknelse, Beaujolais kan ju tydligen inte få 100 poäng... :)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Den dag det uppstår ett glastak som hindrar en specifik druva, region eller vintyp från att nå de högre poängen så kommer jag att överge att använda betyg på vin. Med detta sagt, så skall det dock väldigt mycket till att ett vanligtvis relativt enkelt vin som Beaujolais skall aspirera på de allra högsta poängen. Men omöjligt är det inte såklart, levererar vinet på den nivån så gör det. Glastak är bara av ondo. Men att just JAG skulle stöta på en Beaujolais som är värd toppoäng, är fortfarande ganska osannolikt. Har dock druckit något som har varit riktigt bra (90+)...
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Beror väl på vem man frågar :rolleyes:
   
 11. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Det är just det enkla jag gillar med Beaujolais. Vissa dagar vill man bara komma hem efter jobbet och drick något man kan njuta av utan att bryta ner allt i minsta beståndsdelar. Att hälla upp något komplext och utmanande för att verkligen smaka och analysera är vid andra tillfällen höjden av njutning (det är väl därför vi hänger här… :)). Men dagar som igår gillar jag lite enklare viner som direkt visar vad de har att ge. Två minuters mentala anteckningar vid första glaset och sen bara njuta!
   
  chambertin och Vino fino gillar detta.
 12. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  1999 René Tardy Nuits St. Georges Les Argillats
  2014-06-06 - I like this wine: 93 points

  Opaque reddish colour with slight sediment.
  Young, vibrant nose with some funky sulphur components. They give soon way to a very typical Pinot spicyness with perfumed allspice, pepper, soy sauce and green herbs. There's some parts of oak as well, even a slight touch of vanilla. And lots of red berries!
  In the mouth the wine is still very young, with good fruit, light body and great intensity. Fair length and a high acidity with tart tannins in the finish. There's some green components here too.

  A lot younger then expected, but still right up my alley.

  1991 Domaine de L'Arlot Nuits St. Georges 1er Cru Clos des Forêts St. Georges
  2014-06-06 - I like this wine: 93 points

  Brick red, with fine suspended sediments.
  Mature nose of dried fruit, cherries, leather and puffed rice cake. Traces of oak still shows it heads on occasions in the form roasted coffee. Also quite funky with outhouse and matchsticks turning up as soon as the glass is left to stand for a few minutes on it's own.
  Good initial fruit. Takes some time for the wine to come around. Starts of a bit hollow on the mid palate. Good length and ok concentration. In my opinion this was probably better a few years ago. Starting to show signs of drying out. A bit of alcohol warmth in the finish as well.

  Still very tasty and the bottle finished a lot sooner than we wished for.
   
 13. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Detta gäller väl de flesta enkla viner, oavsett druva och region?

  Men givetvis går det också att hävda att Gamay inte har potentialen för att tävla med de stora vinerna. då anser jag dock att vi är nära att montera upp just glastaket...
   
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Absolut! Det krävs dock lika mycket av ett "enkelt vin" som ett "avancerat vin" att nå de höga poängen. Ett enkelt vin får det dock svårare då det per definition är enklare, vilket innebär generellt lägre komplexitet, vilket för mig är en viktig kvalitetsmarkör. En enkel vaggvisa framförd på blockflöjt kan vara fantastiskt välgjord, men den saknar den komplexitet en symfoniorkester vanligtvis består av. Om en Beaujolais är lika komplex som en symfoniorkester så är det inte en typisk Beaujolais (så som de vanligtvis brukar vara), men som sagt: Oavsett region, druva eller andra förutsättningar, levererar ett vin kvaliteter som förtjänar full pott så kommer jag att ge vinet det. Ganska lätt i tanken, mer svårbedömt i praktiken.
   
  Last edited: 6 juni 2014
 15. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Håller jag inte alls med om. Det är som att säga att en Rosé skall vara bärigt och blaskigt (de flesta är trots allt det), annars är det ingen typisk rosé.

  I min värld är det inte komplexiteten som avgör huruvida det är en Beaujolais, och det är färgen som avgör om det är en rosé. Annars förstärker vi tråkiga förutfattade meningar som påverkar våra förväntningar och i slutändan våra omdömen.
   
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Är helt enig, enkla viner kan vara helt underbart trevliga, men de är normalt inga 100-poängare för det. :)
   
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag påstår inte att en Beaujolais saknar förutsättningar att vara komplex som en symfoniorkester. De är dock vanligtvis enkla och lättdruckna, i alla fall de jag har druckit hittills, förutom ett som mer påminde om en bra Bourgogne.
   
 18. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Vet att det är lite dryghetsvarning på det jag kommer skriva, men Beaujolais är Bourgogne :)
   
  Larseman gillar detta.
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ganska självklart så är det så, även för mig. Det var en hård pungspark då vi vanligtvis skiljer dem åt både mentalt och i skrift. Lite elakt och orättvist mot mig. Mycket brister och svarta håll har jag kunskapsmässigt, men detta är inte ett sånt. :(
   
 20. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Ja det var kanske lite att ta i, och misstänkte nog att du var väl medveten om det. Ber om ursäkt! :)

  Men just att bra Beaujolais påminner om bra Bourgogne tycker jag inte är särskilt konstigt, och kanske till och med att förvänta. Något längre söderut, lite varmare men ändå med fler likheter än skillnader. Och Gamay har många gemensamma karaktärsdrag med Pinot Noir.
   

Dela sidan