Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LarsW

Medlem
Brunello är lite besvärliga att ha att göra med; först får man vänta massor av år innan de är drickbara, sen får man vänta massor av timmar innan de är tillgängliga. "Korka upp till lunch, drick efter middagen" kräver viss planering om man vill spontandricka en Brunello.
Mjooaaeee... inte helt enig då jag tycker BdM är ett av de viner som är charmiga nästan varsomhelst i livscykeln. Särskilt 2013 från Argiano är ju supergod redan nu och svårt att hålla fingrarna från för att se hur de blir med ålder. Casanova di Neri 2015 tycker jag också är väldigt tillgänglig med 2-3 timmars dekantering, också ett vin jag undrar om jag kommer få uppleva medeleålders...
Men så tycker jag ju om ung sangiovese. Chianti dricker tycker jag blir tråkig när den närmar sig 10 år, får en nagellackston jag inte kommer överens med.

Med det sagt. Mogen Brunello is the real affären! Druckit tillbaka till 1960-talet. Kul med ett vin som levererar oavsett ålder!
 

BallyJ

Medlem
Lite härliga viner från senaste veckan:
2016 Chapoutier Les Varonniers
Väldigt trevligt, alkoholen är så bra integrerad och märks överhuvudtaget inte. Allt det gröna som var väldigt tydligt i vinet för ett år sedan är nu helt borta. Djurblodet och köttigheten finns där i en härlig balans med mörka mogna skogsbär. 94p
37D7B5D3-BFB1-4503-8757-8F5FB309A553.jpeg

2016 Dani Landi Las Iruelas
Jag hamnar alltid i en jämförelse med Pinot Noir från nya världen när jag dricker det här vinet. Josigt och saftigt med mycket jordgubbar och saftkoncentrat. Det finns dock ett lager till i det här vinet som ger en härlig medelfyllig kropp och komplexitet. 93p
5491F0CD-6D3E-4372-829E-7964B63F575C.jpeg

2016 Schäfer-Fröhlich Stromberg
Det här är precis så bra som man vill att en GG ska vara. Torrt, stramt, härliga citrustoner och päron. 94p
70F8313C-773A-4D81-8C8B-CCA116A969D7.jpeg
 

The Wall

Medlem
Mjooaaeee... inte helt enig då jag tycker BdM är ett av de viner som är charmiga nästan varsomhelst i livscykeln. Särskilt 2013 från Argiano är ju supergod redan nu och svårt att hålla fingrarna från för att se hur de blir med ålder. Casanova di Neri 2015 tycker jag också är väldigt tillgänglig med 2-3 timmars dekantering, också ett vin jag undrar om jag kommer få uppleva medeleålders...
Men så tycker jag ju om ung sangiovese. Chianti dricker tycker jag blir tråkig när den närmar sig 10 år, får en nagellackston jag inte kommer överens med.

Med det sagt. Mogen Brunello is the real affären! Druckit tillbaka till 1960-talet. Kul med ett vin som levererar oavsett ålder!
Jag brukar uppleva ung BdM som lite svåråtkomlig, men likafullt njutbar ändå.
Förstår exakt vad du menar med nagellackston i lätt åldrad (enklare) sangiovese, den dök upp i gårdagens 2009 Fontodi :)
Däremot tycker jag att reserva/gran selezione håller emot sminkavdelningen några år längre.
 

LeChat

Medlem
CDCEDAA2-0BED-4A63-8335-4D4C9EC7BBFF.jpeg

2012 Il Poggione Brunello di Montalcino


Det är lätt att gilla Il Poggione, särskilt om man som jag har en fäbless för både brunello och bordeaux. Fattonerna kan ju få en att tänka lite på St. Emilion men inte så långt att en tvekar på ursprung. Nej, de här karaktäristiska syrorna gör det svårt att hamna utanför Italien.

Bra brunello ger ofta komplexa viner som väcker intresse i både snok som gom. Dessutom är de fortfarande relativt bra prissatta.
Köpte ytterligare en låda av 2012 nyss genom Catawiki för endast 360:- /flaska, allt inkluderat.

