Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. zippan

  zippan Medlem

  Keller Riesling Trocken 2018.
  Mycket gott. Rejäl och härlig syra. Den gick åt fort.
  Lime, honung, mineral och grönt äpple.

  IMG_20200516_193622.jpg
   
 2. Gladekocken

  Gladekocken Medlem

  Håller amour 08 som topp 2 på de bästa 08;orna jag druckit
   
  Jos och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 3. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Doft av röda frukter, läder och inslag av choklad. Elegant, komplex och kryddig med utvecklad smak av körsbär, rosmarin? Kryddor och fat, inga primärfrukter kvar utan balanserad finlemmade tanniner. Helt annat vin än det var för några år sedan. Då stramt, fruktigt och lite ekad och lite spritig. Nu len, sammet, mjuk, multna löv, plommon. Det bra att låta vissa viner ligga några år innan man dricker dem. Mitt i drickfönster, tror inte den blir bättre att lagras ytterligare. 91-93p

  2010 Tenuta La Fuga Brunello di Montalcino
   
 4. Jos

  Jos Medlem

  Ja den är där för mig också. Man blir påmind om att riktigt bra viner är riktigt bra och njutbara även som unga. Winston 2008 är monsterkvalitet för mig med sina kafferosttoner men den är ju långt ifrån lika tillgänglig idag t.ex.
   
  magnum och Gladekocken gillar detta.
 5. matage

  matage The drinker formerly known as Padawan

  Kanonkop Paul Sauer 2016
  Föll för hypen och köpte några flaskor och nyfiken som man är testade jag en i helgen över två dagar.
  Tät färg och aromer av röda och svarta bär, choklad och lite kaffe (cappuchino? Wienermelange?) och en hel del ek. Fruktdrivet och ungt såklart men... nja.. lite för tillrättalagt och endimensionellt för min smak. Tycker tanninerna är för veka och upplevelsen är lite "enkel" i brist på bättre beskrivning.
  Den kommer förvisso helt klart bli bättre med tid och sannolikt sitter den som en smäck till BBQ redan nu - men det känns som om jag kan hitta motsvarande eller bättre upplevelser för betydligt mindre pengar..
  Blir nog inget åteköp av denna utan jag nöjer mig med kvarvarande två flaskor som ska få vila några år.
   
 6. sunqan

  sunqan Vinös

  Fast det var väl 2015 som var hajpad?

  Provade själv 2016 igår, håller med om det mesta du skrev, jag skulle dock inte kalla det enkelt och endimensionellt - snarare lite tråkigt, men de två flaskor jag har kvar går nog ligga fem år till nästa försök.
   
  Omar Khayyam, grappa, matage och 1 annan gillar detta.
 7. matage

  matage The drinker formerly known as Padawan

  Sant! Men jag hade sett en del fina omdömen om -16 också och tänkte att äpplet inte borde falla så långt från päronträdet så jag hade förväntat mig mer.

  "Tråkigt" kan jag använda som övergripande sammanfattning på mina "enkelt och endiensionellt" ;)
   
  magnum gillar detta.
 8. Daniel A

  Daniel A Medlem

  I helgen har det blivit test av två på forumet mycket omtalade viner!

  DSC_1766.JPG
  2016 Clos Cibonne, Cuvée Speciale des Vignettes
  Koppar-orange-rosa-färg. Inledningsvis är det en något dov och ofruktig doft, vagt jordig och något blommigt/parfymerat. Den öppnar upp med luft och blir mer expressiv, med torkad aprikos, citrusskal, blodapelsin, och lite lite dammiga nötter. Fortfarande inte "fruktigt" på något sätt, även flera doftassociationer är frukter. I munnen är det lite samma, torrt med bra syra och bra balans. En angenäm beska i avslutet. Stramt och elegant, ett seriöst vin helt klart. Superintressant och spännande rosévin, och också ett intressant och spännande vin. Riktigt bra matvin också (dracks till kraftigt kryddad fisksoppa). 90p.
  Vad händer med tid? Ingen aning. Ska försöka spara en flaska några år i alla fall. För mig hamnar den här något steg bakom Tondonia, men de vinerna är inte helt olika varandra. Glad att jag har två flaskor till i alla fall, och 2017 på magnum kan säkert bli kul vid någon tillställning!

