Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. pln

  pln Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jo det får jag göra. Tyckte mest att spridningen var helskruvad. Dom kanske har nått centrallager däruppe ?
   
 2. SV: Idag dricker vi

  Laherte Frères Champagne Les Clos Gjort på Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc, och Pinot Gris. Päron, honung och lite äpplen i doften, mineraler. Lite obalanserad i smaken, mycker mer mousse än vanligt. Syran är inte så framträdande så inget vin för lång lagring. För äkta vinnördar, ett måste, nu har man ju provat i princip alla druvor som får odlas i champange.
  1988 Veuve Clicquot Kanonflaska, fortfarande många år kvar kändes det som. Mogen lukt men fortsatt mycket syra, packad med frukt. Blint hade jag gissat på en 90-talare.
  1995 André Clouet Lite trött. Inte så bra som senast. Har åldrats ganska snabbt. Börjar nästan bli lite övermogen, Lite för enkel för att klara den resan. Saknar en del syra och frukten börjar bli fadd.
  1998 Paul Bara Comtesse Marie de France Tillsammans med 1988 Veuve Clicquot kvällens vin. Har lång tid framför sig men är väldigt bra även nu. Mineraler och röd äpplen är tydligt, lång eftersmak, fin syra som balanserar av väldigt mycket frukt, Kanske lite för hög dosage.
  Paul Dethune Cuvée à l'Ancienne kom lite sent på kvällen men som alltid bra. Jag måste bara låta bli dem.. Om 3-4 år kommer de vara otroligt bra men de försvinner i rasande takt. Ska låta mina sista tre ligga nu.
   
 3. bmf

  bmf Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jo det stämmer! Timmervägen 6 är ett lager och ingen butik. Saldot på lagren brukar bara vara synligt för SB-personal men jag har varit med om det förut att man kunnat se lagersaldot på Timmervägen 6 vid egna sökningar.
   
 4. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Idag dricker vi

  Om det saldot stämmer så lär det priset sjunka nå't hack snart...
  Medianbetyg på 87 på Cellartracker.
   
 5. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  I lördags blev det först ett glas Cava i butiken som jag handlade. Tanten tyckte att det var ett fynd för EUR 9.90, jag tyckte att det var skit.

  På kvällen öppnades en halvpanna Taittinger på CH:s rekommendation. Jag är benägen att hålla med om hans uttalande om att det är den bästa husskumpan just nu. Riktigt, riktig bra kvalitet, och det som sagt från en halvpanna.
  Därefter en 2002 Aile d'Argent. Betydligt mer återhållen än 2005 som jag söp för någon månad sedan. 05 hade enorma toner av exotiskt frukt i både frukt och smak medan 02 var en betydligt mer sparsmakad historia.
   
 6. Segol

  Segol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Palmer 2002 som var OK men inte så mycket mer, frisk o fräsch men ganska tunn o kort eftersmak. G Tribaut 2002 var klart bättre med smak av äpplen o persika som levde kvar betydligt längre. Senast jag drack G Tribaut undrade jag vart jag fått tag på den men det visade sig att min bror köpt ett gäng som han delat med sig av, kan rekommenderas.
  Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume 2006 var sval o diskret med citrus som mest framträdande drag, god men inte lika bra som Jean-Paul et Benoît Droin 1er Cru Vaillons 2007 som hade det Malandes hade men som dessutom hade kraft o längd i smaken.

  Vi drack dessutom en del Bordeaux: Giscours 2000, Lynch Bages 2000, Cos d'Estournel 2000 samt Lagrange St Julien 2000.
  Giscours var mest tillgänglig o det vin som hade mest charm inledningsvis men efter ett tag tog Lynch Bages över o alla utom en var överens om att det var kvällens bästa vin, massor av svarta vinbär o jord. Lagrange tog sig under kvällens gång o var tillsammans med Giscours (som tog hem förstaplatsen hos en deltagare) riktigt bra, Cos d'Estournel kanske var för ung eller om det var nåt annat för den visade inte alls upp det jag hoppats på. När vi öppnade den doftade den knappt alls, det kom både doft o smak under kvällen men inte i den omfattning vi trott på.
   
 7. SV: Idag dricker vi

  Kanon, verkligen värt en resa, få saker så goda som havskräftor och lite Femme till dem kan ju aldrig skada
   
 8. bmf

  bmf Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Även jag måste hålla med angående Taittinger. Drack en i helgen och den var verkligen trevlig. Kändes som om det var mycket mer Chardonnay än de 40%. Har länge haft Pol Roger och Bollinger som bästa standardskumporna men Taittinger föll mig verkligen på läppen.
   
 9. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Någon som har någon idé om hur man enklast/billigast får tag i denna?... Kommer Prime Wine att ta in den, tro?

