Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Foodcoma

Medlem
Visa bifogad bild 34886
2018 Domaine Tempier Bandol
(Husets egna druvor i skålen)


Viner från Bandol har en egen karaktär även om här ofta finns aromer som påminner om både norra och södra Rhone.

I huvudsak är det mourvèdre men här ska även finnas en mindre mängd av grenache, cinsault, carignan och syrah. Väldigt sydfranskt.
Här finns en mix av både mörka och röda bär, chark, oliv, garrigue, lakrits, lite choklad mm.

Årgångarna skiftar lite grann men kvaliteten är alltid hög. Har aldrig druckit en dålig årgång av Tempier.
Intressant komplexitet, bra balans och oftast svingoda! Men trots jämnare kvalitet och bättre balans än chateauneuf så är de lika impopulära. Konstigt!

Startade dagen med bad från klipporna och ikväll blir det sommargrill med fläskkarré och starka chorizos tillsammans med tzatziki och grillad paprika. Det gäller att njuta av sensommaren!
Intressant det där med att c9dp är mer populärt - är det storytellingbiten kring c9dp som får dem att flyga och att bandol där uppfattas som mer otydligt?
 

Wintermute

Medlem
Domini Veneti, Recioto della Valpolicella 2011.
Cassis, hallon, massor av vanilj och en ganska kraftig beska i slutet. Sött, men med tunn munkänsla. Intressant, men ganska kort. Inte otrevligt, men lite obalanserat. [För tydlighet, jag vet inte riktigt vad jag borde ha väntat mig, det här är kanske idealt för vintypen]. 83 p?
20250907_220915.jpg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har nog att göra med att det är få riktigt duktiga vinmakare som förfogar över Chasselas. Kan bli riktigt bra vin även av denna druva.

...precis som det kan bli bra viner med den tidigare förhärskande Bdxdruvan i Sydamerika. Carmeniere.

Av de typ 100 Carmeniere jag provat genom livet, är det max två som varit intressanta.

Men, visst går det väva av katthår. Om man verkligen ger sig fasen på det!

Om jag var Trump:

Fan oxå! Jag är världsledande expert på Carmeniere och Chasselas. Jag har druckit 100,000-tals av dem båda och mina poäng är RÄTT satta. Inte som alla andra jävla amatörers skitpoäng. Mina poäng är bättre än allt annat som existerar i hela universum, och inte bara i det observerbara universum, utan i HELA Universum. Min intelligens och mina insikter är så grymma att Ozzy Osbourne hellre dog än körde accapella med mig on stage live. Han ville inte dö tvåa. Och han visste hur bra jag är!

Fan för Carmeniere och Chasselas. Jag vet ALLT om dessa druvor och ingen annan vet någonting som ens är värt dialog. Bags på alla andra låtsas-hittepåare. Till Mexico och Alligator Alcatraz skall ni! Jag vet bättre än alla andra! Det är en Executive Order!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Var on-site i Galicien i sommar och provade kombinationen Percebes med Albariño, fungerade väldigt bra (även om jag inte är toksåld på just Percebes som den delikatess det påstås vara). Passade även på att prova kopiösa mängder Albariño på Albariño festivalen i Cambados, finns mycket gott och till och med en del bubbel tillverkat på traditionellt sätt på druvan som överraskade positivt.
Den festivalen vill jag också hänge mig åt! Norra Spanien here I come!!! 2027. Typ. Nästa år är mest Centrala Spanien, London/Skottland och Languedoc. Men 2027! Då räwlarns 😜
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Var on-site i Galicien i sommar och provade kombinationen Percebes med Albariño, fungerade väldigt bra (även om jag inte är toksåld på just Percebes som den delikatess det påstås vara). Passade även på att prova kopiösa mängder Albariño på Albariño festivalen i Cambados, finns mycket gott och till och med en del bubbel tillverkat på traditionellt sätt på druvan som överraskade positivt.
Hur arrangerade du dina resor?
Från Madrid (gissar jag?).
Har två vänner i Ribeira del Duero som jag kan utgå från efter två dygn av syndigt fallna frestelser.

Tips?
Boende, lokala resor, vad är mest värt, egna lärdomar osv...

Asking for my best friend...
 

Johpe

Medlem
Den festivalen vill jag också hänge mig åt! Norra Spanien here I come!!! 2027. Typ. Nästa år är mest Centrala Spanien, London/Skottland och Languedoc. Men 2027! Då räwlarns 😜
Ja, kan varmt rekommenderas, väldigt mycket fest o väldigt mycket vin :)

Hur arrangerade du dina resor?
Från Madrid (gissar jag?).
Har två vänner i Ribeira del Duero som jag kan utgå från efter två dygn av syndigt fallna frestelser.