På tallriken blev det grillad fläskkarré, grekisk sallad, tzatziki och vitlöksbröd. Inte dumt det heller!
 

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 23637
2012 Il Poggione Brunello di Montalcino


Det är lätt att gilla Il Poggione, särskilt om man som jag har en fäbless för både brunello och bordeaux. Fattonerna kan ju få en att tänka lite på St. Emilion men inte så långt att en tvekar på ursprung. Nej, de här karaktäristiska syrorna gör det svårt att hamna utanför Italien.

Bra brunello ger ofta komplexa viner som väcker intresse i både snok som gom. Dessutom är de fortfarande relativt bra prissatta.
Köpte ytterligare en låda av 2012 nyss genom Catawiki för endast 360:- /flaska, allt inkluderat.

På tallriken blev det grillad fläskkarré, grekisk sallad, tzatziki och vitlöksbröd. Inte dumt det heller!
Alla rätt på alla håll och kanter.
 

Oscaro

Medlem
Burlotto Barolo Monvigliero 2016
Doftar rosor, bittermandel, viol, massor av jordgubbar, körsbärskärnor och hela kryddhyllan.

I munnen är det extremt elegant och polerat som för tankarna till bourgogne och det är egentligen bara rosorna och tanninerna som avslöjar ursprunget. Fantastiskt fin primärfrukt med mycket unga jordgubbar, körsbär med en stark kryddighet i avslutet. Väldigt stramt med ordentliga men fina tanniner.
Den här har en helt fantastisk tid framför sig men skulle inte röra på minst 10 år. Den som har några av den här i källaren kan skatta sig lycklig och det är den bästa 16 Barolo jag prövat hittills.
95+

CE4672F6-2F33-4934-9858-E8BF9575A39B.jpeg
 
Last edited:

BallyJ

Medlem
2011 Bodegas Muga Prado Enea
Väldigt mycket syra i den här, väldigt stor skillnad mot min tidigare flaska. Fina mjuka tanniner, röda bär, och dämpade djupa jordtoner. 91p
8B58015C-CF4F-42B7-84C3-54957A54DB8B.jpeg

2012 Larmandier-Bernier Terre de Vertus
Har druckit väldigt lite 0 dosage Champagne men det här är bra, riktigt bra. Allra bäst är den kylskåpskall. Härligt brödiga toner som fyller hela munnen på ett väldigt trevligt sätt med fina små bubblor som poppar upp i gommen. Citrus, äpple och kokta päron är de tydligaste noterna. 92p
6F1BBAB4-E797-4A50-95D1-04AA5BA8EE57.jpeg
 

LeChat

Medlem
F2791A22-8808-4781-B415-29066B9B4023.jpeg

2007 Rocca di Castagnoli Stielle


Vad fan får jag för pengarna? Ja, det kan en ju undra när jag idag köpte ett par flaskor av den nyligen lanserade 2007 Stielle. Den nyfikne öppnar en flaska.

Doften är till en början endimensionell, onyanserad med en något kokt ton. Inte så kul. Men den kommer bli bättre.

I munnen får jag samma känsla. Varm, generös frukt. Syrorna är dock härliga och gör att det ändå funkar ganska bra tycker jag. Ett typiskt mugglarvin? Ja, kanske. Men den utvecklas på ett ganska trevligt sätt under ett par timmar.
En flaska kvar, räcker så. Kan nog komma väl till pass vid något oväntat besök under semestern.
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 23661
2007 Rocca di Castagnoli Stielle


Vad fan får jag för pengarna? Ja, det kan en ju undra när jag idag köpte ett par flaskor av den nyligen lanserade 2007 Stielle. Den nyfikne öppnar en flaska.

Doften är till en början endimensionell, onyanserad med en något kokt ton. Inte så kul. Men den kommer bli bättre.

I munnen får jag samma känsla. Varm, generös frukt. Syrorna är dock härliga och gör att det ändå funkar ganska bra tycker jag. Ett typiskt mugglarvin? Ja, kanske. Men den utvecklas på ett ganska trevligt sätt under ett par timmar.
En flaska kvar, räcker så. Kan nog komma väl till pass vid något oväntat besök under semestern.
Tack för not, jag var nyfiken men för lat för att köpa.
 

