Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Tack, Segolas - tror du har rätt, och kommer att ge mig an uppgiften inom kort (it's a dirty job, but... ;))
   
 2. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Bordeaux till ankbröst är definitivt inte dumt - eller varför inte din namne som vi nyligen serverade till just anka, med viss framgång. Som vanligt är det såsen som avgör.

  Tänkte annars kanske mest på det faktum att dina två Bordeauxer kostade ungefär en tiopotens mer än din Champagne (den du listade i alla fall), vilket stämmer ganska väl med den ratio som jag ofta hamnar på - fast tvärtom då. ;)
   
 3. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Då frugan jobbade både i mellandagarna och på nyårsdagen blev det en ganska lugn transport in i det nya året. Lite blev det dock.

  Bäst var utan tvekan 2000 La Grande Année (Bollinger). Jag söp den för drygt ett år sedan http://www.finewines.se/http://www.finewines.se/phpbb/viewtopic.php?p=29360#p29360 och måste konstatera att det hela har gått ihop på ett riktigt snyggt sätt. Såg att Mellden hade gett den 94 pinnar och Krug GC 95. För mig kändes Bollyn betydligt mer drickmogen även om Krugen var väldigt njutbar den med. Två glas blev det på PM innan jag intog en liten oplanerad julmiddag med först den närmast legendariska glöggmarinerade matjesfiléen och sedan en grissida. Blev även serverad 2008 Chablis (Pinson), 2007 Petit Chablis (Dauvissat) och 2005 Pechstein (Dr Bürklin-Wolf), Pfalz. Bra vardagsviner hela högen. Noterar dock att lite "enklare" Chablis har jag problem med vid blindprovning. Behöver nog träna lite där... Inte helt enkelt dock, att hitta Chablis över huvud taget här i Zürich låter sig inte göras så lätt, än mindre de dugliga producenterna. Kan vara något att tänka på för alla som framhäver Systembolagets död och förintelse...

  Till nyårshummern blev det en helt vanlig Cuvée de Réserve (Pierre Peters). Börjar ganska murrigt, nästan orent, men med luft tar det sig. Spelar dock naturligtvis inte i närheten av Bollyn.
  Fick även fram en 2004 La Villa (Elio Altare), Langhe (annan årgång men med rabatt) Köpte även 04 med kraftig rabatt på bolaget. De tidigare flaskorna har varit slutna men nu börjar vinet att öppna upp och bjuda på sig. Tur att man har en flaska kvar. Detta till en piccata på kalvnoissette. Fick tag på extra mörad så det var faktiskt helt ok trots inköp i vanlig butik.
   
 4. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Provade Mumm de Cramant för första gången och föll. Vilken härlig bdb, vilken gräddighet. Riktig god och en sådan där champagne som man bara vill ha mer av.
   
 5. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Grannen kom över med en Xavier 2009, C9dP. Har testat den förut och den är gooood.
   
 6. Lambo

  Lambo Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Fyllde år igår, firade med en Dom Perignon 1993. Spännade då jag aldrig testat denna årgång tidigare.

  Bubblorna var små. Djup doft, frukt, mineraler och kan man säga lite blommor och jord oxå...
  Man kände direkt att man drack Dompa. En mycket trevlig årgång, inte bland de bästa kanske men otroligt trevlig att dricka just nu. MUMS!!!!
  Djup komplex smak med fina mognadstoner. Vinet har helt klart sin peak nu, om jag hade fler flaskor skulle jag dricka dom nu då vinet knappast vinner på ytterligare lagring.

  Kan rek till alla som vill dricka en god Dompa som just nu är på topp.
   
 7. Dexter

  Dexter Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Domaine de la Janasse Terre de Bussière 2007 (nr 72982) Bra
  Trimbach Gewurztraminer 2008 (nr 82156) Bättre
  Qupé Bien Nacido Cuvée 2008 (nr 73608) Bäst
   
 8. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Den senaste veckan har det blivit några ströflaskor bubbel.

  Fleur du Passion 96, Roederer BdB 99, Billecart NFB 00 och Clicquot rare 88.

