Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. baum

  baum Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det var det första vinet jag druckit från Emilio Moro, och det var en väldigt trevlig bekantskap.
  Skulle gärna prova deras toppviner, några förslag vars man skulle kunna hitta dom?
   
 2. perpro

  perpro Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår och idag har jag smuttat på en Domaine de la Janasse VV 2010. Fortfarande väldigt ungt (såklart) men ändå en njutning att dricka, Doft av mörka bär, koncentrerad frukt och kraftiga taniner men ändå väl integrerat (tror jag...) och friskt med en lång eftersmak. Var mest sugen på att testa eftersom så många i Sverige haft problem med felaktiga flaskor, och några av de jag köpte troligtvis var returnerade flaskor. Dessutom släpps ju 2010:eek:rna om några dagar, och jag har inte testat Janassen tidigare (som sagt, jag började intressera mig för några månader sen bara) Men denna var mumma i varje fall, så det blir några flaskor på släppet 6/9.
   
 3. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Dom fanns på SS dom också såg jag.
   
 4. R.P

  R.P Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Håller med om Emilio Moro, en av mina favoriter från Ribera. Igår dracks det Terras Gauda (Rias Baixas) till japanskt, härligt fruktig och smörig.
   
 5. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: Idag dricker vi

  2006 Monchiero Carbone Roero Printi Riserva

  Ett forfarande lite väl ungt vin som behöver rätt mat för att komma till sin rätt i dagsläget. Mycket saltlakritsdoft och jordiga toner, inspirationer av dyrare baroloviner märks ganska tydligt. Det kommer att bli ett riktigt bra vin i sin prisklass efter 2 år eller mer i källaren. 3 timmer i karaff behövs innan det öppnat sig i dagsläget.

  Skulle gissa att de är ett av de vinerna i sin prisklass (på sb) som kommer att leva längst.
   
 6. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  En trevlig start på höstens provningssäsong:

  Thierry Perrion Cuvée Maurice
  Deutz bdb 1996
  Cristal Rosé 1995
  Krug Clos de Mesnil 1985

  Jag är fortfarande helt tagen. Cristal Rosén var helt fantastisk, vilken kraft, och sedan kom en mycket ung Clos de Mesnil som kan vara den bästa champagne jag smakat. Dessutom var vi bara tre så vi kunde dricka rejäla klunkar av de här mästerverken. Underbart!
   
 7. SV: Idag dricker vi

  Uppskattade speciellt de trevliga MMSen. Så här i efterhand är jag väldigt nöjd (inte) att jag var tvungen att jobb. Kul med vinerna. Att CdM verkar kunna leva hur länge som helst vet vi ju. Det intressanta är att stockarna är fortfarande väldigt unga. Ska bli intressant att se hur exempelvis 2002 är om en 20 år eller så
   
 8. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Bättre än ärtsoppa och punch i alla fall ! :)

  Härlig kavalkad av bra viner Elvis. Skulla ha trott att 85:eek:rna var "long gone" men det här bevisar ju motsatsen.
   
 9. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Du fick en inbjudan i alla fall, jag fick bara MMSen.
  Var skapligt avundsjuk på allt det goda som dracks.
   
 10. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Idag dricker vi

  Aberopå Cdm så hade dom -79 på siljabåten hade stått i fönstret som prydnad sedan tidigt 90-tal, alkohol missbruk säger jag... :'(
   
 11. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det var en vanlig torsdagsprovning där två deltagare, oberoende av varandra, valde att ta med lite extra bra grejer. Jag lovar att korka upp något riktigt bra nästa gång du är med
   
 12. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Sjukt vad gott det later!!!
  Har inte provat CdM 85 pa 3 ar nu, och Cristalen senast pa min fodelsedag for 2 ar sedan.

  Vansinnigt avundsjuk...
   