Vingubben

Medlem
Körde en BYOB för två helger sedan med diverse forumvänner och här följer en rapport från kvällens vita flight. Ljudnivån kring bordet låg på samma nivå som på en fotbollsläktare under ett göteborgsderby så anteckningarna blev något lidande.

Vitt.jpg



Pazo Senorans, Seleccion de Anada, 2011
Hög syra, beska, sälta och lite pepprighet. Ordentligt med power i alla led. Antecknade själv Godello så jag var i alla fall i rätt land, men lyckades inte sätta vinet trots att jag hade druckit en flaska veckan innan. Inget som skvallrade om att vinet hade 10 år på nacken. Tog en andraplats knappt före Fevren.

Louis Jadot, Puligny-Montrachet, Premier Cru La Garenne, 2014
Medel syra, beska, fat och lite gummitoner. Underbart vin med bra balans och en perfekt integrerade fat. Gummitonerna gjorde att några runt bordet var inne på Riesling. Själv gissade jag på Chardonay från Kalifornien. Klar flightvinnare där sex av nio deltagare hade den som etta.

William Fevre, Chablis, Grand Cru Les Clos, 2011
Mineraliskt med citrus och för min del rätt endimensionellt. Känns som att vinet kommer att behöva ytterligare fem år innan det blommar ut. Min egen gissning var Chenin Blanc från Loire men har inte riktigt grepp om vad som tog mig dit. Klar sista plats i min värld men tog en tredjeplats precis efter Pazo Senorans.

R. López de Heredia, Rioja Blanco Reserva, Vina Tondonia, 2007
Vinet stack ut på alla håll med sin djupa bärnstensfärg och sina rejält oxiderade toner. Klar vattendelare med tre andraplatser, varav en från mig, och resten som hade vinet på sista plats. Mitt eget vin så det var inte så svårt att sätta.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att när man får en rätt hanterad Bourgonge i glaset är det svårslaget. Pazo Senorans är ett mäktigt vin som dricks bra nu men med ett långt liv. Finns fortfarande några flaskor kvar på bolaget, och är en perfekt partner till sommarens skaldjursfrossor. Vina Tondonias hype är svår att förstå när man ser rösterna. Någon kring bordet ville ha det som defekt. Bör provas innan man jagar nästa släpp.
 

v_skogh

Medlem
Körde en BYOB för två helger sedan med diverse forumvänner och här följer en rapport från kvällens vita flight. Ljudnivån kring bordet låg på samma nivå som på en fotbollsläktare under ett göteborgsderby så anteckningarna blev något lidande.

Visa bifogad bild 23669


Pazo Senorans, Seleccion de Anada, 2011
Hög syra, beska, sälta och lite pepprighet. Ordentligt med power i alla led. Antecknade själv Godello så jag var i alla fall i rätt land, men lyckades inte sätta vinet trots att jag hade druckit en flaska veckan innan. Inget som skvallrade om att vinet hade 10 år på nacken. Tog en andraplats knappt före Fevren.

Louis Jadot, Puligny-Montrachet, Premier Cru La Garenne, 2014
Medel syra, beska, fat och lite gummitoner. Underbart vin med bra balans och en perfekt integrerade fat. Gummitonerna gjorde att några runt bordet var inne på Riesling. Själv gissade jag på Chardonay från Kalifornien. Klar flightvinnare där sex av nio deltagare hade den som etta.

William Fevre, Chablis, Grand Cru Les Clos, 2011
Mineraliskt med citrus och för min del rätt endimensionellt. Känns som att vinet kommer att behöva ytterligare fem år innan det blommar ut. Min egen gissning var Chenin Blanc från Loire men har inte riktigt grepp om vad som tog mig dit. Klar sista plats i min värld men tog en tredjeplats precis efter Pazo Senorans.