Tips?
Boende, lokala resor, vad är mest värt, egna lärdomar osv...

Asking for my best friend...
Njaa, jag utgår från San Sebastian i Baskien då frun är där i från så vi spenderar mycket tid där.

Just i det här fallet bilade vi till A Coruña och var där i några nätter (inte direkt Rias Baixas territorium men mycket bra mat). Sen åkte vi ner till Cambados och bode i byn i jämte (för vi passade oxå på att klämma in Vikinga-festivalen i Catoira (som är ett spektakel för sig)). Jag hade bokat vingårdsbesök i området på bl.a. Granbazan som var väldigt trevligt, tyvärr tog inte Zarate (som jag verkligen gillar) i mot besök på grund av att de var upptagna på Albariño festivalen. Själva festivalen kan nog beskrivas som 2 delar redlöst vin-party på gatan (natt som dag) och 1 del seriösare provande i en lokal en bit bort från centrum.

Utgår du från RdD (trevligt!) så har du inte mer än 4-5h i bil till Cambados annars är det vanligt att folk i området flyger till o från Porto (enligt den delen av familjen som bor i Galicien) när det gäller internationella flyg.

Hör av dig när det börjar bli dags så kan jag berätta och tipsa om mer och hjälpa till att arrangera/boka grejer om du vill. Jag är långt ifrån klar med området så jag kan hänga med som semi-lokal spansktalande guide :D
 

LeChat

Medlem
IMG_7440.jpeg

2008 Château Léoville Las Cases

Har varit sugen ett tag på att prova denna så nu är det dags.
Har inte druckit så mycket av årgången vad jag kan minnas, men kommer bl.a. ihåg att Poujeaux var ett riktigt härligt biffvin redan i unga år.

2008 LLC är en riktigt bra bordeaux med lyxiga eleganta fat och hög intensitet. Inga tertiär tecken, men i en bra fas som bjuder på både smakrik komplexitet och bra energi. Avslutet är långt med bl.a. goda chokladtoner.

Den här kan utvecklas i många år till men har redan en hel del kul att upptäcka så ångrar inte att jag provade en flaska. Men sista flaskan får nog ligga i 5+ år till.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Ombesiktning av ett vin från gårdagens släpp:
Sitges.jpg

Då:
"94893 Malvasia de Sitges Vinya La Plana Vins Pepe Raventós 2023 299 kr 480 flaskor
N: Jäst, fläder, citron, syren och lavendel.
M: Snäckskal, citron, lime, melon, lavendel och hyacint. Blommigt med rejäl koncentration och påtaglig sötma. Jag gillade förra årgången av det här vinet också men minns det inte som särskilt sött. 89-91p"
Min noter stämmer inte jättebra den här gången. Nu är det mer mynta än syren och lavendel, det finns också massor av honung och bokna äpplen i både smak och doft. Det finns ingen restsötma, men frukten är söt, särskilt om man låter det få lite luft.. Syran är bra, koncentrationen rejäl den här gången också. Spännande och välgjort vin. 91p
 

MartinBz

Medlem
IMG_1604.jpeg

Fontodi Chianti Classico 2021. Djupt mörkröd, nästan lila i färgen. Doftar typiskt av körsbär, röda bär (jordgubbar?) och något blommigt. Känns förvånansvärt tillgängligt med tanke på hur ungt det är, tanninerna och faten är där men allt är i balans. I smaken återfinns körsbär och är precis så bra som Fontodi brukar vara, långt och relativt mjukt. Rekommenderas varmt. Passade utmärkt till potatispizza med rosmarin och karamelliserad lök.
 
IMG_8058.jpeg


Ankbröst på tallriken, bogge i glasen. Två lieu-dit-village-flarror fick gå match. Bruno Clair Marsannay Les Longeroies vs. Boyer Martenot Auxey-Duresses Les Ecusseaux, Côte de Nuits vs. Côte de Beaune, båda från 2019.

Bruno doftade mörka bär, kryddor och lite sous bois. Boyers profil var snarlik, men med röda kördbär som bas. Den förstnämnda var kanske något blygsammare.

Smakmässigt var de väldigt lika, hade absolut inte placerat dem med hyfsad säkerhet halvblint. Båda hade en fin mix av röda och mörka körsbär, en del kryddor, mediumkropp, fina tanniner och ok syra. Dofterna kanske lovade lite mer än smaken levererade.

