Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Bollinger SC - nice som vanligt

Sen en Zinfandel 2007 Songma, hittar den inte på SB men den var kanongod först. Smak av vingummi. Men sen tyckte vi båda att den var för perfekt för sitt eget bästa, typ framavlad.
Då kändes det mer syntetiskt, framavlat, så jag är kluven.


http://www.johanlidbyvinhandel.se/retail/vintages/206/ Den var det fast 2007.
 

bmf

Medlem
SV: Idag dricker vi

Drack en Roagna Barbaresco Pajé 2003 till hjortsadel i helgen vilket var en fin kombination. Väldigt gott vin om än jag inte blev knockad. Min kära mor hade köpt vin som skulle passa till vilt sa hon så jag hade mina värsta farhågor. Hon hade köpt Fontanafreddas Langhe Nebbiolo (99 kr) så att testa denna parallellt med Roagna var ju givet. Fontanafredda kunde ju så klart inte matcha Roagna men det var ändå en stor överraskning och mycket gott för pengarna. Yngre kantigare och lite enklare men typisk nebbiolo och riktigt gott. Måste säga att jag hade svårt att motivera prisskillnaden (300 kr) för det övriga sällskapet vid matbordet. När man lät Roagnan stå i glaset under några timmar ytterligare (hade luftat i 2-3 timmar) så växte det ännu mer. och vid det skedet blev kvalitetsskillnaden tydligare. Senare på kvällen hällde syrran upp en Macon-Villages 2008 från Blason de Bourgogne som även den var trevlig och även i detta fall är nog prisvärdhet ett givet (och uttjatat) ord. Jag måste prova detta mot några lite bättre Bourgogner senare i vår.

Kvällen gav en riktigt bra vinupplevelse och 2 st nya husvin. Alltid något!
 

Per Stade

Lege artis
SV: Idag dricker vi

bmf skrev:
Macon-Villages 2008 från Blason de Bourgogne som även den var trevlig och
även i detta fall är nog prisvärdhet ett givet (och uttjatat) ord.

Har smakat detta vin och håller med om att det är trevligt och lättdrucket
men ganska anonymt vin. Sticker inte ut åt något håll och därför ganska
perfekt på en större fest när man vil hålla budgeten inom rimliga gränser
men aldrig kan tänka sig att servera BiB.
Vi hade köpt några lådor av detta och några lådor Lirac Les Chesnaies 2007,
som vi också hade fått tips om på detta forum, till en större tillställning där
en buffé serverades för ett par månader sedan.
Tillsammans med ett par lådor Jever Pilsener och naturligtvis vatten tycker
jag att vi täckte upp gästernas dryckesbehov ganska väl.
 

CH

Medlem
SV: Idag dricker vi

Ska på bröllop imorgon och hade inte skrivit färdigt mitt tal igår som jag hade hoppats så jag smet tidigare från jobbet idag och spenderade någon timme nere i Göteborgs Vinkällare tillsammans med en 1/4 magnum Louis Roederer i hopp om lite inspiration.
Precis som jag hade hoppats på så funkade det utmärkt och till min stora glädje så smakade Louis Roederer mycket bättre än jag mindes den sedan sist. Borde kanske köpa på sig några halvflaskor för det var syndigt gott faktiskt. Skulle mycket väll kunna bli den nya städskumpan.
Därefter så var jag bjuden på middag av Elvis hemma hos svärföräldrarna vilken inledes av Dom Perignon -00. Har provat denna 2 gånger tidigare men båda gångerna har jag varit märkbart berusad så det fanns inga tydliga minnen av hur den var så det kan väll kallas en ny bekantskap för min del. Det märks att det är en ung DP som inte fått till den rostade tonen ännu utan överraskar mig med en tydlig smörkolaton och mycket gröna äpplen. Väldigt bra i alla fall och med en timme i glaset blir den ännu bättre. Därefter provar vi en Comtes de Champagne -99 och här är det inget snack om att det är en Comtes som provas. Väldigt ung fortfarande med mycket krut på näsan och efter lite luftande en del vanilj och blommor. Jag är vansinningt svag för Comtes och detta är ytterligare en fullträff från Taittinger. Rekomenderas starkt men den bör nog få ligga på rygg ett tag till innan den öppnas.

