Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. SV: Idag dricker vi

  1994 Roteboeuf var riktigt riktigt bra, kanske till och med kvällens vin. Var förvånandsvärt ung, (folk gissade på 2000-tal) och med alla kvalitéter en bra Bordeaux ska ha, grafit, läder och en komplex lång eftersmak.
   
 2. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi


  Mnnngggh!! Tog ni den efter jag drog, eller innan jag kom?
   
 3. SV: Idag dricker vi

  Det var bara jag och Mesnil kvar då. Finns fortfarande att köpa på glas på vinbaren om du är sugen. Kolla deras hemsida och vinlista så får du lite priser https://mk.quicknet.se/203/upload/bilder/0/Vinlistor/Vinbaren/2011-08-18.pdf
   
 4. SwedeDane

  SwedeDane Comtes

  SV: Idag dricker vi

  Då var Selosse Rosén öppnad då och jag förstår potentialen alla pratar om. Vilken doft, vilken smak. Denna är deggad Nov. 2010!
   
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Blev lite sugen på Ch. Cantemerle -05 som jag fick hem för några månader sedan och drog en sådan i går.
  Doften började lite blygt men öppnar sig sedan i takt med att nivån sjunker.
  Det är mycket ceder, svarta vinbär, tobak och plommon i doften och Medoc-känslan är ganska stark.
  Smakmässigt lite mer knutet än i doften men bra grepp och en ganska elegant helhetskänsla.
  I stort sett drickmoget nu men vill man ha lite mer mognadstoner så kommer det här att utvecklas fint 3-5 år till minst.
  Summerat så är det här ingen storhet men ett väldigt välgjort vin som dessutom inte gräver några djupa hål i plånboken.
   
 6. SV: Idag dricker vi

  En av de senare. Om du har möjlighet så lägg undan ett par så får du ta del av potentialen
   
 7. SV: Idag dricker vi

  Drack en André Clouet 1911 (95/96/97), Den andra flaskan den senast perioden. Som senast så är vinet en ganska stor besvikelse, moussen är ganska grov, försvinner fort, doften är initalt bra med lite brödiga toner, röda bär, smörad brioche men blir snabbt platt. Smaken är likaså, tunn, kort eftersmak och dör snabbt i glaset, syran finns där men bleknar också den.. Spontant med två flaskor så känns det här vinet som det är över sin topp. Med de årgångarna borde det vara ett betydligt mer spänstigt vin
   
 8. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Åhh tusan. Hoppas du bara haft otur, jag har ngr kvar. Magnum har kanske koll...
   
 9. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Idag dricker vi

  Som de flesta andra så har jag druckit lite vin under sommaren.
  Tyvärr för jag inga noteringar så det mesta har jag glömt.
  Dessutom får jag mindervärdeskomplex av att läsa om Shorepowers
  utsvävningar i de högre rymderna. Hur enkelt är inte mitt lilla vin?
  En flaska som vi hade stora förväntningar på var en magnumflaska
  Chablis Vielles Vignes Domaine Sainte Claire
  Tyvärr måste jag säga att lagrad Chablis inte riktigt är min grej. Lite smörig,
  hade jag inte vetat bättre så hade jag sagt fatlagrad, oxiderade toner som
  påminde om Fino och nästan i total avsaknad av syra. Jag föredrar nog en
  stålhård, sylvass syra men det kan ju bero på att jag bara har druckit sådana.
  Eller också ligger min smak åt det hållet.
  Nåväl, vi har en flaska till, som vi tänkte dra i oss med lite mat någon gång i veckan.
  Någon som har något bra förslag?
  Jag har lite innanlår från Mässviks säteri i kylen liksom lite kyckling från Hagby fågelfarm.
  Vi har också lite nötfärs och kalkonfärs i frysen.
  Slutligen har vi möjlighet att få fantastisk färsk fisk av alla de slag.
  Men jag har ingen aning om vad vi skall äta till det här vinet.
   