  Clicquot tycker jag har passerat sin topp, lite trött numera.
  Fleuren var förvånande mogen, bra men kunde haft en gnutta mer syra i avslutningen.
  Billecarten var rätt sluten och intetsägande tyvärr. Ok men lite tråkig nu.
  Roederer BdB alltid skön. Lite av de typiska gummitonerna som alla 99:eek:r har, men grym mousse och en skön elegant stil rakt igenom. Blev bara bättre och bättre i glaset.
   
 9. SV: Idag dricker vi

  Intressant att FdP saknade lite syra. Sist jag drack den (tror med dig faktiskt) så var den fortsatt stålvass.
  Vad gäller Roederer BdB så tycker vinmakaren att det vinet inte är så viktigt, det var en rätt kul kommentar då jag själv gärna köper allt jag kommer över av Bdb från dem.

  PS. Har du skickat hem Mesnil nu när du druckit ut det han hade med sig. Så intressant är han ju inte att man kan umgås med honom utan dricka ;D
   
 10. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Han åker till Hong Kong i morgon bitti, sen vidare till Stockholm om 2 dar.
  Vi körde sista middagen tillsammans ikväll på en lokal sylta en bit från stan.
  Skumporna tog slut för några dar sedan tyvärr...
   
 11. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Misstänker att Mesnils frigolitlåda ekar tom vid det här laget... Skönt att höra att det inte gått någon nöd på er där borta i alla fall! ;)

  Drack en FdP 96:a i november och även den kändes lite mognare än jag hade räknat med... Var lagd åt att skriva av det som en sämre flaska, men nu börjar man ju fundera lite – hade defintivt trott att det skulle dröja ytterligare några år innan den nådde krönet.

  Minns precis som Shorepower hur Roederers chef du cave Jean-Baptiste LeCaillon satt och dissade BdB:n – vilket ju kan tyckas lite märkligt, även om det var trevligt att han försökte prata ner priset en smula... ;)
   
 12. SV: Idag dricker vi

  I helgen har det blivit lite av varje, började i fredags på Grappe med Keen, Jimmy, Jos och CH från forumet samt några hangarounds. Har inte anteckningar (CH har ansvaret här :) ) men det blev betydligt med rödvin än champagne med bland annat SQN Raven, Cos d'estournel 1999, Salon 1988, Bollinger RD 1996, Comtes 1981 med mera med mera. Kompotten var väldigt blandad med några fantastiska flaskor, några medel och tyvärr en riktigt dåligt Comtes 1981.Efter att ha lämnat CH och team på Hotellet så har det varit tyst på rapporterna men jag hoppas CH snart fyller på.

  Igår blev det en för mig mer klassisk champagneresa som påbörjades med en 2002 Bernard Hatté Special Club. Väldigt trevlig champagne, initlat känns den lite för mogen för sin ålder men den övergår efter ett tag till en större upplevelse.
  Först lite sötma som övergår till gröna och röda äpplen och flinta. Vinet har väldigt bra balans med fin syra och trevlig eftersmal. Gillade jag.

  Två Selosse Brut (degad 98 samt 99). Den första lite oxidativ, mörk, vin att kontemplera över, mocka, honung pä näsan. Mycket kaffe och knäck i smaken, lite tunn syra. Degad 99 helt annat vin, perfekt balans, flinta, klar och tydlig Mesnil, syra som balanserar upp en vin som precis blivit perfekt moget. Väldigt trevlig (en av deltagarna tyckte det här var kanske en av den bästa Selosse han druckit)

  1996 Henriot Enchanteleurs , den första flaskan var lite mer öppen och mogen än jag kom ihåg men samma underliggande kvalitér. Fin brödighet, lite mer mognadssötma än jag kommer ihåg , tropiska frukter. Lite mjukare , rundare i smaken, inte fullt så skarp syra. Den andra flaskan är mer sluten men i grunden samma vin. Båda flaskorna väldigt bra.