R. López de Heredia, Rioja Blanco Reserva, Vina Tondonia, 2007
Vinet stack ut på alla håll med sin djupa bärnstensfärg och sina rejält oxiderade toner. Klar vattendelare med tre andraplatser, varav en från mig, och resten som hade vinet på sista plats. Mitt eget vin så det var inte så svårt att sätta.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att när man får en rätt hanterad Bourgonge i glaset är det svårslaget. Pazo Senorans är ett mäktigt vin som dricks bra nu men med ett långt liv. Finns fortfarande några flaskor kvar på bolaget, och är en perfekt partner till sommarens skaldjursfrossor. Vina Tondonias hype är svår att förstå när man ser rösterna. Någon kring bordet ville ha det som defekt. Bör provas innan man jagar nästa släpp.

Är helt med på hypen om Tondonia. Fantastiskt vin :D
Har tyvärr bara rosén hemma.:rolleyes:
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Binet-Jacquet
Grande Réserve 2010
Silkig Komplex otroligt elegant och alldeles underbar, eleganta inslag utav sydfranska örter lätt stjälkiga inslag troligtvis den bästa sydfranska rödtjut jag druckit, helt magiskt till grillade lammet idag
:kyss:
#Cav0013
 

Attachments

  • DSC_2317.JPG
    DSC_2317.JPG
    27,9 KB · Visningar: 107
  • DSC_2316.JPG
    DSC_2316.JPG
    26,3 KB · Visningar: 97
Last edited:

The Wall

Medlem
2019 Delaire Graff Swartland Reserve Chenin blanc

Om jag inte minns fel hittade jag (tack vare @LarsW) 2018 Delaire Graff Chenin blanc för runt 100 kronor i början av 2020 och vinet verkar ha varit konstant slut sedan dess. För några dagar sedan upptäckte jag en flaska som påminde starkt om tidigare nämnda vin, men blev lite fundersam och tveksam när jag såg prislappen; 189 kronor. Det här måste väl ändå vara någon vassare variant av tidigare vin? Bäst att undersöka saken lite närmare så jag tog med mig två flaskor, betalade, åkte hem och placerade en flaska i kylskåpet. Efter mycket googlande verkar det som att jag har köpt ”årets modell” av tidigare nämnda vin. Till ett 91% högre pris. Det är med lite blandade känslor (”Hurra! Jag hittade vinet igen!” och ”Ojdå, 189 kronor!”) som jag undrar om jag är korkad, lurad eller både och.

Nåja, vi surar färdigt över den galopperande prishöjningen och häller upp vinet på karaff någon timme innan servering innan vi häller ner i några glas och ilar, pga värmen, igenom glasen.

Riedel Veritas Chardonnay; lite tropiska toner med mango och svedd brännässla, lite brynt smör tycks finnas med på ett hörn också. I munnen syrligt och faktiskt inte så fylligt som jag hade förväntat mig. Jag mindes 2018 som lite fylligare faktiskt.

Riedel Sommeliers Chardonnay; liknande intryck som i Veritas, dock att jag upplever att en viss mineralitet tittar fram. I munnen en smula eldigt (14,0%), vilket märkligt nog inte kändes i Veritas.

Gabriel StandArt; lite mer öppen doft än i de båda föregående glasen, vinet känns möjligen lite slankare/vagare i doften, men intrycken kvarstår. I munnen syrligaste upplevelsen av de tre glasen med lite mer eldstick.

För 99 kronor säger jag ”Löp och köp!”, men för 189 kronor behöver man kanske inte ha särskilt bråttom till butiken. Visst, vinet är av bra kvalitet och överpresterade något kopiöst för 99 kronor och även om det nya priset ungefär 30 kronor i överkant kommer jag att behålla den andra inköpta flaskan, kanske för en duell mot Anima som väger in på 179 kronor.

2019_delare_CB.JPG

91% högre pris i år, men tyvärr inte 91% bättre/godare/större flaska.

Till maten då? Tja, majskycklingbröstfilé lades i en marinerad av olivolja, färsk rosmarin, pressad vitlök, citronzest och -saft, salt och peppar på fredagen och grillades på lördagen. Vi testade att lägga allt i en påse som vi vaccade och det tricket kommer vi definitivt att göra om, jisses vad kycklingen sög åt sig smakerna på ett föredömligt sätt. Pippin fick sällskap av lite sallad och grillad knipplök samt en bytta vispat brynt smör. Vinet fungerade visserligen bra till maten, men jag saknade ändå lite umph i vinet.

kyckling till delare.JPG

Pippi som fick vila upp sig i marinad i vaccat tillstånd i ett dygn innan grilldags. Mycket bra drag.
 