 10. SV: Idag dricker vi

  Nu ska vi inte överdriva, sådana viner dricker jag inte samt några mindervärdeskomplex behöver du inte ha.

  Vad gäller Chablis, är ingen expert men om den smakar ekad så kanske de har haft den på ek, Finns ju lite olika skolor i Chablis. Vad gäller mat, kyckling med en risotto till kanske? Du har ju en magnum så häll lite i risotton. Det finns ju ett gäng matexperter på det här forumet, de har nog mer tips
   
 11. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Öppnade en Camille Saves Cuvee Prestige i lördags men en huvudvärk från helvetet gjorde att jag fick sätta tillbaka korken efter 2 glas och lägga mig väldigt tidigt.
  Mådde inte helt hundra på söndagen heller och kände inte riktigt för skumpa då så det som fanns kvar användes till en risotto istället.
   
 12. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Delade på en halvflaska Krug Rosé i fredags med min fru, delvis inspirerad av Krug Rosé-diskussionerna här.

  Den här flaskan ingick, tillsammans med en halvflaska Krug GC, i ett "Gift Pack" som jag köpte på Pekings flygplats i juni. Krug GC drack jag ett par dagar efter att jag kommit hem och den var helt fantastisk, en av de bättre GC jag druckit. Eftersom Krug Rosén borde ha levt under samma gynnsamma förhållanden var förväntningarna höga. Tyvärr blev rosén i stället min sämsta upplevelse av Krug Rosé - en mycket svag, eller kanske defekt, flaska. Den hade för mycket av allt, framför en överdriven ekfatston som störde (tänk Selosse Rosé i kubik). Allmänt bråkig i munnen. Och även om jag kände igen Krugtonerna och allt kanske fanns där, så blev helhetsintrycket inte bra.
   
 13. SV: Idag dricker vi

  Igår drack jag en 2005 Gilles Robin Crozes-Hermitage Papillon som av någon anledning låg i min källare. Doften var väldigt trevlig med svarta vinbär, lakrits som var fint sammanvävd med en underliggande mjukhet. Smaken var något annat, hygglig initial smak men sedan smäller det, garvsyra som en riktigt dålig pinotage, smak av krossade kärnor, orenheter av kvistar som hänger kvar i munnen. Gick inte ens att avsluta glaset. Har för mig att denna har haussats av skribenter och bloggvärlden men var helt enkelt inte god
   
 14. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Per,

  Enligt Brocards hemsida så ser inga av deras viner ngn ek.
  Spontant så känns en "kommun-Chablis" (gamla stockar, magnum och 1996 till trots) för gammalt och ditt intryck bekräftar ju det.
  Skulle den andra flaskan vara liknande i sin utveckling så spelat det ju inte så stor roll vad för gott du lagar att äta eftersom du ändå inte gillar vinet.

  Personligen skulle jag nog lämnat tillbaka vinet och letat upp ngt betydligt yngre och från en producent som inte ekfatslagrar sina viner.
  Många producenter har ibland vissa av sina Grand Crû-viner ekfatsjästa/lagrade medans resterande viner bra får se ståltank.
  Sen behöver ju inte några månader lagring på 2:a och 3:e-års fat innebära att det blir speciellt mycket ekfatskaraktär i vinet.

  Var för några många år sedan hos Domaine Alain Geoffroy och deras 1:er Crû var alla (förutom Beauroy Vieilles Vignes) ståltanksjästa och hade det där nerviga mineralrika stinget i syran som du verkar gilla hos Chablis.
  Jag drack mina flaskor mellan (det var årgångarna -99 och -00 jag hade) 4-8 års ålder och tyckte väl att vissa flaskor var en aning "over the hill" vid 8 års ålder.
   
 15. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Har ju inte tagit så fina bilder på vår svamp som shorepower men det växer hyfsat med gula kantareller i skogarna just nu och nu börjar det komma lite trattisar och karl-johan också.