  2016 Le Macchiole, Paleo Rosso
  Wow. Mycket expressiv direkt från korkdragning, och öppnar upp mer för varje timme som går. Kraftigt fruktigt, med en uppsjö av mörka bär (dag 2 även lite tranbär/lingon), kryddigt, distinkt doft av chipotlechili, mycket lakrits, lite vaniljtoner. Kompakt i dagsläget. I munnen är det koncentrerat, mycket mörk frukt och kryddor, även här med lite chipotle (eller kanske mer ancho? Rökigheten är inte lika utpräglad). Ganska bitiga tanniner, men inte så att munnen skrynklar ihop. Bra syra. Det är ju ett ganska maffigt vin, men tycker ändå det finns lite elegans i det hela - balansen är redan där. Givetvis är det ungt, och det har allt att vinna på lagring (under kommande 10-15 åren kanske det är som "sämst" just nu?). Men det är rejält gott redan (med mycket luft). Majoriteten av flaskan dracks till rökiga revbensspjäll, och det blev en succé runt bordet. 94+p.
  I jämförelse så kändes 2015 möjligen lite mer generöst, men skillnaden är inte så stor tror jag. Det är samma vin, från lite olika årgångar. Ser fram emot att följa båda vinernas utveckling!
   
 9. LarsW

  LarsW Medlem

  Hirtzberger Grüner Veltliner Smaragd Honivogl 1999

  Lite orolig att denna skulle vara övergången men nån timme efter öppnandet och när jag insåg att balkongtemperatur (ca 12 grader) =serveringstemperatur så försvann de flesta farhågor.

  Gummi, honung, persika och torkad aprikos är det första som slår en i näsan. Efter några timmar dyker det upp lite vitpeppar och kolasnören.

  I munnen är det inte så mycket syra kvar, den hintar fortfarande om sin existens. Vad det är desto mer av är frukt! Som i näsan är det persika och aprikos, lite citrus hittar vi också, färsk, konserverad och torkad. Sen kommer det smör i mängder, smält, brynt och salt. Den sältan är riktigt trevlig. Tycker mig ana lite ek och vanilj men osäker. Det har en sötlig ton utan att vara sött.

  Gott på riktigt. Drack det senast för 5-6 år sen. Har ett minne om en lite friskare syra då som höjde vinet.
  91p
  Kommer inte vänta länge med sista flaskan och ska nog prova en av de 2008 jag har liggande så fort det där irriterande viruset lugnar ned sig så jag kan hälsa på föräldrarna igen och gräva lite i vinkällaren.

  thumbnail_20200517_185040.jpg
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Då det står Bianco på den var det rättframt.
   
  vintomas och sunqan gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Här är fö två mycket skickliga vinprovare:
   
 12. sunqan

  sunqan Vinös

  Fusk att läsa innantill :)
   
  StefanAkiko gillar detta.
 13. LeChat

  LeChat Medlem

  111D84D2-1474-4DE9-8337-332CC5694B64.jpeg
  2014 By Farr Pinot Noir Tout Près


  Tidigare omdömen på forumet, av just 2014, har gett ett väldigt tveksamt intryck. Därför har jag tvekat länge och tänkt att den behöver mer tid. Och ja, det behöver den med facit hand, men nyfikenheten tog över och utan några längre funderingar så var korken ur flaskan.

  Det måste nog ändå ha hänt en del med vinet under två år. Fortfarande är det ungt med sprittande syror som kanske är lite väl vresiga. Fräsch god frukt med bl.a. jordgubbar, rödbetor, rabarber och lakrits.

  Den kan nog må bra av ytterligare 2-4 års lagring för att runda av syrorna, nå bättre balans, och få lite mognadstoner även om kvällens glas faktiskt är ganska gott och trevligt det med.
   
 14. Jesper L

  Jesper L Medlem

  Alto Moncayo Veraton Garnacha 2016

  Lite korta noteringar:
  Det är en närvarande alkoholhetta både dag 1 och 3. Doften är inbjudande med läder, vanilj och ek.
  I munnen är alkoholen det primära för att sedan övergå till sura körsbär. Vaniljen mer påtaglig dag 1 än 3.
  Mer utförligt än såhär blir det inte när min 3 veckors bebis inte låter en fokusera mer :rolleyes:

  Svingott vin! :D
   
 15. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Tack för att du tar en för laget, så att säga. Då behåller jag min gamla not i CT: "ogin, drick 2024-".