LarsW

Medlem
2019 Delaire Graff Swartland Reserve Chenin blanc

Om jag inte minns fel hittade jag (tack vare @LarsW) 2018 Delaire Graff Chenin blanc för runt 100 kronor i början av 2020 och vinet verkar ha varit konstant slut sedan dess. För några dagar sedan upptäckte jag en flaska som påminde starkt om tidigare nämnda vin, men blev lite fundersam och tveksam när jag såg prislappen; 189 kronor. Det här måste väl ändå vara någon vassare variant av tidigare vin? Bäst att undersöka saken lite närmare så jag tog med mig två flaskor, betalade, åkte hem och placerade en flaska i kylskåpet. Efter mycket googlande verkar det som att jag har köpt ”årets modell” av tidigare nämnda vin. Till ett 91% högre pris. Det är med lite blandade känslor (”Hurra! Jag hittade vinet igen!” och ”Ojdå, 189 kronor!”) som jag undrar om jag är korkad, lurad eller både och.

Nåja, vi surar färdigt över den galopperande prishöjningen och häller upp vinet på karaff någon timme innan servering innan vi häller ner i några glas och ilar, pga värmen, igenom glasen.

Riedel Veritas Chardonnay; lite tropiska toner med mango och svedd brännässla, lite brynt smör tycks finnas med på ett hörn också. I munnen syrligt och faktiskt inte så fylligt som jag hade förväntat mig. Jag mindes 2018 som lite fylligare faktiskt.

Riedel Sommeliers Chardonnay; liknande intryck som i Veritas, dock att jag upplever att en viss mineralitet tittar fram. I munnen en smula eldigt (14,0%), vilket märkligt nog inte kändes i Veritas.

Gabriel StandArt; lite mer öppen doft än i de båda föregående glasen, vinet känns möjligen lite slankare/vagare i doften, men intrycken kvarstår. I munnen syrligaste upplevelsen av de tre glasen med lite mer eldstick.

För 99 kronor säger jag ”Löp och köp!”, men för 189 kronor behöver man kanske inte ha särskilt bråttom till butiken. Visst, vinet är av bra kvalitet och överpresterade något kopiöst för 99 kronor och även om det nya priset ungefär 30 kronor i överkant kommer jag att behålla den andra inköpta flaskan, kanske för en duell mot Anima som väger in på 179 kronor.

Visa bifogad bild 23686
91% högre pris i år, men tyvärr inte 91% bättre/godare/större flaska.

Till maten då? Tja, majskycklingbröstfilé lades i en marinerad av olivolja, färsk rosmarin, pressad vitlök, citronzest och -saft, salt och peppar på fredagen och grillades på lördagen. Vi testade att lägga allt i en påse som vi vaccade och det tricket kommer vi definitivt att göra om, jisses vad kycklingen sög åt sig smakerna på ett föredömligt sätt. Pippin fick sällskap av lite sallad och grillad knipplök samt en bytta vispat brynt smör. Vinet fungerade visserligen bra till maten, men jag saknade ändå lite umph i vinet.

Visa bifogad bild 23687
Pippi som fick vila upp sig i marinad i vaccat tillstånd i ett dygn innan grilldags. Mycket bra drag.
Kommer ihåg denna. Tog med en flaska till Sri Lanka och den var väldans god. :)
Stämmer att den kostade 99kr, men var då nedsatt från det dubbla ungefär så 189 kr är nog vad den vanligtvis går för.
 

The Wall

Medlem
Kommer ihåg denna. Tog med en flaska till Sri Lanka och den var väldans god. :)
Stämmer att den kostade 99kr, men var då nedsatt från det dubbla ungefär så 189 kr är nog vad den vanligtvis går för.
Aha, möjligen en importör som ville bli av med sitt restlager. Jag hade ingen aning om att de var nedsatta förra året, men det var skönt att få lurad-stämpeln bortpolerad.
 
Toppen