Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Ja verkligen ... man blir ödmjuk och mild när man får möjlighet att prova drycker på den nivån <3
     
    Skumpagne gillar detta.
  2. Gurto

    Gurto Medlem

    Där vattnet delas rinner jag nog åt annat håll än dig, gällande detta vin ;)

    Jaaa, jag vet, jag tillhör skaran som inte är förtjust i denna typ av sötma och hög alkohol :)

    Vi är ju åtminstone överens om att vinet var speciellt och våra beskrivningar var inte helt olika varandra.
     
  3. Gurto

    Gurto Medlem

    Jag lovar, det är inte "vara tvärtemot @Matlen "-dagen idag. :D Bara råkade falla sig så att vi ser på två vin (det ena drack jag ju iofs för länge sen, det andra idag) lite olika:

    Keller Riesling von der Fels 2012 (lax med kokt potatis, sparris och hollandaise) Doftar lime/citron, burkananas, vita blommor, stenig mineralitet, kryddigt av grön kardemumma och en släng petroleum. I munnen lätt, friskt, bra syra (om än inte knivskarp), grönt kryddigt och lämnar lite damm av krossad sten på tungan.

    Ung, friskt och härliga kryddtoner. Uppskattade de där kardemummadragen. Ingen megariesling men trevlig, lättare stil.

    Passade fint till maten - sparris, hollandaise och Riesling må vara en kliché men fan vad gott det är.
     
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Riktigt kul tycker jag. Aquired taste av olika slag är alltid intressant. Detta vin tog mig verkligen helt på sängen. Helt unikt i sitt uttryck. Jag gillar udda upplevelser, detta var just en sådan. Sen kan ju udda bara vara dåligt också, men det är en annan femma. ;)

    Nu var det dock inte samma årgång du drack här, men stilen är säkert snarlik kan jag tänka mig.
     
    Last edited: 26 mars 2014
  5. Gurto

    Gurto Medlem

    MT undviker väl normalt sett botrytis (bara, helst, väldigt mogna druvor)? Men här är vi faktiskt överens - gillar mer botrytis i min söta Loire-Chenin Blanc. Därför jag bara tycker MT brukar vara bra men inte jättebra. Har iofs inte provat någon jättemogen.

    Försöker febrilt minnas namnet på en skitgod, äldre, botrytiserad Chenin Blanc som jag drack för något år sen men hjärnan har låst sig...

    Förlåt om det verkar som att jag hackar på dig @Matlen :) I mean no harm.
     
  6. Gurto

    Gurto Medlem

    Nej, fantastiskt är det inte. Men verkar ha gillat det bättre än du gjorde (och tyckte inte det led brist på syra och petroleum). Hade ju iofs inga andra godsaker som slogs om uppmärksamheten :)
     
  7. MartinE

    MartinE Medlem

    L'Alchimiste är utan tvekan en mycket speciell champagne, men jag gillade 04:an när jag drack den i december.

    Den kommer att ersättas med L'Astre som är hans första Blanc de Noirs och liksom L'Alchimiste baserad på 100 % pinot noir!
     
  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ja, MT undviker generellt botrytis, men jag tycker det finns där ibland ändå. Sent skördade druvor, en viss del säkerligen botrytisangripna. Årgång 2000 var definitivt en sådan där jag misstänker detta. :)
     
  9. Gurto

    Gurto Medlem

    Var inte ens menat som smockor av något slag, varken stora eller små :) Håller med; inte ska vi sitta här och bara hålla med varandra :) (...nu höll jag med om att man inte ska hålla med - paradoxalt)

    Men fan vad det stör mig att jag inte kommer på namnet på Loire-vinet! Namn på bra viner brukar normalt sett etsa sig fast ...jag lovar att återkomma med det som tips så fort min hjärna väljer att plocka fram minnet. För det var ett riktigt trevligt vin.
     
  10. MartinE

    MartinE Medlem

    Låter som en fantastisk provning! Förstår att Winston blev kvällens vin! Även om den bör haft tuff konkurrens från VVF 2000 och Comtes 95! Den sistnämnda har jag inte druckit sedan 2007 - den borde väl vara mogen och fin nu?