  Drack den här förra veckan, och håller i stort sett med. Känns inte riktigt så bra som den brukar vara, men hoppas att lite mer tid kan råda bot på det. Fungerar väldigt, väldigt bra till grillade och välkryddade köttstycken, som jag tycker dämpar alkoholen något.
   
  Omar Khayyam, Skrutt, Trydebull och 1 annan gillar detta.
 16. Jesper L

  Jesper L Medlem

  Yes! Dracks till grillad kyckling. Nästa gång blir det nöt med mer krydda och förhoppningsvis råder det bot på alkoholen.
  Kanske testar nästa flaska i höst.
   
  Daniel A gillar detta.
 17. The Wall

  The Wall Medlem

  2016 San Fereolo Dogliani superiore

  I StandArt; lätt doft, viss syltsaftig doft lite år zinfandelhållet, typiska italienska markörer (körsbärskärnor, bittermandel och lite pinjekärnor. Ibland känner jag mig som en parodi på Per Bill).

  I munnen; viss syra, ger lätt intryck, kort smak, viss eldighet i eftersmaken, vilket kan förklaras av 14,5% (är inte det ganska mycket för en dolcetto?). Återbesök? Tja, vi har väl sådär 7 flaskor kvar. Kan vara värt att glömma bort ett tag. Voerzios dolcetto brukar vara finfin efter 6-8 års lagring (tack vare mitt dåliga minne; vad är detta? Hmm, en dammig dolcetto...)
  6721E240-CBA0-4499-B2FA-ABE15FD8A39A.jpeg
  Varken huset eller flaskan har ramlat omkull.
   
  Last edited: 18 maj 2020
 18. Foodcoma

  Foodcoma Medlem

  Philippe bornard, Ploussard Point barre 2016.
  Har fått upp ögonen (och näsan) rejält för poulsard på sistone efter att ha haft turen att ha snälla vänner som bjudit på magiska exempel från Ganevat och Overnoy. Har därför påbörjat jakten på att hitta liknande smakprofil som dessa i andra viner. Det verkar inte så enkelt. Älskar att de är så fjäderlätta men ändå med förförisk elegans.

  Öppnade denna igår. Tydlig naturvinsnäsa, friskt och jordgubbigt. Liknande profil i smaken. Hög syra. Lite mycket naturighet i det, som i mitt tycke döljer lite för mycket av frukten. Lite parfymigt. Juicigt. Får inte det där riktiga lyftet. Kanske saknar lite koncentration.
  Påminner mycket om susucaru 2018 där jag tycker susucaru är något bättre. Dag två har lite av naturdoften släppt och vinet lyfter lite mer och känns något renare. 85 dag ett 88 dag två.
  Kommer det bli bättre med längre tid i flaskan - svårbedömt men känns tveksamt. Har en flaska kvar som jag sparar 1-2 år.

  98297427_279535833184556_6680697165070729216_n.jpg
   
 19. Dejzan

  Dejzan Medlem

  Rebholz vom Muschelkalk Spätburgunder Trocken "R" 2012
  Fokus låg inte på noter utan att dricka :)

  Men härligt rödfruktig och lite kryddig doft, möjligtvis inte så stor doft som jag hade trott. Elegant och väldigt fin balanserad, tanninerna märks nästan inte alls och syran är fint integrerad. Precis som i doften saknas det något, kanske djup?
  Eklagringen märks men är inte framträdande.
  Går fint att dricka nu men jag ska spara min återstående flaska ett par år till för att se vad som händer.

   
 20. Håkan

  Håkan Medlem

  Syrah Les Vignes d'à Côté 2017, Yves Cuilleron
  Min resa för att botanisera i enklare Nordrhonare fortsätter och denna gång från en uttalad Viognierproducent: Yves Cuilleron. Druvorna här kommer från en vingård precis utanför Cote Rotie och det gör att vinet har ett överkomligt pris. Detta vin är betydligt tyngre än Villards Siren med mörkare frukt, tjärpastiller och rökta charkuterier. Samtidigt har den en bra syra som balanserar vinet och gör den omisskännligt till en Nordrhonare. Jag köpte en låda förra våren och detta var sista flaskan, jag öppnade en förra våren och var inte så imponerad men ett knappt år i källaren har gjort underverk. Etta på vardagstoppen för i år.
   

Dela sidan