SV: Idag dricker vi sålde hela min samling igår för att köpa Roederer Rosé, jag älskar ju tanniner... själv blev det en GA96 varvat med vätskeersättning. Sparade en skvätt som jag precis drack, höll sig riktigt bra öppnad måste jag säga... den var dock riktigt sluten igår kväll. Maffig pinot, det är knappt man känner char. Svulstig och fläskig. MUMS!
SV: Idag dricker vi Se där ja - det blev Bonnaire 1995 (fasiken, har stark känsla av att min kyl vibrerar bort en del mousse!!) Tillbehör för apitretandet: Först ut anklevermousse på toastskiva och gröngult äpple till (äpplet var inge bra till champagnen, men övrigt ett lyckligt äktenskap!) Senare blir det aptitretare no 2 som är 2 ostron och tills dess skall väl champagnen räcka (?) Varmrätt blir lax med en räksås som är baserad på räkhack, dill, citron, creme fraiche, skaldjursfond och lite vin. Anar det blir en Riesling till det om det inte finns champagne kvar.... och det gör det väl inte?!?!
SV: Idag dricker vi Ikväll blir vi bjudna på hummer. Inga vana champagnedrickare som bjuder så jag antog utmaningen att plocka med mig skumpa. Blir en flaska Andre Clouet Grande Reserve samt en flaska Pierre Peters Cuvée de Réserve. Hoppas även på något gott rött.
SV: Idag dricker vi Skaket?? Det är en "drickakyl", inte fullfärdig vinkyl m all perfekthet. Den duger apselut för stilla vin, men jag börjar undra hur den är för champagne om de ligger ett par år. Det är en Gram. (och Magnums polare har sett och klämt på den och tror den är ok)
SV: Idag dricker vi Kul att höra vad de tycker. Sätter nog mina pengar på att Andre Clouet rinner ner lättare hos dem än Pierre Peters.
SV: Idag dricker vi Ahh.. du menar så! Har läst någonstans att Julle säger att vibrationer inte spelar så stor roll. Så jag har glatt moffat in mina pavor, men de senaste pavorna jag har öppnat så ser jag en tendens att det är dåligt med bubblor - varför??? Int vet jag, kanske sabbar vibrationerna? Kanske har ngn här en åsikt?
SV: Idag dricker vi Drack upp det som var kvar av flaskan idag. Noll mousse helt stilla vin. Väldigt tydliga mineraltoner och mitt första intryck består. Ikväll blir det en Gosset Rosé som legat ett tag och frestat varje gång jag varit och hämtat vin.
SV: Idag dricker vi Du sköter dina dricksglas förutsätter jag. Diskmedel, fett, damm etc tar bort bubblorna ganska effektivt
SV: Idag dricker vi Låt mig höra vad du anser: Egen diskborste för vinglas (vita, röda och champagne delar på samma) som aldrig berört diskmedel eller annat rengöringsmedel. Torkas med ny egen handuk. Förvaring i sina originalkartonger. Vad sägs?
SV: Idag dricker vi Lite ironi förstår jag. Kom inte på något annat än glasen men du vet vad du gör, Tror inte kylen har med det att göra om du inte lagrat väldigt länge i en vanlig kyl. Med låg luftfuktighet kan eventuellt korken torka men det finns det många synpunkter runt.
SV: Idag dricker vi Vi började med PP och det visade sig vara en riktigt bra flaska. Den mottogs väl, svärföräldrarna gillade den men det va tjejen som tyckte bäst om denna. Tvärtom va det när jag öppnade AC. Tjejen va inte förtjust men vi andra tyckte den va kanon. Har några AC till liggandes men det får nog agera huschampagne för ett tag framöver. Den är verkligen riktigt bra och det skulle vara väldigt kul att prova en flaska som legat 2-3 år.
SV: Idag dricker vi Ironi?? Det här med glasen är största allvar från min sida 8) Om jag fattar dig rätt så menar du att viss vibration i kylen inte skulle påverka champagnen (har för mig att Julle säger detsamma). Undra då vad det är, för jag tycker de senaste pavorna jag öppnat som nu legat i "vinkylen" i ca 3-4 år har alla haft dåligt med bubblor.
SV: Idag dricker vi Har du testat AC Silver? Finns på best sort och är otroligt god och prisvärd, för att inte tala om den granna färgen!!
SV: Idag dricker vi Jag tror inte vibrationerna påverkar moussen. Jag tror att den låga luftfuktigheten kan påverka den. Vad gäller långtidslagring är en kyl inte ett bra ställe men hur länge är lång tid? Champagnen från Jönköping hade väl knappast värit drickbara om de legat i en kyl i närmare 100 år men var gränsen går vet jag inte. Då vissa av mina flaskor ligger upp till 20 år så undviker jag kylen,
SV: Idag dricker vi Talar du generellt om vinkylar när du säger "kyl"? Det är alltså inte en vanlig vitkyl. Fuktigheten är svårlöst, men jag tror inte bristen på fukt skadat på de tre åren. Har i beräkningen att det kan ju vara så helt enkelt att champagnerna hade varit drabbade även om de förvarats i vinkällare.
SV: Idag dricker vi Kolla här, finns också en länk till en annan diskussion. Om du har en vinkyl tror jag garanterat inte att 3-4år påverkat vinet. http://www.finewines.se/index.php?topic=444.15