Bruno var något mer knuten först, men efter 1-2 h växte den betydligt (båda luftades en timma innan). Boyer var mer bjussig från start och allas favorit initialt, men med tid så gillade jag Bruno bättre. Tror Bruno kommer vinna mer på längre lagring. Båda solida 90-91 poäng.
 
Last edited:

Wintermute

Medlem
Sabelli-Frisch Anchia 2022 Zinfandel
Doften antyder Zinfandel. I munnen är det en smula cassis och en del hallon. I eftersmaken är det höga syror (lime?) Lätt, elegant och balanserat. Långt och hyfsat komplext. Ett av årets bästa röda. 92-93 p. Plus för supersnygg flaska.
Edit: dracks till ösregn, Lenny Kravitz, potatiskaka och oxfilé. Passade bra.
 

Attachments

  • 20250914_202251.jpg
    20250914_202251.jpg
    43,2 KB · Visningar: 25
Last edited:
Intressant det där med att c9dp är mer populärt - är det storytellingbiten kring c9dp som får dem att flyga och att bandol där uppfattas som mer otydligt?
Jag tänker att det kanske också är lite så att ChNdP är större och att det finns fler topproducenter där. I ChNdP finns dels Ch Rayas och Ch Beaucastel och minst något dussintal producenter ytterligare som jag mer än gärna skulle dricka alla dagar i veckan. I Bandol, som jag verkligen älskar, finns Pibarnon, Tempier, Bégude och Pradeaux, och kanske någon till. Men de riktigt bra producenterna är trots allt betydligt färre.
 
Hur arrangerade du dina resor?
Från Madrid (gissar jag?).
Har två vänner i Ribeira del Duero som jag kan utgå från efter två dygn av syndigt fallna frestelser.

Tips?
Boende, lokala resor, vad är mest värt, egna lärdomar osv...

Asking for my best friend...
Två små tips om de där trakterna. I Valladolid/Ribera del Duero, försök få tag i El Canto de la Alondra. Kan vara svårt att hitta, men skitgott. Hon tar inte emot besök. Och besök Bodega El Paraguas. Deras toppvin 'Fai un sol de carallo' är det bästa spanska vita vinet jag druckit, på Kaia Kaipe i Getaria för några år sedan.
 

Johpe

Medlem
Två små tips om de där trakterna. I Valladolid/Ribera del Duero, försök få tag i El Canto de la Alondra. Kan vara svårt att hitta, men skitgott. Hon tar inte emot besök. Och besök Bodega El Paraguas. Deras toppvin 'Fai un sol de carallo' är det bästa spanska vita vinet jag druckit, på Kaia Kaipe i Getaria för några år sedan.

Bra tips...
1757917619169.png

Och bra fisk på Kaia... :) Många säger att Kaia är bättre än Elkano men jag har nog faktiskt haft, iaf, en bättre totalupplevelse på Elkano.

Inte provat Fai un sol de carallo men där i mot 'La Sombrilla' från samma bodega, oxå mycket bra Ribeiro.
 

buteljen

Medlem
Ja, kan varmt rekommenderas, väldigt mycket fest o väldigt mycket vin :)


Njaa, jag utgår från San Sebastian i Baskien då frun är där i från så vi spenderar mycket tid där.

Just i det här fallet bilade vi till A Coruña och var där i några nätter (inte direkt Rias Baixas territorium men mycket bra mat). Sen åkte vi ner till Cambados och bode i byn i jämte (för vi passade oxå på att klämma in Vikinga-festivalen i Catoira (som är ett spektakel för sig)). Jag hade bokat vingårdsbesök i området på bl.a. Granbazan som var väldigt trevligt, tyvärr tog inte Zarate (som jag verkligen gillar) i mot besök på grund av att de var upptagna på Albariño festivalen. Själva festivalen kan nog beskrivas som 2 delar redlöst vin-party på gatan (natt som dag) och 1 del seriösare provande i en lokal en bit bort från centrum.

Utgår du från RdD (trevligt!) så har du inte mer än 4-5h i bil till Cambados annars är det vanligt att folk i området flyger till o från Porto (enligt den delen av familjen som bor i Galicien) när det gäller internationella flyg.

Hör av dig när det börjar bli dags så kan jag berätta och tipsa om mer och hjälpa till att arrangera/boka grejer om du vill. Jag är långt ifrån klar med området så jag kan hänga med som semi-lokal spansktalande guide :D
Fasen vad lyxigt att vara gift med någon från San Sebastian och spendera tid med locals 😍💯
 
Senaste tiden godsaker!

