Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Låter som en härlig kväll!
   
 2. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Fick ett trevligt mail precis. En bekant i vinkällaren undrade om jag ville vara med och prova 3 skumpor blint i kväll och det tackar man ju inte nej till.
  Jag har ingen aning om vad det är för något, det ända jag vet är att det är en är från 2002, en Prestige Cuvee (Grand Cru) och en Blanc de Blanc (Grand Cru).

  Ska bli spännande att se vad det är för något.
   
 3. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Själva fan att man bara har såna på magnum kvar :'(
   
 4. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Livet är hårt ;)
   
 5. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Lördagen var en trevlig historia.

  Efter lunch var det vinprovning av äldre prylar.
  Först en vit Vina Tondonia från 76. Påminde starkt om en fino men med frukt. Intressant vin.
  Därpå en Clos de Mouches 76 från Drouhin. Helt klart över kanten. Detta är från Hjo grosshandels stora släpp. Det känns som att betyget bör bli "undvik de äldre prylarna" (var det inte Mmm som hade en polare som slagit till på Bonnes Mares 78 och som ansåg denna stenålders?)
  Därefter en Vin Tondonia 78. Den här var betydlig mer Bourgognelik än den förra. Smultron var min tanke i doft och smak.

  Senare ytterligare en provning men inget av intresse där.

  Så kom den efterlängtade kvällen. Vi bänkade oss på PM för en middag som vi sett fram emot länge.

  Medan vi väntade på att temperaturen skulle sjunka i skumporna och att maten på menyn skulle börja passa till dessa drack vi ett glas Taittinger 2000 (från magnum). Betydligt roligare än standardbaljan.
  Först ut i startfältet var en VVF 88. När vi fick den i glaset drog besvikelsen över våra anleten. Oxiderad. Vi fick så Bollinger 69 bredvid. Även den oxiderad. Ja vad fan gör man?
  Hur som helst började maten komma in och sherrytonerna i vinerna var inte alls oävna därtill. Sherry är ju ett fantastiskt matvin. När jag en stund senare satte näsan till VVF hade miraklet inträffat. Alla oxidationstoner var helt underordnade den kraftigaste ostrondoft jag någonsin känt i en skumpa. Likaså var sherrytonen i smaken väck och istället hade en riktigt kraftig frukt trätt i dess ställe. Lycka! Dessutom passade VVF alldeles förträffligt till den beurre blanc som serverades till fisken. Dubbellycka!!
  69:an gjorde dock inte någon come back utan den förblev en elegant Amontillado under kvällen. Trist.

  Efter att ha varvar upp på lite hyggliga viner ( ;D) kom vi så till kvällens huvudnummer: Ch Latour 82. Karafftid estimeras till två timmar. Vilket vin! Näsan innehåll en ren Pauillac-ton, Bordeaux i ett nötskal. Men det som var slående var smaken. Normalt räknas ju Pauillac till de maskulinaste vinerna i Bordeaux och Latour till de maskulinaste vinerna i Pauillac. Men vad som möter smaklökarna innehåller sådana eleganta övertoner att tankarna på maskulinitet går till typ Schlager-Carlsson et al. Det är enligt mig utan tvekan denna överton som gör detta vin till en legendar. När denna överton senare försvinner så är vinet naturligtvis fortfarande ruskigt bra men det där extra saknas, vinet ligger på samma nivå som flertalet av de bättre producenterna i dag åstadkommer.

  Vi kastade oss vidare och fick Ch Suduiraut 90 i glaset. Kändes faktiskt lite platt. I det parallella glaset gick ett tyskt eiswien på Riesling från 96. Det var en mycket märklig historia. Vinet hade en färg som en gammal calvados och därtill oxidation i näsan. Va fan, tredje för kvällen! Men smaken var allt annat än oxiderad. En riktigt intensiv syra möter tungan och när desserten baserad på gräddfil kommer i munnen samtidigt uppstår änglaspel. Jawohl!

  För att inte lägga lock på sordinen avrundar vi med A. E. Dor 7 med en snittålder på 45 år. Vi enas om att nästa träff ska innehålla en jämförelse mellan just denna, Delamain RdlF samt Grönstedts Jubilee.

