Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Tack.

  Sist jag kollade verkade de vara tillfälligt slut i beställningssortimentet. Men om den finns/kommer tillbaka ska jag absolut köpa fler då Clos des Papes var det enda av vinerna som jag upplevde kunde bli stort .
   
 2. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ja, tack Pomerol för trevlig läsning! :D

  Igår kväll blev det några flaskor Pol Roger rosé 00.
  Har ingen åsikt alls då det var efter midnatt på Bistro Jarl och vi var gravt tankade...
  Men rätt gott tror jag...

  Ikväll var vi på Djuret och åt.
  Tydligen var det jultema på gris och då hängde vi på...
  Med en flaska Monbousquet 05(dekkad 3 timmar före vi kom), som nästan fick tårarna att rinna av lycka !
  Efter det en flaska Conselliante 03, helt ok men utan kick...

  Och sen blev det galna drinkar på Frantzen o Lindebergs boulangerie i massor...
   
 3. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ett helgerån nästan i klass med Mysons förfärande upplevelse med Mouton och apelsinjuice.

  Jag håller med shorepower om utfrysning och långsinthet. Gör sedan som jag gjort med frugan: hon är helt på det klara med att om hon plockar av mina pannor när jag inte är med så är det till att betala. Fungerar utmärkt.
   
 4. Mmm

  Mmm Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Delikat! En konfrontation skulle tydligt indikera hur mycket pengar jag handlar vin för per månad. Den sanningen har jag inte ens själv riktig koll på. Det mår nog bäst att ligga under min "personliga sfär".

  Den halva räddade flaskan drack jag upp igår. Helt fantastisk vin, men för ungt (2006:a).
   
 5. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ha ha. Det gäller att trampa mellan minorna i ett fall som detta. Strategi: "Jag har några flaskor i källaren som är jävligt dyra, över 500 spänn, och eftersom du inte vet vad som är vad skulle jag uppskatta att du inte plockar fritt. Vinet du tog i går tillhör den dyra kategorin. Eftersom du inte visste om detta så låter jag det passera den här gången men händer det igen får du och dina kompisar faktiskt betala flaskan." Regeln fastlagd utan komprometterande avslöjanden. :D Jag har markerat nyckelorden. ;D
   
 6. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Under veckan har det druckits några 95or från högra stranden bl a Rol Valentin, Troplong Mondot och Gazin, som också var den bästa, men inget stort vin, så idag var det extra kul när Rausan Segla 1983 verkligen levererade, fullt mogen, koncentrerad röd frukt, blommig, perfekt att dricka nu. Ljuvlig!

  Innan, Henriot Enchateleurs 1996 wow, ååh så härlig att dricka redan nu, förmodligen ingen långlivad 96a (95 an är fortfarande för ung!!), men perfekt nu. GREAT VINO ;D

  Avslutningvis, Oremus 1999 6 putt.moget, sött, med mycket bra balans,suverän Tokaij ;D
   
 7. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Min fru är född 1978 och jag köpte därför ett par Belle Epoque 1978 förra hösten. Jag korkade upp den första av de här två igår kväll hemma hos en min frus bästa vänner (också född 1978). Mörkgul färg, nästan orange, fin syra, en härlig mogen champagne. Två minus: en aning svag mousse och en svart fällning som jag upptäckte i glaset - det såg inte så trevligt ut. Men det påverkade uppenbarligen inte smaken negativt. Klart vassare än Belle Epoque 1979 som jag provade för ett par månader sedan. Den stora skillnaden var att den här hade mycket mer syra kvar.
   
 8. Mmm

  Mmm Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det hela löst med att en hel sektion i vinkällaren är nu uppmärkt med "fritt att ta" skylt. Nu skall jag bara fylla den delen också...

  Själva drack vi en Vina Tondonia 1985 igår, och den var riktigt bra. Jag gillar uppbarligen gammal hederlig och bespottad Rioja.
   
 9. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Kul med dina anteckningar från provningen !
  Vad gäller Mont-Redon så gör du helt rätt som skiter i vad andra tycker och går på dina intryck och smaker/dofter. Då lär man sig klart mer än om man kollar vad andra tycker innan man skriver. Vill man utveckas ännu mer i sitt provande så är ju blinda eller halvblinda provningar ännu bättre.
  Min enda undran gällde att du hade beskrivningen "rödbrun färg" och "tegel" på flera av vinerna vilket verkar lite anmärkningsvärt med tanke på att det var mest -07:eek:r du provade.
   
 10. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Lite där jag inte hängde med heller men Grenachedomminerade viner har iofs en tendens att gå åt mer rödbrun(eller ljusare röd kanske..) färg än cs och syrah mfl..
  Däremot har jag druckit Clos Des Papes -06 vid flera tillfällen men inte märkt någon begynnande mognad, - snarare tvärtom.

  Drack det sista ur en flaska Combe des Fous -04 igår, tredje dagen, och wow, - riktigt bra. Så mycket tanniner men som ändå är så integrerade med frukten att de bara märks om man vill.. Mycket bra balans och antagligen ett väldigt långt liv för det vinet.. För ungt nu.
   
 11. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi

  Drack lite gott i fredags. Selosse rosé, Lillian 05, Pure 07 samt Chateau de Myrat 05.