  Jag drack en vanlig Taittinger som hade legat 7-8 år i svärfars vinkällare och kan konstatera att den vinner mycket på lagring. En härlig standardskumpa.
   
 10. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Men det var ändå en flaska enligt den gamla kvaliteten. Nu är Taittinger finfin att hälla i sig redan samma dag man släpar hem den från butiken, det var mer tveksamt tidigare, minst sagt.
   
 11. SV: Idag dricker vi

  Du kan ju maila dem ::) Jag har redan gjort det och köpte istället flaskorna via annan kanal då inget svar kom.
   
 12. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Avslutar påsken med, Pol Roger 1996 och Henriot 1996. Båda har tydliga mognadstoner, attans trevliga att dricka nu ;D
   
 13. SV: Idag dricker vi

  R.H. Coutier Millésimé 2002 Lite mognadstoner, mineraler, bra lite krämig mousse, en hel del frukt. Typisk 2002. Lite kort eftersmak och kanske lite tunt men ett bra, dock inte stort vin.
   
 14. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Nu var det visserligen Les Folies de la Marquetterie från Taittinger som jag hyllade och inte deras standard brut men av det lilla jag minns från sist jag provade den så var den god också.
   
 15. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Då var det ju tur att jag inte kom ihåg det för annars hade jag inte köpt och provat. Jag ska bara dubbelkolla så att jag inte köpte den du skrev utan att det verkligen var standardpannan. Jävligt gott till jordgubbar i alla fall.
   
 16. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Duval Leroy 1996 - börjar mogna, mycket trevlig och omtyckt!
   
 17. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det blev lite blandad kompott i påskhelgen:
  Först en Diebolt-Vallois Préstige (deg -08) som inte var riktigt så bra som jag minns den senast. Är normalt mycket förtjust i Diebolts Préstige och det har blivit ngt av min husskumpa men här var det något som inte riktigt stämde. Ngt svag mousse och lite för vass äpplig syra och jag saknade den lite krämigare och tätare karaktären som Préstigen brukar ha (flaskvariation kanske ?).

  Sedan gick vi på en Barolo "Colonnello" -01 från Aldo Conterno som vi inte riktigt kunde släppa under resten av kvällen. Helt ljuvligt vin som trots 4 timmar i karaff bara fortsatte att växa i glasen. Det var ett sånt där vin med en doft som man kan sitta och förlora sig i väldigt länge och som i all fall för mig gör bra vin till en upplevelse utöver det vanliga. Ungdomligt fortfarande förvisso och med tanken på resan i glasen så har den många sköna år framför sig av utveckling.
  [​IMG]

  Kunde inte hålla händerna borta från Châteaneuf helt så en Domaine de Ferrand -04 fick släppa i från sig korken också. Har ingen erfarnhet av andra årgångar från den här domänen men detta vin är en verkligt elegant Châteauneuf med sval hallon- och kirsch frukt samt lite apelsinskal och lakrits i doften och sedan samma eleganta stil i smakerna. Inga torra tanniner eller alkohol/russin heller som en del varma år har (typ 2003 och 2005). Lite sluten i början så den behövde några timmar innan den öppnar upp doftpaktetet ordentligt. Kanske börjar 04:eek:rna gå lite i dvala nu. Dom jag har smakat har varit öppna och drickvänliga direkt fram till nu.
  [​IMG]
   
 18. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ibland funkar de enklaste av kominationer utmärkt. En 1/4 magnum Bollinger och lite Gruyere Reserva. Väldigt bra avslutning på dagen.
   
 19. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Så spontant bestämmer en polare att det ska grillas för första gången i år vilket leder till snabba panikköp av grillviner på SS. Tanken är först att plocka upp lite Chateauneuf du Pape men det mesta är slutsålt så istället blir det Delas Crozes Hermitage Les Launes, Domaine des Entrefaux Crozes Hermitage samt Viuex Lazaret Chateauneuf du Pape, alla 2007.
  Delas är rent av otäck med överväldigande stall och rost att börja med, men repar sig sen och bjuder på trevlig övermogen jordgubbe och kvisttomater. Tämligen kort.
  Domaine des Entrefaux börjar skyggt med aningen mörk frukt och kolkällare men öppnar sig senare rejält med brädgård (på ett positivt sätt, tänk skog och bark) och svamp. Bättre längd. "Bäst" av de tre.
  Viuex Lazaret är genomgående tråkig.
   
 20. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi

  Lite sent, men detta dracks på Skärtorsdagen:

  Krug 96
  Kevin Arnold The Jem 2004
  Ridge Monte Bello 2006

  Krugen grym som vanligt, men behövde en del tid i öppen flaska för att syran skulle lugna sig lite och inte få överhanden helt. De andra två var kompetenta och bra, men inget jag hoppade högt över.
   

Dela sidan