Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. ae

  ae Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Igår blev det Diebolt-Vallois Prestige. Köpte i höstas så borde vara ngn av de senare blandningarna. Väldigt bra. Relativt hög syra.
   
 2. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Krug Grande Cuvée.
  Taylor's 10 years Tawny (första gången).
   
 3. v_skogh

  v_skogh Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Stämmer, det bjöds på:
  Han köpte ju de här tidigare i veckan så det är väl två av dem kanske?
  FX Pichler Riesling Loibner Oberhauser Smaragd
  Kartäuserhof Smaragd Riesling Achleiten 2006
  Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten 1997. Som tyvärr va redigt korkskadat.
   
 4. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Jepp.

  Det skulle egentligen bara drickas Riesling under kvälllen men väll på plats så sprang jag på Peter från Champagnehuset som bjöd på deras nysläppta Grongnet Specialclub 1998. Enormt stor i doften med röda äpplen, plommon och smörkola. Smaken var väldigt metallisk & kort så man blev nästan besviken eftersom doften lovade så mycket. Helt ok men föll mig kanske inte i smaken. Peter å andra sidan berättade om hur bra omdömen den fått och höjde den till skyarna.

  Efter detta kände jag mig sugen på mera bubbel så det plockades fram en Bolly Rose som öppnades och sattes i ishinken medans vi provade på 2 st riesling (tanken var att knäcka 3-4 från början men det blev som sagt ändrat snabbt när bubbel kom in i bilden)

  Från början öppnade vi Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten 1997 & Kartäuserhof Smaragd Riesling Achleiten 2006 men Domäne Wachau var tyvärr korkskadad och då blev det att hämta ett säkert kort, FX Pichler Riesling Loibner Oberhauser Smaragd 2007.

  Kartäuserhof Smaragd Riesling Achleiten 2006 hade en elegant fruktig doft som återfanns i smaken. Lite äpplen fanns i början och mot slutet kom mandarin fram i smaken. Förvånandsvärt bra faktiskt. Jag har testat Kartäuserhof Riesling Federspiel Hinterkirchen 2006 relativt nyss och den var inte speciellt imponernade tyckte jag då så jag hade inte några höga förväntningar på denna. Den stod upp väldigt bra mot FX Pichlern som bara var marginellt bättre.
  FX Pichler Riesling Loibner Oberhauser Smaragd 2007 var även den väldigt fruktig i doft och smak. Lite mera av allt och framför allt en längre eftersmak. Äpplen & honung kändes och den hade en väldigt hög syra. Väldigt milda petroleum toner kom fram efter en stund och denna levererar otroligt bra som alltid.

  Bollinger Rosé var väldigt mild och det fösta som slog mig var att jag nog inte kunnat gissa att detta var en rose i en blindprovning. Doften var väldigt stor med röda äpplen & knäck som även kändes i smaken. Allt eftersom så kom en väldigt tydlig hallon smak fram. Medelhög syra och lagom söt. På det hela tyckte jag denna var väldigt bra och kan nog utmana Gosset Grand Rosé som husets rose skumpa.

  När Bollingerna var slut så fick skogh något psykgryt och trodde han var james bond eftersom han bestämt skulle till Casinot som olyckligt ligger några hundra meter bort från vinkällaren. Sagt och gjort knallade vi dit och det är sällan en bra ide att spela om pengar när man är onykter men vi lyckades bra och mer än dubblade våra marker. Naturligtvis så spelade vi bort detta lika snabbt som vi vann det så vi växlade in när vi låg +-0 och förflyttade oss till ett riktigt sunk hak med billig öl istället och därifrån blev allt en stor dimma.

  Edit: Ser nu att skogh redan postat igen eftersom jag skriver så långsamt.
   
 5. CH

  CH Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ska strax väg till några bekant för lite mat och med mig plockar jag Alain Graillot Crozes-Hermitage La Guiraude 1996 samt Andre Clouet 2002. Egentligen så borde jag plocka med mig mera eftersom jag tvingas kolla på melodifestivalen :-[ senare på kvällen men jag litar på att det finns starksprit i huset.
   
 6. v_skogh

  v_skogh Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Tycker du summerar gårdagen bra. FX Pichlern var som sagt något bättre än Kartäuserhofen.
  Själv sitter jag och sippar på Bonnaire Blanc de Blancs 2002. Börjar riktigt bra, kommer leverera stort under kvällen.
   
 7. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Idag dricker vi

  Nåt rött som inte är värt att kommenteras, sen J. M. Gobillard & Fils Millésieme 2002 husets vars prövning på Godthem fick mig in på skumpaspåret för två år sen typ.
  Endast gjord på druvor nära klostret i Hautvillers, där Dom Perignon ligger begravd.
  En skumpa som "ska" ligga kring typ 75 i beyg, men den här var riktigt kall, riktigt god. En större överraskning än jag väntat mig.

  Sen en Sauternes 2005 Chateau du Levant. Gott.
   
 8. David W

  David W Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Bollinger RD 1996 Disgorged 12 dec 2001 blev det ikväll då det både är alla hjärtans dag och vår bröllopsdag. Då jag friade med en Bollinger så brukar det bli Bollinger på bröllopsdagen, kanske inte så fantasifullt men väl uppskattat.

  Herre djävlar vad gott det var, den behövde 10 minuter i glaset för att verkligen visa upp sig. Det var kaffe och kakao både i doften och smaken. Precis så som jag gillar Bollinger. Till skilland från senast jag drack detta vin (för exakt 1 år sedan), så var kaffe och kakaotonerna betydligt mer påtagliga i smaken den här gången. Samtidigt så kan man konstatera att den utvecklas gnaska snabbt just nu, tror att det är läge att dricka upp restrerande flaskor inom de närmsta åren.