  Jag har en hel uppsjö bilder men vad hjälper det när jag inte har kabeln för överföring från kameran tillgänglig. Återkommer med dessa.
   
 6. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Idag dricker vi

  Låter som en behaglig kväll!

  Vilken Bolly 69 var det? R.D eller G.A? Har provat RD 69 förut och den var hjälplöst förlorad redan för fem år sen eller vad det var...
   
 7. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Vit eller röd?
   
 8. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Jag har flaskor du kan få byta till. 1-1 ;)
   
 9. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Testade av nyfikenhet Seghesio 07. Säkert helt ok som Zinfandel men det är väl inte min kopp just nu. En tiondeplats känns galet när man tänker på alla andra tusentals flaskor som hade platsat bättre.. Vi provar också Grosset Gaia -04 som jag också antar är ok men inget att skriva hem om. Alla ggr hellre Shirazen än Zinfandeln dock.
   
 10. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Om de är vällagrade kanske jag kan släppa en mot tre...
   
 11. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Jag la precis på gissa vems anmodan i DP-foto-tråden in en Dom Perignon 1964 i kylen.

  MEN - nu har vi blivit bortbjudna så nu lägger jag in en Leclerc Briant Les Crayères istället.
  Då jag har sidan uppe kan jag nämna att RJs betyg är 83/88.

  Skönt att slippa laga mat ikväll ;D
   
 12. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Vintage

  Röd
   
 13. J.S.

  J.S. Medlem

  SV: Idag dricker vi

  I dag blev det en Val de Flores 04. Dekanterade den ca 1 timme före servering. Stor härlig doft av hallon, björnbär och lite tobak. Väldigt fruktig, fyllig och koncentrerad i smaken, skönt mjuka tanniner utan att bli mesig för den skull och med en lite eldig och lång eftersmak. Malbec är inte så dumt iaf :p
   
 14. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  2005 Volnay från Ferdinand & Laurent Pillot. Ett riktigt fynd för 199 spänn! Silkigt, lent och väldoftande som bara en Volnay kan vara. En riktigt klassisk bourgogne i förförisk, lååååång smak. Vi pratar sensualism här! En nackdel med detta vin är att det säkert skulle bli riktigt spnnande om några år...men hur fan ska man kunna låta bli att dricka upp det?
   
 15. J.S.

  J.S. Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Hmmm....låter som om man får lov att köpa en flaska och prova! Lät ju helt förföriskt gott! 199 pengar känns ju helt överkomligt dessutom ;D
   
 16. SV: Idag dricker vi

  Jag vill inte vara den som är den, men nog är det mycket från Bourgogne som inte är Volnay som kan vara precis sådär och till och med bättre. Det känns som att det är har blivit något av en Volnay hype bland så kallade kännare vilket bara är fånigt. Bra bourgogne är bra bourgogne, sedan om det står Volnay, Chambertin eller något annat gör det samma. Kör vi en blindprovning är det få som kommer pricka rätt på område.
  Kanske vore något för en framtida provning?
   
 17. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Du menar att om vinet är av bra kvalitet så känner man ingen skillnad på en Volnay och en Chambertin?
   
 18. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Idag dricker vi

  Tack för tipset!
  Hittar dock bara 2006
  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=.
  När köpte du den?.
   
 19. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Drack som sagt en Leclerc Briant Les Crayères skumpa igår.

  Mycket märklig Champagne, har aldrig testat någonting liknande.
  Hade jag testat blint hade jag gissat på en rosé, det smakade nästan rödvin.

  Sen blev det nåt billigt pastavin och sen Elvis "The King" vinet ;D Vet inte om ni druckit det men jag tycker det är gott, slinker ner som bara den.
  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=
   
 20. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Köpte ett gäng flaskor till en provning och blev tvungen att visa legitimation... Haha.. inte så att man blir förbannad precis när det var ett par år sen man passerade trettio.

  Hur som helst, - vill ni dricka kräftskiva någon gång så slå till på Alta 904 -95!
   

Dela sidan