Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Rotari ;D

  Igår blev det en DP 1988 också. Underbar Champagne!
   
 2. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  I fredags besökte jag Prime Winebar och ville egentligen ha en flaska Vilmart Cellier Rubis 1997 men den var inte kyld, så det blev en flaska Billecart-Salmon Rosé i stället. En OK standardrosé, tycker jag, men kanske en aning sliskig. Skulle ha väntat på Vilmart i stället...

  I lördags åt jag middag på Mathias Dahlgren Matbaren. Jag var där med inte bara en utan två gravida, så det vin på glas för min del. Tog ett glas André Clouet Brut Rosé som jag faktiskt tycker är direkt dålig. Det har jag tyckte förut också men hade glömt bort det. Maten, däremot, var helt sagolik. Tog en laxtartar till förrätt och en fläskkorv till huvudrätt - båda rekommenderas varmt! Drack en Côtes du Rhône till korven.

  Avslutade lördagskvällen på en lite oortodox bröllopsmottagning på Lydmar där Pol Roger Brut Réserve på magnum flödade. Mycket gott och trevligt!
   
 3. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Var på namngivning med samma dryck. Sen blev det lite annan nv under kvällen som Pierre Peters, Clouet och Roederer.
   
 4. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Idag dricker vi

  I lördags bidde det en Henriot 96. Nja.... Jag googlade och hittade beskrivningar som "mognad, nötter, fyllig...", "lysande champagne" och "nötter, bröd, äpplen, kakao och citrus".
  Tyvärr stämde det inte riktigt in på min flaska. Nej, jag hittade snarare spritsig frukt, citrus, liiite diskmedelscitron, omogna äpplen och en något för hög syra i förhållande till mognaden. Den var inte dålig, tvärtom gott som fan, men jag hade förväntat mig mer och hoppas att den pava jag har kvar smakar bättre om något år eller så.

  Efter skumpan, 1995 Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial .
  Tobak, trä, ett uns choklad och en hel del mörka bär. Ett jävligt gott vin!
  Hade jag druckit den blint hade jag aldrig placerat den i rätt land, eller ens världsdel... Men jag är ju ingen rödvinsexpert heller å andra sidan.
   
 5. JC:s Vintankar

  JC:s Vintankar Bloggare

  SV: Idag dricker vi

  Drack i lördags en Ch Musar 1988 och en Rioja Gran Reserva 904 ärg 1985.
  Båda hade klarat sig hyggligt. Riojan fortfarande med spänst, lite mycket torkad frukt kanske. dock väldigt god.
  Musar hade passerat sitt bästa datum. Fullt drickbar. Ganska mycket krydda, höstlöv och källare fanns kvar
   
 6. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Var på middag med Penfolds chefsvinmakare Peter Gago på Operakällaren igår.

  Vaniljstekt hummer med rotselleripuré till detta Thomas Hyland 2007 samt Bin 311 Tumbarumba 2006

  Ungstekt piggvar med oxsvansraviolo, potatispuré rökt vitlök, Cellar Reserve Pinot Noir 2007

  Svampstekt rådjursytterfilé med potatisconfit, halstrad gåslever och björnbärssky Rwt Shiraz 2006, Bin 707 cab 2006, Grange 2004

  Utvalda ostar, Grange 1999

  Kräm på mörk choklad med portvinssfärer Grandfather (fortifierat som port)
   
 7. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Hade en CndP-provning i går med dom här vinerna:

  1)
  Vin: Châteauneuf-du-Pape, Domaine Grand Veneur -07

  Utseende: Mkt ung purpur/violett. Ganska tät
  Doft: Inga tveksamheter här. Börjar stort direkt med ung nästan påträngande rå frukt med dominans av körsbär och lakrits. Ändrar sig inte så mycket under kvällen men mer fikon och torkade toner kommer senare.
  Smak: Väldigt mycket garrigues och lakrits i smaken som följs upp med pigga fruksyror, mineral och lite lakrits. Ganska kantig och lite grov i tannierna nu men bra balans mot frukten så jag känner inte några tveksamheter att det kommer att bli bra med några års vila i källaren.