Efter lite skumpa blir det lite mat i form av kokt torsk med pepparrot, kokt potatis och smält smör ackompanjerat av en FX Picheler Grüner Veltliner Urgestein Terrassen 2008 och sedan Anders intruducerade mig och Elvis för FX Pichler på första vinfernot så har jag varit såld på allt de gjort och detta är inget undantag. Vansinnigt god och matchade maten utmärkt.

Till efterätt blev det Brillat Savarin tillsammans med fikon-lagerblad marmelad och rågbröd samt återstående champagner men eftersom det inte fanns så mycket kvar så öppnades en Napoléon Millésime Brut -96 som överraskade oss alla. Inte lika balanserad och något spretigare än de andra men med en betydligt större mognad. Både jag och Elvis hade gissat på -89 om det varit blint och vi gått enbart på lukten men när man smakar på den så märks det att det är en ganska vass syra och kryddig smak. Gott men jag får nog hålla Comtes högst bland skumporna under kvällen. Sammanfattningsvis en mycket trevlig afton som förhoppningsvis görs om snart.
 
SV: Idag dricker vi

Tog en Jacquesson Avize 2000 i torsdags, en riktig överraskning! Klargul färg, mycket stark smak av dadlar, torkad frukt och nötter och fin doft av grädde, nougat, muscovado, bränt trä och crème brûlée som höll länge i glaset. En fin vardagshöjdare! Nu hoppas jag att Mémoire de vignes ger en ännu större upplevelse...

(Vinet smutsades dock ner något av Elke Jungs gravt ogenomtänkta och ogenomlästa artikel om dofter i senaste LG. Faktakoll och korrläsning någon?)
 

Niklas J

Medlem
SV: Idag dricker vi

Ikväll korkas det upp 15 stycken nollsjuor C9dP ;D Allt i vetenskapens tecken och för att en gång för alla konstatera att nollsju är flytande godis...
 
SV: Idag dricker vi

Niklas J skrev:
Ikväll korkas det upp 15 stycken nollsjuor C9dP ;D Allt i vetenskapens tecken och för att en gång för alla konstatera att nollsju är flytande godis...

Jag ser fram emot att få läsa dina reflexioner på din blogg så småningom. Jag har själv ca 10 olika 2007:eek:r i min källare och så här långt bara smakat 3 av dom
(Bosques des Papes Tradition+Xavier+Cuvée du Quet). Alla 3 var riktigt lyckade, men jag gillar ju fruktbomber som flyter!!! Du Quet var i en klass för sig. 4h i karaff: ett verkligt kraftpaket av frukt, samtidigt komplex och fylld av olika smaker.
 
SV: Idag dricker vi

Öppnade en Michel Arnould Mémoire de vignes 2002 runt midnatt igår, en riktigt fin och finessrik BdN med en massa smaker som bara kom fram mer och mer ju längre den stod i glaset. Mycket kola, nougat, grädde, russin, nötter, blåbär och lite lakrits med en lätt rökig mineralton. En mycket trevlig champagne som vore rolig med något kul att äta till, jag tänker mig nästan bara en köttbit med sky och den minsta gnuttan dragon.
 

Pomerol

Medlem
SV: Idag dricker vi

Drack nyligen Ch Siaurac, en Lalande de Pomerol från 2004.

Den släpptes i det stora BX04 släppet för ett par år sedan och var det billigaste vinet för 127 kr. Jag köpte då en flaska, provade och blev positvt överraskad. Köpte flera och drack dem den närmsta tiden efter släppet. Nyligen upptäckte jag att jag hade två stackars bortglömda flaskor kvar och öppnade den ena tillsammans med grillad lammytterfilé...

Färgen var röd. Den har lämnat sin ungdom - inga lila inslag i färgen - men ännu inte fått några mognadsnyanser. Doften var mycket generös och förutom mängder av mörk frukt (plommon, svarta vinbär, blåbär etc) fanns det även väl intrergrerade fat. Smaken var mycket balanserade, silkeslena tanniner, samma mörka frukt som i doften och tillräckligt kraftig för att gifta sig med lammet.

