Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi

Pomerol

Medlem
SV: Idag dricker vi

magnum skrev:
Från din blogg:Gillar ärlig mat och ärliga viner. Misstänker att det samma gäller mina åsikter om människor. Jag kan inte poängbedöma min medmänniskor, lika lite anser jag att det finns möjlighet att sätta siffror på viner.
Robert Parker - roll over and die!men önska livet ur dom går bra! Ser att du använder begrepp som bra, mycket bra, pärla vad är skillnaden i förståelse jfr med 1-10?

Vad ytlig jag känner mig då det enda jag funderade på varför Quintarelli presterade så dåligt...
 

Krug88

Medlem
SV: Idag dricker vi

Korkade upp en flaska William Fevre Chablis Les Clos 05.
Granit, mineral och stram frukt.
Potientialen känns, men det är några år för tidigt för den här...
 

Pomerol

Medlem
SV: Idag dricker vi

SUPRA skrev:
Grillade amerikansk entrecote med potatissallad. En halva amarone (vet ej märke) och ska inte köpa den igen.

Efter en lagom kvällstur till Finnhamn skulle vi rocka till Fröken Lundstedt www.frokenlundstedt.se

Men först poppade vi en lagrad Krug Grand Cuvée.
Jag vet inte exakt hur gammal den är, men låt mig gissa på 90-talare?

Oavsett ålder var den helt magisk. Korken flög all sin väg genom luckan. Lite mindre mousse och bubblor än man är van vid från en "färsk".
Men vilken smak! Kola, nötter och såndär distinkt Krug-arom som är svår att missa. Lång skön eftersmak som sitter kvar i gomen, men jag undrar om inte den vi drack på Krug-provningen hade ännu mer sånt. Det kan dock ha förhöjts av allt det andra vi drack då.
En Grand Cuvée ligger mycket bra i 10 år!

Det är mycket praktiskt med taklucka när man ska poppa Krug.

p1180604t.jpg


Skymningen faller.

p1180607.jpg


Vackra kurvor. När jag senare på kvällen gav mig ut på klipporna för att uträtta ett litet behov fanns det fler kurvor (om de var vackra kunde jag inte avgöra)
och en hel del aktion i vassen. Schysst peep show. Tack för nöjet. ;D

En anledningen till den svagare moussen kan självklart vara åldern. Samtidigt är förmodligen den skumpiga båtresan ytterligare en och själva "poppandet" en annan. Det här vet ju redan du men när man öppnar champagne ska man inte tänka i "poppande". Om man vill tänka i ljudbilder så föredrar jag mer liknelser som erotiskt suckande. Håll korken stadigt i handen, vrid flaskan sakta och med en lätt suck ska du till slut ha korken i handen och moussen är i större utsträckning kvar i flaskan. Den snyggaste champagneöppnandet som jag sett stod pratkvarnen Christian Pol Roger för när han korkade upp en blanc de blanc 1996 från det egna huset. Inte en enda ljud lämnade flaskan när han smög upp korken. Imponerande snyggt men så har han kanske gjort det tidigare också.

Slutligen får jag gratulera till din närasexupplevelse.
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Det är sällan jag poppar men med taklucka kände jag ett tvång. :D

Tror det berodde mest pga åldern faktiskt.

Just lagrad Krug GC måste jag verkligen rekommendera som upplevelse.
 
SV: Idag dricker vi

Eftersom dem flesta skriver i denna tråd, så sticker jag in med en snabb fråga.

Är Evinite.se en bra hemsida att beställa vin ifrån? Har ni några erfarenheter om den? Rekommenderar ni någon annan sida?

Främst inne att beställa Champagne där i från.

Drack förövrigt ett glas Moulin Touchais 1995 på morgonkvisten!

Tack på förhand!
 

Keen

slan
SV: Idag dricker vi

Var och käkade på Esperanto igår med en polare. Orkar inte skriva två separata inlägg om vin och mat så allt får hamna här.
Sammanfattningsvis kan jag säga att det var jävligt trevligt och väldigt gott, både mat och vin. Var nog faktiskt, vad jag kan minnas, mitt första stjärn-besök. Eller iallafall det enda i modern tid. Tog inga noteringar, som vanligt, så försöker sortera ut smakintrycken.

Nåväl, först fick vi in ett glas champagne, Bereche et Fils NV Extra Brut Reserve. God, torr och lite brödig vill jag minnas.

Sen en väldigt finstämd 2006 Vouvray Clos de Rougemont från Vigneau Chevreau. Stack inte ut på några sätt men satt som gjuten till maten som var lika finstämd.

Sen: En fint mineralig bourgogne 2007 Saint-Aubin 1er Cru från Pierre-Yves Colin-Morey

1996 Côte de Jura Blanc från Château d'Arlay. Lagrad i 7(!) år på gamla ekfat...trots det inte överväldigande ekig. Kraftfullt, gott och med, en såhär i efterhand, nötig doft (kunde inte placera den då). Det jag minns bäst är ju doften.

