Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. v_skogh

  v_skogh Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Sitter och smuttar på sista glaset ur en flaska Veuve Rare Vintage -88.
  Initialt är den väldigt sluten ??? men öppnar snabbt upp sig och levererar en riktigt härlig, stor och mogen doft. Fin som fan på näsan. Dessvärre bär smaken inte upp doften utan att för den delen inte vara dåligt. Ett riktigt bra vin som är på väg utför? Eller fick jag en dålig flaska. Vid de tidigare tillfällen jag druckit detta vin (2 eller 3 gånger) har det varit större upplevelser.
  Mitt råd är att dricka nu eller inom kort. Det va bättre för 1 år sedan.
   
 2. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Kul med en Cave de Tain som imponerar! De jag druckit från kooperativet (både Crozes-Hermitage och Hermitage men andra årgångar) har inte varit bra.
   
 3. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  En enda av de 9 flaskor jag provat av de nydegorgerade har levererat...
   
 4. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Amour de Deutz 1999
  Har det inte framför, men mer än lovligt bra. Otypisk blanc de blancs där man kunde tro att det fanns pinot. Riktigt snygg förpackning.

  Dom Pérignon 1988
  Kul att för första gången få prova en äldre och lite mognare Dom Pérignon. Ändå måste jag säga att det fanns en hel del syra kvar. Uppnådde en hel del komplexitet och utvecklades i glaset. Totalt tyckte jag lika mycket om denna som Amouren, men jag tycker att Amouren kanske öppnade strået vassare, medan denna klarade sig bättre i glaset.
  Med tanke på att årgång och ålder gav denna försprång får jag nog säga mig imponeras mer av Amouren ändå.

  Någon röd chambertin, och en tysk riesling med en del sötma. Namnen fick jag inte, men chambertin, som tog med dem, kan nog hjälpa till där. Det röda föll mig i smaken, men rieslingen, även om den var god, var inte min stil av sött vin (no offence, chambertin). Portvin och Sauternes vinner över denna riesling i mina smaklökar.

  När jag kommit hem, Krug 1995, igen efter någon månad sedan senast. Jag börjar nästan känna igen den på riktigt nu. Fortfarande riktigt gott om vassa syror, men kan man se igenom det så finns jättemycket att få. Kroppen var som alltid med Krug åt det fylligare hållet. Den hustypiska stilen fånns. Djup doft och fantastisk rikt vin i stort, men njutningsgraden hade nog vunnit om syrorna rundats av med mognad.
   
 5. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det här är den 88a som jag druckit flest gånger och jag har varit mycket nöjd de allra flesta gånger (11 gånger - 1 flaska kvar!). Håller med v_skogh om doftupplevelsen men tycker doftens positiva egenskaper även går igen i smaken. Har alltid druckit till mat (smakrikare förätter, gärna med lite stekyta). Hmm... men som sagt den är kanske på väg utför. Dumt att vänta, champagne som legar extra länge på sin fällning kan ju utvecklas väldigt fort.


  I går dracks det Comtess de Champagne 96. Jag lät den växa i glaset så att brödigheten och de rostade tonerna hittade fram ordentligt. Mycket komplex doft där de rostade tonerna var de som framträdde mest, annars var den en salig blandning av kompakt frukt där de riktigt gröna tonerna hade utvecklats mer åt gula äpplen och liknande som ger mogna associationer. Drog en del paralleller till Clos de Goisses men det skulle jag förmodligen inte göra om jag provade de bredvid varandra.

  För min del skulle den gott kunna ligga längre, min kompis tyckte den var pefekt.

  Ch Gazin 2001 till varmrätt och än en gång slår det mig att man inte kan dricka Pomerol för ofta. Kompakt mörk frukt i perfekt balans med ceder, fortfarande ung men gör sig perfekt till maten. Gott!
   
 6. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  I ren frustration av valet av bubblor igår bestämde jag mig slutligen för en Launois 96, den sista i lådan, tyvärr. Snacka om en champagne som levererat stadigt ända sedan 2004. Har druckit en per år, minst, och den har alltid varit härlig.


  Men ikväll - Selosse!
   
 7. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ja det var en positiv överraskning. Dock var det ju mest doften som imponerade och har du någon liggandes så är det nog dags att korka upp innan den blir sämre.
   
 8. weezer

  weezer Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Idag en Mersault från Remi Jobard, Les chevalieres, -05. Till det en hemkokt bouillabaisse med pilmusslor, marulk, torsk, räkor å lite lax. Ingen gräddig skit utan tomatiserad såklart. Krutonger, rouille och riven parmegiano.

  Innan slinker väl ett glas Scharzhof från Egon Muller ner.
   
 9. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jävlar så fint det lät! Tror till och med att den simpla rosé (2008 Stork's Tower Tempranillo - Shiraz) som jag smuttar på hade passat.
  (Fast jag hade hoppat laxen om jag stått vid grytan...men blir jag bjuden är jag inte så petig.)
   
 10. weezer

  weezer Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Fiskdisken var inte så diger, jag är ingen laxfan heller men övriga gäster har en fabläs för den...så.. 8). En bojja ska ju ha 7 sorters fisk, det är knappt det finns det nu med all rödlistning..
   
 11. weezer

  weezer Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Gästernas son spydde innan de skulle hit, det blev pizza med svartvinbärsmer. :-\
   
 12. R.P

  R.P Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Grymt! Lägg upp recept!
   
