Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Magikern

  Magikern Medlem

  Verkar inte vara så många här på forumet som provat vinet när det upp i beställningssortimentet nyligen vilket kanske är lite förvånade men antar att man misstänkte att de inte var någon höjdare.

  Håller delvis med även om vinet är ok till sitt pris. Bricco Viole 08 har man ju sneglat på onekligen. Har en 07: och funderar på en 08:a med. Kanske ett sådant vin som man kan bjuda på om 10 år för att sen få folk att tappa hakan när de hör hur lite det faktiskt kostade. Vaynerchuk tror stenhårt på en prisexplosion av kvalitetsbarolo som närmar sig sin topp men han kan man inte alltid lita på . ;)
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Lite mer av allt är precis vad som saknas, samtidigt måste man ju ha realistiska förväntningar med tanke på priset och att det trots allt är Bordeaux och dessutom Medoc.
   
  Vino fino gillar detta.
 3. Vino fino

  Vino fino Medlem

  vino.jpg
  Idag dricker vi…
  Viberti Pret-a-Porter Brut Rose
  Gianluca Viberti har nyligen kvalat in till listan hos Berry Brothers och jag såg en svensk recension av denna mousserande Nebbiolo (jo, ni läste rätt) och slängde in en beställning. Första intrycket var en besvikelse--- jag hade väntat mig något i still med Seppelts Sparkling Shiraz och här kom en laxrosa mesig rosé. Men ju mer jag drack desto mer såg jag av vinets kvaliteter. Annorlunda, definitivt ursprungstypisk (man känner vibbarna från Piemonte), balanserad, ren. Jag kan tänka mig att denna fungerar briljant till charkuterier eller tyngre fisk som t.ex. tonfisk. 179 spänn på Monopolet.

  Glenelly Grand Vin 2008
  Korkskadad eller kokt. Nu kommer @StefanAkiko gå i spinn. Lite svårt att avgöra defekters ursprung ibland, i detta fall lutar jag åt för varm lagring. Något som jag tycker är ett större problem i Sverige än den omtvistade naturkorken. Många distributörer är inte seriösa i sin hantering och i beställningssortimentet finns årgångar som är suspekta när man jämför med världsmarknaden. Detta var en 2008 och jag antar att den släpptes 2010 eller 2011. Jag kan tänka mig att den sedan legat i kartong i ett 22-gradigt rum i tre eller fyra år. 149 bagis, som jag tänker kräva tillbaka av Monopolet.

  Glenelly Lady May 2010
  100% Cab. Börjar bra, ganska komplex bouquet, men slutar förvirrat, med en massa syra och tanniner som inte är överens. Hyfsad Cab men jag kan inte tycka att detta är prisvärt. 249 riksdaler.

  Creation Syrah 2009
  Detta var faktiskt den enda av de tre sydafrikanerna som uppvisade bränt gummi, men det flöt ihop med helheten utan att störa. Bra frukt och fina drag. Det som däremot störde var en pust av Explorer i eftersmaken--- 15% alkohol kändes som 40%. Det här är ett vin som borde skördats tidigare, eller så borde vinrankorna planteras högre upp i dalen. Synd på bra råvaror. Potentialen fanns där men alkoholen förstörde balansen. 201 skattade kronor.
   
  StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul viner, men synd att den där riktiga leveransen uteblev. Den mousserande nebbiolon var dock lite extra kul. :)
   
 5. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Soffocone'en igår och idag blev det Lungarotti Rubesco Vigna Monticchio 2007. Umbrien och Torgiano. Sangiovese och Canaiolo. 12 mån på fat.

  Signifikant fylligare än gårdagens Soffocone. Röda och mörka bär, plommon, kaffe. Bra "bett" med strävhet och beska. Nypon och plommon i eftersmaken. Tycker nog att Soffocone'n var elegantare med sin sandelträton, medan Rubesco'n var ett stöddigare vin.
  image.jpg
   
 6. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Kan bara instämma fullständigt både gällande den harmoniska 07:an av Barolo Albe och den dissonanta 08:an. Är 08:an överladdad och något för framtiden? Andra 08:eek:r skulle man inte utsätta för öppning idag.
   
 7. Mats

  Mats Gone todash....

  Köpte du den på bolaget? Ser att de har 2006an men är det så att man ska räkans med att få 2007an om man beställer den?
   
 8. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Pascual Toso

  Gillar detta vin, bjöd ett gäng kompisar men alla nappade inte..
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ok, vad klagade de på?
   
 10. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Tror inte dom uppskattade elegansen.
  Dom är mer rakt på sak. Kraftiga svulstiga.
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  I see, det kan man ju förstå. Synd, men mer över till dig med andra ord. :)
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter som ett trevligt vin. Tyckte dock det var en hel del tryck (koncentration) även i Soffoconen. Mängder av syra och sura körsbär i alla fall. Tycker dessutom att den var lite intressantare idag - lite mer nyanser och komplexitet efter den fått oxa av sig lite. :)
   
 13. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Nu ere champagne-pong mästerskap...
   

  Bifogade filer:

  • image.jpg
   image.jpg
   Filstorlek:
   55,1 KB
   Visningar:
   238
  Skrutt och Mattias Schyberg gillar detta.
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hoppas du inte snålar med skumpan och använder någon billig skit för så pass viktiga ting som Pong. :D
   
 15. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Soffocone'n hade - enligt mina smaklökar - mer av italiensk syrlighet än Rubesco'n, och var mer typisk. Fick heller inga körsbärsvibbar av Rubesco...
   
 16. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Ja, den är köpt på bolaget. Liten flaska dock...
   
 17. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Man kan ju ställa sig frågan: vad är en ursprungstypisk Chianti egentligen?

  Saxat från Wikipedia:
  During the 1970s producers started to reduce the quantity of white grapes in Chianti. In 1995 it became legal to produce a Chianti with 100% Sangiovese.

  Om man går lite längre tillbaka, så ser man att receptet på Chianti skapades under mitten av 1800-talet, 70% Sangiovese, 15% Canaiolo och 15% Malvasia bianca. I det stora hela, blaskigt, lättdrucket skräp som inte många önskar dricka...

  ...sedan kan man ju också undra vad som producerades där innan dess...

  Jag är FÖR nytagningar överallt. Visst gör det blindprovandet svårare att hitta rätt i. Man kan ju alltid göra som di swänske vinkritikerna, och undvika blint. ...så man ju får en rimlig chans att veta vad man bör tycka.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Dels kan man prata om typicitet när det gäller Chianti, vad som är rätt, sen kan man undra om ett vin borde få lägre betyg för att vinmakaren inte valt att göra vinet enligt rådande trend i vinvärlden (lite ek och slankast möjliga stil). För egen del så föredrar jag stilen som Fonteratoli och Brolio (Barone Rascasoli) står för. Detta trots att det innebär lite mer ekfat.
   
 19. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Närå det blev en Pierre Peters :D
   
 20. Larseman

  Larseman Medlem

  Ett glas 2010 Serragrilli Barbaresco från Marchesi di Barolo på Viking Grace på väg till Åland. Stor, skön doft med hallon, undervegetation och målarlåda. Säkert fler saker men skriver detta några timmar senare och minns inte alla detaljer. Men tusan så gott även i munnen, fina sandiga tanniner, mycket röda bär och en lång, lång eftersmak.
   

Dela sidan