 13. Andreas

  Andreas Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Med tanke på hur vital denna CdM 85:a var så öppnar jag nog inte en till på länge. Det känns som om mycket extra tid och noggrannhet läggs ned på detta och det gör att de håller hur länge som helst. Druckit många vanliga Krug vintage 85:eek:r som varit trötta, men aldrig en trött CdM. 90:an i London för ett par veckor sedan som var stendöd är enda undantaget.
   
 14. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Så trevligt att det inte upprepades! 8)

  Har bara druckit CdM 85 en gång, och tyvärr lär den inte bli lätt att få tag på igen. Men, men, jag får gratulera till en njutbar champagnestund i alla fall.
   
 15. Sv: Idag dricker vi

  Comtes de Champagne 2002 för att fira finewines.se. 5års dag. Champagne att lagra, kommer bli väldigt bra. Kanske inte 96klass men inte långt ifrån
   
 16. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  For att fira sa avnjot jag just en 93:a i Nha Trang...
  Helt magiskt! ;)
   
 17. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Dyr? eller blev du bjuden ;)

  Själv firade jag med Lafleur 2004, fortfarande ung men med mycket luft drickbar, ingen typisk Pomerol i sina smaker än.
  Selosse Contraste deg. maj 2004. Magisk djup guldaktig färg. Fantastisk längd och enormt smakrik.
  Fortfarande tydlig syra kommer behöva 5 år till innan allt är på plats.
   
 18. SV: Idag dricker vi

  Blev en Comtes de Champagne 2002 igår. Har varit lite intresserad av att prova det vinet ett tag så det var extra kul att man kunde köpa på glas. Fick först prova en flaska som stått öppen ett tag och vinet var betydligt rundare men tyvärr hade all mousse försvunnit så vinet kändes lite platt. Det gav iallafall en indikation om att Comtes 2002 är ett vin för lagring.

  Till att börja med, Comtes 2002 är betydligt mer slutet än dess föregångare (framförallt 1998) som alla varit charmörer som unga med mycket mineraltoner och citrus. Med 02an får man söka beytdligt mer, det är inte alls lika öppet eller mineraligt. Det finns en hel del frukt och faktiskt någon tendens till honung som förvånade mig lite. Som ofta på unga Comtes flyter sockret lite ovanpå. Inte i klass med DP men det finns där. Syran i BdB balanserar bättre en högre sockerhalt men det vore intressant att dricka Comtes som var med 5g istället. Inte helt integrerad smak men 2002 är klast den bästa Comtes sedan 1996. Fruktdrivet. Ett vin som ska ligga men om man bjuder på det idag så får man nog ligga ändå. Det är trots allt ett vin som förför.

  På Djuret tog vi in en 1995 Château Belair (Dubois-Challon) Vågar man använda ordet prisvärt? Tyckte om det här vinet. En rättfram, "enkel" bordeaux. Bra jordig och lite bärig doft, fin len struktur med bra balans. Hänger kvar ganska länge. Lite svag i mellansegmentet men inget som stör allt för mycket. Drick nu. Ska inte lagras mycket längre och kommer inte bli bättre.
   
 19. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Bollinger Rose, som fått ligga några år (tror jag köpte denna vid introduktionen). Igår var den betydligt bättre än jag mindes den men lär inte köpa några fler trots prissänkningen.
  Sen en Chateau Musar 2004. Minns att jag drack denna som "toppvinet" på en provning för lääänge sen, och frågan var om man kunde plaera vart vinet kom ifrån och de flesta gissade antagligen Frankrike.
  Inte så pjåkig.
   
 20. Tristanqx

  Tristanqx Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Pommard 1er Cru Clos de Verge 2008

  Doftar jordgubbar, plommon och finslipat sandelträ, Fantastisk doft.
  Smaken domineras av jordgubbar och hallon, Lite småsurt i början men lugnar ner sig efter några timmar i karaff.
  medellång eftersmak som domineras av sötlakrits och örter.
  Blir säkert bättre med några års lagring då syrorna är lite för kantiga just nu för min smak.
   

Dela sidan