  N.V. Heidsieck & Co. Monopole Champagne Dry Top , Rose, Reserved for England (troligen från slutet av 30-talet). Andra gången jag dricker denna. Bättre flaska än första gången. Mitt sällskap har väldigt svårt att pricka denna (då jag hade förmånen att få umgås med två av Sveriges dryckesprofiler så var det kul som amatör att se även dessa stjärnor får kämpa ibland). Ingen gissar ens i närheten av årtalet på denna. Luktar som en belgisk öl, periskor, tanniner i smaken (bourgogne kommer upp som liknelse även denna gång) bra mousse (helt otroligt) och riktigt bra syra. Man blir nästan lite sentimental när man tänker på att människorna som gjorde det här vinet med stor sannolikhet är döda och nog inte i sin vildaste fantasi skulle kunna förställa sig att vinet skulle drickas upp 2011 av ett gäng svenskar. Man kan inte heller låta bli att tänka på att deras skicklighet och kärlek till vinet gjorde att det levde i 70 år. Kommer dagens viner klara det?

  1988 Krug samt 1979 Krug. Lite kall när vi serverar dem. 88an är ljust gul, fantstiskt doft, tydligt pinot och Krug toner (vilket de andra inte fann, jag tyckte dock att denna var en väldigt tydligt Krug 88). Gissningar låg på Bollinger och 90-tal men frukten tillsammans med syran, 88orna speciella parfym och Krug-”touchen” var väldigt tydlig. Lång eftersmak, min sista flaska och jag måste få tag i fler. Riktigt , riktigt bra. 79an har en lite roséaktigt färg, rostad bröd, lätt oxidativ ton, mandel. Kanske inte flaskan är på topp, inget fel på vinet men inte riktigt den kick jag väntade mig av en Krug 1979. Saknar lite tryck i mellansegmentet. Går dock att sitta länge och dofta på. Av de två tar jag 88an helt klart.

  1990 Dom Pérignon, korkad, initialt bara svagt men med värme blev det väldigt tydligt. Tråkigt, min tredje äldre DP på kort tid som varit korkad. 2002 Dom Pérignon. Att den är en DP är tydligt vilket de andra också känner direkt. Har ju druckit en del av dessa och det är första gången som jag blev lite tveksam (nu kommer den ju sist i en radda av bra viner samt att jag vid detta laget kanske inte är helt skärpt ::) ), doften är lite enkel, bra brödighet och mineraler men det saknas något, smaken är lite för söt och den är kanske lite tråkig eller så var jag bara trött, den lämnar iallafall inget större intryck denna gång.
   
 13. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Suck... :'(
   
 14. SV: Idag dricker vi

  Du har ju frossat på skumpa i flera veckor nu med allt som Mesnil släpade med ;D
   
 15. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Lät som en skön kväll med påföljande tung morgon...

  CH,

  Kom igen nu ! Vi väntar på resten av vinerna (SQN Raven, Cos d'estournel 1999, Salon 1988, Bollinger RD 1996, Comtes 1981 med mera med mera...)
   
 16. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi

  Jotack, morgondagen underlättades inte av att vi dessutom var ute till 5...
   
 17. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Har spenderat helgen i Stockholm och när man sammanfattar vad som druckits så inser man varför jag var lite trött på söndagen.


  Torsdag:
  Domaine Marcel Deiss Riesling 2008
  Stags Leap Cabernet Sauvignon Napa Valley 2006
  Castillo Perelada Finca Malaveïna 2007
  Olivier Leflaive Les Sétilles 2009
  Voirin-Jumel Rose (NV)

  Förde inga anteckningar men kvällens vin var Stags Leap utan tvekan. Riktigt trevlig Napa Cab som man nog borde ha hemma. Voirin-Jumel var även den väldigt trevlig och otroligt fruktig. Hade inte väntat mig att den skulle smaka så mycket som den gjorde.