  2)
  Vin: Châteauneuf-du-Pape, Bosquet des Papes "A la gloire de mon Grand-Père" -07

  Utseende: Ganska ljus purpur/violett.
  Doft: Börjar ganska sluten men med en mörk bärig ton (blåbär och moreller) och lite garrigue. Allt detta vecklar sedan ut sig ordentligt efter 1 timma plus att en mandel/kärnig ton kommer med stigande temperatur.
  Smak: Ett mkt mjukare vin än 1) vad gäller både tanniner och syror. Massor med lakrits och lite smörkola i e-smaken. Eldigt som bara den. Enda vinet av dom här 07:eek:rna som redan har kommit en bit på vägen och med en viss starkvinston. Kan nog vara riktigt njutbart redan om 3-5 år.

  3)
  Vin: Châteauneuf-du-Pape, Domaine Grand Veneur "Les Origines" -07

  Utseende: Djup mkt tät purpur/violett färg
  Doft: Även denna ganska knuten i början. Mycket kryddor och lite fat först men sedan vecklar frukten ut sig och man känner igen Grand Veneurs stil men i en betydligt större kostym än 1)
  Smak: Smaken är mäktigt massiv men med fin harmoni mellan fruktsyror och tanniner. Allt är dock verkligen i sin linda och munnen börjar ta lite stryk av dom här köttiga och kraftiga vinerna. Eftersmaken bjuder på kryddor, anis, choklad, tjära och en mkt fin längd. Eldigt även detta men inte så spretigt som Bosquet des Papes utan mer sammanfogat redan nu. Det här blir nog riktigt riktigt bra med 8-10+ års lagring.

  4)
  Vin:Châteauneuf-du-Pape, Domaine Paul Autard "Côte Ronde " -05

  Utseende: Lite kvar av purpur här men övergången mot djupt rött är nästan fullbordad
  Doft: Börjar med stor stallig doft och gamla fat först. Mycket lakrits och en del flyktiga ålderstoner finns där också. Efter 2 timmar så blommar doften ut fullständigt och rostade/torkade och tjäriga toner tar över. Nästan lite Amarone-lik på slutet.
  Smak: Smaken är en riktig tannin-slägga nu. Typiska torra 05-tanniner och lite tillbakahållen frukt för tillfället men allt finns där ändå lite längre bak. Mycket tobak och torkad frukt i e-smaken som är lång och intressant. Detta är inget vin som har sitt drickfönster nu utan först om 5-10 år skulle jag tro. Det är även det av vinerna som verkligen kräver en lång luftning för att visa sin bästa sidor.

  5)
  Vin: Châteauneuf-du-Pape, Domaine Paul Autard "Côte Ronde " -03

  Utseende: Tät röd färg med liten mognad
  Doft: Doften startar även här med stall och gamla fat men till det kommer tobak, katrinplommon som växer under kvällen. Mycket varm karaktär och mörka bär/russin dominerarar efter 2 timmar när allt har öppnat upp på riktigt.
  Smak: Den här Côte-Ronden är klart mjukare och mer drickfärdig än 05:an. Frukten är väldigt lik men tanninerna är inte alls massiva och torra. I eftersmaken kommer så småningom mycket varma toner med russin/katrinplommon men även en del fat och kyddighet. Mycket gott nu och några år framåt.

  6)
  Vin: Châteauneuf-du-Pape, Domaine Grand Veneur "Vieilles Vignes" -07

  Utseende: Purpur/violett färg som nästan är opak
  Doft: Ektremt tät och stor doft med först kryddor, plommon och choklad. Efter en timma växer allt ännu mer med moreller, svamp och stjärnanis.
  Smak: Wow ! Detta är en veritabel explosion i munnen av smaker som rullar runt varv efter varv i som det känns minuter. Allting här är "big size" men ändå inte klumpigt. Tanninerna ligger snyggt inbäddade i massor av mörk frukt och kryddig provencalskt eftersmak. Kvällens utan tvekan bästa vin som förmodligen behöver passera sin 10-årsdag för att komma på topp men som med alla riktigt bra viner så är det njutbart redan som ungt .
   