Ferrer Bobet Seleccio Especial VV 2014
Kylskåpskall och helt fantastisk. Börjar närma sig sin maxpotential skulle jag tro, fantastiska mogna röda bär, viol, lagerblad och peppar.
Väldigt synd att jag inte har fler...

Vasse Felix Heytesbury 2016
Vingårdens flaggskepp för vita viner. Köpt på plats 2017, kan knappast bli bättre i Margret River enligt mig. Smör, ek, timjan och honung är framträdande. Pigg syra och hade nog kunnat lega flera år till. Men vansinnigt gott och ett vin som inte spårat i pris på svenska marknaden. väl värd sin 500-ring.

Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett 2015

Traditionell gammelmosel. Köpt rakt ur näven på Sofia Thanisch i kråkslottet. Smakar precis som etiketten ser ut, syrligt, mineraligt och en rejäl honungston. Saffran i eftersmaken. Mycket gott.

Simpsons White Cliffs BdB 2018

Ny bekantskap för mig. Bra men inte WOW, hade hellre lagt pengarna på något spanskt eller franskt. Hög syra och bra brödighet, lite rostade toner.

Wittman Morstein GG 2017
Lika bra som vanligt, köpte på glas på Postgatan i Kalmar. Inte min favoritårgång för torr tysk Riesling, men det va absolut inte något fel på denna. Läst någonstans att just Morstein GG klarade sig väldigt bra trots frost och hagel. Toppensyra, citrus och mineralitet.

Sybille Kuntz Kabinett Trocken 2015
Mordernare Mosel Kabi trocken. Sibylle är som vanligt ett energiknippe när man hälsar på, måste dock säga att vinerna inte levererar till den standard som hon hyllas för.
2015 fick ju hjälp av en legendarisk årgång överlag, men jag har druckit rätt trista viner från senare årgångar. Kommer inte fortsätta fylla källaren med Sybille tror jag.
Denna hade fina mognadstoner i kombination med hög syra och honung.

1757933046837.png
1757933071917.png
1757933093699.png
1757933115987.png
1757933139321.png
1757933153097.png
 

The Wall

Medlem
Sybille Kuntz Kabinett Trocken 2015
Mordernare Mosel Kabi trocken. Sibylle är som vanligt ett energiknippe när man hälsar på, måste dock säga att vinerna inte levererar till den standard som hon hyllas för.
2015 fick ju hjälp av en legendarisk årgång överlag, men jag har druckit rätt trista viner från senare årgångar. Kommer inte fortsätta fylla källaren med Sybille tror jag.
Denna hade fina mognadstoner i kombination med hög syra och honung.
Håller helt med, tyvärr. Kuntz känns i lite för många fall när jag har provat hennes viner som mer snack än verkstad. Vinerna håller hög klass, ingen tvekan om det, men mina förväntningar är kanske lite väl högt uppskruvade. Eller så är bara jag skruvad. Eller samtliga alternativ ovan 🤔
 
Håller helt med, tyvärr. Kuntz känns i lite för många fall när jag har provat hennes viner som mer snack än verkstad. Vinerna håller hög klass, ingen tvekan om det, men mina förväntningar är kanske lite väl högt uppskruvade. Eller så är bara jag skruvad. Eller samtliga alternativ ovan 🤔
Ja det har blivit så mer och mer.
Provar man de äldre grejerna (1990-tal) så tycker jag det håller bättre.
 
Bernabeleva Garnacha de Viña Bonita 2022

En flaska vi öppnade i helgen men som fick rött kort och åkte ner i källaren igen. Nyöppnat och rumstempererat var alkoholen så överväldigande att min särbo ville ha något annat. Kanske inte så oväntat med 100% Grenache och 14.5 volt.

Nu några dagar senare och källarsval är den betydligt lugnare. Nu kan man känna det svala mineraliska ihop med finstämda lite syrliga jordgubbar. Men vinet är bäst runt 12-14 grader, sen blir det likör av det igen. Min erfarenhet av att lagra denna typen av vin är inte så god. Det som idag är fräscha jordgubbar brukar gå i stadier mot övermogna plommon.

Inte min bag, men man måste ju dricka annat än franskt någon gång, avstår poäng!

IMG_5505.jpeg
 
Bra tips...

Och bra fisk på Kaia... :) Många säger att Kaia är bättre än Elkano men jag har nog faktiskt haft, iaf, en bättre totalupplevelse på Elkano.

Inte provat Fai un sol de carallo men där i mot 'La Sombrilla' från samma bodega, oxå mycket bra Ribeiro.
Jag har inte varit på Elkano (än), men Kaia Kaipe var iaf mycket bra. Och naturligtvis åt vi den grillade piggvaren.
 
Toppen