  Selosse var deggad april 2009 tror jag. Jävligt gott helt enkelt!

  Hade inte haft möjlighet att dekantera vare sig Lillian eller Pure tilläckligt mycket. Lillian hade fått stå öppen under dagen, men behövde mer tid i glaset innan den öppnade upp sig och släppte den initialt dominerande alkoholhettan. Överlag var den lite svagare än vanligt, men fortfarande jävligt trevlig.
  Pure 07 hade fått stå dekkad i ett par timmar när den dracks, och den var också jävligt god. Vid det här laget hade vi också tryckt i oss ett par vita, så minnet är lite suddigt, men som sagt, god var den. En gewürtztraminer och en riesling tror jag de vita var.
  Myrat var riktigt jävla bra också! Kul!
   
 12. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ja, det svåra är väl inte att prova blint utan att stå för det efteråt.

  Angående färgerna var det La Barroche, Vatican, Mont-Redon (2005) som inte drog åt det blårödsvarta hållet, alltså ett par av de enklare i sammanhanget. Som ett litet förbehåll bör jag väl nämna att den brunröda färgen inte kan jämföras med till exempel en mogen Rioja. Man kanske får se det i sitt sammanhang; jag blev kanske färgad ;D av de mer kompakta blårödsvarta historierna...

  Clos des Papes uppvisade en hel del animaliska toner vilket jag brukar tolka som en del av en beynnande mognad.
   
 13. Andreas

  Andreas Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Prevost 06. Ung, men mer utvecklad än flaskan för ett par veckor sedan... Citrus/grapetoner. Lagerblad. Bittermandel.
  Perfekt till måndagskäket: Rödvinsrisotto med salviasalsicca, Torskrygg. Rucollasallad.
   
 14. SV: Idag dricker vi

  Gosset Celebris Extra Brut 1998 Initialt lite oxidativ, stor doft, romrussin, hög syra, smak av gröna äpplen, smör. Bra syra, låg dosage men lite fruktsötma. Lite ungt

  Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1988. Brända toner, flinta, nougat, kaffe. Fin mousse,röda bär med fortsatt bränd ton, mineraltoner. Bra vin. moget nu. Fina sysror

  Diebolt Vallois 1976 Oj, kraft i den här flaskan, den har hållit sig riktigt bra. En av kvällens två vinnare. Doft av svamp, bröd, torkade frukter, smörkola och vanilj. Bra syra med lång eftersmak. Sötma men ändå torr. Kul med en så bra flaska.

  Cristal 2002 Lite vek, ganska sluten och inte så stor, Kommer den här att växa? doft av päron, smultron, knuten doft. Hög syra, mineraler och lakritstendenser. Lagra ock hoppas den lyfter om 6-8 år.

  Salon 1996 Kvällen överraskning. Tror först Comtes 98. Samma toner och doft, Lite samma försynta tillgänglighet som Comtes har. I jämförelse med Salon 97 sist så känns den här flaskan som mycket mer tillgänglig. Konstig, tvårt emot vad som jag väntat mig. Doft av krut, kaffe, fläder och lite kaffe. Hög fin syra , fin mousse och smak av mogna äpplen. Det vin som håller längst i glaset

  Substance , deg april 2007 Tredje Substance på kort tid. Den mörkaste av de jag druckit. Dofter av blommor, violer, torkad frukt , fikon, hjortron. Lång och bra eftersmak, många av dofterna åter i smaken. Tillsammans med Salon den som klarar tiden i glaset bäst. Kvällens andra vinnare.
   
 15. SV: Idag dricker vi

  Duval-Leroy 1996, fortsatt ett helt ok vin, brödig, mogen, bra syra, nötter och choklad. inte så förfinad men en bra "bonde"-champagne. Drick nu och 1-2 år framåt.
   
 16. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  I går dracks det Savigny-lès-Beaune Premier Cru Dominode 2004 från Jean Marc Pavelot. Trevlig bourgoge som gjorde sig bra till kalvfilé med gräddsås smaksatt med dijonsenap (mat och dryckestips från en av Jamais böcker).
   
 17. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår blev det Cuvée du Vatican Réserve Sixtine 2007, Pierre Peters Cuvée de Réserve och Domaine du Petit-Barbaras Selection 2007
  Idag blev det soffa, sideways och pizza
   
 18. Andreas

  Andreas Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Comtesse Marie De France 98 från Paul Bara...
  mkt blommig näsa, liljor och konvaljer. Crisp, superfräsh.
  Sorbet!!! Bär och blommor från skogen. Otroligt trevlig och lättsvept. BIG GULKS!!
  Min sista pava. Jävla skit.


  Andreas
   
 19. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Öppnade en flaska Roda Reserva 2005, som vanligt ett riktigt trevligt vin men en aning ungt. Ännu inte helt balanserat men elegant och smakrikt, dock inte riktigt lika tillgänglig som tidigare årgångar (detta kan nog dock komma att ändras med lite lagring), kommer låta övriga buteljer vila ett tag.

  Magnus Reuterdahl
   
 20. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Quinta do Noval -03 och Fonseca Guimaerens -88 funkade helt ok med Stilton, färska fikon och valnötter.
   

Dela sidan