 8. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Var på provning idag som hölls av Wosa (www.wosa.co.za) där flertalet av alla importörer var representerade och många hade vinmakarna med sig.

  Tyvärr så envisades de flesta med att hela tiden berätta om hur många poäng parker, wine spectator osv.... hade gett deras viner så jag tröttnade efter någon timme och gick därifrån.
  Jag hann visserligen testa en del innan dess men förde ingan anteckningar att tala om eftersom det tyvärr var ganska tråkiga viner som dukades upp. Det som stack ut från mängden var Raats - MR de Compostella -06 & -07 hos Vinobele som var minst en klass bättre än allt annat som jag provade. Utöver det var det bara Springfields chardonnayer hos Johan Lidby som var nämnvärda.
   
 9. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Dr. Pauly Bergweiler Riesling -01 och Kerpen Sonnenuhr Auslese -01 till pilgrimsmusslor med blomkålspuré och Pontet Canet 2005 (jäklar vilken potential) till Biff Rydberg.
   
 10. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Hmmm, har funderat på Pontet Canet 05 ett tag.
  Har bara en låda 08 och några lådor 04, 05:an låter ruskigt attraktiv...
   
 11. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Idag dricker vi

  Pontet-Canet... Mmm...
  [​IMG]
  Bästa vinet på årets mara.
   
 12. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Vet att jag postat denna förut men gubben på Pontet Canet är så skön så det är snudd på att man köpt vinet oavsett hur det smakade..;
  http://www.youtube.com/watch?v=Szg8NwycduQ
   
 13. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Vad tror du om mognaden på P-C -05 ? Har bara 6 st så man vill ju ta dom på topp helst.
  Kul att Kerpen verkar finnas i Svedala numera. Vad tyckte du om den förresten ?
  Har för mig att Kerpen helst gjorde mest torra viner även Auslese, stämmer det eller var detta en traditionellt halvsöt ?
   
 14. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Vill du ta P-C när den är på topp så har du långt kvar... Förstod så klart att den skulle vara alldeles för ung men var lite för nyfiken på Bordeaux -05 för att låta bli. Tyvärr tror jag att det snarare rör sig om 10 istället för 5 år för att komma närmre toppen. Grym potential, - två droppar kvar i glaset 6 timmar efter öppning och det är nästan så att doften vuxit ännu mer...

  Kerpen satt som en smäck, - supergott! Päron, äpple, bra syra och lite botrytis.. Snarare halvtorr än halvsöt om du förstår vad jag menar... Torr för att vara auslese?
   
 15. Segol

  Segol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Älgbiff från en jämtländsk älg som levde så sent som för en månad sen, fantastiskt gott!
  Till det Plan Pegau som jag fortfarande sitter o smuttar av. Om jag kommer ihåg/förstod det rätt så innehåller den en hel del merlot, nån som vet om jag uppfattade det korrekt? Min franska är inte helt hundra o jag fick den här flaskan som en bonus av den mycket trevlige Paul Feraud i samband med att jag köpte en hel del annat på plats i somras.
  Oavsett vilket så är det riktigt gott för att vara ett enkelt bordsvin, strävare än jag hade förväntat mig men inte alls tokigt
   
 16. Daniel N

  Daniel N Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Alfred Gratien Blanc de Blancs NV
  Ch. Pichon Lalande 1982
   
 17. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Pol Roger 1999
   
 18. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Selosse initial, ett par flaskor rött, margaritas, massor av Hof och en hel liter sambuca.
  Kan inte rekommenderas...
   
 19. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Hahaha... skönt att det finns någon som garanterat mår sämre..

  För mig var det onödigt jävla blött igår... Gratis sprit, modelltävling och modevisning med Stockholmsgruppen är tydligen en bra starter...
   
 20. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Henriot, Enchanteleurs 1996 grym Champagne! generös,frisk, salivdrivande söt citrus, komplex i doft och smak

  Pichon Lalande 2004, ett vin som förändrade sig under tiden vi drack den, sluten sen generösa toner av choklad/ kaffe vidare till torra sträva tanniner hade nog behövt ytterligare en timme i karaff! i det stora hela en riktigt bra Bdx 04 (ikväll Palmer 04l)
   

Dela sidan