    Var det Les Crayères från Marguet?
     
  11. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Smockor var nog väl dramatiskt, men då det är så harmlöst så behövdes det hela piffas upp en aning...samt att jag fick använda den här: :öga:

    Wild shot...Pierre Bise? Mycket trevlig producent som jag druckit många söta och riktigt bra varianter av. :)
     
    Last edited: 27 mars 2014
  12. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Kanske var det därför du kom ihåg Predator Old Vine Zinfandel? o_O
     
  13. Gurto

    Gurto Medlem

    Nej, så hette den inte. Blir tokig! Som tur är hade jag den på listan på jobbet så borde finnas på någon gammal vinlista på datorn där. Gissa vad det första jag kommer göra när jag kommer till jobbet :) Återkommer alltså när jag fuskat och kollat i facit.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  14. Gurto

    Gurto Medlem

    Haha, you wish. Udda skapelser fastnar också - oavsett om de är bra eller ej.
     
  15. Sangiovese77

    Sangiovese77 Medlem

    Nu har jag tjuvläst här på forumet tillräckligt länge & haft stort nöje över era dialoger & samlade kunskap. Men utan att bidra alls - så nu är det dags!
    Ett vin som var så jäkla mycket bättre än jag hade förväntat mig, visst blir man glad?
    2009 Pine Ridge Vineyards, Stags Leap District - Cab of course
    Mycket smidig, balanserad Cab, helt klart tillgänglig & drickvänlig - en fin kryddighet & större toner av Björnbärsfrukt än Svarta Vinbär i munnen, tanninerna är mjuka & kroppen välsvarvad - Ekfat & 15% alkohol var inget som störde någonstans.
    Jag har varit glad resten av dagen :)
     
    BarisMattsson, gece och Mattias Schyberg gillar detta.
  16. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Välkommen ut ur garderoben! Jag har allt sett dig lurka omkring, kul att du tog steget och postade ett inlägg. :) Vinet har jag inte testat, men det låter gott.
     
    Sangiovese77 gillar detta.
  17. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Frukostvin: alltså som Champagnefrukost, men lite mer umpa-umpa ;) Är du också månne från Norrland?
    Välkommen!
     
    Sangiovese77 gillar detta.
  18. Larseman

    Larseman Medlem

    När samma vin dyker upp framför nosen två gånger under mindre än en vecka, och dessutom är riktigt bra, så kändes det som läge att redovisa intrycket.
    2010 Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo
    Drack det första gången i lördags på restaurang Bockholmen i norra Stockholm (Bergshamra). Igår fick jag det blint på Eriks när jag försökte stila lite för några jobb-kompisar (efter pub-besök tyckte jag att dom skulle lära sig lite vin-hyfs :cool:).
    Klockren ung och fräsch Nebbiolo i en stil som jag verkligen gillar. Skogshallon, rosor och målarfärg i doften. Rejält bett i tanninerna, men ändå ganska mjuka och avrundade, funkade bra även utan mat. Bra syror, bra frukt och bra längd. Bra allt helt enkelt :)
    Var inte särskilt svårt att pricka druva och ursprung, men polarna blev imponerade :D Finns i BS så här ska det beställas!
    Den blinda flighten bestod i övrigt av 2011 Clos Henri Pinot Noir och 2007 Rijk's Estate Syrah som jag faktiskt tog för en Cab :oops: pga extremt tydliga svart-vinbärstoner.
     
    Mattias Schyberg och Jos gillar detta.
  19. BarisMattsson

    BarisMattsson Medlem

    Igår kväll blev det en TB Valpolicella Classico Superiore 2009. Har följt detta vin under ett antal år och aldrig varit besviken. nte nu heller. Fruktbomber är ju no-no om man ska följa inneströmmen men det här är för bra för att hamna i träsket. Doften är inbjudande. Förstås körsbärskärnor och mycket frukt. Smaken är lite eldig, lite ungt, men len och lättdrucken. Koncentrerat men ändå lättdrucket. Stora klunkar i Riedels Syrah glas.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  20. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    WTF!? :neej:
     
    merlotsmile gillar detta.

Dela sidan