Jag tycker det händer titt som tätt att dyra viner inte lever upp till förväntningarna så det är riktigt härligt när ett prisvärt (japp, jag sa det) soppar banan med ens förväntningar...
 

Niklas J

Medlem
SV: Idag dricker vi

jcj49 skrev:
Jag ser fram emot att få läsa dina reflexioner på din blogg så småningom. Jag har själv ca 10 olika 2007:eek:r i min källare och så här långt bara smakat 3 av dom
(Bosques des Papes Tradition+Xavier+Cuvée du Quet). Alla 3 var riktigt lyckade, men jag gillar ju fruktbomber som flyter!!! Du Quet var i en klass för sig. 4h i karaff: ett verkligt kraftpaket av frukt, samtidigt komplex och fylld av olika smaker.

Generellt sett var utslaget följande; de enklare nollsjuorna var av riktigt bra kvalitet, mellanklassen var ett kliv upp med något undantag och prestigevinerna magnifika. Ett antal viner led av alkoholbitterhet, något som i vissa fall försvinner med viss lagring dock. Sedan är det en smaksak till syvende och sist om man gillar stilen. Hundrapoängare är inga i min värld men det är tycke och smak....
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Clos du Mont-Olivier, C9dP, 2000. Riktigt, riktigt gott!

Palmer Brut på halva. Undrar om den inte är bättre på halva? :)
 

Lambo

Medlem
SV: Idag dricker vi

Nyss hemkommen från Sydafrika. Har druckit vansinnigt mkt gott rött. Underbart land med fantastiskt mat och grymma viner.
Var på bröllop på Constantia Uitsig och den världsberömda restauranger La Colombe. La Colombe bjöd på en fantastiskt meny, denna restaurang är ett måste för alla som åker till Kapstaden.
Till min stora glädje så hade vingården Constantia Uitsig lyckats göra ett mousserande som nästan var i klass med skumpa. Fin smak och rejäl syra. Köpte 3 st som ska få gottas många år i källaren. Herrn som höll i vinprovning rek lagring 10 år. Spännande med så pass bra mousserande från andra områden än Champange. Ska bli kul att följa denna flaska o se hur den utvecklas.
Priset var dock inte direkt billigt ca 280 sek per flaska.
 

Elvis

Medlem
SV: Idag dricker vi

Lambo skrev:
La Colombe bjöd på en fantastiskt meny, denna restaurang är ett måste för alla som åker till Kapstaden.

Håller med till 100 %. Det är en av de bästa restauranger jag varit på, och klart bättre än till exempel Le Quartier Français i Franschhoek.

Härligt med ett bröllop där!
 

Elvis

Medlem
SV: Idag dricker vi

Och apropå den trevliga fredagskvällen med CH så vill jag tillägga att Dom Perignon -00 imponerade på mig. För mig har Dom Perignon med kopplingen till Moët lite problem med varumärket, men Dom Perignon är en väldigt bra champagne. Precis som 1995:an känns den som en blanc de blancs på näsan med gummi. Intressant. Trots att den helt saknar mognadstoner så var den balanserad, fräsch och bra.

Comtes -99 var lite kärv i början, med lite grapefruktbäska, men den blev bättre med luft och det är imponerande hur Taittinger lyckas pricka in husstilen på Comtes varje årgång. Jag minns hur lika 95, 96, 97 och 98 var när vi provade dem parallellt förra sommaren, och den här var i exakt samma stil. Lite ung fortfarande men kommer att bli väldigt bra. Just nu håller jag Dom Perignon -00 som kvällens vinnare för mig, men det var jämnt.

Den här Napoleon 1996 som vi också provade var en intressant bekantskap. Ingen stor champagne men perfekt som (billigt) smakprov på hur mogen champagne är i stilen. Bör inte lagras.
 

Lambo

Medlem
SV: Idag dricker vi

Elvis skrev:
Håller med till 100 %. Det är en av de bästa restauranger jag varit på, och klart bättre än till exempel Le Quartier Français i Franschhoek.

Härligt med ett bröllop där!