NV Nikkori Umeshu från Kino Tsukasa Brewery i Japan. Plommonvin...en ny erfarenhet för mig, och faktiskt riktigt gott. Funkade bra tillsammans med anklevern som det serverades till.

Efter det fick jag min första sherry (tror jag, kan inte minnas att jag druckit det tidigare). Kan inte säga att det var en helt angenäm upplevelse. Vinet hade en nästan bitter bränd ton, samt en liten hint av gåslever (likt Moet 55:an) i "bakkanten". Blev betydligt beskedligare tillsammans med maten. NV Oloroso Antique Fernando de Castilla

Sen en grym och riktigt drickvänlig italienare 2002 Rosso di Montalcino från Cupano Montalcino och 1999 Gruaud-Larose och riktigt god, dock lite mer sluten än den jag fick förra veckan. Förklarades av att mitt glas kom från en nyöppnad flaska, och med lite luft så blev den återigen riktigt bra. Bra, elegant mogen bdx helt enkelt.

Avslutningsvis en 2007 Riesling Eiswein från Huber Traisental och en 2004 Wzeigelt Schilfwein från Hans Tschida. Båda riktigt goda, som söta viner brukar vara efter massa vin och mat :D

Menyn finns på hemsidan. Jag var riktigt nöjd med besöket, maten, vinet och servicen. Bäst var den kantarellbakade langoustinen och Nebraska Striploin.
 

hampus86

Medlem
SV: Idag dricker vi

drack en spinetta 2000 vursu.. nånting, en henriot millesime -96 och en grande dame -90.

Spinettan var koncentrerad som satan, mycket mogna mörka körsbär och tjära tycker jag mig minnas. Kralliga tannier, skulle lätt klara flera års lagring ytterligare. Funkade bra till lammstek.

Henrioten känns perfekt i mognad för min smak, bra balans av syra och frukt. Mogna äpplen, och en viss brödighet. Moussen kändes perfekt. En bra champagne helt enkelt, inte så komplicerad, inget extraordinärt, men bra. Just nu bra balans mellan mognad och en skön syra. Dracks tillsammans med gåslever.

Stora dammen var grym. Helt perfekt. bränt socker, honung, söt citron, mums! vet inte riktigt vad mer jag ska säga för att beskriva den, jag bara njöt.

Sen nån churchill port och delamain cognac.
 

Bubblaren

Medlem
SV: Idag dricker vi

Igår blev det 2 pavor Diebolt Vallois prestige för kaffepengar på Pontonen (Restaurang Kungsholmens ponton vid kajen), igår och idag kostar en pava bara 350:-
Den var såklart så där fantastiskt god som den brukar vara. Dock ngt mesigt smala glas som det allt för ofta är ute på haken i stan.

Har ni möjlighet så gå till Pontonen tidigt ikväll och ät och drick för 50% av ordinarie pris, de har "Lagerrensning"!
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Bubblaren skrev:
Igår blev det 2 pavor Diebolt Vallois prestige för kaffepengar på Pontonen (Restaurang Kungsholmens ponton vid kajen), igår och idag kostar en pava bara 350:-
Den var såklart så där fantastiskt god som den brukar vara. Dock ngt mesigt smala glas som det allt för ofta är ute på haken i stan.

Har ni möjlighet så gå till Pontonen tidigt ikväll och ät och drick för 50% av ordinarie pris, de har "Lagerrensning"!

Tar du inte med dig egna? ;)
 

Bubblaren

Medlem
SV: Idag dricker vi

Jos skrev:
Tar du inte med dig egna? ;)

Apselut, det gör jag oftast, t o m till Grappe som du vet. Men glömde det i all hast igår när jag överladdad slängde mig på hojen och drog ned till kajen igår. Det skall inte upprepas!
 

chambertin

Medlem
SV: Idag dricker vi

Först en Aussie-Shiraz (Tatachilla) till lite grillade revbensspjäll och sedan ostbricka med Dow's Vintage Port -77.
Tyvärr kom VP'n lite på stundens inlevelse och jag hann inte dekantera så länge som jag ville men nu 4 timmar efter att jag öppnade den så är jag lite småsalig över rikedomen i både doft och smak. Mogen VP från bra år+hus är bara så bra !
Halva flaskan kvar för vidare utforskning i morgon.
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Igår blev det en J.M. Goubillard Brut 2002. P.g.a. förkylning är det lite svårt att hitta smaker, men det är ändå inte min paradgren.
En anständig skumpa, men ligger kanske kring 80-84 poäng / 100 om jag fick välja.
Oavsett var det på en provning av skumpor från detta hus som mitt skumpaintresse började, så jag har dom att tacka för mycket.

http://www.champagne-gobillard.com/angl ... lles5.html
 
Toppen