 13. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jag och v_skogh tog en liten 96 afton idag med Bruno Paillard, Henriot och Duval-Leroy Femme. Senare slängde vi in en Legras & Hass Cuvee Prestige och strax därefter kom det sämsta förslaget någonsin.
  Jag nappade för jag kände för att förnedra någon och den tallefjanten var det perfekta offret. Det var ingen hjärtig stämmning när 2 extremt dålga förlorare tävlar och eftersom jag är den större personen (på alla möjliga plan) så får jag väll erkänna att jag förlorade knappt men det finns naturligtvis en bra förklaraing på det hela. Han var nyktrare så då räknas det väll inte eller?

  Jag ska återge våra anteckningar när jag kan läsa igen (förlagt aka tappat bort brillorna) men kortfattat så tog det 4 timmar innan Bruno öppnade sig och Henriot var bäst.
   
 14. SV: Idag dricker vi

  Kul att få dina synpunkter. Vi brukar ju ha lite olika (iallafall kring Divine första gången)
   
 15. v_skogh

  v_skogh Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jag ansåg länge att allt hopp va ute för Bruno men efter 4 timmar seglar den upp och blir riktigt bra.
  Initialt hade den obefintlig näsa, ostron kom vi fram till va väldigt spot on. Mineraltonerna fanns kvar under hela kvällen men utvecklades stort och blev riktigt trevliga efter 4 timmar.
  Känns som Bruno 96 kan lagras hur länge som hellst. Kvällens andra viner va betydligt mer tillgängliga.
  Ska förövrigt låta bli att kommentera gårdagens WII bowling :D
   
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Stort tack CH och DA för de goda Champagnerna och trevligt sällskap !

  Utöver DA:s beskrivning av de två som jag skriver under på helt så kan jag väl bara tillägga att DP-88:an lekte lite med oss om vad som komma skall men den ville inte riktigt släppa ifrån sig det nu. När man lämnade glaset orört i 5-10 min så kom sedan en ljuvlig rund sötma och kola-ton en liten stund men men den ville inte riktigt stanna kvar. Syran var som DA skrev riktigt ungdomlig och skvallrade om att det här vinet har en hel del framtid.
  En av dom bättre DP jag smakat.

  De två vinerna jag hade med var Gevrey-Chambertin "Clos Prieur" -93 från Joseph Roty samt Sharzhofberg Riesling Auslese -83 från von Hövel.
  [​IMG]
  Gevreyn som ju är från en långliggarårgång (inte -99 som på bilden utan -93 alltså) börjar nu komma runt ordentligt. Ganska mörk tät färg för en Pinot Noir men Roty brukar ha lite mer extraktion än många andra odlare eftersom han praktiserar en ganska lång "kalljäsning". Det här vinet visade upp klassisk Côte de Nuits-PN med en fruktkompott bestående av lingon och körsbär samt en rejäl dos animaliska toner och sedan avrundat med väl integrerad ekbehandling (Han rostar inte så hårt men lagrar ganska länge på fat vissa årgångar). Smaken var fortfarande ganska tanninrik men med mjuka syror vilket annars är lite ovanligt men det beror nog här mest på årgången. Helt klart ett vin att dricka nu och en odlare att leta efter om ni får tillfälle.

  Sharzhofberger Auslues hade faktiskt gjort samma resa som CH:s DP-88 (som också var en butelj som exporterats till USA) och som tur var funnit sin väg tillbaka till Europa.
  [​IMG]
  Det här Saar-vinet hade en stor tydlig mogen Riesling-doft med lite petroleum men framför allt massor med mogna krusbär. Vinet visade inte upp ngn botrytiskaraktär vilket brukar vara det vanliga hos Auslese så här långt uppströms Mosel dom flesta år. Smaken var fortfarande livligt syrlig och med sin låga lkoholhalt och klädsamma restsötma så blir drickmotsåndet inte speciellt stort. Summa summarum så är sådana här viner för mig bland det elegantaste man kan tänka sig. Mat är överflödigt men måste man så går ngn av de färska och krämiga vitmögelostar som CH plockade fram utmärkt till sådan här viner.
   
 17. SV: Idag dricker vi

  Tack för både kommentaren kring BP och avsaknaden av kommentar kring bowling ;D

  Skulle kanske låtit flaskan varit ett tag men i sällskapet föll den så platt så tålamodet saknades. Har två kvar i källaren som jag då låter ligga ett tag. Vet ni förresten när eran BP var degad?
   
 18. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Aalborg Taffel och en sval Primator ljus lager till färskpotatisen och senapssillen.
   
 19. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det var väldigt tråkig och bedömdes nästan som död i början så vi ställde den åt sidan för att se om det hände något och det gjorde det efter ett bra tag.
  Den vi tog i går var deggad dec 2006 men jag har för mig att jag har några som är från maj 2006 med.
   
 20. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jag provade faktikst en flaska i fredags av den för att se om det bara var en dålig flaska sist eller om jag inte gillade champagnen.
  Denna hade en helt annan mognad och var betydligt bättre än den första jag testade men jag tycker fortfarande inte att den är speciellt bra. Även om den inte kostar någon större summa så finns det ett bra gäng andra flaskor som jag hellre skulle köpa än ytterligare flaskor av denna.
   

Dela sidan