  Fredag:
  Bernard Hatte Rose (NV) Hallon/jordgubbs saft, hubba bubba, krusbär och aningens söt samt något grönt i doften.
  Voirin-Jumel Cuvee 555 (NV) Ren och balanserad men i sällskapet aningens för lätt. Gröna äpplen och en del fat med lite luft.
  Diatom Huber Chardonnay 2009 Fruktig, popcorn, smörig och en liten tvålig ton, Väldigt ung och med bra tryck i.
  Bollinger RD 1996 Rabarber, mango, väldigt mogna äpplen, honung, lite nötter och champinjoner. Klart bästa RD 96 jag någonsin provat!
  Salon 1988 Smörig, russin, stram syra, honung, lakrits och kaffe. Lite konstig och vi misstänkte att den inte lagrats helt korrekt.
  SQN More Then Just a Number Grenache 2002 Rödbärig, kruddig, köttig, stekt bacon och papper.
  Château de Beaucastel Homage 2000 Stall, skitig, mörk frukt och kaffetoner. Har var vi ute och seglade ordentligt och trodde länge det var en Bdx.
  Château Cos d'Estournel 1999 Skrev inget
  Château Sociando Mallet 2003 Stall, maskulin, tjära, asfalt, lakrits, cederträ, torr frukt bly.
  Château Léoville-Las-Cases 2007 Skrev inget.
  Comtes de Champagne 1981 Kokt flaska som ställdes åt sidan.
  SQN Raven Syrah 2006 Skrev inget
  Domaine Maume Mazis-Chambertin 2005 Skrev inget

  Väldigt trevlig kväll där Bollyn tog hem det bland de vita. Salonen tog sig visserligen efter någon timme men kom aldrig i kapp och det var något lurigt med flaskan tyvärr. Bland de röda var det väldigt svårt att plocka ut en vinnare. Jag är sjukt svag för SQN Syrah så den höll jag väldigt högt men Domaine Maume blev nog min vinnare efter målfoto. Efteråt blev det x antal onödig shots och öl i sällskap med Jos & Keen, Sista livstecknet innan jag somnade var 06:24 så det blev en ganska sen uppstigningen på lördagen.


  Lördag:
  Laurent Perrier 2000
  Domaine de la Solitude Chateauneuf du Pape 2007

  Plantation Platinum
  Ron Zacapa Solera 15
  Ron Zacapa Solera 23
  Angostura 1824 12 Years
  Diplomático Reserva Exclusiva

  Bowmore Wine Cask 16 Years 1992
  Bowmore 15
  Bowmore 18
  Glenfarclas Cask 105 In Flames
  Glenlivet 18
  Glenlivet 25
  Highland Park 18


  Söndag:
  Vatten
   
 18. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi

  Tycker dock den första sniffen och klunken av Salonen var överjävligt bra, men den tappade ganska fort! Så håller med om att R.Dn var bättre där. Förvånansvärt lite skumpa, men då hoppade vi också min Salon 96:a. Överlag en rätt städad provning, snart kommer väl Anders in och hånar oss!

  Röda favoriter var SQN:erna, Beaucastelen samt Bourgognen!
   
 19. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Tack alla för i fredags! Känner dock att de sista 4 shotsen innan 05 var onödiga..

  Bästa skumpa var utan tvekan RD -96. Salonen fick mig nästan att ramla baklänges vid första sniffen så bra som den var men sen hände något och så var den inte lika kul längre. Första sniffen var dock det häftigaste jag någonsin känt.

  Ang rött så tycker jag Hommagen var bäst. Cos tog sig rejält över tid och var riktigt bra mot slutet. Leoville var för mycket vaniljek för mig men skönt tillgänglig trots ungdomen. Maume var sjukt bra också, kanske tvåa eller delat med Raven som var lika grym som vanligt!
   
 20. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Idag dricker vi

  Underligt hur ni resonerar kring Salon-88. Själv tyckte jag att den var ganska tråkig vid första sniffen men att den verklige öppnade upp sig med tiden och blev riktigt, riktigt bra när det var dags att avlägsna sig. Bolly R.D 96 fick mina fördomar mot R.D att komma lite på skam, även om de där förbannade champinjontonerna började dyka upp. Syran var däremot magisk och jag hittade faktiskt nästan lite Leclapart-toner (mobba mig gärna, men jag står för det) i början.
  Beaucastel var magisk, Raven var som att dricka godis, NJaN var helt klart den bästa och mest eleganta lagrade SQN jag provat, Las Cases 07 var grym och, jaja, listan kan göras lång.

  Tack för en trevlig kväll även om jag, som Krug-88 så fint meddelade igår från Vietnam, har blivit en jävla fitta.
   

Dela sidan