Oj kul att fler än jag varit där!!!
Ja det var verkligen ett perfekt ställe för bröllop. Tur för mig, för det var jag som valde location och restaurang. Alla var otroligt nöjda.
Provade du deras mousserande?

Vilken frihet det är att efter maten kunna slå sig ner i en skön fåtölj och få röka en cigarr i lugn o ro utan att begå lagbrott. Det ända negativa var väl deras utbud på Rom, men men man kan inte begära allt här i världen. Fick duga med Bacardi 8 anos och cola.
 

Elvis

Medlem
SV: Idag dricker vi

Skön kväll på Eriks vinbar med shorepower och respektive. Det blev två härliga flaskor: Clos des Goisses 1997 och Selosse Substance (deg -06). Min tanke när jag gick därifrån var att källaren behöver fyllas på med både Clos des Goisses och Substance.
 

hampus86

Medlem
SV: Idag dricker vi

Ganska udda att tre av oss varit på samma resaurang i Sydafrika, och alla i kombination med bröllop ;D. Var där för 12 år sedan, och vad jag kommer ihåg var det väldigt trevligt(från en 12 årings perspektiv iaf) ;D
 
SV: Idag dricker vi

Elvis skrev:
Skön kväll på Eriks vinbar med shorepower och respektive. Det blev två härliga flaskor: Clos des Goisses 1997 och Selosse Substance (deg -06). Min tanke när jag gick därifrån var att källaren behöver fyllas på med både Clos des Goisses och Substance.

Kan bara hålla med Elvis, skön kväll med både bra mat och vin samt trevligt sällskap (Elvis fru alltså ;D ) och man kan aldrig ha för mycket av dessa två viner i källaren.

Var lite tidigare på vinbaren än Elvis så började med en De Sousa, Cuvée Des Caudalies, BdB från 50-åriga stockar. Fin näsa med mycket mineraler, ganska hög syra så en bra appetitretare men kanske lite vek och tunn i smaken, saknar lite djup. Clos des Goisses 1997 var mycket mer öppen än den förra flaskan jag drack. Sköna mognadstoner på näsan, tydliga mineraler och lite mogna äpplen, balanserat krämig smak med nötter och lite brioche. Fantastiskt att de kan producera ett sådant vin årgången 1997. Selosse Substance efter maten är aldrig fel! Mörkt gyllengul, nästan stilla vin i glaset , plommon, torkade frukter och blommor i lukten som följs upp i smaken med kännbar mousse, choklad, nötter och tydlig sötma. Lång eftersmak. Helt enkelt ett riktigt , riktigt bra vin. Vinner verkligen på att ligga ett par år efter deg.

Svårt att välja mellan dessa två, två helt olika viner som kom i helt rätt ordning, så lösning om man måste välja är att ta båda två.
 

Konjären

Medlem
SV: Idag dricker vi

Firade kalas i lördags med följande laguppställning:

1970 Bollinger Année Rare RD (mg) - mycket vital men såklart mogen (till hummeraladåb)
1970 Ch Laville Haut-Brion (blanc) - lite over the top, men ändå spännande (till gösqueneller)
2005 Ch Pape Clement - reservvinet till LHB ovan, mycket bra (-"-)
1970 Ch St Pierre St Julien 4 cru (mg) - positiv överraskning, fruktigt och bärigt (till ankleverfyllda vaktlar)
1970 Cos d'Estournel St Estephe 2 cru (mg) - kvällens röda, mognad och harmoni (-"-)
1988 Opus One - bonusvin för att lura upp vännerna på läktaren, vilket lyckades...! (-"-)
1970 Ch Rieussec - uttorkande, inte mycket sötma eller botryris men ändå levande och balanserat (till aprikossufflé)
1970 Fonseca - storartat! (till ostar)

Avslutade med en konjak:

1970 Maxime Trijol - helt okej för att vara vintagekonjak...

En bra kväll, på många sätt. Vad jag firade.... Hmm, fundera på det du! :)
 

anders

Medlem
SV: Idag dricker vi

Konjären skrev:
Vad jag firade.... Hmm, fundera på det du! :)

Firade och firade... Om min slutledningsförmåga stämmer så skulle jag snarare säga att du tog förväl till livet med en rejäl blecka... :D
 
Toppen