  /D

  Hel nöjd med hur det gick i melodifestivalen
   
 9. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Gift men tittar samtidigt på unga pojkar... Hmmm... Med tanke på att Lili & Sussie i mina ögon ser betydligt bättre ut (jag tror låten var bättre också) hade jag hellre sett dem vidare.
  Eller kan jag anta att lilla regeringen stod och läste över axeln så du vågade helt enkelt inte skriva annat. ;) ;D
  Det är vid tillfällen som Melodifestivalen som jag bittert ångrar den öppna planlösningen i kåken...

  Anestesi applicerad i form av ett glas Highland Park 25 years samt en Palmer & Co 98. Ett visst välbehag börjar nu infinna sig då TV:n dessutom har stängts av och övriga familjen har krupit till kojs. Nu ska det fyllekodas. :D
   
 10. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Klockan är före 10 en lördagskväll och hela din familj har gått och lagt sig... och du sitter där vaken... ensam.... är du så trist sällskap? :D
   
 11. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Idag dricker vi

  Efter att ha spenderat aftonen med den som betyder mest för mig i hela världen, aka mig själv, så kan jag säga att aftonen har innehållit följande:
  Hof & Blanton's Gold Edition Cask 88 samt Independence Day på DVD...

  Hehe
   
 12. anders

  anders Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Trist är jag bara så länge frugan är med. När hon försvinner på ett eller annat vis kryper Mr Hyde fram... ;D Och när Mr Hyde har druckit lite finns det inte ett uns av hämningar kvar... ;D ;D
   
 13. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Idag dricker vi

  Låt oss hoppas att din hustru aldig, aldrig någonsin, läser det inlägget...
   
 14. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Det är väl just det hon vet - d v s hon vet sitt eget bästa! :D
   
 15. SV: Idag dricker vi

  Ska inte RD ligga 8 år eller så på jäst? Öppnade själv en 96, RD igår och den var degorgerad Juni 2006.

  Efter en Louis Roeder NV (vilken som vanligt levererade en helt fantastiskt standardcuvee) så provade vi

  Bollinger RD 1996 (degorgerad Juni 2006)
  Duval Leroy Femme de Champagne 1996 (ersättning för den Comtes som gick till de sälla jaktmarkerna efter oskickligt lastning av flaskor i bilen, vila i frid). Den blev inkastad direkt från systembolaget i provningen
  Perrier Jouet 1996
  Paillard 1996

  Min flaska gav inte stöd till Davids syn att RD-96 ska drickas snart. Den kommer att mogna de 5-10 framåt i tiden och jag får lite samma känsla av den som min favorit-RD 1982 som jag hade min sista flaska av för 4 år sedan. 1982 var tidigt ett väldigt bra vin men växte till en avde bästa champagner jag druckit. Vi får se hur den här resan går. Alla höll RD som det klart bästa vinet i sällskapet. Fortfarande mycket äpple även om chokladtoner börjar komma

  Duval var lätt och friskt. Enorm mousse som kandes i hela gommen. Ett vin att gå tillbaka till men hade svårt att hävda sig mot Bollinger. (kanske fick lite sämre ranking av mig då jag var lite gramse över min Comtes.)

  Perrier Jouet, Köpt för 376 kronor på Heathrow. Nådde inte upp till Bollinger och Duval men klar trea. En av de som provade (Krug-fantast) sa spontant att den här doftar faktiskt lite Krug. Lite sämre mousse men fortfarande friskt med fina citrussmaker. Önskar jag köpt mer än bara tre flaskor.

  Bruno Paillard. Dagens besvikelse eller har jag bara ändrat smak? De senaste Paillards jag druckit har inte alls fallit mig i smaken (och jag har då tyvärr en hel del i källaren). Kändes som jag skulla ha druckit denna för ett antal år sedan. Obefitnligt mousee, kort eftersmak, lite unken nästan. Får öppna en flaska till snart för att se om det var en flaskvariation. Generellt verkar enklare 96or att ha passerat toppen. Har haft samma erfarenheter med besvikelse av Divine och Jacquart. Dags att tömma källaren på dessa 96or?
   
 16. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Sjukt påkostat bröllop igår med en hel del gott faktiskt.. Mest positivt överraskad av Bonville BdB som det östes ut av under kvällen.
   
 17. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Trots att en champagne har legat så länge på sin jästfällning är den fortfarande väldigt ung tiden efter degogering. Sedan går utvecklingen snabbt. Desto längre på jästfällning, desto snabbare utveckling när den väl degogeras.

  Drack själv nyligen en Bollinger RD '96 som degogerades i juni 2006, fortfarande för ung. Ångrade att jag inte hade ytterligare lite tålamod.
   
 18. SV: Idag dricker vi

  Det var min syn också. Kanske inte framgick av mitt inlägg. Jag har 9 till så jag kan följa den ett tag men öppnar nog nästa flaska först om ett par år.

  Blev förvånad över att Davids RD var så pass tidigt degogerad. Det liknar mer en Grand Année än en RD
   
 19. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Aldrig kul att lukta på gamla korkar, inte nödvändigt heller då de inte säger något om vinets kondition. Håll dig till att lukta på vinet, mycket trevligare.
   
 20. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Idag dricker vi

  RD ska ligga minst åtta år på sin jästfällning.
   

Dela sidan