  Gjorde några svamp-toasts på detta i helgen och drog först upp en 2009 Muros Antigos Alvarinho från Anselmo Mendes.
  Det är en ljuvligt god Alvarinho av bästa snitt men funkade inte riktigt till svampen så en Chardonnay kallades in i stället i form av
  2008 Mulderbosch.
  Den funkade desto bättre med sin ganska smöriga och ekiga framtoning.
   
 16. SV: Idag dricker vi

  Igår blev det


  [​IMG]
  Inflorescence BdN La Parcelle. Degad April 2010. Väldigt bra vin och flera grader bättre än sin lillebror. Direkt , mycket mineralig med röda fina bär, blommor och en viss brödighet. ren och fokuserad smak som vinner mycket på lite luft och värme. Bra eftersmak och vinet håller länge i glaset. Dock om man ska vara kritisk, når inte riktigt upp till samma klass som Cedric Bouchards Roses de Jeanne viner.

  [​IMG]
  1988 Veuve Clicquot Rare Vintage
  Gyllengul som börjar dra lite åt det mörka hållet, initalt svag doft (allt för kallt vin) men smaken finns där, kaffe, choklad, honung med en fin smörighet och så fina mognadstoner, allt uppbackat av en fortsatt frisk syra. Efterhand kommer doften med nybakad brioche, mogna röda äpplen och smörkola. Lite svag mousse, kännbar men inte med. inget som störde Väldigt , väldigt bra.
   
 17. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Intressant. Jag tycker att Val Vilaine är bra så det vore spännande att prova La Parcelle någon gång.
   
 18. barros1841

  barros1841 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Hittade en Tokaj Eszencia från 1957 i källaren och det blev stekt anklever med aprikossås och saltgurka till. Imponernde vin Hittade den bakom en vintunna tillsamman med några andra vinflaskor. Hårt angripta av mögel så det blir till och pilla försiktigt
   
 19. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Som vanligt trevliga anteckningar, Shorepower. Jag håller däremot inte med om dina kommentarer om 2004-2005. För mig var Apôtre 2005 svagast i trion 2004-2006 (som annars hade många likheter). 2004:an var min favorit - den sammanfattade på ett sätt allt vi hade druckit dittills (dvs fyra viner från 2005-2007). Allt fanns där: mineraler, kryddor, viol, krispighet, lite svag skumbanan och hög syra. Den hade inte alls blommat ut som 2002:an men jag tyckte ändå att allt fanns där. 2006:an har potential att bli lika bra men jag sätter ett frågetecken för 2005.

  Jag håller inte heller med om 2000. Den kändes väldigt annorlunda mot övriga årgångar, lite gummi men samtidigt en oren ton någonstans i bakgrunden. Dessutom tyckte jag att både de nydeggade vinerna (1999 och 2000) kändes lite vilda och hade för kraftigt mousse.

  I övrigt håller jag med. ;)
   
 20. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Idag dricker vi

  Det bästa svaret på vad jag skall servera till
  Chablis Vielles Vignes Domaine Sainte Claire 1996
  på magnumbutelj var Chambertins som tyckte att jag skulle lämna tillbaka vinet.
  Men det blir för jobbigt eftersom jag numera bor en mil ut i havet så vi får väl pina i
  oss flaska nummer 2.

  Ikväll äter vi dagsfärska räkor fiskade av en fiskare här på ön och sköljer ner dem
  med Saint Bris. Ett billigt och bra lådvin (vin som köps lådvis) som
  tillsammans med Clotilde Davenne Bourgogne Blanc från samma producent har
  blivit lite av husvin hos oss i år. Båda har en kristallklar och ren syra med lagom
  frukt i smaken. Hustrun gillar Sauvignon Blanc mer än jag men Saint Bris är inte så
  druvtypisk utan mer Clotilde Davenne-typisk, så den passade bra till räkorna.
  Hennes Bourgogne Blanc skulle jag vilja beteckna som fattig mans Chablis.

  Till helgen blir det champagne. Får se om jag orkar rapportera lite om sommarens
  champagner ;)
   

Dela sidan